האם יש סיכוי שוועדת הבדיקה לפרשת הצוללות בראשות אמנון סטרשנוב תגיע לחקר האמת? צלילה לעומק הפרשה ולמועד בו החלה, לכאורה, מעלה ספקות.
שחיתות שלטונית וקשרי הון-שלטון מסואבים הם עבירות צווארון לבן, ולעברייני צווארון לבן יש פרופיל אופייני. לרוב הם אנשים מכובדים, בעלי מעמד גבוה. מה מביא אותם לבצע פשעים כלכליים? הסברים נפוצים הם תאוות בצע חסרת שובע ולמידת הרמאות במסגרת העיסוק המקצועי.
האם יש סיכוי שוועדת הבדיקה לפרשת הצוללות בראשות אמנון סטרשנוב תגיע לחקר האמת? צלילה לעומק הפרשה ולמועד בו החלה, לכאורה, מעלה ספקות
1979
מאז שנת 1979 חברת טיסנקרופ נחשדת בדפוס פעולה חוזר ונשנה של מתן שוחד לבכירים – נשיאים, ראשי ממשלה ושרים – בעסקאות מכירת צוללות שביצעה עם מספר מדינות, בהן הודו, יוון, פורטוגל, דרא"פ ודרום קוריאה.
עסקאות צוללות הן כר משובח לשחיתות מבחינת הפער בין הסיכון לרווח, כי צוללת בודדת היא מערכת הלחימה היקרה ביותר שמדינה רוכשת. משום שבנייתה מושתתת על טכנולוגיות מתקדמות, היא נבנית לפי דרישה ונדרשת סודיות גבוהה – ניפוח מחירים מצד המוכר ושחיתות מצד הקונה לא יכולים להיחשף אלא על ידי אנשי מקצוע מועטים. בנוסף, תהליך קבלת ההחלטות בנוגע לסדר הכוחות (כמה צוללות צריך? גורם מכפיל עסקאות) הוא סודי, מורכב, ומעט אנשים מעורבים בו.
משנות ה-80 טיסנקרופ מכרה לישראל צוללות וכלי שיט בסך של כ-16 מיליארד שקלים (על פי ויקיפדיה). אם נניח שטיסנקרופ נקטה בארץ בדפוס דומה לדרך בה פעלה ביוון (שם חילקה 10% עמלות שוחד), מעניין להרהר מי קיבל לאורך השנים נתח מהסכום הדמיוני הזה? על מנת לקבל סדר גודל, השוחד רק על רכש שתי הצוללות הראשונות, במידה וניתן, מוערך ב-240 מיליון שקלים.
בשנת 1979 בנימין נתניהו, אשר מתואר כחובב החיים הטובים ובעל דפוסי התנהגות המעידים לכאורה על יחס פתולוגי לכסף, היה בן 31 ומרושש על פי עדותו ("נגמרו לי החסכונות"). נתניהו היה מקורב במיוחד לדודו עזרא מיליקובסקי, שעליו נאמר ש"שום דבר לא עמד בפני רצונו העצום להתעשר". בשנים 1956-1983 התמחה עזרא מיליקובסקי במסחר בפלדה ובתיווך כלי שיט וצוללות, וייצג לא פחות מארבע מספנות (ביניהן מספנה גרמנית בעיר ליבק עבורה תיווך צוללות לישראל) וכן את חברת טיסנקרופ.
מאז שנת 1979 טיסנקרופ נחשדת בדפוס פעולה חוזר ונשנה של מתן שוחד לבכירים – נשיאים, ראשי ממשלה ושרים – בעסקאות מכירת צוללות שביצעה עם מספר מדינות, בהן הודו, יוון, פורטוגל, דרא"פ ודרום קוריאה
בצירוף מקרים מופלא, שנת 1979 הייתה שנת מפנה בהתפתחות חיל הים. מפקד חיל הים זאב אלמוג, שמונה זה מכבר, דגל בהגדלת סדר כוחות הצוללות, ובאופן ספציפי תמך כבר אז ברכש שש צוללות "דולפין". כשנה לאחר מינויו, בנובמבר 1979, שני מנהליה הבכירים של חברה גרמנית לתכנון צוללות, IKL מהעיר ליבק, הגיעו לישראל בחשאי לכמה ימים ודנו עמו באפיון הצוללות. ההסכם הסופי לתכנון צוללות ה"דולפין" נחתם ב-1984 עם חברת IKL והן יוצרו בהמשך על ידי חברה עמיתה, HDW, לימים חברת בת של חברת טיסנקרופ.
זאב אלמוג מונה למפקד חיל הים בעקבות הדחת קודמו. עד אז, מפקד החיל היה האלוף המוערך מיכאל ברקאי, שזכה לקידום מהיר בחיל הים ועקף ותיקים ממנו בשל הישגיו יוצאי הדופן.
ברקאי הודח מחיל הים בעקבות פרשה שהחלה בספטמבר 1978. חיילת בשירות קבע פנתה לחברת הכנסת שולמית אלוני ושיתפה אותה בניסיון אונס שקרה לטענתה כשנה קודם, על ידי מפקד חיל הים, ברקאי. על פי רכילות של כמה ממפקדי החיל באותה תקופה, יריביו של ברקאי בחיל הים היו מעורבים והם ששכנעו את החיילת שהייתה בת זוגו זמן ממושך לפנות לשולמית אלוני (שנראה שפעלה בתום לב ונעשה בה שימוש אינסטרומנטלי). החיילת לא רצתה לחשוף את זהותה, ואלוני סייעה לה, פנתה אל הרמטכ"ל רפאל איתן ואל שר הביטחון עזר ויצמן שבאופן ראוי לכל לשבח טיפלו בתלונה ביעילות.
ברקאי מכר את ביתו על מנת לממן את הוצאות המשפט. ראש אכ"א החליט שהמשפט יתנהל בדלתיים סגורות "מסיבות ביטחוניות". השופטים, בהרכב שבראשו עמד האלוף חיים הרצוג, זיכו את ברקאי כי התלונה הסתמכה על עדות החיילת בלבד, אך קבעו שהם "נותנים אמון מלא בגרסתה הבסיסית של המתלוננת בדבר תקיפתה על ידי הנאשם בניסיון לאנסה".
לאחר המשפט, למרות הזיכוי, ברקאי הודח מהפיקוד על חיל הים על ידי הרמטכ"ל איתן בתמיכת שר הביטחון ויצמן. ברקאי המליץ שסגנו יחליף אותו, אך הרמטכ"ל העדיף את אלמוג. הרמטכ"ל שלאחריו, משה לוי, נענה לבקשת אלמוג להמשיך את כהונתו, וכך אלמוג פיקד על חיל הים עד שנת 1985 והוא זה שאישר את ההתקשרות עם חברת תכנון הצוללות הגרמנית בליבק. כזכור, דודו של נתניהו, עזרא מיליקובסקי, ייצג חברה גרמנית בליבק (שמה לא מוזכר, אך מצוין כי עבורה תיווך צוללות לישראל).
אלמוג פיקד על חיל הים עד שנת 1985 והוא זה שאישר את ההתקשרות עם חברת תכנון הצוללות הגרמנית בליבק. כזכור, דודו של נתניהו, עזרא מיליקובסקי, ייצג חברה גרמנית בליבק (שמה לא מוזכר, אך מצוין כי עבורה תיווך צוללות לישראל)
האם רצף אירועים זה היה רק צירוף מקרים ממוזל? ייתכן שאלמוג כלל לא היה מודע למתרחש, ולמעשה אין כל עדות שבכלל התבצע פשע. אך בדיעבד, ביודעינו על שחיתות טיסנקרופ בעולם ובארץ, קשה להתעלם מצחנת הביבים שמרחפת מעל רכש הצוללות הישראלי הראשון שבוצע מחברה זו.
אבל האם רכש הצוללות הראשון לא היה מוסכם על כולם? למה היה חשוב להפטר מברקאי? כמפקד חיל הים, ברקאי גיבש תורת לחימה חדשנית והשתתף באופן פעיל בתכנון סדר הכוחות הימי. סביר שבחירת אמצעי לחימה משיקולים לא ענייניים, יצרן לא תחרותי או מפרט טכני מנופח לא היו שורדים את הביקורת של מקצוען חסר פשרות כמו שברקאי היה.
ומה הטעם לנבור באירועים שקרו לפני 40 שנה עליהם בוודאי חלה התיישנות? הבנה מעמיקה של תחילת הפרשה יכולה לעזור להבהיר אירועים שהתרחשו לא מזמן עליהם אין התיישנות. יתר על כן, חיבור של מספר אירועים המתפרסים לאורך זמן רב למסכת אחת מוכיח דפוס פעולה מתמשך. בנוסף, אם נעשה לברקאי עוול, חובה לברר זאת, ולו רק מבחינה ציבורית.
2020
חזרה להווה. אשכנזי וגנץ היו רמטכ"לים בזה אחר זה בשנים 2007-2015. תקופתם חפפה לאירועי פרשת 3000 (2009-2017), שכללו רכש, מחברת טיסנקרופ לבדה, של ארבע צוללות שנויות במחלוקת, רכש ספינות מגן תוך ביטול מכרז ואישור מכירת ארבע צוללות למצרים, מתוכן שתיים עם מערכות מתקדמות להן הצבא התנגד בתקיפות. הכל קרה, לכאורה, מאחורי גבם. האמנם? האם כאשר מדובר במערכת הנשק היקרה ביותר בצה"ל שני הרמטכ"לים לא ידעו, לא שמעו ולא ראו? האם קיימת אפשרות שנתניהו, שנים מראש, בחש לכאורה במינויים בצבא וקידם את גנץ לתפקיד הרמטכ"ל?
עד עתה, למרות מראית עין של סכסוך בין בכירי כחול לבן לנתניהו, היה נראה שגם אשכנזי וגנץ עושים מאמץ להביא להתיישנות פרשת הצוללות ומונעים הקמת ועדת חקירה. עתה, לפתע, גנץ נעתר ומינה ועדת בדיקה לפרשה.
תקופות הרמטכ"לות של גנץ ואשכנזי כללו רכש 4 צוללות מטיסנקרופ, ספינות מגן תוך ביטול מכרז, ואישור מכירת 4 צוללות למצרים, 2 מהן עם מערכות מתקדמות, חרף התנגדות הצבא. הכל קרה, לכאורה, מאחורי גבם
המעניין הוא שמי שהוא מינה לעמוד בראשה הוא לא אחר מאשר התובע הצבאי הראשי לשעבר, אמנון סטרשנוב, מי שהורה על הגשת כתב אישום וניהל את התביעה בפרשת ברקאי.
האם האמת יכולה להתגלות בעזרת ועדת בדיקה בראשות סטרשנוב? תגידו אתם.
המוזכרים ברשימה בהקשר של שחיתות לא הועמדו לדין ולא הורשעו ושמורה להם חזקת החפות.
יפעת קידר, PhD. חוקרת בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב. בתור חוקרת של מחלות גנטיות מורכבות (אוטיזם וסכיזופרניה), חלק גדול מהעבודה שלי הוא לשאול שאלות, להצליב מקורות ולהעלות היפותזות. לאחרונה מצאתי את עצמי מתבוננת במצב הפוליטי דרך עיניים של חוקרת, דבר שהוביל אותי לשאול למה בעצם גנץ נאמן כל כך לנתניהו, ובהמשך לבצע אינטגרציה של הרבה פרטים לתמונה גדולה ולהעלות היפותזות לחקירה עתידית.
סופת החורף הארקטית URI שפגעה בחלקים גדולים במרכז ודרום ארה"ב בשבוע השלישי של פברואר, הביאה לטמפרטורות של הקפאה עמוקה בעיקר בטקסס, לנפילת רשת החשמל למספר ימים במקומות רבים במדינה, פגעה באספקת הגז, באספקת המים, ברשת הסלולרית, ובאינטרנט. הסופה הביאה למותם של מאות בני אדם שקפאו למוות, או שהורעלו מפחמן חד חמצני. הנזקים החומריים מהסופה עלולים להגיע לעשרות מיליארדי דולר .
סופת החורף הארקטית בטקסס פגעה באספקת הגז, המים, ברשת הסלולרית, ובאינטרנט וגרמה למות מאות בני אדם שקפאו למוות, או הורעלו מפחמן חד חמצני. הנזקים החומריים מהסופה עלולים להגיע לעשרות מיליארדי דולר
בשיא הסערה, ב-14 עד ה-17 לפברואר, כשהטמפרטורות צנחו הרבה מתחת לאפס, היו כארבעה מיליון טקסנים מנותקים מחשמל. גם זרם המים לבתים שובש בשיא הסופה למספר ימים ומאות אלפים התבקשו להרתיח את המים לפני השימוש בהם מאחר שמתקני ההתפלה והטיהור סובלים ממחסור בחשמל. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הכריז על טקסס כאזור אסון.
טקסס העדיפה את השוק החופשי וקבלה משבר חשמל קטסטרופלי
הגורמים הרשמיים בטקסס ידעו שסופות חורף עלולות להשאיר את רשת החשמל במדינה פגיעה, אך הם השאירו את הבחירה להיערך למזג אוויר קשה בידי חברות החשמל – שרבות מהן בחרו שלא להשקיע בשדרוגים היקרים. זאת, בשוק אנרגיה שעבר דה-רגולציה והמבודד במידה רבה מרשת החשמל בארה"ב, מה שהשאיר את טקסס לבדה במשבר.
מומחי אנרגיה ומדיניות טוענים מזה שנים שהאופן שבו טקסס מנהלת את תשתיות החשמל שלה הוא מתכון בטוח לקריסה מערכתית. הם הטילו את האשמה בכישלון מערכת החשמל בסופה על המחוקקים ועל סוכנויות המדינה שלא שעו לאזהרות ממדעני האקלים לאחר הסופות הקודמות ולא הכינו את מערכת החשמל לאירועי מזג אוויר קיצוניים יותר. לדבריהם החלטתה של טקסס לא לדרוש ולא לחייב שדרוגי ציוד בכדי לעמוד טוב יותר בטמפרטורות החורף הקיצוניות, והבחירה לפעול במערכת חשמל מבודדת מרשתות אחרות במערכת החשמל בארה"ב, השאירה את טקסס לא מוכנה למשבר החורף.
לדברי רוברט מקלו מחברת הייעוץ מקלו ריסרץ":
"זהו חוסר הכנה שיטתי, זה לא במקרה, הם תכננו את התוצאה הזאת".
הגורמים הרשמיים בטקסס ידעו שסופות חורף עלולות להשאיר את רשת החשמל במדינה פגיעה, אך הם השאירו את הבחירה להיערך למזג אוויר קשה בידי חברות החשמל – שרבות מהן בחרו שלא להשקיע בשדרוגים היקרים
מה שגרם למשבר החשמל בטקסס לא הייתה בעיה טכנולוגית. וגם לא טורבינות הרוח הקפואות כפי שטענו רפובליקנים מובילים. תחנות כוח, צינורות גז, ורשתות חשמל פועלות היטב בקנדה, באלסקה, בצפון אירופה, בתנאי מזג אויר קשים מאלו שהיו בטקסס. לפי המבקרים, בשם דה-רגולציה ושווקים חופשיים, טקסס יצרה רשת חשמל ששמה דגש על מחירים זולים על פני שירות אמין.
לפי הוול-סטריט ג'ורנל, בעיית הליבה במשבר החשמל בטקסס נובעת מזה שספקי החשמל יכולים לגרוף רווחים על ידי אספקת חשמל ללקוחותיהם בטקסס, אך הם אינם נדרשים או חייבים לספק את החשמל ואינם עומדים בפני קנסות בגין אי אספקה החשמל בעיקר בשעת חירום ממושכת.
זה הוביל לפיאסקו שהשאיר מיליוני אנשים במדינה השנייה באוכלוסיית ארה"ב ללא חשמל, ללא מים, ללא תקשורת, במשך ימים.
סערה קשה שיתקה כמעט כל מקור אנרגיה, מתחנות כוח פחמיות, גזיות וגרעיניות ועד טורבינות רוח, מכיוון שבעליהן לא ביצעו את ההשקעות הדרושות לייצור חשמל בטמפרטורות נמוכות.
המחירים הגבוהים שמפעילים יכולים לגרוף בתקופות של שיא הביקושים היו אמורים להוות תמריץ מספיק עבורם להשקיע בשמירה על הציוד מפני מזג אוויר קשה, אבל זה לא מה שקרה.
כאמור לעיל, אחת הסיבות העיקריות לקטסטרופה בטקסס היא המבנה פיננסי למערכת החשמל בטקסס, המבוסס על השוק החופשי, שתכנן ויליאם הוגאן, פרופסור למדיניות אנרגיה גלובלית בהרווארד. האסטרטגיה פשוטה, ככל שהביקוש לחשמל עולה, כך גם המחיר עולה.
בתיאוריה, ברגעים של ביקוש גבוה לחשמל, כמו במשבר הקפאון הנוכחי בטקסס (פברואר 2021), עם טמפרטורות מתחת לאפס, המחירים הגבוהים מכריחים את הצרכנים להפחית את צריכת האנרגיה שלהם מכיוון שמחיר החשמל עולה והופך לבלתי משתלם.
ביוסטון, לדוגמה, מחיר החשמל נסק מ-22 דולר לכ-9,000 דולר למגוואט לשעה בשיא המשבר ביום השני ושלישי בתקופת הקפאון. עליה שהייתה אמורה להביא לצריכה מופחתת ולמנוע עומס יתר על תחנות הכוח.
מה שגרם למשבר החשמל בטקסס לא הייתה בעיה טכנולוגית או טורבינות הרוח הקפואות כטענת רפובליקנים מובילים. טקסס יצרה רשת חשמל ששמה דגש על מחירים זולים על פני שירות אמין
מה שלא היה משולב בתכנון ולא בגישה המבוססת על השוק הם התושבים. כיצד מצפים מבני אדם לחיות במזג אוויר ארקטי בטמפרטורות מתחת לאפס ללא חימום. ללא חשמל, וללא מי שתיה?
בעיצומה של הקטסטרופה בטקסס, אמר הוגאן לניו יורק טיימס כי שוק האנרגיה של טקסס תפקד כמתוכנן:
"זה לא נוח, זה לא נחמד, זה הכרחי".
שוק האנרגיה של טקסס אולי תפקד כמתוכנן לפי התפיסה הניאו-ליברלית ובשם דה-רגולציה ושווקים חופשיים, ותוך הקפדה מוחלטת על יישום הכלכלה הניאו-ליברלית, ללא פשרות, ללא גמישות וללא רחמים, אבל בשטח, מערכת החשמל קרסה ולא סיפקה חשמל.
עשרות האנשים מתו מהפסקות החשמל, כ-4 מיליון בתי אב בטקסס נשארו בלי חשמל, בלי חימום ובלי מים. משקי בית אחרים ניתקו עצמם מהחשמל בעקבות עלית מחירים זו, והנזקים החומריים מהסופה עלולים להגיע לעשרות מיליארדי דולר. עוד תכנון כזה עוד ניצחון כזה לתפיסה הניאו-ליברלית, ואבדנו.
על דברי הוגאן כתב אלי קוק:
"סוף סוף כלכלן שמבין ענין! השוק עובד אבל אנשים גוססים".
המשבר בטקסס מדגים את הבעיות המהותיות הכרוכות בסגידה ובאמונה המוחלטת בשוק החופשי. אנשים מתו בטקסס מכיוון שבמקום הסדרים כלכליים המשרתים את בני האדם, בני האדם נדרשו לשרת הסדרים כלכליים.
מה שלא היה משולב בתכנון ולא בגישה המבוססת על השוק הם התושבים. כיצד מצפים מבני אדם לחיות במזג אוויר ארקטי בטמפרטורות מתחת לאפס ללא חימום. ללא חשמל, וללא מי שתיה?
הנשיא לינקולן דיבר לפני כ-150 שנה על ממשלה שהיא של העם, על ידי העם, ועבור העם. אבל החל משנות ה–60 של המאה שעברה, מיעוט קטן של מיליארדרים הוציאו מיליוני דולרים להפצת הרעיון הליברטריאני, לפיו הממשלה היא הבעיה, והביא רבים מדי מהאזרחים להאמין שהשוק החופשי הניאו-ליברלי הוא סוג של ציווי מוסרי.
המשבר בטקסס צריך להראות לנו שלעולם אסור לתת לאליטות שהאינטרסים שלנו אינם בלבם, לשכנע אותנו שממשלה של העם, על ידי העם ובשביל העם – היא הבעיה, וכי השוק החופשי – הנשלט על ידי "חתולים שמנים", שאינם נותנים דין וחשבון לאזרחים רגילים, הוא התשובה. התשובה היא ממשלה טובה, ולא בלי ממשלה.
כאשר הפונדמנטליסטים של השוק החופשי חושבים שדה-רגולציה מרפאת את כל התחלואים, הם מתעלמים מבעיות שדורשות פתרונות שלעולם לא יהיו רווחיים (במיוחד לטווח הקצר) אלא רק משתלמים לטווח הארוך או משתלמים בדרכים אחרות.
חינוך, טיפול רפואי אוניברסלי והשקעה בשינויי אקלים לא ישלמו על עצמם באופן ישיר יותר ממה שהצבא, המשטרה, מחקרים בסיסיים הממומנים ע"י הממשלה וחקר החלל עושים.
במונחי השקעה, מדובר בהשקעות חכמות עם עלויות גדולות וחסרונות קטנים, כמו שההשקעה בגיבוי של רשת החשמל בטקסס היתה צריכה להיות. אולי האסון בטקסס יבהיר זאת לכולם.
את הדוגמה הטובה לקרדו, להצהרת-האמונה הניאו-ליברלית, נתן טים בויד, ראש עיריית קולורדו סיטי בטקסס, לשעבר, בציוץ מה-16 לנובמבר:
בעקבות דברים אלו בויד נאלץ להתפטר.
המשבר בטקסס צריך להראות לנו שאסור לתת לאליטות שהאינטרסים שלנו אינם בלבם, לשכנע אותנו שממשלה של העם, ע"י העם ובשביל העם – היא הבעיה, וכי השוק החופשי הנשלט על ידי "חתולים שמנים" הוא התשובה
הלקח לישראל ברור. הישמרו מפונדמנטליסטים של השוק החופשי מהתערבות ממשלתית, כמו פורום קהלת, המפרסמים מאמרים, תוכניות פעולה, והצעות חוק ברוח דברי טים בויד.
אמנון פורטוגלי הוא חוקר תאגידים, ניאוליברליזם ואנרגיה.
בין הרבה מבוכות אחרות שפקדו את מחנה המרכז שמאל בחודשים האחרונים וחשפו את חולשותיו, סוגיית אבתסאם מראענה היא המביכה מכולן. כאילו לא למדנו כלום מתעמולת הימין ב-20 השנים האחרונות – משגרים בלון ניסוי עם קצת חומר נפץ, ואנחנו מחבקים אותו לחיקנו ונהנים מכל שבב וגיץ של שלבי הפיצוץ.
בין הרבה מבוכות שפקדו את מחנה המרכז שמאל בחודשים האחרונים וחשפו את חולשותיו, סוגיית אבתסאם מראענה היא המביכה מכולן. כאילו לא למדנו כלום מתעמולת הימין ב-20 השנים האחרונות
מאות ראיונות קיימו מועמדי ומועמדות מפלגת העבודה לכנסת ה-24 בשבועות האחרונים, אבל במערכות התקשורת שכבר הפסיקו לדבר אידאולוגיה, ערכים וחזון, על מה נותר לדבר מלבד הבלון ששיגרו לאוויר ליצני החצר מבלפור? אתם מתאריםות לעצמכן מצב שבו בן גוריון, רבין או פרס היו בכלל מתייחסים לדברים הללו ולא זורקים אותם בפרצופו של הימין?
באף אחד מהראיונות הללו, איש מנציגי המחנה הדמוקרטי-ליברלי לא התייצב איתן וחשף את ערוותם וריקנותם הערכית של אותם מפריחי בלונים. אמנם הקולות מתוך מפלגת העבודה לפסילתה של מראענה נותרו חלשים (הישג מרשים כלשעצמו), אבל ראינו הרבה התפתלות והתכדרות עצמית המעידה על בושה ותחושת אשם.
מרב מיכאלי פעלה בגבורה בשנה האחרונה וניכר שהציבור מעריך את זה. אף על פי כן, שאלה אחת פשוטה של אופירה וברקו הצליחה לעשות מה שהצעות לכניסה לממשלה, תביעה משפטית, הימור מסוכן על עתידה הפוליטי ובעיקר תחושת מיאוס מהמערכת המסואבת לא הצליחו לעשות.
התשובה לשאלת אבתסאם מראענה היא ברורה וצריכה להיאמר בראש מורם: "מה יותר מסוכן לעתידה של מדינת ישראל? עבריין שמואשם בפשעים חמורים ומכהן בתפקיד הבכיר ביותר במגזר הציבורי, תוך שיסוי וקריעה של המרקם החברתי ושחיקת הדמוקרטיה, או תסריטאית קולנוע שכתבה לפני 10 שנים פוסט והתנצלה עליו? במה אתם מתעסקים למען השם? חדלנו לבלוע את גיבובי המילים שלכם ואת מזימות כוורת בלפור שעובדת מסביב לשעון ביעילות שמעוררת פלצות".
במקום זאת, במהלך שאין דרך אחרת להגדירו מאשר מזוכיזם והפנמה של דיכוי אידאולוגי, מעדיפים רבים מאנשי מחנה המרכז שמאל לטמון שוב את הראש בערימת הרפש של הימין. להתחיל במסע תחקירים לעברה של פוליטיקאית מתחילה, שנכנסה לגוב האריות מתוך רצון אמיתי להילחם בשנאה ובפירוד בין יהודים וערבים. מפקפקים בה ובכוונותיה לדאוג לנשים הערביות שנמצאות בתחתית ההיררכיה החברתית, וצולבים את יושבת ראש המפלגה על שלא נכנעת להמון ולא גירשה את האיום הקיומי מקרב המפלגה שהקימה את המדינה.
התשובה לשאלת מראענה ברורה וצריכה להיאמר בראש מורם: "מה יותר מסוכן לעתידה של מדינת ישראל? עבריין שמואשם בפשעים חמורים ומכהן בתפקיד הבכיר ביותר או תסריטאית שכתבה לפני 10 שנים פוסט והתנצלה עליו?
כמה כעס ואכזבה. כעס על שלא הצלחנו להתעלות מעל סימון האיום הקיומי התורן של נתניהו (תמיד מדובר או באישה, או בערבי או בשילוב של השניים). אכזבה מכך שלא למדנו לקח ובחרנו לחבוט שוב בעצמנו, כמו אישה שמרגישה נאורה כי היא סובלנית כלפי בעלה המכה, שהרי יש לנהוג בו בחמלה ובהכלה. כמה טיפשות ששוב לא הבנו את גודל השעה וגודל הסכנה לדמוקרטיה ולדמותה של מדינת ישראל.
אור ארז הוא פעיל חברתי-פוליטי. עוסק בדוברות פוליטית של דמויות וארגונים במחנה המרכז-שמאל. חבר ועידה לשעבר במפלגת העבודה ואקטיביסט גאה. במהלך לימודי פוליטיקה וממשל ומזרח תיכון באוניברסיטת בן גוריון הספיק לארגן את ההפגנה הראשונה נגד נתניהו בבאר שבע, להיפגע מרכב חולף במחאת הפונדקאות ולקבל איומים על חייו כשארגן את מצעד הגאווה בעיר. מאמין בחופש ובשוויון. החלק המרגיע ביומו הוא צפייה במהדורת החדשות לאור נרות לפני השינה.
הטקטיקה של נתניהו
הגיע הזמן לומר את דעתך
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
- לכל תגובה ופוסט עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
- עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
- אפשרות להגיש פוסטים לפרסום בזמן ישראל
- אפשרות להגיב לכתבות בזמן ישראל
- קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם