אסמאא' אלאסד, רעייתו של הנשיא הסורי, השלימה את השתלטותה על המערכת הכלכלית הסורית וגוברת מעורבותה בנושאים פוליטיים וביטחוניים. כמה פרשנים בעולם הערבי טוענים כי היא מכוונת גבוה לתפקיד הנשיאות בסוריה.
דיווחים שונים המגיעים מסוריה מצביעים על התחזקות מעמדה של רעיית הנשיא אסמאא' אלאסד, בת למשפחת סוחרים מחומס שהתחתנה עם הנשיא הסורי בשאר אלאסד בלונדון לפני כ-20 שנה.
אסמאא' אלאסד, רעיית הנשיא הסורי, השלימה את השתלטותה על המערכת הכלכלית הסורית וגוברת מעורבותה בנושאים פוליטיים וביטחוניים. כמה פרשנים בעולם הערבי טוענים כי היא מכוונת גבוה לתפקיד הנשיאות בסוריה
עיתון "א-שרק אלאווסט" דיווח ב-26 באוקטובר על כינוס ענק בהשתתפות כ-20 אלף איש של מוסד "אלערין", שבראשו עומדת אסמאא' אלאסד. הכינוס התקיים לראשונה בעיר חומס באחד ממגרשי הכדורגל בעיר, על הבניין ממול נתלתה תמונת ענק של רעיית הנשיא הסורי.
זוהי הפעם הראשונה שמונפת בפומבי תמונת ענק של אישה במשטר הסורי באירוע עממי גדול, כאילו היא זו שעומדת בראש המשטר. מדובר באירוע של תומכי המשטר הסורי מקרב משפחות ההרוגים והפצועים של כוחות הביטחון הסורים.
לכבוד כזה לא זכתה אפילו אניסה אלמח'לוף, רעייתו של הנשיא האב חאפז אלאסד, שנחשבה לאישה החזקה בסוריה עד למותה ב-2016.
העיתונאי הסורי הגולה ד"ר פייצל אלקאסם, המוכר היטב כשדר בערוץ אלג'זירה, פירסם ב-30 באוקטובר מאמר בעיתון "אלקודס אלערבי" תחת הכותרת "הפיכה היסטורית בסוריה-גברת הארמון מובילה את אלאסד".
במאמר שמבוסס על מידע שקיבל מקצינים מהעדה העלווית השלטת בסוריה הוא טוען כי אשת הנשיא שהחלימה מסרטן השד מתקרבת יותר ויותר לכיסא הנשיאות בסוריה.
במאמרו הוא מתאר כיצד הפכה אסמאא' אלאסד באופן מעשי למפקחת על המינויים, הקידומים וההוצאה לגימלאות במערכת השלטון הסורי, במיוחד במנגנוני הצבא, המשטרה, המודיעין והמשמר הנשיאותי. על פיה ישק דבר והיא זו שמפקחת באופן אישי על התהליך. כל מינוי חשוב, למשל לדרגת אלוף, מצריך את אישורה.
אסמאא' הפכה למפקחת על המינויים, הקידומים וההוצאה לגימלאות בשלטון הסורי, במיוחד במנגנוני הצבא, המשטרה, המודיעין והמשמר הנשיאותי. על פיה ישק דבר והיא מפקחת באופן אישי על התהליך
אסמאא' אלאסד מחזקת את מעמדה במערכת השלטונית הסורית אחרי שהשלימה את השתלטותה על המערכת הכלכלית בסוריה, סימן מובהק לכך הוא שממשל טראמפ הכליל אותה לראשונה ברשימת הסנקציות על פי "חוק קיסר" החדש.
היא הצליחה לדחוק מחזית הכלכלה הסורית את המיליארדר ראמי מח'לוף, בן דודו של הנשיא בשאר אסד, ולהשתלט על חלק מהחברות שברשותו, שאותן העבירה לבני משפחתה (משפחת אלאח'ראס). התיאבון בא עם האוכל והדעה הרווחת בסוריה היא כי לאחר שהיא הפכה לדמות הדומיננטית השולטת בכלכלה הסורית היא מכוונת גבוה למעלה כדי להשתלט על כס הנשיאות.
אסמאא' אלאסד הפכה לאישה החזקה בסוריה והחליפה בתפקיד הזה את חמותה אניסה מח'לוף, אך נראה שיש לה גם שאיפות פוליטיות, היא בנתה לעצמה בסיסי כוח חדשים בתחום הכלכלי והחלה להעביר בהדרגה את השליטה במגזר הכלכלי הסורי מידי העדה העלווית, מידיה של משפחת מחל'וף ששלטה בכלכלה מאז שנות ה-70 לידיה של העדה הסונית: משפחת אלאח'ראס ומשפחת אלדבאע' כדי ליצור איזון חדש לקראת שיקומה של סוריה מהאדמה החרוכה שהשאיר אחריו בעלה בשאר אלאסד כתוצאה ממלחמת האזרחים העקובה מדם.
בסוריה מספרים כי היא האחראית לפיטוריו של השר עאטף אלנדאף, לאחר שהתנגד לכך שהלחם במדינה ימכר באמצעות "הכרטיס החכם", באמצעותו רוכשים גם מוצרי מזון אחרים והוא מופץ באמצעות משפחת אלדבאע' המקורבת אליה.
המאפיה הכלכלית החדשה שהקימה אסמאא' אלאסד מורכבת ממשפחות אלדבאע' ואלאח'רס הגורפות מילארדי לירות סוריות מפרוייקטים שונים והן שהפכו לשותפות החדשות של משפחת אלאסד במקום משפחת מח'לוף.
יחסיה של אסמאא' אלאסד עם בני משפחת אסד האחרים אינם טובים, חמותה שהלכה בינתיים לעולמה מעולם לא אהבה אותה בלשון המעטה ועל פי מקורות בסוריה היא מסוכסכת גם עם הגנרל מאהר אלאסד, אחיו של הנשיא המשמש כמפקד דיוויזיה בצבא הסורי, ועם רעייתו מנאל אלג'דעאן.
אסמאא' הפכה לאישה החזקה בסוריה והחליפה בתפקיד את חמותה אניסה מח'לוף. אך נראה שיש לה גם שאיפות פוליטיות, והיא מעבירה את השליטה בכלכלה מהעדה העלווית ששלטה בה משנות ה-70 לידי העדה הסונית
היכן הנשיא באשר אסד בכל הסיפור הזה? לא ברור, הוא נותן לרעייתו יד חופשית ויתכן שהוא מכין אותה כאלטרנטיבה שלטונית במקרה שיכפו עליו בחירות לנשיאות.
גורמים בסוריה טוענים כי אסמאא' אלאסד בונה את עצמה כמועמדת מוסכמת של כל העדות בסוריה ולא רק של העדה העלווית לתפקיד הנשיאה.
לטענתם, היא גם זוכה להערכה של גורמים בינלאומיים לאור פריצתה המטאורית לאחר שהחלימה ממחלת הסרטן והשתלטותה על המערכת הכלכלית הסורית.
אחת ההערכות גורסת שבשאר אלאסד "שרוף" מבחינה פוליטית ובינלאומית לשמש כמועמד בבחירות הבאות לנשיאות לאור מעשי הטבח שעשה בבני עמו מאז 2011, ואילו רעייתו פעילה מאוד בתחום הצדקה ומציגה את עצמה כ"אם של העם הסורי" בסיוע מערכת תעמולה משומנת היטב ויחסי ציבור בסוריה ובחו"ל.
קשה להעריך בשלב הזה כיצד יתפתחו הדברים. יש גם גורמים בסוריה הטוענים שאסמאא' אלאסד פועלת דוקא להכשיר את בנה הצעיר חאפז כיורש של האב בשאר בתפקיד הנשיא, בכל מקרה, היא הפכה לדמות החזקה בסוריה, יש המכנים אותה בתואר "הדיקטטור החדש". בסוריה וגם בעולם הערבי מתחילים להבחין בשינוי שחל במעמדה מדמות יצוגית לפוליטיקאית חזקה ומובילה.
יוני בן מנחם הוא חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מזרחן, עיתונאי, מנ"כל רשות השידור לשעבר, מרצה למזה"ת ותקשורת (צילום: דוד וינוקר)
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם