שתי כותרות צדו את עיני בשבועות האחרונים. הראשונה: הפרסום על נהג מונית בן 76 שהוגש נגדו כתב אישום על לקיחת שלושה שקלים ושמונים אגורות מיותרים (לפי גירסה אחרת מדובר בשלושה שקלים וארבעים אגורות, אבל הלכתי על העבירה החמורה והנוראה יותר) מנוסע. זה קרה כשנהג המונית היה ביומו הראשון בעבודה, כנראה בטעות.
פרקליטות המדינה ביקשה להטיל על הנתבע מאסר שלוש שנים או לחילופין קנס בסך 75,000. סכום שכמובן אינו מצוי בכיסו. שכן אם היה בכיסו, כנראה לא היה טורח בגיל כה מבוגר להיות נהג מונית אלא היה יושב בביתו ונהנה מהפנסיה.
סיפור לא ייאמן שמביאה אילה חסון – כתב אישום פלילי (!) הוגש נגד נהג מונית מאילת, שגבה בטעות מהלקוח שלו אקסטרה 3.40 שקלים (!). פחות מ-4 שקלים. הוא היה חדש בתפקיד, לחץ בטעות על תוספת נוסע שלישי במקום תוספת מזוודה, ומאז 3 שנים במלחמת התשה נוראית מול מערכת המשפט. @AyalaHasson
— Neria Kraus (@NeriaKraus) November 26, 2020
בד בבד, אותה פרקליטות המדינה (לא אותם עורכי דין כמובן אבל אותו גוף) דרשו וגם קיבלו עונש של ששה חודשי עבודות שירות בלבד לשוטר שמואל כץ.
כתב אישום הוגש נגד נהג מונית בן 76 על לקיחת 3.80 ש"ק מיותרים מנוסע. הפרקליטות ביקשה 3 שנות מאסר או חלופת קנס של 75,000 ש"ח, שאינם מצויים בכיסו. אילו היו, ודאי היה נהנה מהפנסיה במקום לנהוג במונית
השוטר שמואל כץ היה בעת עבודתו שוטר סייר. במהלך נסיעה הוא קיבל קריאה מאשה במצוקה. הוא הגיע למקום, אך במקום לעזור לה – ניצל אותה מינית, תוך שהוא משאיר את שותפו לניידת למטה מחוץ לבית.
יומיים לאחר מכן האשה התאבדה.
אז אחרי התחקיר של אמיר שואן, השוטר שמואל כץ שניצל מינית אשה במצוקה נפשית קשה קיבל רק חצי שנה עבודות שירות וזו גושפנקא מלאה לכל שוטר שירצה למעול בתפקידו בעתיד @amirshuan https://t.co/iIPaQwgNgY
— guy lerer (@guylerer) November 29, 2020
בעיני מדובר באחד הסיפורים המקוממים ביותר. אכן יש אינספור פגיעות מינית במדינה, וגם נגד צמרת המשטרה כידוע נאספו לא פעם עדויות על הטרדות מיניות. אולם כששוטר מגיע לאשה במצוקה, שתולה בו את כל תקוותה ומצפה שהוא זה שיעזור לה, ואילו הוא, לא רק שמועל בתפקידו ולא מושיט לה עזרה, אלא גם מנצל לרעה את תפקידו, ובשעה שאנחנו, אזרחי מדינת ישראל, משלמים לו – הוא פוגע מינית באשה הנתונה במצב רגיש ופגיע במיוחד, תוך כדי שהוא במשמרת עם מדים.
ואז, אחרי כל זאת, פרקליטות המדינה ביקשה עונש של ששה חודשי עבודות שירות.
כן, האישה איננה בין החיים, בני משפחתה מרוסקים, אבל זה בסדר, השוטר לא עשה משהו נורא עד כדי כך שיצטרך לשבת אפילו שעה אחת בכלא. כמה חודשי עבודות שירות וזהו.
מה שחשוב זה שהפושע האמיתי נתפס ונענש במלוא החומרה. נהג המונית, שעבד כל חייו ובכל זאת לא הצליח לשרוד עם קיצבת הפנסיה שלו לבדה, ובמקום לבכות על מר גורלו החליט בגילו לעבור קורס נהיגה על רכב ציבורי, לשבור חסכונות ולקנות מונית, ואז, לטענת הנוסע, חייב אותו בשלושה שקלים ושמונים אגורות מיותרים.
כן, האישה איננה בין החיים, משפחתה מרוסקת, אבל זה בסדר, השוטר לא עשה משהו נורא עד כדי כך שיצטרך לשבת אפילו שעה אחת בכלא. כמה חודשי עבודות שירות וזהו
יודגש כי לטענת הנהג הסיפור התנהל קצת אחרת, וכי הגבייה המיותרת נעשתה בטעות ומתוך בילבול, בעודו חדש בעבודתו, ולדבריו הוא אף החזיר את הכסף.
אבל גם אם ניצמד אך ורק לטענות נגדו, לפיהן אכן גבה ללא כל הצדקה מנוסע שלושה שקלים וארבעים אגורות, האם העונש שראוי לקצוב לו הוא שלוש שנות מאסר?
וזה לא המקרה היחיד.
השבוע התפרסם מקרה נוסף לפיו הפרקליטות רודפת כבר שלוש שנים אחרי אדם בן 74, חסר בית, לאחר אירוע מוחי, שגנב ארבעה שקלים.
כן, זה הסכום.
אז מה המוטביציה של משטרת ישראל להגיש כתב אישום לבית משםט העמוס לעייפה נגד דר רחוב בן 74 שניסה לגנוב כמה שקלים מקופה בקניון ? אדגיש נתפס במקום מבלי שגנב דבר והודה מייד שרצה 4 שקלים כדי ללכת לסרט. טיפול ברווחה לא עדיף לכולנו ? במשטרה מתעקשים שלא מדובר בתיק עוני ושיש בהתנהגותו פסול https://t.co/uHln809RtK
— שלי טפיירו shelley (@shelleytap) January 28, 2019
לעומת זאת, רונן ביטי, אביה של הזמרת עדי ביטי, שהורשע בפגיעה מינית בנערות שהעריצו את בתו. קטינות תמימות שכל החיים היו לפניהן, קיבל מבית המשפט עונש של תשעה חודשי עבודות שירות. כן, זה הכל.
שוב אדם שהרס חיים של נערות וכמובן של בני משפחותיהן, לא יישב יום אחד בכלא. מה זה להרוס חיים של כמה נערות שמעריצות את הבת שלך? בקטנה. אולי השוטר שפגע מינית ורונן ביטי יתנדבו שניהם באותו ארגון ויעשו חיים ביחד.
אהרן ברק נשיא בית המשפט העליון נהג תמיד לציין כי לבית המשפט אין חרב ואין ארנק. הדבר היחיד שיש לו זה את אמון הציבור.
הציבור מביט שוב ושוב באכיפה הבררנית הזאת. בזה שרודפים אנשים מבוגרים, שגם אם שגו או טעו – זה לא הדבר החמור ביותר שקיים במדינה, בעוד שדווקא האנשים שבאמת פשעו או מעלו באמון הציבור יוצאים פטורים בלא כלום או זוכים לגיבוי ולהגנת בית המשפט בעסקאות טיעון מפוקפקות. הציבור לא מקבל זאת.
אהרן ברק, נשיא בית המשפט העליון בדימוס, נהג תמיד לציין כי לביהמ"ש אין חרב ואין ארנק אלא רק את אמון הציבור. והציבור מביט שוב ושוב באכיפה הבררנית הזאת
ועוד לא הזכרתי במילה את פרשת עו"ד רות דוד שהייתה פרקליטה בכירה במערכת המשפט וסידרה תיקים לאנשים שחפצה ביקרם. נציב תלונות הציבור על מייצגי המדינה בערכאות, השופט בדימוס דוד רוזן, מציין את נסיבות גניזת תיקי החקירה נגד רות דוד כיותר מתמוהות. ואכן, רק לאחר מאבק ציבורי רחב ביותר הוחלט כן להגיש כנגדה כתב אישום.
השופט שפסק את שני פסקי הדין המקילים הוא השופט מיכאל קרשן, שופט בבית משפט השלום בכפר סבא, שהיה מועמד לקידום להיות שופט מחוזי בבית המשפט בלוד. אך הוגשו נגדו מספר תלונות, בהן גם של ארגון "בצלמו", ודרישה לא לקדם אותו. ואכן הוועדה לקידום ומינוי שופטים סרבה לקדם את מועמדותו ואישרה לשלושה שופטים אחרים לכהן בתפקיד שופט בבית המשפט המחוזי בלוד.
אך מה עשתה הנשיאה אסתר חיות? מיד אחרי שהוועדה סרבה לאשר את מינויו, הודיעה כי היא ממנה אותו במינוי זמני לאותו תפקיד בדיוק. הואיל וכידוע שופטים לעולם לא מורדים מתפקידם ולכן מינוי זמני הזה הוא בעצם קבוע.
תלונה שלנו וזעם של הורי הנערות שנפגעו מידי רונן ביטי, נדחו על ידי נציב תלונות הציבור על שופטים, השופט בדימוס אורי שוהם. הנימוק המקומם? הנציב בוחן את תפקידה של הנשיאה חיות בתור שופטת ולא בתור ממנה שופטים.
לצערנו, שוב ושוב אמון הציבור במערכת קורס. ואגב, שימו לב שזה לא קשור לימין או לשמאל, לביבי או לא ביבי. זו התנהלות של מערכת המשפט מול אזרחים נורמטיבים ורגילים.
על הנציבים לבצע את תפקידם ללא מורא, ויש לעשות סדר בפרקליטות. הפרקליטות חייבת להיות יותר שקופה וברורה, ולא יתכן שייערכו עסקאות טיעון עם אנשים שפגעו מינית בצורה קשה.
לצערנו, שוב ושוב אמון הציבור במערכת קורס. זה לא קשור לימין או לשמאל, לביבי או לא ביבי. זו התנהלות של מערכת המשפט מול אזרחים נורמטיבים ורגילים
בכל זאת, גם בסיפור הזה יש כמה נקודות אור:
- התקשורת שמציפה שוב ושוב מקרים כאלה, גם אם הפרקליטות מפגינה אדישות לחשיפות.
- ציון לשבח לח"כ משה ארבל, שהגיש תלונה אישית נגד הפרקליטות על סיפור נהג המונית למרות שהדבר לא יעזור לו אלקטורלית כנראה, רק כי הבין שיש פה עוולה.
- הנציב הממונה על מייצגי המדינה בערכאות, השופט בדימוס דוד רוזן, שלמרות שהמנדט שלו אינו כולל בדיקה של חומרת העונש והגשת כתבי האישום, חרג ממנהגו והודיע שיבדוק את שני ההליכים המוזרים האלה. את ההליך בפרשת נהג מונית שהמדינה מתעקשת לרדוף, ואת ההליך של השוטר מיכאל כץ, שפגע מינית באשה, שהתאבדה יום אחרי אותו מפגש.
שי גליק, 33, הוא מנכ"ל ארגון בצלמו, לזכויות אדם ברוח יהודית, הפועל למען ערכי צדק משפט ומאבק בשחיתות משפטית. הוא איש מחשבים שאוהב לעזור לאנשים ולא מסוגל להשאר אדיש לעוולות. הוא אוהב משחקי שחמט ואוספים, בהם, אוסף של מאות מחזיקי מפתחות. אם יש למישהו מחזיק מפתחות מדובאי הוא ישמח לקבל.
בני גנץ אינו חריג לאכזבה מרמטכ"ל לשעבר. מאז קום המדינה נכנסו לפוליטיקה הישראלית שלושה עשר רמטכ"לים לשעבר, ומכולם היו ציפיות רבות. רק שניים בלבד (יצחק רבין ואהוד ברק) הפכו לראשי ממשלה (השני עם הכהונה הקצרה ביותר של ראש ממשלה נבחר בישראל). רמטכ"לים אחרים לא היו סיפורים של הצלחה בולטת בפוליטיקה הישראלית וחלקם היו לסיפורי כישלון פוליטי.
בדומה, מאז קום המדינה נכנסו לפוליטיקה הישראלית כעשרים ושמונה אלופים בצבא. אריאל שרון היה לראש ממשלה ושניים – עזר וויצמן וחיים הרצוג, היו לנשיאי מדינה. לרשימה ניתן לצרף את יגאל אלון שהיה לראש ממשלה בפועל לתשעה עשר ימים בלבד.
גנץ אינו חריג לאכזבה מרמטכ"ל לשעבר. מאז קום המדינה נכנסו לפוליטיקה הישראלית 13 רמטכ"לים לשעבר, ומכולם היו ציפיות רבות. רק שניים (רבין וברק) הפכו לרה"מ (השני עם הכהונה הקצרה ביותר רה"מ נבחר בישראל)
בדומה, מאז קום המדינה נכנסו לפוליטיקה הישראלית כעשרים ושמונה אלופים בצבא. אריאל שרון היה לראש ממשלה ושניים – עזר וויצמן וחיים הרצוג, היו לנשיאי מדינה. לרשימה ניתן לצרף את יגאל אלון שהיה לראש ממשלה בפועל לתשעה עשר ימים בלבד.
בסך הכל – רק בחמישית מן המקרים של כניסת קצינים בדרגות אלוף ומעלה ניתן לזקוף הצלחה פוליטית לגנרלים בצבא. כולם פרט לאחת, ארנה ברביבאי, היו גברים, עובדה שהשפיעה גם היא על צביונה של הפוליטיקה הישראלית ובה תת ייצוג בולט לנשים. זה בוודאי נמוך בהרבה מרף הציפיות או מן האשליה הרווחת כאילו אנשי צבא בכירים יהיו לאנשי מדינה ופוליטיקה מובילים. הנחת כזב, האלילים הכזיבו, לרוב.
רוב ראשי ממשלות ישראל היו ברובם חסרי כל ניסיון צבאי משמעותי בדרגות בכירות או חסרי ניסיון צבאי כלשהו. כמה מן המוצלחים שבהם לא שירתו כלל בצבא.
במיוחד ככל שגדלה הקיטוביות הפוליטית בישראל, כך מתקיימת הציפייה כי רמטכ״ל כדוגמת גנץ יושיע את הפוליטיקה הישראלית מקיפאונה ויגאל אותה מבעיותיה הקשות. במסגרת זו אף נשמעו לאחרונה ציפיות לכניסתם של הרמטכ"ל הקודם אייזנקוט והנוכחי – כוכבי, ללבה הרותחת של החיים המפלגתיים.
הפוליטיקאים חוששים מאנשי צבא, לשווא. לכן כבר ב-2007, בעת ממשלת אולמרט, תוקן החוק והוא מחייב תקופת צינון משפטית של שלוש שנים, שמונעת מאישי צבא בכירים בדרגות אלוף או רב אלוף להיכנס מיידית לפוליטיקה לפני תום שלוש שנים מסיום שירותם הצבאי. מצד אחד, יש בתקופת צינון זו הגיון דמוקרטי של שלטון חוק אזרחי וצמצום הכדאיות של אישים צבאיים בכירים לעסוק בפוליטיקה מפלגתית עוד בתקופת כהונתם הצבאית. מצד אחר, אין למניעה החוקית הזו הרבה תכנים. היא באה להגן על פוליטיקאים מכהנים ולא על דמוקרטיה.
רק לחמישית מהקצינים בדרגות אלוף ומעלה שנכנסו לפוליטיקה ניתן לזקוף הצלחה פוליטית. כולם פרט לאחת, ארנה ברביבאי, היו גברים, מה שהשפיע על צביון הפוליטיקה הישראלית ותת הייצוג הבולט בה לנשים
הציפייה מאישי צבא להיות פוליטיקאים טובים היא חסרת בסיס, לרוב. בארץ ובעולם גנרלים אינם נוטים להיות סיפור הצלחה פוליטי כביר. הסיבה אינה אישית אלא עמוקה יותר. הסיבה היא שיטתית. המקצוע הצבאי שונה במובנים רבים מן המקצוע הפוליטי. איש הצבא התחנך להביא לביטוי מיטבי מסגרת ממושמעת והיררכיה פיקודית, שבה הבסיס להובלת אנשים מעוגן בפקודות והוראות ברורות. פוליטיקה היא אמנות הפעלת הכוח הציבורי במסגרת תחרות נוקשה על הקצאות משאבים.
איש הצבא מתחנך להטעות את האויב. הפוליטיקה מבוססת לצערנו על הטעיית היריב הפוליטי. המקצוע הצבאי מבוסס על חשאיות, בפוליטיקה על ניצול הפומביות. הרטוריקה הצבאית מבוססת על חדות ובהירות תוך הפגנת נחישות. הרטוריקה הפוליטית מבוססת על השגת פופולריות. החזון הצבאי הוא המשך התכליות המדיניות באמצעים אחרים. החזון הפוליטי הוא ניצול העוצמה הצבאית להישגים מדיניים ואישיים.
אמנם המקצוע הצבאי רחוק מלהיות תמים. רמטכ"לים חייבים לעבוד מול ולעומת דרגים מדיניים אך בכך הם רוכשים רק ניסיון מסוים ולא ידע פוליטי הדרוש להנהגה מדינית. רשימת ההבדלים עוד ארוכה, אך לב העניין הוא כי ניתן ללמד פיקוד וניהול אך לא ניתן ללמד באופן נרכש כריזמה פוליטית. עכשיו – בשיא הקיטוביות ושפל המצב של החיים הציבוריים בישראל, אנו עלולים להילכד שוב במלכודת הפתאים של צפיות לגנרל שיגיע ויושיע. זאת במקום בדק בית יסודי של כשלי החיים האזרחיים בישראל.
פרופסור גד ברזילי הוא מומחה למשפט, חברה וממשל, פרופסור מן המניין באוניברסיטת חיפה, לשעבר דיקן הפקולטה למשפטים. (צילום: פוטו נגבה).
למחנה הפוליטי שמעוניין בהחלפת נתניהו, ובראשו מפלגות "תקוה חדשה" ו"יש עתיד", יש אפשרות בטוחה אחת לחסום את דרכו של נתניהו – לוודא מעבר של כחול-לבן, "עבודה" ו"מרצ" מעל אחוז החסימה. תעדוף מפלגות אלה חיוני גם על חשבון מנדטים של סער ולפיד, שבכל מקרה יהיו חייבים לשתף פעולה אחרי הבחירות בקואליציה מורכבת שתצטרך לשלב את ליברמן ובנט עם גנץ, סער, לפיד ומפלגות השמאל או החרדים. קואליציה כזאת תוכל לקום רק אם דרכו של נתניהו להקמת ממשלה תהיה חסומה. בתסריט בו כל המפלגות הללו עוברות את אחוז החסימה – נתניהו, עם בנט, לא יכול לחצות את רף 60 המנדטים (ובסבירות גבוהה גם לא את ה-58).
* * *
בפעם הרביעית גרר בנימין נתניהו את מדינת ישראל לבחירות, בתקווה כי הפעם יצליח להשיג את מספר הקסם – 61 מנדטים. נתניהו כשל בכך 3 פעמים בשנתיים האחרונות, אולם בבחירות אלה יש מרכיב שונה שלא היה קיים בבחירות הקודמות ומשפר את סיכוייו: פיצול משמעותי בגוש המרכז-שמאל לשורה של מפלגות קטנות.
נתניהו כשל 3 פעמים בשנתיים האחרונות בהשגת מספר הקסם 61, אולם בבחירות אלה יש מרכיב שלא היה קיים בבחירות הקודמות ומשפר את סיכוייו: פיצול משמעותי בגוש המרכז-שמאל לשורת מפלגות קטנות
הדבר יוצר סיכון לאובדן קולות אל מתחת לאחוז החסימה ויכול בתנאים מסויימים לאפשר לנתניהו לחצות את רף ה-60. נכון לעכשיו, הפגיעה הקשה ביותר היא ברשימות הערביות שתרמו לגוש "לא ביבי" 15 מנדטים בבחירות האחרונות ועומדות היום בסקרים על מספר חד-ספרתי.
למרות זאת, בהתנהלות נכונה, יכול המרכז-שמאל למנוע אפשרות של נתניהו לנצח בבחירות. בכל הסקרים חוזרת תמונה זהה – במצב בו כל המפלגות הציוניות משמאל עוברות את אחוז החסימה, גוש הימין קטן מ-60. אפילו בסקרים בהם הרשימה המשותפת משיגה 8-9 מנדטים בלבד, נתניהו לא מצליח להשיג את מבוקשו, כל עוד מרצ, העבודה וכחול-לבן נמצאות מעל אחוז החסימה.
|
סקר כאן 11
9.2 (מרצ לא עוברת) |
"פאנלס פוליטיקס" 19.2
(כחול-לבן לא עוברת) |
"מדגם" קשת 12 16.2
כל המפלגות עוברות |
ק.פוקס חדשות 13 15.2 כל המפלגות עוברות |
גוש נתניהו |
62 | 60 | 59 | 58 |
גוש סער-לפיד | 58 | 60 | 61 |
62 |
שני דברים יקרו בוודאות יום לאחר הבחירות: "יש עתיד" תהיה המפלגה הגדולה בגוש המרכז-שמאל וליאיר לפיד לא יהיה סיכוי להרכיב ממשלה. לא קיים תסריט שבו גדעון סער ובנט עוזבים את הימין בשביל להצטרף לממשלה תחת לפיד. לכן אין חשיבות אם ל"יש עתיד" יהיו 15 מנדטים, 18 או 20. נקודת המפתח היא בהבטחת גוש חוסם שמנטרל אפשרות להקמת ממשלת נתניהו-בן-גביר. הסרת אפשרות זאת מסדר היום תאפשר (אולי) קואליציה שבבסיסה סער ולפיד ולצידם שורת מפלגות קטנות מבנט ועד מרצ.
לכן, לגוש המרכז-שמאל יש משימה פשוטה – להבטיח שכל המפלגות הנמצאות באיזור הסכנה יסיימו בצד הנכון של אחוז החסימה. מאיפה יבואו הקולות? מהמתלבטים ומהעלאת אחוז החסימה במוקדים הנכונים.
לא קיים תסריט בו סער ובנט עוזבים את הימין כדי להצטרף לממשלה תחת לפיד. לכן אין חשיבות אם ל"יש עתיד" יהיו 15 מנדטים, 18 או 20. המפתח הוא בהבטחת גוש חוסם שמנטרל אפשרות להקמת ממשלת נתניהו-בן-גביר
למה לא להפריש את אחת המפלגות?
יש הטוענים שהדרך למנוע אובדן קולות הוא פשוט לגרום לפרישה של אחת המפלגות. בימים אלה יש קמפיין אגרסיבי מהצד השמאלי של המפה במטרה לגרום לכחול-לבן ובני גנץ לפרוש מתוך הנחה שזה "יציל" את השמאל.
טעות קשה! היציבות של 62 מנדטים נגד נתניהו היא בהרכב המפלגות הנוכחי. ראש מפלגה אינו אדמו"ר והמצביעים הם אנשים חופשיים, האשליה כאילו ניתן לדעת לאן ילכו קולות המצביעים של מפלגה שפורשת היא טעות מן היסוד.
בבחירות אפריל 2019 זכה הליכוד ב-35 מנדטים, וגוש הימין עמד על 60 מנדטים. באותן בחירות חצתה מפלגת "כולנו" את אחוז החסימה בקושי, עם 4 מנדטים ובמקביל מפלגת "זהות" של משה פייגלין לא עברה ושרפה לגוש הימין 119 אלף קולות (3.5 מנדטים). לקראת סבב 2 עבד נתניהו קשה למנוע ריצה עצמאית של כחלון ופייגלין מחשש לבזבוז קולות. נתניהו השיג את מבוקשו, כחלון נמהל לתוך הליכוד עם 4 שריונים, פייגלין פרש תמורת הבטחה למינוי כשר הבריאות.
בתאוריה, המהלכים הללו היו אמורים להוסיף לליכוד 7 מנדטים ולהבטיח לו הישג חלומי של יותר מ-40 מנדטים ונצחון וודאי. בפועל מצביעי כחלון התפזרו בין כחול-לבן, ש"ס, ישראל ביתנו ואפילו מפלגת העבודה (של פרץ ואורלי לוי). מצביעי פייגלין התפזרו ברוח ועד היום לא נודע מיקומם, פתק "מחל" הם לא שמו בקלפי. ביום הבחירות הליכוד התכווץ מ-35 ל-32 וגוש הימין צנח מ-60 ל-55!
החתך הנוכחי של מצביעי כחול-לבן רחוק מהפרופיל השמאלני הקלאסי ובחלקו כולל מצביעים שהאלטרנטיבה השנייה שלהם נמצאת דווקא אצל בנט וסער ויתכן שחלקם פשוט יעדיפו לא להצביע. ההנחה כאילו ניתן לדעת מה יעשו מצביעי כחול-לבן אחרי פרישה של גנץ היא הימור פרוע. כאשר כחול-לבן החלה לרדת בסקרים לאחר הכניסה לממשלה, המצביעים שנטשו אותה עברו בהמוניהם לבנט והזניקו אותו למספרים שלא חלם עליהם, בהמשך זזו קליק שמאלה לגדעון סער. נהירה ליאיר לפיד ועל אחת כמה וכמה למפלגות השמאל, לא נצפתה.
בתאוריה, המהלכים הללו היו אמורים להוסיף לליכוד 7 מנדטים ולהבטיח לו הישג חלומי של יותר מ-40 מנדטים ונצחון וודאי. בפועל מצביעי כחלון התפזרו בין כחל"ב, ש"ס, ישראל ביתנו ואפילו העבודה. מצביעי פייגלין התפזרו ברוח ומיקומם לא נודע
לכן, הקמפיין האגרסיבי משמאל לפרישת גנץ הוא הימור לא מבוסס שקשה לחזות את השפעתו. לדוגמה, פרישה כזאת עלולה לספק דווקא לבנט את המנדט הנוסף ומצד שני לא לסייע כלל למרצ והעבודה שעדיין עלולות ליפול מתחת אחוז החסימה.
לכן למחנה שרוצה בהחלפת נתניהו וחרד מהאפשרות של ממשלת נתניהו-בן-גביר יש מסלול בטוח אחד, שבוודאות ימנע מנתניהו את חלום ה-61 ויפתח סיכוי להקמת קואליציה חלופית – התגייסות להבטחת המעבר של כחול-לבן, "עבודה" ו"מרצ" מעל אחוז החסימה. בתנאים כאלה אין לנתניהו אפשרות לחצות את מחסום ה-60 וסער ולפיד יוכלו (אולי) להתחיל במו"מ מורכב על הקמת קואליציה רב-מפלגתית.
ד"ר למדעי המדינה וליחסים בינלאומיים. משלב בין המעשי למחקרי: בעברו 7 שנות עבודה בכנסת ובמשרד לפיתוח הנגב והגליל. בפן האקדמי, עבודת הדוקטורט שלו בנושא "כללי משחק בלוחמה א-סימטרית" זכתה בפרס הקרן ע"ש ענבר עטיה ז"ל למחקרים בנושא טרור. כיום מרצה באוניברסיטה הפתוחה במגוון תחומים - פוליטיקה השוואתית, נייר מדיניות, שלטון מקומי, החברה הערבית בישראל ועוסק בייעוץ לרשויות מקומיות וארגונים במגזר הציבורי. מקווה שתתעניינו ואשמח שתגיבו.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
טעות טעות טעות
אם כחולבן פורשת, כל הפתקים מתחלקים בין מפלגות הגוש–החלוני–ליברלי
אם כחולבן עוברת, מתחילה החגיגה. מס 2 תמנו–שטה זה סחורה לכל המרבה במחיר
מס 1 – גנץ – והשנאה שלו, יצר הנקמה שלו במצביעיו, כבר מזמן העבירה אותו על דעתו. הבנאדם לא צפוי בעליל
מס 3 ואילך…
להמר על סוף החלום הציוני על גנץ ותמנו–שטה
מהיותר גרועים ששמעתי
הגיע הזמן לומר את דעתך
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
- לכל תגובה ופוסט עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
- עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
- אפשרות להגיש פוסטים לפרסום בזמן ישראל
- אפשרות להגיב לכתבות בזמן ישראל
- קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם