בנק אגוד מכר לחברת האשראי החוץ-בנקאית פנינסולה את תיק האשראי שלו לענף היהלומים במחירי רצפה. מדיווח שמסרו אתמול (ג') החברות לבורסה עולה כי הבנק הסכים למכור לפנינסולה את התיק בהנחה שתנוע בין 30% ל-45%, תלוי בשוויו בעת המכירה בפועל. השלמת העסקה מותנית בהשלמת המיזוג בין מזרחי לאגוד, וכמובן בקבלת אישור מטעם הממונה על התחרות, מיכל הלפרין.
כתנאי מרכזי לביצוע המיזוג בין שני הבנקים הציבה הלפרין את מכירת תיק האשראי ליהלומים ששייך לאחד מהם, לגורם שלישי, שאינו פעיל בתחום כיום. המטרה של ההתניה הזו הייתה למנוע מצב שבו הבנק הממוזג ישלוט בכ-40% משוק האשראי ליהלומים בישראל, ובכך תיפגע בתחרות בתחום.
הבעיה היא שההסכם למכירת התיק של אגוד לפנינסולה, לא עומד בתנאי שהציבה הלפרין למיזוג בין הבנקים. בהסכם נקבע כי במשך תקופת מעבר של עד שנה ממועד השלמת העסקה, ימשיך תיק האשראי להתנהל עבור החברה הרוכשת על ידי אגוד, לרבות גביית האשראי וביצוע ההפרשות הנדרשות לגביו.
לעומת זאת, הלפרין קבעה כי הרוכש חייב להיות בעל יכולת להיכנס לנעליו של אגוד באופן מידי, ולבצע בעצמו כל פעילות שקשורה לתפעולו של תיק האשראי.
יתרה מכך, בהסכם אין אפילו את שם הבנק שיחליף את אגוד כעבור שנה, ולא מצוינת שום התחייבות מפורשת מצד פנינסולה שהיא תעבור לעבוד עם בנק מלווה אחר כעבור שנה, כפי שחייבה הלפרין. בהסכם הסתפקו במשפט הלא מחייב "אם וככל ויהיה צורך בכך". כל זה מה מעלה חשד בקרב גורמים המעורים בהסכם, שמא ההסדר הזמני הוא בעצם רק תכנית מעבר להפיכתו לקבוע.
ענף במשבר
תיק האשראי ליהלומים נחשב למורכב ולמסוכן בעת שגרה, ועל אחת כמה וכמה בתקופה משברית. כבר בשנת 2019 נקלע ענף היהלומים הישראלי למשבר גדול, ויצוא היהלומים ירד ב-22% בהשוואה ל-2018, והסתכם בכ-4.3 מיליארד דולר.
הסיבות העיקריות לירידה הזו היו צמצום היקפי האשראי בהודו בעקבות מקרי הונאה שהתגלו שם, וכמובן מלחמת הסחר בין ארצות הברית לסין. ואולם, המכה הגדולה באמת הגיעה עם משבר הקורונה וביטול הטיסות, שהביאו לביטול פגישות בין קניינים, עד כדי השבתה כמעט מוחלטת של המסחר בתחום.
הירידה הזו השפיעה גם על תיק האשראי ליהלומים שבו החזיק אגוד, בהיקף המוערך ב-150 מיליון דולר. לפי התמחור שהוצג בהסכם, שווי התיק עומד כיום על 91 מיליון דולר, לאחר ירידה של כמעט 40% משוויו בשיא. מסיבה זו חששו גופים פיננסים פוטנציאלים, ובהם גם בנקים, להיכנס לתחום הזה.
התיק שאגוד הציע למכרה נשאר על המדף ללא קונים, עד שהגיעה ההצעה המפתיעה מצד חברת האשראי החוץ-בנקאית. וכך סיכמה פנינסולה על רכישת תיק אשראי מסוכן, ששוויו מהווה כמעט 62% מהונה, ו-25% מתיק הנכסים שלה.
תלונות על חריגה מסמכות
המו"מ שהתנהל בין הצדדים והנכונות של אגוד למכור לפנינסולה את התיק במחיר רצפה מעלים לא מעט שאלות סביב ניגודי העניינים שאופפים את כל התהליך הזה מצד שלמה אליהו, כפי שנחשף בזמן ישראל לפני שלושה שבועות. מדובר בניגוד עניינים שבעקבותיו הודיעה רשות התחרות כי תבדוק את הנושא.
התיק שהוצע למכירה מטעם אגוד נשאר על המדף ללא קונים, עד שהגיעה ההצעה המפתיעה מצד חברת האשראי החוץ בנקאית. וכך סיכמה פנינסולה על רכישת תיק אשראי מסוכן, ששוויו מהווה כמעט 62% מהונה
אליהו מחזיק ב-22.9% ממניות בנק אגוד והוא מעוניין מאד בקידום המיזוג עם מזרחי. במקביל, מחזיק אליהו, ב"מגדל משתתפות" שהיא בעלת עניין בפנינסולה, ומחזיקה בכ-9.75% ממניות החברה, ולפיכך נמצא לכאורה בניגוד עניינים.
נגד אליהו עלו לא פעם תלונות מצד בכירים במגדל, על כך שלא היסס לחרוג מסמכויותיו כבעל שליטה והתערב בהחלטותיהם הניהוליות. בהמשך לתלונות אלה זומן אליהו באופן חריג לבירור אצל יו"ר רשות שוק ההון, משה ברקת.
אם הלפרין תעמוד על התנאים המקוריים שהציבה לביצוע המיזוג, או לחלופין תמצא פגם בתהליך ביצוע העסקה בין פנינסולה למזרחי ואגוד, האופציה שתישאר לבנקים היא לפתוח במו"מ עם בנק לאומי שמעוניין בתיק היהלומים. במקביל, תמיד תישאר האופציה להודיע על ביטול המיזוג בין הבנקים.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם