הממשלה אישרה לפנות בוקר הגבלות, שייכנסו לתוקפן היום, בשעה חמש אחר הצהריים.
חנויות, קניונים, שווקים, מספרות, מכוני יופי, ספריות, פינות חיות, מוזיאונים ובריכות ייסגרו עד יום ראשון בשעה חמש בבוקר ומדי סוף שבוע.
מסעדות ובתי אוכל ייסגרו. יתאפשרו איסוף עצמי ומשלוחים.
מכוני כושר וחדרי סטודיו ייסגרו, להוציא פעילויות של ספורט תחרותי.
עד עשרה בני אדם יוכלו להתקהל במרחב סגור ועד עשרים – במרחב פתוח, להוציא משפחות גרעיניות ומקומות עבודה.
מיום שישי הקרוב חופי הרחצה ייסגרו בסופ"שים.
ראש הממשלה בנימין נתניהו כינס הערב את הממשלה לדיון והחלטה על צעדי ביניים בניסיון למנוע סגר כללי, וזאת לנוכח העלייה החדה בהיקף התחלואה בנגיף הקורונה.
הממשלה החליטה על המגבלות הבאות בהמלצת משרד הבריאות והמל"ל >>https://t.co/nfbSBW5YpN pic.twitter.com/RcsjgWFf3s
— ראש ממשלת ישראל (@IsraeliPM_heb) July 17, 2020
ראש עיריית תל אביב יפו, רון חולדאי, שוקל לעבור מהמערכת הפוליטית המוניציפלית לזו הארצית – כך פרסם הבוקר נחום ברנע ב"ידיעות אחרונות". לפי הדיווח, בעבר כשקיבל חולדאי פניות בעניין זה דחה אותן, אולם עתה הוא בוחן אופציה זו.
בחודש הבא ימלאו לחולדאי – שמכהן כראש עירייה מ-1998 – 76 שנים. בעבר ניהל את הגימנסיה העברית הרצליה ופיקד על בסיס חצרים ובסיס נבטים.
בישיבת הממשלה שנערכה הלילה לא התקבלה החלטה בעניין מוסדות החינוך; ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש הממשלה החליפי בני גנץ יקבלו החלטה בנושא במהלך סוף השבוע.
יושב ראש האופוזיציה יאיר לפיד: "הממשלה ירדה מהפסים. היא איבדה את אמון הציבור". יושב ראש יש עתיד – תל"ם מתח ביקורת על כך שהממשלה מקבלת החלטות "בלי שום נתונים" ותוך התעלמות "מרופאים וכלכלנים שאומרים שמדובר בטירוף מערכות".
הממשלה ירדה מהפסים. היא איבדה את אמון הציבור.
מה שצריך היום בבוקר (שלא לומר לפני 4 חודשים) זה מערכת ניהול עם מפקד לאירוע, דרושים נתונים מסודרים, דרושה אסטרטגיה והסברים ברורים לציבור. צריך ממשלה מתפקדת שאפשר לסמוך עליה.
— יאיר לפיד – Yair Lapid (@yairlapid) July 17, 2020
1,814 חולי קורונה אותרו אתמול – כך נמסר ממרכז המידע והידע הלאומי למערכה בקורונה. 6.87% מהבדיקות שנערכו נמצאו חיוביות. כעת בישראל 25,412 חולים פעילים, 196 מהם נתונים במצב קשה.
ביום ראשון הקרוב – מחרתיים – ייערך הדיון השני במשפט נתניהו. הדיון ייערך ללא נוכחות הנאשמים – בנימין נתניהו, ארנון (נוני) מוזס ובני הזוג שאול ואיריס אלוביץ'. בדיון צפוי להיקבע מועד תחילת שלב ההוכחות במשפט, דהיינו, השלב שבו יישמעו העדויות.
יועץ תקשורת מוכר, שנפגש עם אביר קארה, טוען שמנהיג מחאת השולמנים אמר לו שהוא מעוניין להקים מפלגה, שתגייס קולות מהמרכז-שמאל ותצטרף אחרי הבחירות לנתניהו – כך פרסם יוסי ורטר בטורו ב"הארץ".
מאיה ורטהיימר, אשתו של שר התיירות אסף זמיר, העלתה לחשבון האינסטגרם שלה סרטון, שבו נשמע ראש הממשלה בנימין נתניהו, בזמן ישיבת הממשלה, שנערכה אתמול בזום.
מאיה ורטהיימר מעלה לסטורי שלה קטע מישיבת הממשלה.
הכל פה מטומטם
pic.twitter.com/sefBU2d0XJ— Yaniv Turgeman (@YanivTurgi) July 17, 2020
ראש הממשלה בנימין נתניהו שיתף פוסט, שפרסם חבר הכנסת שלמה קרעי נגד ראש אגף התקציבים במשרד האוצר שאול מרידור וכתב: "בלתי נתפס שפקידים מתדרכים נגד החלטות שהתקבלו בממשלה ופועלים לסכל אותן. לא נקבל זאת".
העובדות והעובדים הסוציאליים, ששובתים זה 12 ימים, מפגינים בתל אביב בשעה זו.
שביתת העובדות הסוציאליות: המפגינים חסמו לזמן קצר את שדרות רוטשילד בתל אביב@NOFARMOS pic.twitter.com/2W78wo0f06
— כאן חדשות (@kann_news) July 17, 2020
שורה של מסעדנים הודיעו שחרף הקביעה שעליהם לסגור את שעריהם – יפעילו הערב את המסעדות. בין היתר, הודיעו המסעדות משייה, קופי בר, הוטל מונטיפיורי, הרצל 16 וסבא ג'בטו שיהיו פתוחות לציבור. המסעדנים אומרים שברשותם מלאי של מזון, שאינם יכולים להרשות לעצמם לאבד.
המשטרה זימנה לחקירה ביום ראשון הקרוב את יושבת ראש איגוד העובדות הסוציאליות, ענבל חרמוני, בשל חסימות כבישים של המפגינות והמפגינים.
כשלושים מסעדות הודיעו שיפתחו את שעריהן בסוף השבוע – בניגוד להנחיות.
ההנהגה המשותפת של תעשיית המסעדות, בתי הקפה והברים בקריאה לציבור להגיע להזמין אוכל, ואף לשבת במקום – מי שירצה – בניגוד למגבלות החדשות. בהודעה נכתב: "חובתנו להילחם על העסקים שלנו גם אם נהפוך לעבריינים בעל כורחנו. אם למישהו יש בעיה עם זה, שישלם מראש את מלא הפיצוי"@OferHalfonKan pic.twitter.com/19DhBaYks8
— כאן חדשות (@kann_news) July 17, 2020
שר האוצר ישראל כ"ץ הגיב לדברים שכתב ראש הממשלה בנימין נתניהו על כך שראש אגף התקציבים במשרד האוצר, שאול מרידור, פועל לסכל החלטות ממשלה. "עובדי המדינה נדרשים למלא אחר החלטות הדרג המדיני. אם יוצגו בפני שר האוצר הוכחות למעשים מסוג זה, הדברים יטופלו במסגרת המשמעתית של שירות המדינה", נמסר מלשכתו של כ"ץ.
אתמול אמר כ"ץ בראיון בגלי צה"ל כי "אף אחד לא מדיח, ולא התקבלה פנייה להדיח. לא מיניתי את מרידור, אלא נתניהו. אני בוחן תפקוד במעשים, ברגע שמתקבלת החלטה כולם מתייצבים לבצע".
שר המשפטים אבי ניסנקורן: "גם בסגר כללי זכות ההפגנה תישמר".
— אבי ניסנקורן (@AviNissenkorn) July 17, 2020
השרה לנושאים אסטרטגיים והסברה אורית פרקש הכהן היא החברה היחידה בכחול לבן שיצאה להגנתו של ראש אגף התקציבים במשרד האוצר, שאול מרידור, שאותו תקף הבוקר ראש הממשלה בנימין נתניהו.
חובתו של פקיד מקצועי להביע את דעתו.
גם כשהיא מנוגדת לדרג הפוליטי.במיוחד כשיש בה זוית מקצועית שהוא אחראי עליה.
כי יש חשיבות קריטית לכך ולריבוי דעות לפני שמחליטים.הנסיון לצבוע זאת בצבעים פוליטיים מסוכן.זה לפגוע באנשים שהקדישו חייהם לשירות המדינה ולהרתיע אנשים איכותיים מלבוא
— Orit Farkash Hacohen אורית פרקש הכהן (@FarkashOrit) July 17, 2020
ראש הממשלה החליפי ושר הביטחון בני גנץ שוחח עם שר ההגנה של רוסיה סרגיי שויגו ואמר שישראל נחושה למנוע את התגרענות איראן.
והדגשתי את נחישותנו לפעול נגד מאמציה של איראן להתבסס צבאית בסוריה ולא לאפשר את מימוש שאיפותיה הגרעיניות. אני מצפה להמשך הדיאלוג הבילטרלי בינינו.
— בני גנץ – Benny Gantz (@gantzbe) July 17, 2020
השר לביטחון הפנים אמיר אוחנה פנה ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט ומתח עליו ביקורת על כך שאינו עושה די כנגד האיומים המופנים כלפי ראש הממשלה בנימין נתניהו ובני משפחתו.
ממכתבך הזחוח, עולה כי אינך לוקח ברצינות את פנייתי בנוגע לאיומים הגוברים על חיי ראש הממשלה ובני משפחתו.
נדמה בעת האחרונה כי אתה פועל כמי שיצא לקרב אישי נגד ראש הממשלה, בבחינת "או אני או הוא", כפי שהדבר בא לידי ביטוי בשורה של החלטות (דוגמת התערבותך למניעת אפשרותו של רה"מ לקבל מימון להוצאות המשפט שכפית עליו – כשאתה בניגוד עניינים מובנה בהיותך המאשים והתובע המבקש להביא להרשעתו).
בנושא שבנדון, אנו עוסקים בדיני נפשות, במובן הכי מילולי: בזירה הציבורית הסוערת ממילא, נשמעים כיום קריאות מפורשות לרצח ראש הממשלה ובני משפחתו.
אלה הן קריאות בוטות ומפורשות, להבדיל ממה שקרוי "ההסתה שקדמה לרצח רבין". אין המדובר במשל ולא ברמז – אלא באיומים מפורשים, ולעיתים גראפיים – על חייו. ולא אחזור על התיאורים שפירטתי במכתבי הקודם.
בנוסף, על פי הפרסומים השבוע, אדם בשם "איתן עידו", אחד ממשתתפי ההפגנות נגד רה"מ פרסם בקבוצת ווטצאפ כי "…כל אחד מהמפגינים מוכן להיות הקורבן למען המדינה ולהיות היגאל עמיר והמוציא לפועל של חיסול הביבי…".
אדם אחר בשם "מנשה עופר" כתב: "וואלה צודק, צריך להוריד את ביבי כמו שהורידו את רבין…".
בנוסף, רק אתמול תועד מפגין ברחוב בלפור אומר מפורשות לאחד מתושבי השכונה שילדיו אינם מצליחים לישון מזה חודש: "לא רוצים אותו, את ביבי. אתה לא יכול לחסל אותו? אתה לא יכול לחסל אותו"?
במכתבך אינך מפרט כלל מה נעשה במקרים אותם הזכרתי. האם נפתחה חקירה? האם נעצרו עצורים?
מה המקור החוקי לסמכות שנטלת לעצמך להחליט מתי המשטרה תפתח בחקירה בעבירה של הסתה לאלימות? התוכל להפנות לסעיפי החוק.
ככל שננקטו אמצעים, נפתחו חקירות, נעצרו עצורים – יש לפרסם זאת למען יראו ויראו. מההסתה הפרועה עולה רושם ש"אין דין ואין דיין".
היועץ המשפטי לממשלה – החלטת להפעיל את סמכותך ולהגיש כתב אישום נגד ראש הממשלה. זה איננו מאבק לחיים או למוות.
אתר ynet פרסם רשימה מלאה של המסעדות שהודיעו כי יישארו פתוחות בניגוד להוראות הקורונה שייכנסו לתוקף היום ב-17:00.
המסעדות המורדות בתל אביב הן: ספייסהאוס, משיה, האחים, אייבי, קורדרו, קופי בר, הרצל 16, הוטל מונטיפיורי, אואזיס, גוצ'ה דיזנגוף, הדיינר של גוצ'ה, גוצ'ה רמת החייל, רוסטיקו רוטשילד, רוסטיקו בזל, רוסטיקו קפלן, קפה דיזנגוף, סרבסה, מרגוזה בפשפשים, ראיסה יפו, צ'יקטי, מקום של בשר נווה צדק, לה שוק, קפה קוקו, מסקל, NG נווה צדק, גרקו, אוזריה, קאב קם, ג'מה, ביצ'יקלטה, ג'ורג' וג'ון, מסעדת הסושי TYO, בר 51, יאקימונו, בני הדייג, לה רפובליקה, צפון אברקסס, התדר, הזקן והים, בריו 66.
בחיפה: חמארה תלפיות, פיצריה תלפיות.
בהרצליה: טפאו וקקאו.
המשטרה הודיעה כי לא תמהר לאכוף את מגבלות הקורונה הנכנסות לתוקף היום ב-17:00. מהמשטרה נמסר כי: "מאחר וההחלטות התקבלו זה עתה, ומכיוון שהציבור הרחב לא מעורה בפרטיהן, השוטרים בשטח יפעלו במתינות ולא ימהרו לרשום דו"חות, אלא קודם כל יזהירו ויבקשו מהציבור לעמוד בהנחיות, ורק במקרה של חוסר ציות הם יתנו קנסות. בנוסף במשטרה מתכוונים לעבוד בשיתוף פעולה עם ראשי הרשויות וגורמים אחרים שיכולים להשפיע על קהילותיהם".
הממשלה טרם החליטה אם לסגור את מוסדות החינוך שנותרו פתוחים – בתי הספר של החופש הגדול והקייטנות עד כיתה ד' וכן הישיבות והכוללים, ובינתיים בגל"צ מדווחים כי ביום ראשון כולם ייפתחו כרגיל:
הלימודים במערכת החינוך יתקיימו כסדרם ביום ראשון. קיימת מחלוקת בין הליכוד לכחול לבן עד מתי להמשיך את קיומם: בצד של גנץ מבקשים למשוך עד סוף השבוע, אצל נתניהו מתנגדים @Doron_Kadosh @moriah_asraf
— גלצ (@GLZRadio) July 17, 2020
שר האוצר, ישראל כ"ץ, הודיע כי המענק הדו-חודשי שיינתן בשנה הקרובה ב-7 פעימות לעצמאים במסגרת רשת הבטחון הכלכלית, יקבע בהתאם לרף ההכנסות הגבוה מבין השנים 2018/2019. "בכך יתאפשר לקבל את הסכום הגבוה יותר", אמר כ"ץ.
ובינתיים, בחסות המהומה, ח"כים ממרצ והרשימה המשותפת מנסים לבטל את חוק הלאום:
בעד הצעות החוק של חברת הכנסת תמר זנדברג וחבר הכנסת אוסאמה סעדי לביטול חוק הלאום הצביעו 19 חברי כנסת. חברי הרשימה המשותפת, מרצ וחברת הכנסת ר'דיר כמאל מריח.
טוב יעשו ה19 אם יחברו לסיעה אחת בכנסת ולרשימה אחת בבחירות הקרובות.— Mossi Raz | מוסי רז (@mossi_raz) July 17, 2020
הוראות הקורונה אינן חלות על הפגנות, שהפכו למעשה לאחד הבילויים היחידים שאזרחי ישראל יכולים להנות מהם בסוף השבוע. ח"כ שלמה קרעי מהליכוד וקרין אלהרר מיש עתיד מתקוטטים על משמעות העניין:
למה לשקר? איפה קראתי לאסור הפגנות? להיפך. לאפשר.
אבל לא יתכן שהן תוחרגנה מבחינת הכמות ואופי ההתקהלות וידביקו את כולנו.
אולי תגני גם על זכותם של חולים מאומתים ואנשים שצריכים להיות בבידוד להפגין?
יאללה מסיבת הדבקות…לא מתאים לך אנרכיה. קצת אחריות. די כבר עם הלפידיזם הזה. https://t.co/kLH7ucyg8k
— שלמה קרעי – Shlomo Karhi (@shlomo_karhi) July 17, 2020
משבר הקורונה: שר הביטחון @gantzbe אישר חבילת סיוע לעיריית ביתר עלית@glick_sh
— גלצ (@GLZRadio) July 17, 2020
עדיין לא ברור אם בתי הספר של החופש הגדול ושאר מוסדות החינוך שעדיין פתוחים יישארו פתוחים החל מיום שלישי הבא וכיצד תיראה שנת הלימודים הבאה, אבל שר החינוך יואב גלנט מצליח למצוא זמן לברוח מהמשימות הקשות המוטלות עליו:
נפגשתי היום עם חבריי לנשק, מקימי תנועת "הביטחוניסטים".
העלינו זכרונות מלחימה ומשירות משותף ושוחחנו על האתגרים הביטחוניים העומדים בפני מדינת ישראל.שבת שלום לכל עם ישראל ???????? pic.twitter.com/TRzhGIDlrB
— יואב גלנט (@yoavgallant) July 17, 2020
ראש הממשלה נתניהו נכנע למחאת המסעדנים, המסעדות לא ייסגרו היום:
על מנת לאפשר היערכות ובשל רכישת מלאי המזון במסעדות, החליטו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון ורה"מ החליפי בני גנץ להשאיר את המסעדות פתוחות עד יום שלישי, 21.07, בשעה 05:00 בבוקר, לפי המתכונת שהייתה נהוגה עד כה.
– הממשלה תאשר את ההחלטה בהקדם.
— ראש ממשלת ישראל (@IsraeliPM_heb) July 17, 2020
הצבעתי אתמול נגד החלטת הממשלה. הצעה בנושא המסעדות היתה לא סבירה בעיני וגם ההצעה בעניין מערכת החינוך.
אני שמח מאד שבשני הנושאים הללו הממשלה כבר תיקנה את כוונתה והחלטתה. אמון הציבור מחייב אותנו לפעולעל בסיס נתונים ועובדות ולהפעיל שיקול דעת שלוקח בחשבון את רחשי הציבור.— Asaf Zamir אסף זמיר (@asafzamir) July 17, 2020
כצפוי, הזגזוג של נתניהו וגנץ בעניין המסעדות לא משאיר את הפוליטיקאים אדישים:
לא עדיף פשוט לקבל החלטות באופן מושכל ומסודר במקום להחליט על פי מצב הכוכבים ואז לזגזג? רק שואלת https://t.co/6tbWApTJWs
— קארין אלהרר Karine Elharrar (@KElharrar) July 17, 2020
קודם מטילים על הציבור גזירה שאי אפשר לעמוד בה, אח"כ מזגזגים תחת לחץ. ביבי ובני מציגים: ככה לא מנהלים מדינה
— עפר שלח (@OferShelah) July 17, 2020
רק תחשבו מה היה קורה אילו רק היו בודקים ומתייעצים עם העסקים עצמם לפני שמוציאים הגבלות מופרכות. pic.twitter.com/6hAjjx0YNG
— Merav Michaeli מרב מיכאלי (@MeravMichaeli) July 17, 2020
יו"ר תל"ם, משה (בוגי) יעלון במתקפה חריפה מהרגיל על רה"מ:
כמות השקרים שמופצת על ידי נתניהו וסריסיו, מזכירה לי את שידורי 'קול אהראם' מקהיר בתחילת מלחמת ''ששת הימים'. צבאות ערב הובסו בשדה הקרב, והתחנה שידרה על נצחונות. נתניהו, אמון העם בהנהגה – הוא מרכיב קריטי בביטחון הלאומי. איבדת אותו. התפטר! אנחנו נמשיך מכאן.
— משה 'בּוֹגִי' יעלון (@bogie_yaalon) July 17, 2020
שר הביטחון, בני גנץ, מודיע שצה"ל פתח עד כה 20 מלוניות המספקות פתרונות בידוד לאנשים שאין להם פתרון כזה בביתם ופינה אליהן כ-1,800 חולים, נשאים וחייבים בבידוד. באמצע השבוע דווח שרק 3,700 איש שוכנו במלוניות, שנסגרו במאי, מאז שנפתחו מחדש:
פתחנו באמצעות משרד הביטחון וצה"ל 20 מלוניות ובשבוע הבא נפתח עוד. הפינויים ימשכו בכל יום ככל שיידרש, ובערים שהכי צריכות את זה. אנחנו מביאים איתנו מערך הסעות, מקומות לינה מותאמים לאוכלוסיות השונות והסברה רלבנטית. אנחנו יודעים לעבוד עם ראשי הערים. תנו לצה"ל לנצח.
— בני גנץ – Benny Gantz (@gantzbe) July 17, 2020
שבת שלום ניר. תפטר את איש הסושיאל שלך https://t.co/lDvP2mB0Ri
— Chaim Levinson (@chaimlevinson) July 17, 2020
חלק מהמסעדות, ולאו דווקא הגדולות, החזקות והמקושרות ביותר, כבר נערכו לסגור את שעריהן היום ולא ממש התלהבו מהזיגזוג של נתניהו וגנץ בנושא:
הייתי היום בקלארו בבוקר. הם התנהלו כאילו הם סוגרים בחמש ולכן הציעו למכירה במחירי הפסד את כל הירקות וכו'. לעומתם, מי שהודיע מראש שהוא מצפצף ונשאר פתוח-הרוויח. הממשלה אולי רצתה להמנע מחוסר ציות המוני אבל הבטיחה שזה בדיוק מה שיהיה בעתיד
— Shimrit Meir שמרית מאיר (@shimritmeir) July 17, 2020
ההודעה של פתיחת המסעדות הגיעה בדיוק בזמן. כשעה אחרי שרוב הצוות יצא לחל"ת.
לא עצבנית בכלל. pic.twitter.com/0xJ4uAo8hY— מסעדת ח'ליל – רמלה (@rak_khalil) July 17, 2020
הכתבת טל שניידר מספרת על מה שהתרחש מאחורי הקלעים של ההחלטה להשאיר את המסעדות פתוחות עד יום שלישי:
שי ברמן מנכ"ל איגוד המסעדות והברים שוחח אחר הצהריים עם ממלא מקום מנכ"ל משרד רה"מ רונן פרץ. בשלב כלשהו, ראש הממשלה נתניהו הצטרף לשיחה. וכך התקבלה ההחלטה לדחות את סגירת המסעדות ליום שני בלילה.
— Tal Schneider טל שניידר تال شنايدر (@talschneider) July 17, 2020
ל-93% מהציבור החרדי אין אמון בבית המשפט העליון. 70% מהחרדים חשים שייכות למדינת ישראל. כך עולה מסקר של המכון הישראלי לדמוקרטיה שבדק את עמדות החרדים ביחס לערכים ליברליים ופורסם ב"הארץ".
עוד עולה כי 43% מהנשים החרדיות מתנגדות לשוויון זכויות בינן לבין הגברים.
76% מהחרדים מאמינים כי במדינת ישראל יש לתת לאזרחים היהודים יותר זכויות מאשר ללא־יהודים. שיעור זהה אומר כי לא היה רוצה להיות חבר של ערבים. 77% לא היו מעוניינים בקשרים חבריים עם עולים מברית המועצות שאינם יהודים לפי ההלכה.
מצעד התגובות של אנשי אופוזיציה להגבלות החדשות ולביטולן ממשיך:
ברור לכם שהיום הלכו יותר אנשים לים בגלל האיום לסגור אותו בקרוב?
ברור כי ההיתר למסעדות נעשה מאוחר מדי וגרם להם הפסד על הפסד?
ברור כן?
מזעזע איך חשף נגיף אחד שקוף את ממשלת החידלון הזאת לעיני כל.— Orna Barbivay – אורנה ברביבאי (@OrnaBarb) July 17, 2020
סהכ זה הגיוני שלממשלה בה יש ראש ממשלה וראש ממשלה חליפי תהיה גם מדיניות וגם מדיניות חליפית
— Mossi Raz | מוסי רז (@mossi_raz) July 17, 2020
ראש הממשלה החילופי בני גנץ מציג את תוכנית הסיוע של צה"ל לעיר בית"ר עלית, שנמצאת בסגר מקומי:
נלחמים בקורונה בביטחון בביתר עלית.
כפי שנרתמנו לטובת לוד, בית שמש, קרית מלאכי, קרית יערים ויישובים רבים אחרים – אחרי שיחה עם ראש העירייה, מאיר רובנישטיין, גם ביתר עלית תקבל חבילת סיוע:— בני גנץ – Benny Gantz (@gantzbe) July 17, 2020
הקצאת מלוניות מותאמות למשפחות חרדיות, פתיחה של שני מלונות שיתנו לתושבים עם המשפחות מענה בשבוע הבא, שני אוטובוסים קבועים, זמינים ורצופים לפינוי למלוניות ותקציב הסברה ייעודי בגובה 150,000 ש"ח.
רק בעבודה משותפת עם ראשי הערים והתושבים ננצח את הקורונה.#נלחמים_בקורונה_בביטחון.— בני גנץ – Benny Gantz (@gantzbe) July 17, 2020
"המפגינים נגד ראש הממשלה הם לא העצמאים אלא אלה שעושים סיבוב על העצמאים. לבי לבי עם העצמאים, אני הכתובת שלהם, אני גדלתי באופקים ויודעת מה זה כשאין, אני ולא המפגינים בבלפור שהרביצו לשוטרים". כך אמרה ח"כ אסנת מארק מהליכוד בתוכנית "אופירה וברקוביץ'" בערוץ 12, בפאנל שהשתתפה בו יחד עם ח"כ מיקי לוי מיש עתיד.
הדיון בתוכנית התלהט כשלוי תקף את מארק על אמירתה, לפיה המפגינים הם "אנשי שמאל רדיקלי" ודרש ממנה להתנצל. מארק הטיחה בו כתשובה: "בסדר, בסדר, מיקי, לך תחפש". לוי והמגישים, אייל ברקוביץ' ואופירה אסייג תקפו את מארק וכינו אותה "מנותקת".
מרבית השיחה עסקה בישיבת ועדת הקורונה של הכנסת, שבה הוחלט לפתוח מחדש את חדרי הכושר (שכבר נסגרו מאז) ואת בריכות השיחה (שעדיין פתוחות) – החלטה שהתקבלה בניגוד לדעתו של ראש הממשלה נתניהו ועוררה את זעמם של אנשי הליכוד, למרות שמי שהובילה אותה, ח"כ יפעת שאשא-ביטון, היא אשת ליכוד בעצמה.
"זאת הייתה החלטה פופוליסטית שתפגע בבריאות הציבור, שנעשתה נגד דעת המומחים ממשרד הבריאות ועלולה להביא לפיקוח נפש", אמרה מארק בדיון הסוער בתוכנית.
כאשר נשאלה האם זאת עילה להדחתה של שאשא-ביטון מראשות הוועדה או לנטרול פעילותה, אמרה מארק: "זה שבחרנו את הגברת יפעת לא אומר שהיא יכולה לעשות עלינו פוליטיקה ופופוליזם, גבירתי היקרה, זה נגמר".
ח"כ לוי אמר: "אני יושב יומם ולילה בכל ישיבות הוועדה, ואסנת בכלל לא הייתה בדיון הזה, רק באה להצביע ולצעוק. הדיון היה רציני מאוד, הביאו נתונים של מומחים שהראו שאין כמעט הדבקה בבריכות ובחדרי הכושר, אבל היה לחץ ולא נתנו למומחים לדבר. אם כל המדינה תיסגר שוב תהיה קורונה כלכלית גרועה מהקורונה הבריאותית. כל יום באים עם תקנה מטומטמת חדשה, אין שום היגיון בהוראות הממשלה, שום תכנון, שום דבר, אתם מנותקים".
במהלך הדיון ברקוביץ' איבד את סבלנותו והחל לצעוק: "אנשים שבאים לחדרי כושר הם צעירים. לא יקרה להם כלום. אז שהמבוגרים ישבו בבית וישמרו על עצמם ולא יבואו לחדרי כושר, מה יש? למה להרוס את כל המדינה, את הפרנסה של אנשים? מה קרה? אנשים שמפגינים נגד נתניהו הם לא שמאל או ימין, הם אנשים שהגיעו לפת לחם, שחרב עליהם עולמם, תתביישי"! הטיח במארק.
למרות זאת, בסיומה של השיחה הסוערת ברקוביץ' ואסייג "עברו צד" והפנו את זעמם נגד ח"כ עידן רול מ"יש עתיד", שקרא למרד אזרחי ולסרבנות במקרה שיוטל שוב סגר על אזרחי ישראל. מארק הצטרפה אליהם וכינתה את רול "אנרכיסט שמטיף למרד, איש מסוכן, חוצפן, זה כמו לקרוא לנהוג באור אדום או לגנוב". ואילו לוי אמר: "עידן רול עשה טעות והתנצל, כולנו נשמור על ההוראות לא משנה מה אנחנו חושבים עליהן".
בשוך הסערה, ברקוביץ' עקץ את מארק ושאל: "היא רק שבוע בכנסת, איך זה שהיא כבר בוועדה לבחירת שופטים? מה הקשר שלך עם נתניהו? ועם שרה? מאיפה יש לך כוח כזה"? מארק, שלא ממש נפגעה מהעקיצה, חייכה ואמרה: "אני מאוד מקורבת לראש הממשלה, לא מקורבת לשרה".
בנו של ראש הממשלה, יאיר נתניהו, הפיץ פייק ניוז נגד ההפגנות מול מעון רה"מ:
שקרן, הוא שקרן, הוא שקרן
מנגנון השקר של בלפור על כל שלוחותיו והסטודיו הדיגיטלי עובדים שעות נוספות גם בשישי/שבת @netanyahu pic.twitter.com/lG4rVjHzYB
— חגית קלימן – Hagit Klaiman (@klaiman14) July 17, 2020
"ראש הממשלה נתניהו מפוחד, מבוהל, יורה לכל הכיוונים. צריך לבוא מישהו שיודע לעשות סדר, מישהו כמוני. יש כאוס, יש אנרכיה, תוהו ובוהו, אני זה שיכול לבוא ולעשות סדר". כך אמר היום יו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן, בתוכנית "אופירה וברקוביץ'" בערוץ 12.
"הצמד הזה המוזר גנץ ונתניהו מזכיר בדיחה מימי בית הספר על שני אנשים בבית משוגעים, אחד שכל לילה היה מכניס את היד שלו לתוך השקע של החשמל כי הוא חשב שזה מנורה, והשני רב איתו כי הוא לא היה יכול לישון באור", אמר ליברמן, "הם איבדו שליטה, הם בבלבול מוחלט. נתניהו באבדן שליטה מוחלט, בהיסטריה, לא עומד בלחץ. הוא כישלון ניהולי. במקום סיפוח קיבלנו סיבוך".
כשליברמן נשאל מה היה צריך לעשות לדעתו כדי להתמודד עם משבר הקורונה והאבטלה, אמר ליברמן: "קודם כל להעביר את השליטה במשבר לצה"ל. להפוך את הרמטכ"ל לפרוייקטור, צה"ל פרוש מדן ועד אילת ומעורב בהכול והגוף היחיד שיכול לנהל את הכול, כמו שניהל את המשבר בבני ברק ובדיר אל אסד. אבל נתניהו רוצה לשמור את השליטה אצלו, רוצה להמשיך לצאת כל ערב עם הצהרה אחרת, הוא חושב רק על עצמו".
"שנית, צריך לפתוח בפרוייקטים של השקעה בתשתיות במימון ציבורי, כפי שנעשה בזמן השפל הגדול בארצות הברית, לסלול כבישים בנגב ורכבת לערד ולאילת. דבר שלישי – לגייס 600 עובדים למעבדות. להחזיר מפנסיה עובדי מעבדות מבוגרים, יש שם מספיק כוח אדם אם רוצים לגייס".
בתשובה לשאלה, האם נתניהו היה ראש ממשלה מעולה אבל "איבד את זה" ענה ליברמן: "הוא שחוק, הוא עייף, הוא איבד את זה. גם לפני כן הוא היה איש שיווק מעולה ולא מנהל מעולה אבל הוא כבר יותר מדי זמן בתפקיד".
מהליכוד נמסר בתגובה: "שליברמן, שעמד להרכיב ממשלה עם היבא יזבק, לא יטיף לנו מוסר".
כמדי יום שישי, מאות מוחים התאספו היום ברחוב בלפור בירושלים סמוך למעון ראש הממשלה נתניהו, לקבלת שבת במחאה על השחיתות השלטונית וקראו לנתניהו להתפטר.
בניגוד להפגנות קודמות נגד נתניהו בזמן האחרון – לא נרשמו עימותים אלימים בין המפגינים לשוטרים. "יש לי חלום שטובת המדינה תעמוד תמיד למול עיניהם של מנהיגיה ערכי יושר דוגמה אישית ושליחות יהיו נר לרגליהם", אמר תת-אלוף (מיל') אמיר השכל, ממובילי המחאה.
היום הצטרף למפגינים גם הרמטכ"ל לשעבר דן חלוץ. "הגיעו מים עד נפש", אמר חלוץ. "אני מקווה שהנאשם שיושב במרחק מאות מטרים מכאן מקשיב. לפני שהוא יהרוס את הבית השלישי אנחנו צריכים להוציא אותו ממקומו. הוא שם לו ליעד להגן על עצמו ומבחינתו שתישרף המדינה ושכל תושביה יהיו מורעבים".
שלמה סלומון, בעליה של מסעדת אמורה מיו בתל אביב, הצהיר כי פתח בשביעת רעב במחאה על התנהלות הממשלה במשבר הקורונה. סלומון סגר היום את המסעדה עוד לפני הזמן שבו המסעדות היו אמורות להיסגר, התיישב בתוך המסעדה ובראיון לחדשות ערוץ 12 אמר: "אני נשאר כאן, אני שובת רעב".
"יש כל מיני פשרות אז עשינו היום פשרה עם המסעדות", אמר שר הבריאות יולי אדלשטיין שהופיע באולפן חדשות ערוץ 12.
לדברי אדלשטיין: "הגיעו אלינו תלונות של מסעדנים שטענו שהם לא ערוכים לסגירה, אז דחינו אותה ביומיים, לא נורא. וזאת לא סגירה של המסעדות, הן בסך הכול עוברות למתכונת של טייק אווי".
בהתייחסו לשאלה אם באמת צריך לסגור את כל המקומות שהוחלט על סגירתם מחדש, כולל חוף הים, והאם לממשלה יש בכלל נתונים שתומכים בהחלטות הללו, אמר אדלשטיין: "אין בשום מדינה בעולם מידע מדוייק על מקורות הדבקה. חמישים אחוז מהאנשים שנשאלים בתשאול אפידמיולוגי איפה הם היו, אומרים שהיו בבית ובעבודה, וזה לא תמיד נכון. אנחנו סוגרים מקומות בגלל קריטריונים מקצועיים, כשהמקום סגור, צפוף, שיש בו מגע בין אנשים או שאי אפשר לחבוש בו מסיכות".
הפרופסור עידית מטות מבית החולים איכילוב הופיעה גם היא הערב באולפן חדשות ערוץ 12 וחזרה על טענתה השנויה במחלוקת לפיה הממשלה מפריזה בחומרת מגפת הקורונה.
לדברי מטות: "אנחנו בשטח חיים בפלנטה אחרת מזו שהממשלה חיה בו. מתוך 16 חולים באיכילוב שמוגדרים על ידי משרד הבריאות כ'חולים קשים', רק ארבעה מהם, רבע, זקוקים לסיוע בחמצן ונמצאים בסכנת חיים, כל השאר, לשמחתי, לא. ההגדרה של החולים הללו כ'קשים' היא הגדרה בעייתית".
"אני לא מפחיתה בחומרת הקורונה, זאת מחלה נוראית, אבל התחזיות של הממשלה בנושא מופרכות. קצב העלייה במספר החולים החדשים הולך ויורד, ולפי התחזיות שלנו אנחנו לא בדרך לאלפי חולים מונשמים או למאות רבות כמו שמספרים בממשלה, ומעולם לא היינו בדרך לשם".
"אני מאוד מוטרדת מסגירת הגנים והקייטנות ומאוד מוטרדת מהאפשרות של סגר. צריך פתרונות ברי-קיימא, ריאליים, ולא שמעתי פתרונות כאלה, רק פניקה, זה מאוד נוח להפחיד במספרים מוגזמים ואז להגיד 'הנה, מנענו את זה'. הקורונה תישאר הרבה זמן, אם הסגר יימשך שנה ימותו ממנו יותר אנשים מאשר מקורונה. צריך לגייס יותר אנשים למעקב האפידיולוגי, לעשות הסברה כדי לקיים את ההוראות, לחשוב בצורה יצירתית, ללמוד לחיות עם הקורונה".
מטות פנתה לשר הבריאות יולי אדלשטיין שנמצא באולפן ואמרה לו: "אני יודעת שאתה מאוד עסוק, אבל היה טוב אם היית מגיע פעם לבית החולים לראות מה קורה שם, לראות את כל המחלקות שהקמנו בלא צורך ואת המצב האמיתי שרחוק מאוד מהאימה שאתם עושים ממנו".
אדלשטיין אמר בתשובה לטענותיה של מטות כי "אני נמצא בבתי החולים כל הזמן, השבוע הייתי בהדסה. לפי המידע שלנו ההגדרה השתנתה רק לגבי שישה מ-200 החולים הקשים. אני מאוד אשמח אם בעוד שבועיים תביאו אותי לאולפן ותכסחו אותי על כך שהתחזיות שלנו התבדו".
אתמול נחשף לראשונה בזמן ישראל כי בתי החולים סורוקה ובילינסון מאשרים את טענתה של מטות, לפיה משרד הבריאות שינה את הקריטריונים להגדרת חולי קורונה קשים, וזאת בניגוד לטענת משרד הבריאות, שעד לדבריו של אדלשטיין הערב הכחיש מכל וכול שהקריטריונים שונו.
מנכ"ל הדסה, הפרופסור זאב רוטשטיין, שלח מכתב למלכת בריטניה, אליזבת השנייה, וביקש את עזרת הכתר במלחמה נגד מגפת הקורונה.
רוטשטיין מחה בפני הוד מלכותה על החלטת משרד הבריאות שלא לאפשר להדסה לבדוק חולי קורונה באופן פרטי. זאת, מאחר והחלטת משרד הבריאות מבוססת על "פקודת בריאות העם" של ממשלת המנדט הבריטי.
"הוד מלכותך, אני מאמין שמשרד הבריאות הישראלי לא מבין את פקודת בריאות העם עליה חתום אביך המלך ג'ורג' השישי", כתב רוטשטיין למלכה, "אולי ניתן יהיה להסביר למשרד הבריאות הישראלי את כוונת החוק המקורי כדי לסייע לו לנהל את המגפה בישראל בצורה טובה יותר".
רוטשטיין אמר לחדשות ערוץ 12: "המגפה בישראל לא מנוהלת כראוי. משרד הבריאות לקח צעד אחורה והפסיק לבדוק את הנשאים ללא סימפטומים שהם אלה שמפיצים את המגפה".
תוכנית 'מענק לכל אזרח' שבמסגרתה הייתה הממשלה אמורה לשלם לכל אזרח מענק של 750 שקלים, אינה נמצאת בסדר יומה של הממשלה בישיבתה המתוכננת ליום ראשון. כך פורסם הערב בתוכנית "השבוע" בכאן 11. לפי הדיווח, כלל לא ברור מתי התכנית תובא לאישור הממשלה.
הסיבה לעיכוב היא ויכוח בין כחול לבן לליכוד: בכחול לבן דורשים שהכספים יועברו לאזרחים מהעשירונים הנמוכים והבינוניים ולא לכולם.
לפי הדיווח בכאן 11, תוכנית המענקים הייתה אמורה לכלול העברת כספים לעשירונים 1 עד 7 ולא לעשירונים הגבוהים. אך כדי להעביר את הכסף במהירות ולעקוף תהליכים ביורוקרטיים הוחלט להרחיב את החלוקה לכלל האזרחים, ללא תלות בהיקף הכנסתם. כעת, בצל המחלוקת הציבורית על התוכנית ותגובות הזעם והלעג שעוררה, דורשים בכחול לבן שהכספים יועברו באופן דיפרנציאלי כפי שתוכנן מתכתחילה.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם