אריה דרעי החליט להתהפך על גנץ ● יו"ר ש"ס, שהתחייב לשמור על יציבות הממשלה ועל קיומה של הרוטציה, כינס שלשום באופן חריג מסיבת עיתונאים בה השתלח בגנץ ושרף את כל הגשרים שבנה עם כחול-לבן - כולל מערכת היחסים המיוחדת עם גבי אשכנזי ● לדרעי יש מספיק סיבות לשיטתו כדי לרצות להתנקם ביו"ר כחול-לבן - אבל את הטקסט, ההרשאה והעידוד הוא קיבל מראש הממשלה ● פרשנות
בתוך כל הדרמה הגדולה סביב עסקת נתניהו-גנץ על מינוי החשב הכללי תמורת מנכ"ל משרד ראש הממשלה החליפי סיפור הוועדה לבדיקת פרשת הצוללות במשרד הביטחון, הנסיעה הדרמטית של ראש הממשלה לסעודיה ובין הישיבות הסוערות של קבינט הקורונה – הודיע דרעי שהוא הולך למסור הצהרה דרמטית ב-15:15 בצהריים.
דרעי לא עושה דברים כאלה בדרך כלל. מה שהיה נכון ליו"ר ש"ס בשנות השמונים – אז הוא חי על האקשן התקשורתי הזה – השתנה לחלוטין, והיום דרעי מבקש להציג דמות ממלכתית מתונה ואחראית הרבה יותר.
הפעם דרעי דאג להרים את הציפיות לקראת האירוע שלו והיה אפילו מי שחשב שהוא הולך לאיים על בנימין נתניהו שיעביר מייד את התקציב, אחרת הוא פורש מהממשלה. דרעי הרי התחייב לשמור על יציבות הממשלה, על הרוטציה ועל ההסכם הקואליציוני שמחייב תקציב דו-שנתי, שיכול לעבור בתוך יומיים-שלושה.
דרעי לא עושה דברים כאלה בדרך כלל. מה שהיה נכון ליו"ר ש"ס בשנות השמונים – אז הוא חי על האקשן התקשורתי הזה – השתנה לחלוטין, והיום דרעי מבקש להציג דמות ממלכתית מתונה ואחראית הרבה יותר
אבל דרעי החליט להתהפך על גנץ. האמירות שלו היו בוטות ולא אופייניות. "היום נפל דבר בישראל", פתח דרעי והצדיק את הציפייה הדרמטית, "גנץ חצה קו אדום בגלל שיקולים פוליטיים. הקמת הוועדה לבדיקת הצוללות תהפוך את קודש הקודשים של צה"ל ומערכת הביטחון לחלק מתעמולת בחירות פוליטית".
ואכן, נפל דבר בישראל. דרעי הרס את כל הגשרים שבנה עם כחול-לבן וגם את מערכת היחסים המיוחדת עם גבי אשכנזי. "אי אפשר להמשיך כך ועדיף ללכת לבחירות", אמר דרעי למקורביו.
דרעי עצמו קיבל את הטקסט וגם את ההרשאה והעידוד מראש הממשלה. נתניהו ודרעי הפכו שוב לישות פוליטית אחת, לקראת הבחירות הקרבות. אפשר להוציא מהמחסנים את הפוסטרים הגדולים מהבחירות הקודמות, "ביבי צריך אריה חזק", או ההיפך.
שלט חוצות של ש"ס לקראת הבחירות באפריל 2019 (צילום: דוד כהן/פלאש90)
דרעי, לדברי מקורביו, הרגיש גם צורך דחוף לנקום בגנץ.
ראשית, שר הביטחון מסרב להביא לחרדים את חוק הגיוס החדש שכל כך נוח להם ומאפשר בעצם השתמטות המונית משירות צבאי אמיתי. גנץ אמר להם "תנו לי רוטציה, תקבלו חוק גיוס", אבל דרעי והחרדים לא רוצים להסתבך עם נתניהו.
שנית, דרעי רותח על גנץ בגלל פרשת השר לשעבר יצחק כהן, שאכל מרורים בשבועות האחרונים. כהן, חברו הטוב של דרעי, מונה לתפקיד שר השיכון אבל הרגיש שהוא בובה של יעקב ליצמן – שנשאר בחוץ וניהל את המשרד באמצעות מקורביו.
גנץ מסרב להביא לחרדים את חוק הגיוס החדש שכל כך נוח להם ומאפשר בעצם השתמטות המונית משירות צבאי אמיתי. גנץ אמר להם "תנו לי רוטציה, תקבלו חוק גיוס", אבל החרדים לא רוצים להסתבך עם נתניהו
כהן התפטר בסוף, אחרי חודש בלבד, מונה לשר במשרד האוצר – אבל אז ליצמן חזר למשרד הבינוי והשיכון. עכשיו היה צריך למצוא לכהן מקום אחר בממשלה. לפני עשרה ימים, דרעי הלך להיפגש עם גנץ וביקש למנות את כהן לשר על חשבון המכסה של כחול-לבן או להסכים להגדלת מספר השרים. "אני לא צריך את זה בשבילי", אמר דרעי לגנץ. "איציק כהן הוא איש עתיר זכויות. לך זה לא משנה אם הוא יהיה שר. ממילא יש לכם הרבה שרים".
גנץ הסכים. "אין בעיה", הוא אמר לדרעי, אבל למחרת הוא חזר בו. דרעי חושב שאבי ניסנקורן התנגד למחווה ותבע מגנץ לבקש בתמורה את מינוי מנכ"ל משרד המשפטים. כהן הפגוע והמאוכזב נאלץ לחזור למשרת סגן שר ונשאר מחוץ לממשלה.
יצחק כהן (צילום: פלאש90)
דרעי חיכה לרגע שבו ייכנס בגנץ. באמצע היו עוד כמה חיכוכים שהעמיקו את הקרע בין כחול-לבן ובין החרדים. בסוף השבוע שעבר תקף משה גפני מיהדות התורה את הכוונה של גנץ לשנות את נוסח הטפסים במשרד הביטחון.
"הנושא של הורה 1 והורה 2, שגנץ עשה במשרד הביטחון אחרי ניסנקורן במשרד המשפטים, לא יעבור לו בשקט", איים גפני בסוף שבוע שעבר ברדיו קול חי. "נהיה הפקרות במדינה. שרים לא יכולים לקבל החלטה בניגוד לעמדת הכנסת. זו שערוריית עולם. אני קורא לגנץ, אתה איש מסורתי, חזור בך מההחלטה הזו".
אבל גנץ לא חזר בו, וגם ניסנקורן לא שינה את הטפסים במרד המשפטים. דרעי היה שליח המצווה.
שלשום, בהצהרה נקמנית אחת, פוצץ דרעי את אשליית החיבור האלטרנטיבי בין גנץ-אשכנזי והחרדים – שהוא עצמו דאג כל כך לטפח בשנה החולפת.
האמת חשובה. לא קרה בהיסטוריה של הדמוקרטיות בארץ ובעולם ששר ביטחון או שר כלשהו יקים וועדת חקירה כנגד ראש הממשלה. או אפילו רק יכפיש אותו. במקרים פחותים- מפוטר הפושע באופן מיידי, ומנותק כל... המשך קריאה
האמת חשובה. לא קרה בהיסטוריה של הדמוקרטיות בארץ ובעולם ששר ביטחון או שר כלשהו יקים וועדת חקירה כנגד ראש הממשלה. או אפילו רק יכפיש אותו. במקרים פחותים- מפוטר הפושע באופן מיידי, ומנותק כל קשר פוליטי איתו.
רק בישראל של פקידות דיקטטורית פושעת- מעיזים כל הפשיסטים הדיקטטורים לרמוס את הנבחר הדמוקרטי ולפעול בגלוי וללא מורא -לסלקו.
בגיבוי מלא של חלאות פשיסטיות מתועבות בתקשורת האנרכיסטית – דוגמת שלום ירושלמי. אין במתועב הזה לא אהבת שלום בעם ישראל ולא אהבת ירושליים=ציון.
דרעי סיים את תקופת הכלא אבל לא השתנה.
בושה שאנשים כמוהו הם מנהיגי ציבור בישראל.
הציבור "הספרדי" צריך להתעורר ולתת גט למנהיג שמשתמש בו לבנית מעמדו הפוליטי.
הִנֵּה בָטַחְתָּ עַל מִשְׁעֶנֶת הַקָּנֶה הָרָצוּץ הַזֶּה עַל מִצְרַיִם אֲשֶׁר יִסָּמֵךְ אִישׁ עָלָיו וּבָא בְכַפּוֹ וּנְקָבָהּ כֵּן פַּרְעֹה מֶלֶךְ מִצְרַיִם לְכָל הַבֹּטְחִים עָלָיו.(ישעיהו לו ו). המשפט הזה, בימנו, מתאים גם לאריה דרעי וגם לבוס שלו בנימין נתניהו. חבל שגנץ לא התעמק יותר בתנ"ך לפני שסמך על הצמד חמד הזה.
דרעי נוכל טוטאלי, אין בינו לאלוהות מאום, כלום, שום דבר. שיתוף הפעולה שלו עם ביבי זה עגל הזהב, מנעמי השלטון, אהבת השררה והשליטה, רדיפת כבוד והערכה, אינטרסים אגואיסטיים גרידא. מי שמשתמש ב... המשך קריאה
דרעי נוכל טוטאלי, אין בינו לאלוהות מאום, כלום, שום דבר. שיתוף הפעולה שלו עם ביבי זה עגל הזהב, מנעמי השלטון, אהבת השררה והשליטה, רדיפת כבוד והערכה, אינטרסים אגואיסטיים גרידא. מי שמשתמש במושגי היהדות כדי להרויח הון פוליטי – בזוי יותר מחלאת המין האנושי!
כל הקטע של גנץ לגנוב שלטון בקומבינה שעוקפת את תוצאות הבחירות הוא לא ראוי ומעבר לכך לא חוקי.
אינני רואה פה שום חן או תמימות אלא מראית עין של שתי תכונות אלו במטרה להתקמבן ולקמבן.
בצבא זה ... המשך קריאה
כל הקטע של גנץ לגנוב שלטון בקומבינה שעוקפת את תוצאות הבחירות הוא לא ראוי ומעבר לכך לא חוקי.
אינני רואה פה שום חן או תמימות אלא מראית עין של שתי תכונות אלו במטרה להתקמבן ולקמבן.
בצבא זה איכשהו הצליח לו.
באזרחות ביב משתמש בו עכשיו וייזרוק בקרוב למזלינו.
גנץ, כמו שאמר משה דיין בזמנו הוא ״בחור טוב במובן הרע של המילה״. לעשות הסכם עם אדם נכלולי כמו נתניהו ולהסתמך על ערבות של ״הצדיק״ אריה דרעי...
לתמימות אצל נער צעיר יש חן. כאשר היא נשארת א... המשך קריאה
גנץ, כמו שאמר משה דיין בזמנו הוא ״בחור טוב במובן הרע של המילה״. לעשות הסכם עם אדם נכלולי כמו נתניהו ולהסתמך על ערבות של ״הצדיק״ אריה דרעי…
לתמימות אצל נער צעיר יש חן. כאשר היא נשארת אצל גבר בגילו של גנץ היא מעידה על כך שהשרה מירי רגב צדקה. הוא פשוא אינו אפוי.
אם העבודה, חולדאי-ניסנקורן (הישראלים), עופר שלח (תנופה), ירון זליכה (הכלכלית) ורסיסי תל"ם והגמלאים יצליחו לגבש רשימה אחת, ייתכנו 10 עד 14 מנדטים לרשימה מאוחדת זו.
יש עתיד הפתיעה בסקר חדשות 13 השבוע. 18 מנדטים. בשיתוף ציפי לבני, חוזה הסקר נסיקה עד ל-22 מנדטים.
מרצ עם 4 מנדטים בסקר. חייבת להיזהר מאחוז החסימה. המשותפת עם 10 מנדטים בכל הסקרים. אין ספק שנתניהו ומנסור עבאס קלעו אותה למשבר. אבל אני מאמין שהמפלגה הזו יכולה להפיק 12 מנדטים בסופו של יום.
בהנחה שניתן למצוא פתרון לסוגיית גנץ (4 מנדטים בסקר לכחול-לבן. אסור לאבד אף טיפה), ייתכן שהגוש המפוצל שמכונה שמאל-מרכז יצליח לנסוק ולהרים את ראשו מהתהום אליה נקלע.
בהנחה שניתן למצוא פתרון לסוגיית גנץ (4 מנדטים בסקר לכחול-לבן. אסור לאבד אף טיפה), ייתכן שהגוש המפוצל שמכונה שמאל-מרכז יצליח לנסוק ולהרים את ראשו מהתהום אליה נקלע
במילים פשוטות: עד היום גרפו מכלול המפלגות דלעיל (שיש ביניהן לעתים מרחק עצום ובכל זאת נתאמץ ונכנה אותן מעין גוש מרכז-שמאל) בכל הסקרים 39-40 מנדטים.
עכשיו ניתן לדבר על 47 מנדטים בסקר האחרון של חדשות 13 (עד כמה שהוא מדויק) ובמצב של איחודים נכונים וסתימת הפירצות שעלולות להביא לריסוק אחת המפלגות מתחת לאחוז החסימה, אפשר לדבר על 50-52 מנדטים לכל היותר לגוש המרכז-שמאל.
זה לא המון. אבל זו לא הקטסטרופה שהצטיירה בעקבות צעדי גנץ-אשכנזי ופרץ-שמולי שריסקו את המרכז והשמאל הציוני, ובעקבות צעדו של מנסור עבאס שפגע מאד במשותפת (הן גנץ-אשכנזי, הן פרץ-שמולי והן עבאס עברו על הכלל היחיד שאסור לעבור עליו: משא ומתן עם נתניהו. מגע עם המנהיג הרעיל והשקרן, למדו נבחרי הציבור הללו, פירושו ריסוק מפלגתך וקריסת הגוש הפוליטי שלך תמורת הבטחות כוזבות על הקרח שהנוכל לא יקיים לעולם).
עדיין מדובר ברוב ימני מובהק (במיוחד בציבור היהודי). אבל לפחות הגורמים שמתנגדים לשלטון נתניהו זוכים בנתח משמעותי יותר:
לצד אותם 50-52 מנדטים (נניח) של המרכז-שמאל (אם יחדל מפיצולי ההתאבדות ויתאחד כאמור לעיל), ישנם 6 מנדטים של ישראל ביתנו. כך נגיע ל-56 עד 58 מנדטים בולמי נתניהו. וכן ישנם 12-14 מנדטים פוטנציאליים של סער (אגב, נתניהו עדיף מסער מבחינה מדינית. אף שאני רחוק משניהם מרחק שנות אור).
המשמעות היא 68-72 מנדטים למתנגדי נתניהו. במצב כזה, תוכניתו לכונן ממשלת חסינות-התגברות לא תצא לפועל. באמתחתו יהיו מפלגות שמספר נציגיהן בכנסת יסתכם במתחם שבין 48 ל-52 מנדטים בלבד. אני כולל את ימינה בגוש זה, מפני שחרף כל הרעש והצלצולים, ימינה של בנט-שקד תצטרף לממשלת נתניהו-חרדים ולכן ניתן למקמה בגוש נפסד זה.
המשמעות היא 68-72 מנדטים למתנגדי נתניהו. במצב כזה, תוכניתו לכונן ממשלת חסינות-התגברות לא תצא לפועל. באמתחתו יהיו מפלגות שמספר נציגיהן בכנסת יסתכם בין 48 ל-52 מנדטים בלבד. כולל ימינה
הכל מעט בעייתי לניתוח וחיזוי. במידה רבה, מדובר בניתוח שמושתת על סקר אחד בערוץ 13 ועל הנחה שניתן בכלל לאחד בין המפלגות השונות, לא לשמוט שום טיפה מתחת לאחוז החסימה, ולהצליח לגבש 50 מנדטים בערך לגוש המרכז-שמאל שעמד עד היום על 40 מנדטים במקרה הטוב בכל הסקרים.
אז נסכם:
מצד אחד, זכיית מירב מיכאלי בבחירות לראשות העבודה היא חדשה מעודדת שמפיחה מעט רוח חיים במפלגה החבוטה. במותג החבוט. וגם בגוש כולו.
מצד שני, סקר חדשות 13 נראה בעייתי, מפני שהוא מעניק לש"ס ויהדות התורה 13 מנדטים בלבד, בעוד שבפועל קשה לראותן זוכות ביחד בפחות מ-16 מנדטים תומכי נתניהו.
חייבים להודות:
קשה לראות את מתנגדי נתניהו מגבשים קואליציה וממשלה חלופית. אף שאין לדעת.
עם זאת, מתגבשת לה תקווה זהירה שגם נתניהו לא יוכל לכונן את קואליציית הבלהות שלו.
ולפתע גם מעט אור בקצה המנהרה. מעט אור בוקע: המרכז-שמאל נוסק מ-39 מנדטים עלובים בסקרים ל-47 מנדטים בסקר האחרון. וזאת עם פוטנציאל חיבורים נכון שיכול להניב 50-52 מנדטים לגוש החבוט והמפוצל כאמור לעיל.
בכל מקרה, חשוב להשאיר את בני גנץ על הגלגל חרף מעשהו ההיסטורי העגום של כניסה לממשלת הנכלוליות. למה? כי בהעדר הכרעה בבחירות הקרובות, נגיע למערכת בחירות חמישית. כך או אחרת, נתניהו יכול למשוך בראש ממשלת מעבר עד נובמבר 2021. לא יותר.
קשה לראות את מתנגדי נתניהו מגבשים קואליציה וממשלה חלופית. אף שאין לדעת. עם זאת, מתגבשת תקווה זהירה שגם נתניהו לא יוכל לכונן את קואליציית הבלהות שלו
אם לא יקים ממשלה בראשותו בנובמבר 2021, תפקידו עובר אוטומטית לגנץ. בתנאי שגנץ נותר חבר כנסת. כך שלמרות הרצון של רבים להענישו פוליטית, יש לשמור על גנץ בכנסת. משתי סיבות:
האפשרות שפתאום יחליף במקרה את נתניהו אי שם בנובמבר 2021 וכן הצורך להימנע בבחירות הקרובות משמיטת עשרות אלפי קולות מרכז אל מתחת לאחוז החסימה. שמיטה שכזו עלולה להניב 61 מנדטים לגוש נתניהו-ימינה-חרדים.
וזו עלולה להיות קטסטרופה גדולה.
עורך דין דניאל חקלאי הוא בעל משרד עריכת דין שמתמחה בייצוג בתחומי המשפט הפלילי, עבירות הצווארון הלבן, ועדות החקירה, הדין המשמעתי ולשון הרע. בן 46. נשוי ואב לשני בנים. פרסם מאמרים וכן סיפורים קצרים בכתבי עת דיגיטליים. אוהב מאד ספרות, קולנוע ומוזיקה. מוטרד מאד מהסכנות העצומות למשטר הדמוקרטי ולזכויות האדם והאזרח. מנסה לחשוב כיצד למקם את המשפט החוקתי ואת המשפט הפלילי בהקשרים סוציולוגיים, תרבותיים, פוליטיים, היסטוריים ופסיכולוגיים.
פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
מאז תקופת דיווחי הטלוויזיונים של שלומי אלדר לא היה מי שידווח כמוהו על מה שחושבים הפלסטינים ומה קורה בחברה הפלסטינית. עיתונאים עדיין יש, כמו למשל עמירה הס (שגם כתבה ספר על תקופת שהותה בעזה) וגדעון לוי המתמקד בעוולות ספציפיות.
ספרו של אוהד חמו "פני השטח"
אוהד חמו כתב ספר קריא, מעניין ומכיל מידע לא מועט, הגם שנכתב כספר דיאלוגים ולא כמחקר ממוסמך. כבר בעמ' 13 הוא כותב דברי טעם על השלטים בכניסה לרשות הפלסטינית –
"דרך זו מובילה לשטח A בשליטת הרשות הפלסטינית. הכניסה לישראלים אסורה, מסכנת את חייכם ומהווה עבירה פלילית".
חמו מעיר שלעיתונאים בעלי תעודת לע"מ הכניסה היא חוקית ומותרת, ומביא מדברי קצין בדרגת אלוף ממנגנוני הביטחון הפלסטינים:
"אנחנו מחזירים הביתה כל שנה 200 ישראלים שנכסנו בטעות או בכוונה לשטח שלנו. יש לנו 200 גלעד שליט פוטנציאלים שאיננו מנצלים. תחשוב מה חמאס כבר היו עושים איתם".
חמו מצטט קצין בדרגת אלוף ממנגנוני הביטחון הפלסטינים: "אנחנו מחזירים הביתה כל שנה 200 ישראלים שנכסנו בטעות או בכוונה לשטח שלנו. יש לנו 200 גלעד שליט פוטנציאלים שאיננו מנצלים. תחשוב מה חמאס היו עושים איתם"
העבודה בשטחים מלאה באתגרים ייחודיים, מסביר חמו,
"הראשון שבהם וכנראה גם המשמעותי ביותר הוא הקושי לייצר מקורות עיתונאים המבוססים על מערכת של אמון, ולעיתים אף ידידות" (עמ' 14).
מיותר לציין את הסיבות לחשדות ולחוסר האמון.
חמו המסביר שמטרת הספר היא:
"להיות מעין מורה נבוכים לעולם המקביל שמתקיים לצדנו. אינני מתיימר להביא לכאן מסמך אקדמי. מטרתי היא לספר על הפלסטינים מנקודת מבט אישית לגמרי שנשענת על מפגשים, שיחות ולעיתים על קשרים וחברויות יוצאי דופן שנטוו במשך כמעט שני עשורים. אני רוצה להכיר את הזירה הפלסטינית, לפרק את המבנה לגורמים הבסיסיים שמרכיבים את החברה, את מקורות המוטיבציה שלה ואת מניעיה"(עמ' 16).
חמו פוגש מגוון של אנשים מכל הארגונים ומקבל מגוון של דעות, חלקן אף מפתיעות. כך למשל הוא קיבל הודעה מחבר הלשכה המדינית של חמאס בעת מבצע "צוק איתן" שאמר לו כי:
"הדרישה שלנו לגבי עזה היא לפתוח אותה לעולם. תסירו את המצור שהטלתם עליה מאז שעלינו לשלטון, פתחו את המעברים הימיים והיבשתיים, תנו לנו להקים נמל ושדה תעופה – ותשקוט הארץ עשר שנים" (עמ' 22).
לצד הבאת דעות אנשי חמאס הוא גם מביא את הביקורת עליו ומתברר:
"שבשנים האחרונות גוברים קולות הביקורת הפנימית בעזה על מה שנתפס כהיווצרות שתי חברות בלתי שוויוניות: שכבה דקה של אדוני הארץ המקורבת למנעמי השלטון ומולה המוני העם" (עמ' 32).
אולם מה שמדהים היא תפיסת החברה האזרחית החדשה, ההולכת ונרקמת בעזה ובגדה, שעל חזונה שמע חמו מצעיר עזתי, אשר הוא וחבריו עושים עבודה כדי:
"להפסיק את ההאשמה האוטומטית כלפי ישראל. אנחנו פועלים בבתי ספר רבים…האתגר הגדול שלנו הוא תכנית הלימוד בעזה, ששנאת היהודים והקריאות להרוג אותם הם חלק בלי נפרד ממנה…האזרח בעזה צריך לראות תמונה שלך יושב על חוף הים בבגד ים עם משקה ביד, נהנה מהחיים…הם צריכים לראות ישראלי בלי מדים …אני נלחם בשחיתות, מנסה לבנות תשתית לדמוקרטיה אמיתית. רוב העזתים רוצים שלום ומתנגדים לחמאס. אבל חמאס וממשלת ישראל ממש עובדות יחד כדי למסמס את זה" (עמ' 33, 34).
צעיר עזתי: "הם צריכים לראות ישראלי בלי מדים. אני נלחם בשחיתות, מנסה לבנות תשתית לדמוקרטיה אמיתית. רוב העזתים רוצים שלום ומתנגדים לחמאס. אבל חמאס וממשלת ישראל ממש עובדות יחד כדי למסמס את זה"
ההתנגדות לחמאס איננה תאורטית אלא גם מעשית. כך למשל צעירה עזתית מספרת לחמו:
"יש גם משפחות שלמות, מחמולות גדולות, שבניהן נורו ונהרגו על ידי תנועת חמאס והן ממתינות לרגע שיוכלו לנקום בה" (עמ' 52).
בהקשר זה ביחס לפעולות נגד הגדר מסביר חמו, שחמאס עודד צעירים ובעיקר אימהות להגיע אל הגדר גם בתשלום שכן אלו נוהגות להביא איתן את ילדיהם,
"חלק גדול מ-240 האוטובוסים שפועלים בעזה הולאמו לטובת הפרויקט החדש. הנהגים שהעזו לסרב, נתקלו באיום שרכבם יוחרם" (עמ' 53).
אין קול אחד ביחס לאפשרות הפתרון המדיני. מחד מסביר חמו את משמעות האמונה בחמאס הגורסת כי:
"החולשה כעת היא זמנית, בדיוק כמו העוצמה הישראלית – זה הנרטיב הרווח, לא תעלול לשוני כי אם אמונה יוקדת. אחרת איך אפשר להמשיך?",(עמ' 65).
ב-2005 זכתה חמאס בחיזוק נרטיב ההתנגדות שלה עם ביצוע תכנית ההתנתקות, ושיווקה להמונים בשטחים כאילו נסוגה ישראל תחת לחץ הפיגועים של חמאס. בבחירות בשנת 2006 לפרלמנט ניצחה חמאס והרכיבה ממשלה תוך דחיקת הפת"ח. לחמאס הייתה אמנה שנכתבה באוגוסט 1988 ובמאי 2017 נוסף אליה מסמך העקרונות, שהיה חזון עדכני בר שינוי ש"נראה מתון ופרגמטי הרבה יותר", לעומת הגי'האד כחובה דתית באמנה, והיות פלסטין כאדמת וקף אסלאמי, שאין אפשרות לוותר עליה.
בעוד שבמסמך העקרונות אין פלסטין אדמת וקף אסלאמי,
"ההתנגדות איננה מתוארת כחובה דתית אישית והג'יהאד מוזכר פעם אחת בלבד במסמך החדש. גם האנטישמיות הספוגה במסמך המקורי התחלפה באנטי ציונות, והעוינות ליהודים פינתה מקומה לביקורת כלפי האויב הישראלי" (עמ' 73).
אולם בשיחות עם אנשי חמאס מתברר שהפיוס עדיין רחוק, ולשאלה מה יהיה בתום ההודנה מקבל חמו תמיד את התשובה –
"נשאיר את זה לדורות הבאים" ,
וכשהוא שואל על אפשרות סיום הסכסוך עכשיו, הוא נענה במילים:
"זה לא יקרה לעולם".
הסוקר ד"ר שקאקי מסביר בשיחה, שלהסכמת חמאס למדינה פלסטינית בגבולות 1967 אין חידוש, באשר הם לא התנגדו למדינה זמנית.
"אלא שבניגוד למה שאפשר לחשוב, לא רק שזה איננו הצעד האחרון מבחינתם, אלא מדובר בפתיחה בלבד, הצעד הראשון בדרך לשחרור כל פלסטין" (עמ' 74).
ב-2005 זכתה חמאס בחיזוק נרטיב ההתנגדות שלה עם ביצוע תכנית ההתנתקות, ושיווקה להמונים בשטחים כאילו ישראל נסוגה מלחץ פיגועי חמאס. בבחירות לפרלמנט ב-2006 ניצחה חמאס והרכיבה ממשלה תוך דחיקת פת"ח
ואם המסר הזה אינו מספיק ברור, מובאת שיחה עם לא פחות ולא יותר מאשר איסמעיל הנייה (ראש הלשכה המדינית של חמאס) שבשיחה עמו בשנת 2006 שאלו חמו איך הוא רואה את סוף הסכסוך ונענה:
"בסופו של דבר נכבוש אתכם, היהודים…דרושים לנו בעיקר צבר וצומוד (סבלנות ועמידה איתנה)" (עמ' 75).
אך מול תפיסות אלו ניתן לעמוד על גישות שונות כפי שעלו בשיחה עם אנשי חמאס, כולם אסירים משוחררים. הראשון שפתח אמר:
"השינוי הראשון שחוויתי ביחס אליכם הישראלים שהוא ההבנה שאתם בני אדם ויצירי האל, ממש כמונו" (עמ' 80).
אחר אמר לא פחות ולא יותר מאשר:
"פיגועים לא ישחררו את פלסטין…מה הרווחנו מהפיכת האינתיפאדה לצבאית? שום דבר"(עמ' 81).
ומהי מסקנת חמו מדברי אנש/י חמאס?
"ככל שהעמקתי חקור וצללתי לנבכיה של תנועת ההתנגדות האסלאמית- חמאס, גברה בי ההבנה כי ישראל תישאר לעולם גוף עוין וחריג שאין להסכין עם נוכחותו וחובה להילחם בו עד חורמה. בניגוד לתנועת פת"ח ששאבה את האידיאולוגיה שלה ממקורות לאומיים ומטקסטים ארציים בני שינוי, הציווי החמאסי הוא דתי וקוראני ולפיכך נצחי, ולהבנתי, לפחות, לא יכול להשתנות מהותית לעולם" (עמ' 87).
לא ניתן להקיף את כל הסוגיות בהן עוסק ספר זה. אציין בין שאר הסוגיות את סוגיית הנכבה וזכות השיבה (עמ' 211- 214), כמו גם היחס למשתפי פעולה עם ישראל (עמ' 226- 231, 248-252), ומה קורה כשמשתף הפעולה הינו ממשפחת רג'וב (עמ' 233-239).
אך למרות הפסימיות יש בספר גם אופטימיות לא מעטה. כך למשל כששאל חמו סוחר עזתי האם הצועדים בצעדות השיבה מאמינים שיחזרו לפלסטין השיב זה בזו הלשון:
"ישראל בנתה מדינה יפהפייה, עם בניינים יפים, פרחים ומדשאות ומקפידה לשמור עליה. אילו פלסטין הייתה של חמאס, הם כבר מזמן היו הופכים אותה למזבלה" (עמ' 267).
כששאל חמו סוחר עזתי אם הצועדים בצעדות השיבה מאמינים שיחזרו לפלסטין, השיב: "ישראל בנתה מדינה יפהפייה, עם בניינים יפים, פרחים ומדשאות ומקפידה לשמור עליה. אילו פלסטין הייתה של חמאס, הם כבר מזמן היו הופכים אותה למזבלה"
ברם גם דברים אלו מתגמדים ביחס לדברי תושב קלקיליה המנסה נואשות להשיגאישור כניסה לישראל:
"'אני רוצה להיות חלק ממדינת ישראל. הדבר הכי משמעותי אצלכם הוא שאתם מדינת חוק וזה הכוח הגדול שלכם. המוסדות יותר גדולים מהאנשים, בניגוד אלינו ששם זהות האדם חשובה מהמוסד', קבע ונגע באחד הפצעים הפתוחים בשטחים: השחיתות הממוסדת חוסר היכולת לבוא חשבון עם מחולליה" (עמ' 269).
יוסי ברנע הוא מוסמך האוניברסיטה הפתוחה בלימודי דמוקרטיה בין תחומיים. בעבר היה מזכיר עמותת "אני ישראלי" שפעלה להכרה בלאום הישראלי. כתב ביקורות על ספרים ומאמרים בכתבי עת ועיתונים שונים.
פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל
רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל
רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל
רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
האמת חשובה. לא קרה בהיסטוריה של הדמוקרטיות בארץ ובעולם ששר ביטחון או שר כלשהו יקים וועדת חקירה כנגד ראש הממשלה. או אפילו רק יכפיש אותו. במקרים פחותים- מפוטר הפושע באופן מיידי, ומנותק כל קשר פוליטי איתו.
רק בישראל של פקידות דיקטטורית פושעת- מעיזים כל הפשיסטים הדיקטטורים לרמוס את הנבחר הדמוקרטי ולפעול בגלוי וללא מורא -לסלקו.
בגיבוי מלא של חלאות פשיסטיות מתועבות בתקשורת האנרכיסטית – דוגמת שלום ירושלמי. אין במתועב הזה לא אהבת שלום בעם ישראל ולא אהבת ירושליים=ציון.
הִנֵּה בָטַחְתָּ עַל מִשְׁעֶנֶת הַקָּנֶה הָרָצוּץ הַזֶּה עַל מִצְרַיִם אֲשֶׁר יִסָּמֵךְ אִישׁ עָלָיו וּבָא בְכַפּוֹ וּנְקָבָהּ כֵּן פַּרְעֹה מֶלֶךְ מִצְרַיִם לְכָל הַבֹּטְחִים עָלָיו.(ישעיהו לו ו). המשפט הזה, בימנו, מתאים גם לאריה דרעי וגם לבוס שלו בנימין נתניהו. חבל שגנץ לא התעמק יותר בתנ"ך לפני שסמך על הצמד חמד הזה.
דרעי נוכל טוטאלי, אין בינו לאלוהות מאום, כלום, שום דבר. שיתוף הפעולה שלו עם ביבי זה עגל הזהב, מנעמי השלטון, אהבת השררה והשליטה, רדיפת כבוד והערכה, אינטרסים אגואיסטיים גרידא. מי שמשתמש במושגי היהדות כדי להרויח הון פוליטי – בזוי יותר מחלאת המין האנושי!
כל הקטע של גנץ לגנוב שלטון בקומבינה שעוקפת את תוצאות הבחירות הוא לא ראוי ומעבר לכך לא חוקי.
אינני רואה פה שום חן או תמימות אלא מראית עין של שתי תכונות אלו במטרה להתקמבן ולקמבן.
בצבא זה איכשהו הצליח לו.
באזרחות ביב משתמש בו עכשיו וייזרוק בקרוב למזלינו.
פשוט בושה וחרפה
גנץ, כמו שאמר משה דיין בזמנו הוא ״בחור טוב במובן הרע של המילה״. לעשות הסכם עם אדם נכלולי כמו נתניהו ולהסתמך על ערבות של ״הצדיק״ אריה דרעי…
לתמימות אצל נער צעיר יש חן. כאשר היא נשארת אצל גבר בגילו של גנץ היא מעידה על כך שהשרה מירי רגב צדקה. הוא פשוא אינו אפוי.