• עידן הקורונה בסוריה, מרץ 2020 (צילום: AP Photo/Baderkhan Ahmad)
    AP Photo/Baderkhan Ahmad
  • עידן הקורונה בערב הסעודית, מרץ 2020 (צילום: AP Photo/Amr Nabil)
    AP Photo/Amr Nabil
  • אפריל 2007: אנשי הרשות הפלסטינית מתאמנים לחופה של עזה, חודשיים לפני שגורשו משם בידי חמאס (צילום: AP Photo/Khalil Hamra, File)
    AP Photo/Khalil Hamra, File
  • תמונת ארכיון מ-2001, אז נעצרו 52 גברים מצריים בשל היותם הומוסקסואלים (צילום: AP Photo/STR)
    AP Photo/STR
  • 2017: חברי להקת משרוע ליילה עוקבים בדאגה אחר הדיווחים על מעצר פעילים להט"בים בקונצרט שלהם (צילום: AP Photo/Hussein Malla, File)
    AP Photo/Hussein Malla, File

מעבר לגבול: שבוע עצוב ללהט"בים ברחבי העולם הערבי

אחרי שניצח במלחמה האזרחים בסוריה, אסד עלול להפסיד לקורונה ולכלכלה המתרסקת ● הממשלה החדשה בעיראק מקצצת בקצבאות ומרגיזה את ההמונים ● סעודיה מצאה פתרון מקורי לאבטלה הגואה: לגרש את העובדים הזרים בהמוניהם מהממלכה ● לסבית מצרית שמה קץ לחייה אחרי שעונתה בכלא, פשעה היחיד היה הנפת דגל הגאווה בהופעה ● ואיזה אירוע דרמטי קרה ברצועת עזה בדיוק לפני 13 שנה?

1

אסד ניצח במלחמה, הכלכלה עלולה לנצח אותו

תשע שנים לאחר שבסוריה פרצה מלחמת האזרחים, הסורים שוב יוצאים להפגין. במרץ 2011 המחאות החלו בעיר הדרומית דרעא, הקרובה לגבול הירדני. גם הפעם ההפגנות מתקיימות בדרום המדינה, בעיר א-סווידא, שמרבית תושביה דרוזים.

במהלך כמה ימים, המוחים הציתו צמיגים ויצאו לכיכרות, כאשר ברקע ניצב המשבר הכלכלי שהולך ומחמיר, והפיחות המהיר בשער המטבע המקומי.

במהלך המלחמה, א-סווידא דווקא נותרה לרוב שקטה, והמיעוט הדרוזי נותר נאמן למשטרו של בשאר אל-אסד. מה השתנה עכשיו? ככל הנראה, כאשר נדמו התותחים, בא-סווידא – כמו במקומות רבים אחרים בסוריה – הבינו כי השיקום מתמהמה. זאת, בעוד שהמשבר הכלכלי החריף, הקורונה והסנקציות האמריקאיות החדשות כבר כאן, והפגיעה ברמת החיים קשה ובלתי נמנעת.

המפגינים, שהעזו לצאת ולמחות למרות שהדיכוי הקשה של המחאה האזרחית אשר החלה ב-2011 עדיין טרי, אימצו את שמו של סולטן אל-אטרש, המזוהה עם המרד נגד האימפריה העותמאנית והצרפתים. בנאומיהם הם חזרו על המילים "חרות" ו"עצמאות", ודרשו לסלק את הכוחות הזרים – איראן ורוסיה – מהמדינה.

עידן הקורונה בסוריה, מרץ 2020 (צילום: AP Photo/Baderkhan Ahmad)
עידן הקורונה בסוריה, מרץ 2020 (צילום: AP Photo/Baderkhan Ahmad)

לעת עתה, לאסד ולתומכיו במוסקבה ובטהרן אין מענה למצוקה הכלכלית. המשבר הוריד את מחירי הנפט לרצפה, ולשתי המדינות יש מספיק צרות מבית.

המפגינים הסורים, אשר העזו לצאת ולמחות למרות שהדיכוי הקשה של המחאה הקודמת עדיין טרי, אימצו את שמו של סולטן אל-אטרש, המזוהה עם המרד נגד האימפריה העותמאנית

בינתיים, רוסיה ממשיכה להזהיר מפגיעתן הקשה של הסנקציות החדשות – המכונות "חוק קיסר" – על חיי האזרח הקטן בסוריה ובלבנון, בעוד שמשקיעים זרים יושבים על הגדר ולא ממהרים לסכן את צווארם ולהסתבך עם אמריקה.

2

הקרבנות של סדאם חוסיין דורשים צדק

גם בעיראק לא שקט בימים אלה. רק לפני מספר שבועות הושבעה במדינה ממשלה חדשה בראשות מוסטפא אל-קאד'ימי, ובכך הסתיים משבר פוליטי חריף.

אך הממשלה החדשה החלה את דרכה בקיצוצים חדים על מנת להקטין את הגירעון ולהתמודד עם האתגרים של עידן הקורונה. בין היתר, ממשלתו של אל-קאד'ימי החליטה לבטל את כפל הקצבאות בעיראק – סוגיה המוכרת היטב גם למקבלי הקצבאות בישראל – ובכך עוררה את זעמם של אזרחים רבים.

השבוע התקיימה בבגדאד הפגנה של אסירים פוליטיים לשעבר, שנרדפו על ידי המשטר בעידן סדאם חוסיין. אם עד עכשיו הם קיבלו קצבת נכות או זקנה, וגם קצבה מיוחדת בגין היותם אסירים פוליטיים, עתה גילו שיקבלו רק קצבה אחת.

גם בסקטור הציבורי זועמים על הממשלה החדשה, מכיוון שהמשכורות הקטנות ממילא קוצצו בכמה אחוזים. ראש הממשלה העיראקי כבר פנה למדינות המפרץ, כדי לקבל ערבויות (ואולי גם הלוואות) בניסיון להתמודד עם המצב, צעד שצפוי לקרב את עיראק לציר של המדינות הסוניות המתונות ולהרחיק אותה מאיראן.

תמונת ארכיון משנת 2006: חיילים אמריקנים בעיראק (צילום: AP Photo/Darko Vojinovic)
תמונת ארכיון משנת 2006: חיילים אמריקנים בעיראק (צילום: AP Photo/Darko Vojinovic)

ואם כבר מזכירים את איראן, לפי סקר של מכון לניהול ולימודי החברה האזרחית מבגדאד, התמיכה של העיראקים ברפובליקה האסלאמית ירדה באופן משמעותי ביחס לרמת הפופולריות של ארצות הברית. בדרך כלל מתקבלות בסקרים מעין זה תוצאות הפוכות, אך השנה רק 15% ממשתתפי הסקר הצביעו בעד איראן, בעוד שכ-30% מהמשיבים הביעו רגש חיובי ביחס לאמריקה.

לפי סקר של מכון לניהול ולימודי החברה האזרחית מבגדאד, התמיכה של העיראקים ברפובליקה האסלאמית ירדה באופן משמעותי ביחס לרמת הפופולריות של ארצות הברית

מאז המלחמה בעיראק ב-2003, המדינה למודת הקרבות הפכה לתפוח המריבה בין טהראן לוושינגטון, ולמרות הנתונים המעודדים של הסקר קשה להאמין כי מעמדה של איראן בעיראק ייחלש באופן משמעותי בתקופה הקרובה.

3

יציאת סעודיה: מאות אלפי עובדים זרים עוזבים

גם מדינות המפרץ העשירות ומפיקות הנפט – כגון ערב הסעודית ואיחוד האמירויות – ספגו פגיעה קשה במשבר הקורונה, ועתה הן מתמודדות עם אבטלה גואה ועם מחסור במקומות עבודה. סעודיה כבר גיבשה פתרון מהיר ונוח למצוקה הזאת: כ-1.2 מיליון עובדים זרים יאלצו לעזוב השנה את הממלכה, ואת מקומות העבודה שלהם עומדים לתפוס מובטלים סעודים.

הענפים הסעודיים שנפגעו הכי קשה הם המסעדנות, האירוח והמלונאות, שרק החלו להתפתח. מרבית העובדים שהיו מועסקים בתחומים אלה בסעודיה הם אזרחים זרים ממדינות דרום-מזרח אסיה וממדינות ערב.

באופן פרדוקסלי, הסעודיזציה של המשק דווקא משתלבת יפה בחזונו של יורש העצר, מוחמד בן סלמאן. למעשה, כבר ב-2019 ריאד החליטה כי חלק מהתפקידים בתחומי התיירות והאירוח יאוישו אך ורק על ידי אזרחים סעודיים, כדי להתמודד עם האבטלה בממלכה, שכבר אז עמדה על כ-12%.

עידן הקורונה בערב הסעודית, מרץ 2020 (צילום: AP Photo/Amr Nabil)
עידן הקורונה בערב הסעודית, מרץ 2020 (צילום: AP Photo/Amr Nabil)

השאלה היא האם יימצאו מספיק סעודים שיהיו מוכנים לעבוד בעבודות כפיים ולהחליף את העובדים הזרים שיעזבו, והאם אנשי המקצוע המקומיים יוכלו להתמודד עם האתגרים הכרוכים בעבודה בחברות הטכנולוגיות הגדולות.

השאלה היא האם יימצאו סעודים שיהיו מוכנים לעבוד בעבודות כפיים, והאם המקומיים יוכלו להתמודד עם האתגרים הכרוכים בעבודה בחברות הטכנולוגיות

אך גם אחרי האקסודוס העצום הזה, כ-7.5 מיליון עובדים זרים עדיין יישארו במדינה ויעבדו במשק בית, בטיפול בקשישים ובבנייה. גם הפרויקט החדש "א-ריאד הירוקה" (כדי לצפות בתמונות יש לגלול את המסך בקישור כלפי מטה), שעומד לשנות את פני העיר הצחיחה וכרוך בשתילת מיליוני עצים, צפוי להעסיק כמות מכובדת של מהגרי עבודה, שיהיו מוכנים לעבוד תחת השמש הקופחת תמורת שכר נמוך משמעותית מזה שמשלמים לאזרחים.

4

סופה העצוב של שרה חיג'אזי

לפני כשלוש שנים, שרה חיג'אזי – בחורה לסבית מקהיר – הרימה את דגל הגאווה במהלך קונצרט של הלהקה הלבנונית הפופולרית משרוע ליילה.

המעשה הזה, שנחשב שגרתי למדי במדינות המערב וגם בישראל, עלה לשרה חיג'אזי בחייה. היא נאסרה, הואשמה ב"התנהגות מופקרת", עברה עינויים ותקיפות מיניות בכלא, ויצאה משם שבר כלי.

2017: חברי להקת משרוע ליילה עוקבים בדאגה אחר הדיווחים על מעצר פעילים להט"בים בקונצרט שלהם (צילום: AP Photo/Hussein Malla, File)
2017: חברי משרוע ליילה עוקבים אחר דיווחים על מעצר להט"בים בהופעתם (צילום: AP Photo/Hussein Malla, File)

לאחר שהשתחררה מהכלא ב-2018, גילתה כי הסביבה שלה – כולל בני משפחתה – דוחה אותה וסולדת ממנה, וחשה בדידות נוראית שאין קשה ממנה.

כעבור מספר חודשים היא עזבה את מצרים לטובת קנדה, אך הטראומה שחוותה בכלא הייתה קשה מנשוא. שרה סבלה מפוסט-טראומה, שבאה לידי ביטוי באבדן זיכרון ובסיוטים בלילות. לפני מספר ימים, היא שמה קץ לחייה.

תמונת ארכיון מ-2001, אז נעצרו 52 גברים מצריים בשל היותם הומוסקסואלים (צילום: AP Photo/STR)
תמונת ארכיון מ-2001, אז נעצרו 52 גברים מצריים בשל היותם הומוסקסואלים (צילום: AP Photo/STR)

סולן הלהקה הקדיש לשרה קטע מוזיקלי, הכולל את המילים האחרונות שכתבה על תמונתה, שבה רואים אותה שוכבת על הדשא ומתבוננת בשמי תכלת: "השמיים יפים יותר מהארץ, ואני רוצה את השמיים, לא את הארץ".

https://www.facebook.com/1328501785/videos/10223708227916890

5

השבוע במזרח התיכון: הפיכה בעזה

ב-15 ביוני 2007 הסתיימה בעזה ההפיכה של חמאס, שהחלה כשבוע לפני כן. במהלכה, אנשי חמאס פרצו למטה פת"ח ברצועה ולביתו של יאסר ערפאת, זרקו פעילים של פת"ח מהגגות, וגירשו את ההנהגה של התנועה היריבה לרמאללה.

ממשלה חדשה קמה בעזה, הכריזה על "ממשלת רמאללה" כלא לגיטימית, השתלטה על המחסומים, והחלה לחוקק את חוקיה – לרבות חקיקה האוסרת על נשים לעשן נרגילה או לרכב על אופניים.

אפריל 2007: אנשי הרשות הפלסטינית מתאמנים לחופה של עזה, חודשיים לפני שגורשו משם בידי חמאס (צילום: AP Photo/Khalil Hamra, File)
אפריל 2007: אימון של הרשות הפלסטינית בעזה, רגע לפני השתלטות חמאס (צילום: AP Photo/Khalil Hamra, File)

כבר 13 שנים שעזה מתנהלת בפועל כיחידה עצמאית שאינה תלויה ברשות הפלסטינית, למרות שמהלך רוב התקופה הרשות המשיכה לשלם את החשבונות של עזה, וגם את המשכורות של פקידיה ברצועה. מאמצים מצריים, קטריים, סעודיים ורוסיים להשכין שלום בין שתי התנועות הפלסטיניות לא צלחו עד כה.

ממשלה חדשה קמה ברצועת עזה, השתלטה על המחסומים והחלה לחוקק את חוקיה, לרבות חקיקה האוסרת על נשים פלסטיניות לעשן נרגילה או לרכב על אופניים

עוד 988 מילים
סגירה