נניח לצורך הרשומה הזו, שאני מועמד ברשימת הליכוד בבחירות הקרובות לכנסת. ביכולתי לפעול במספר דרכים כדי למנוע מנתניהו מלכהן כראש ממשלה:
- קריאה לנתניהו לתקן מיידית את שתי העברות על החוק (שכתבתי עליהן ברשומות קודמות), שעדיין מתקיימות על ידו, או לפרוש מהרשימה ולוותר על מועמדותו לכנסת עוד לפני הבחירות.
- הכרזה פומבית, שאין בכוונתי לתמוך בנתניהו לראשות הממשלה לאחר הבחירות אם הוא ייבחר לכנסת וינסה להרכיב ממשלה.
- הנעת תהליך מניעה מנתניהו מלקבל זכויות כחבר כנסת ומלכהן כראש ממשלה, בגלל שהצהרות האמונים שלו כחבר כנסת וכראש ממשלה חסרות תוקף. דומני שיש מקום לטענה שליו"ר הכנסת או לבג"ץ יש סמכות למניעה כזו.
הנחות המוצא לרשומה הן שאני מחזיק בדעות המקובלות במפלגה לגבי מטרותיה, אבל יחד עם זאת אני סבור (כפי שהצגתי בהרחבה בפוסטים קודמים בזמן ישראל) שנתניהו חשוד לכאורה בהפרות אמונים – גם בגלל שלא העביר בממשלה תקנון לעבודת הממשלה, המממש את עיקרון השיויון (פריטטיות) בממשלה, וגם בגלל שהממשלה לא הגישה לכנסת הצעת תקציב לשנת 2021. וכן, שנבצר מנתניהו מלהישבע אמונים לכנסת ולממשלה כל עוד לא תיקן את שתי העברות הללו, לפחות.
נתניהו שינה דרכו בממשלה הנוכחית, ואיני יכול לתמוך בו עוד.
איך נתניהו יכול לתקן
אם הסיבה שבגללה נתניהו נמנע מהעברת הצעת תקציב בממשלה הייתה פיזור הכנסת, אז המטרה הושגה. איני מצליח להעלות בדעתי סיבה טובה להמשך ההימנעות. מדוע לא לחוקק תקציב למדינה, כשהיא כל כך זקוקה לו?
אם הסיבה שנתניהו נמנע מהעברת תקציב בממשלה הייתה פיזור הכנסת, אז המטרה הושגה. איני מצליח להעלות בדעתי סיבה טובה להמשך ההימנעות. מדוע לא לחוקק תקציב למדינה, כשהיא כל כך זקוקה לו?
האם נתניהו לא מתקן את תקנון הממשלה כדי לשמר את כוחו העודף על פני גנץ? אם כן, זה לא לגיטימי בעיני. אפשר לעשות פוליטיקה, אבל אי ציות לחוק הוא מחוץ לתחום תמיד, ובפרט כשהמחיר הוא פגיעה מהותית במשילות ובטובת המדינה, כמוסבר ברשומות הקודמות.
לפיכך, טוב יהיה אם נתניהו יתקן לפחות את שתי העברות הללו.
לחילופין, הוא יכול לפרוש מהבחירות. ההסתברות לכך היא אפסית.
אם נתניהו לא ינקוט באחת משתי הדרכים הללו, וכך אניח בהמשך הרשומה, אז האחריות עוברת אלי, ועלי למצות את האפשרויות העומדות בפני.
שמירת האמונים שלי
הואיל ואני מחויב לשמור אמונים למדינה ולשמור את חוקיה, לא אוכל בכנסת הבאה לתת את קולי ולתמוך בממשלה שנתניהו יציע, כי הוא לא שומר אמונים למדינה, להבנתי.
אבל מה עם נאמנות למפלגה? מה עם כבוד להחלטות של מוסדות המפלגה?
תחילה, אחת ממטרות המפלגה לפי חוקת התנועה היא הבטחת עליונות החוק. אני נאמן לחוקה.
ועוד: מצע המפלגה פורסם לאחרונה ב-2009. הפריימריז לרשימה לכנסת נערכו לאחרונה בפברואר 2019, והפריימריז לראשות המפלגה נערכו לאחרונה בדצמבר 2019. שתי העברות על חוקי היסוד, שגרמו לי להבין שנתניהו מפר אמונים למדינה, אירעו אחר כך.
לא הצלחתי לעורר דיון ציבורי ומשפטי לקיומן לכאורה של שתי העברות הללו ולחומרתן. לכן, הן לא השפיעו במידה הראויה על חברי למפלגה בחודשים האחרונים. קשה לדעת מי היה נבחר היום על ידי חברי המפלגה להיות מועמד לראשות הממשלה, אם היה מוסבר ומובהר להם היטב מהי משמעות מעשיו של נתניהו.
איני הולך בתלם שסוללים דובריה הקולניים של המפלגה. אני מייצג חברי מפלגה ומצביעים אחרים, שאת מספרם איני יודע:
- את אלו שסבורים כמוני ושותקים
- את אלו שלא היו מודעים לשתי העברות עד כה ועתה מסכימים איתי
- את אלו שמחזיקים בדעה שבית לא עוזבים גם אם יש חילוקי דעות על המנהיג
- את אלו שיבחרו ברשימת הליכוד לכנסת, למרות הערכתם השלילית לנתניהו הנוכחי, רק בגלל שהליכוד הכי קרוב לעמדותיהם והם חוששים משלטון ה"שמאל" (כולל סער)
- את אלו שמצביעים למפלגות שצפויות להשתתף בקואליציה, בגלל השקפת עולמם, אבל לא חפצים בנתניהו כראש ממשלה.
אני אנהג לפי מצפוני ואהיה להם לפה – יהיו כמה שיהיו.
הואיל ואני מתנגד לנתניהו כראש ממשלה ואיני תומך בו כחבר כנסת, ראוי שאכריז כעת על עמדתי. ההכרזה תגרום לדיון ציבורי, ואולי גם לבדיקה משפטית וחקירה משטרתית ביחס לטענותי. אשתתף בדיון הציבורי, ואקשיב לטענות של האחרים. אוכל להחליט עד סמוך למועד הבחירות האם לדבוק בעמדתי או לשנותה.
הואיל ואני מתנגד לנתניהו כראש ממשלה ואיני תומך בו כחבר כנסת, ראוי שאכריז כעת על עמדתי. ההכרזה תגרום לדיון ציבורי, ואולי גם לבדיקה משפטית וחקירה משטרתית ביחס לטענותי
כך ידעו הבוחרים למי הם מצביעים, כשישקלו לשים פתק "מחל" בקלפי. ייתכן שהייתי צריך לעשות זאת לפני הגשת הרשימה לוועדת הבחירות, אבל אז עוד לא הבנתי בעצמי את חומרת שתי העברות של נתניהו, שטרם הגיעו לדיון ציבורי.
לא ראוי שאוותר על מועמדותי לכנסת כדי לכבד את החלטת המפלגה. אם ייכנס לכנסת במקומי מישהו שסבור כמוני, אז זה צעד מיותר. ואם ייכנס מישהו שיתמוך בנתניהו אז אתמוך בנתניהו בעקיפין בניגוד לאמונתי.
מדובר בהחלטה לא פשוטה: סביר שאזכה לביקורת חריפה מצד חברי למפלגה, וייתכן אף שתופסק חברותי בה. איני יודע מה יקרה בכנסת הבאה מבחינת השתייכותי לסיעת הליכוד. הרבה תלוי בשאלה כמה חכ"ים מהסיעה העתידית יהיו שותפים להתנגדותי לנתניהו כראש ממשלה. אני מקווה שהם יהיו רבים – לטובת המדינה והמפלגה.
עצימת עינים
האם יש מקום לעצום עין לנוכח שתי העברות הנדונות, לא להיות נוקשה אלא פרגמטי, ולהעדיף את נתניהו כראש ממשלה כי הוא הטוב מכולם ובליגה אחרת?
להערכתי, זה לא המצב:
יכולת ההתמודדות של נתניהו עם האיום האיראני פחתה. היתרון שהיה לנתניהו באפיק המדיני, בזכות קשריו הטובים עם טראמפ, התהפך. חישבו על הטלפון המתמהמה מביידן. פעולה צבאית תמיד על השולחן. פעולה כזו תהיה כרוכה בדמים רבים, תרתי משמע. איני רוצה לצאת למהלך כזה, כאשר חלק העם, שנמצא במרכז המפה הפוליטית ושמאלה, מודר מתהליך קבלת ההחלטות בממשלה.
גם אם אזקוף לזכות נתניהו את הסכמי השלום האחרונים, נראה שהוא לא יצליח לממש את הפוטנציאל להסכמים עם מדינות נוספות שמתעניינות בכך. בתוך הקואליציה יתנגדו לעמדה פשרנית כלפי הפלסטינים, ואותן מדינות לא יוותרו כליל על תמיכה בפלסטינים. היזכרו בהתנגדות מימין להסכמי אברהם.
איני בטוח שאני רוצה קואליצית ימין על-מלא, בוודאי שאיני רוצה קואליצית ימין עד הקצה.
אי אפשר לסמוך על מדיניותו הכלכלית של נתניהו הנוכחי, שלא מעביר תקציב ונוקט מדיניות פזרנית ונטולת ראייה מקיפה.
לא ראוי שנתניהו, שמואשם בהליך פלילי, יניע חקיקה שתסדיר את היחסים בין הרשות השופטת ובין שתי הרשויות האחרות.
אסור שיהיה ראש ממשלה שאי אפשר לסמוך על התחייבותו, אפילו כשהוא מעגן אותה בחקיקה.
האם יש מקום לעצום עין לנוכח שתי העברות הנדונות, לא להיות נוקשה אלא פרגמטי, ולהעדיף את נתניהו כראש ממשלה כי הוא הטוב מכולם ובליגה אחרת? להערכתי, זה לא המצב
ספק אם נתניהו יצליח להשיג את ההישגים שיכול היה להשיג בתנאים אחרים, כשהוא מחלק את זמנו בין תפקוד כראש ממשלה ובין התגוננות והשתתפות בהליך פלילי אינטנסיבי בגין האישומים שכבר הוגשו נגדו.
לסיכום
הגיע הזמן שנתניהו יסיק מסקנות. אחרת חברי הליכוד והמועמדים מטעם המפלגה בבחירות יצטרכו להסיק מסקנות ולמנוע ממנו מלהגיע לתפקיד ראש הממשלה הבא של מדינת ישראל.
אשמח לקבל תגובות בדוא"ל: benigold107@gmail.com
רואה חשבון במקצועו. פרש מעבודה לאחר שנים רבות במוסד פיננסי. מעוניין בתגובות של הקוראים: תגובות תומכות הן נחמדות ומעודדות, ותגובות ביקורתיות מקדמות דיון לגופו של עניין.
לפני כמה שנים השתתפתי בפגישה ארוכה, שהייתי צריכה להציג רק 10 דקות מתוכה. במשך כל הפגישה ישבתי ועבדתי וחיכיתי לתורי. אחד המהנדסים שישב לידי שאל מה אני עושה. עניתי לו שכדי להספיק להגיע למקלחות של הילדים אני צריכה לעבוד בכל דקה פנויה. הוא מצידו ענה שההעדפה שלו היא להגיע אחרי המקלחות.
במשך הפגישה עבדתי וחיכיתי לתורי. מהנדס שישב לידי שאל מה אני עושה. עניתי שכדי להספיק להגיע למקלחות של הילדים אני צריכה לעבוד בכל דקה פנויה. הוא ענה שההעדפה שלו היא להגיע אחרי המקלחות
עוד משחר ילדותי היה ברור שתהיה לי קריירה. לאחרונה חבר הזכיר לי, שכשהתחתנתי הצהרתי שהילדים שיהיו לי לא יפריעו לי בדרך. אני עובדת שעות ארוכות ותובעניות עוד מימיי כסטודנטית. את משרת הניהול שלי קיבלתי בהיותי בהריון, ואף מצאתי את עצמי עובדת מדי פעם במהלך חופשת הלידה. גם בן זוגי מפתח קריירה משלו ושנינו לא נמצאים הרבה בבית. כמי שגרה בישוב קהילתי, בשנים שהילדים היו קטנים הייתי שומעת משפטים בנוסח: "המטפלת מגדלת לה את הילדים". נוצר פה פרדוקס, מצד אחד יש ציפייה שתצליחי, ומהצד השני מצפים שתהיי אמא במשרה מלאה.
תחילת שנת 2021, ועדיין נשים יזמיות רבות מוצאות את עצמן בלחץ מתמיד של הרצון לאזן בין הקריירה והמשפחה. לאורך זמן המתח הזה שוחק ולא מתגמל. כשעבדתי בחברת הייטק גדולה נוכחתי לדעת, שיש הרבה נשים שמגיעות לדרגות ניהול בכירות, לא עומדות בלחץ ועוזבות.
החדשות הטובות הן שהנשים שהתמידו לאורך השנים ולא פרשו הפכו להיות מנהלות בכירות, או אפילו מנהיגות. הן אימנו את עצמן לפרוץ גבולות באופן מתמיד, להפוך להיות הגרסה הטובה ביותר של עצמן, לפתור בעיות בצורה יצירתית, לעמוד בלחצים מבלי להישבר ולהאמין בעצמן וביכולות שלהן בכל רגע נתון.
זוהי מיומנות נרכשת בצורה הדרגתית ונדרשת שלמות פנימית עם התהליך. למשל, כשהילדה שלך מציירת את המטפלת בציור המשפחתי של יום המשפחה בגן. או כשאנשים תוהים איך יכול להיות שאת גם עושה קריירה, וגם הילדים יוצאים מוצלחים?
אז איך בכל זאת הצלחתי להתמיד? הקפתי את עצמי בנשים חזקות ומדהימות שעשו זאת לפני, והרבה חריצות. אפשר לומר שבמובן מסוים הן סללו עבורי את הדרך והפכו אותה לקלה יותר עבורי. כי האמביוולנטיות לא מגיעה רק מהחברה, אלא נכנסת לתוך הבית. כשהילדים קטנים הם רוצים את אמא לידם, אבל כשהם גדלים, הקריירה של אמא הופכת עבורם למקור גאווה והשראה.
החדשות הטובות הן שהנשים שלא פרשו לאורך השנים הפכו למנהלות בכירות ואף למנהיגות. זו מיומנות נרכשת ונדרשת שלמות פנימית עם התהליך. למשל, כשהילדה שלך מציירת את המטפלת בציור המשפחתי של יום המשפחה בגן
הבת שלי, לדוגמה, רצתה לעשות בגרות 5 יחידות במתמטיקה, פיזיקה ומחול, והמורה אמרה לה שזה יותר מדיי ושהיא לא תצליח. היא אמרה למורה:
"עזבי, אני כבר אדבר על זה עם אמא שלי".
הדרך היחידה לצלוח את זה היא לדעת להבדיל עיקר לתפל. ידעתי שחשוב לי להקריא סיפור כל לילה לפני השינה, לשחק משחקי קופסה ולהקשיב. בשביל להצליח לעשות את זה עם מלוא הסבלנות, עשיתי מיקור חוץ לכל שאר מטלות הבית. גם אם הייתה לכך הוצאה כספית משמעותית. זו הייתה לגמרי השקעה ארוכת טווח; במשפחה שלי, בקריירה ובעצמי.
המסר שלי לאימהות, זה קחו עזרה ותהפכו את הילדים למעורבים. שידעו מה אתן עושות ומה התרומה שאתן מביאות. בסופו של דבר זה מעצים אותם. עבורי ילדים וחיי משפחה הם לא גורם מעכב אלא מנוע צמיחה!
אפרת שגיא-אופיר, מנהלת ראשית ואחת ממייסדות חברת Air Doctor ,חברת סטארט-אפ בתחום הבריאות הדיגיטלית המקשרת בין מטיילים לרופאים מקומיים ברחבי העולם. Air Doctor הוא הסטארט-אפ השני של אפרת, בעבר הקימה את Sun Effect, חברה בתחום האנרגיה הסולארית. היא החלה את הקריירה שלה בהנדסת תעשייה באינטל, בהמשך הובילה את ניהול שרשרת האספקה בחברת BetterPlace בשנת 2020 נבחרה לאחת מחמש המועמדות הסופיות ומקום ראשון בחירת הקהל בתחרות עולמית Quesnay למייסדות בתחום InsurTech כהוקרה על עבודתה ב .Air Doctor. צילום: נתי כהן
אין לי זכות לבטל במחי יד את אפליית הלהט"בים בשם מאבק לביטול אפליית האזרחים הערבים וסיום השליטה הצבאית בגדה.
מי אני בכלל שאוכל להשוות בין סוגי אפליות ולהחליט איזו מהן חשובה יותר. מי אני בכלל שאוכל לבטל או למזער או להכחיש או להדחיק אפליה כלשהי?
קל להיות סטרייט שאומר לחברות ולחברים להט"בים שלי: עזבו, האפליה שלכם זה בקטנה.
מי אני שאוכל להשוות בין סוגי אפליות ולהחליט איזו חשובה יותר. מי אני שאוכל לבטל, למזער, להכחיש או להדחיק אפליה כלשהי? קל להיות סטרייט שאומר לחברות ולחברים להט"בים: עזבו, האפליה שלכם זה בקטנה
קל להיות יהודי שאומר לערבי: עזוב אותך. האפליה שלכם זה בקטנה.
לגיטימי להצביע לרשימה המשותפת תוך גינוי לדבריו המרתיחים של טיבי על להט"ב. בשום אופן אין לעשות לו הנחות כי הוא מייצג אזרחים שאפלייתם בשל הלאום שלהם עמוקה ומבנית, או מפני שהוא קורץ אלקטורלית לקהל מוסלמי-שמרני.
טיבי, בוא נתחיל בזה שלהט״ב זאת לא "תופעה" אלא אנשים בשר ודם שנמצאים ונמצאות בכל מקום, כולל בחברה הערבית. אמירות אומללות כמו שהשמעת מכשירות את השנאה והאלימות כלפי להט״ב בחברה הערבית שמתמודדים עם מציאות בלתי נסבלת של דיכוי ושנאה רק בגלל מי שהם והן. בושה https://t.co/tpfDF7nDU5
— האגודה למען הלהט"ב בישראל | The Aguda (@AgudaIsraelLGBT) March 2, 2021
לגיטימי להצביע מרצ או עבודה תוך דרישה מהן להתנער מכל קשר למוסדות שמבנים ומנציחים אפליה של אזרחים ערבים (דירקטוריון קק"ל שנוח וחמים לשבת בו).
וחובה להזכיר כל הזמן: המאבק למען זכויות אדם ואזרח הוא מאבק שמושתת על עקרונות אוניברסליים.
לכן מדובר במאבק משולב: המאבק למען סיום אפליית הלהט"בים וכמובן לסיום אפלייתם המבנית של האזרחים הערבים ולסיום המשטר הצבאי ועקרונות האפרטהייד המעציבים ששולטים בחיי תושבי הגדה – הם מאבקים משולבים. מאבקים שמושתתים על התנגדות להפרת זכויות אדם ועל דרישה לשוויון ללא הבדל לאום, דת, מוצא, מין, או נטייה מינית. כן, גם אם מישהו נורא רוצה לקרוץ לקהל השמרני-מוסלמי שלו.
המאבקים האלה משולבים במכלול מאבקים נוספים ובראשם המאבק לשוויון זכויות לנשים וכן המאבק לפירוק מודל הקצאת קרקעות המעוות והמקומם במדינת ישראל (נושא בוער, אקוטי, עצום השפעה, עצום ממדים ומושתק כפי שלמדנו מחברנו David Ben Shabat). זאת לצד המאבק הקריטי להבטחת קיום בכבוד לכל ישראלי. וכמובן המאבק הקיומי להגנה על זכויות הילדים.
תשאלו את חברת הכנסת עאידא תומא-סלימאן. היא יכולה לספר לכם כמה דברים על השילוב בין מכלול המאבקים הללו. ואם תפגשו ברחוב את ד"ר דב חנין, תוכלו גם לשמוע מפיו מספר משפטים בנדון מהתקופה שבה כיהן בכנסת.
מדובר במאבק משולב: המאבק למען סיום אפליית הלהט"בים וכמובן לסיום אפלייתם המבנית של האזרחים הערבים ולסיום המשטר הצבאי ועקרונות האפרטהייד המעציבים ששולטים בחיי תושבי הגדה
הדברים המבאסים, המקוממים והמרתיחים של טיבי מזכירים לנו:
אין רשימה מושלמת. אין. יש הרע במיעוטו או הטוב במינימליותו. אני חושב שחובה להצביע למפלגה מהמתחם הליברל-דמוקרטי והסוציאל-דמוקרטי.
אבל כזו שמקשיבה ברצינות גם לתחושות ולמחשבות של בוחרים ימנים, מסורתיים, דתיים וחרדים. מפלגה שחושבת ברצינות על חיים ביחד במרחב דמוקרטי שיש בו חילוקי דעות מהותיים וקיומיים. אבל הכל במסכרת קיום אנושי, דמוקרטי וכלכלי מכובד לכל אחד ואחת מאיתנו.
עורך דין דניאל חקלאי הוא בעל משרד עריכת דין שמתמחה בייצוג בתחומי המשפט הפלילי, עבירות הצווארון הלבן, ועדות החקירה, הדין המשמעתי ולשון הרע. בן 46. נשוי ואב לשני בנים. פרסם מאמרים וכן סיפורים קצרים בכתבי עת דיגיטליים. אוהב מאד ספרות, קולנוע ומוזיקה. מוטרד מאד מהסכנות העצומות למשטר הדמוקרטי ולזכויות האדם והאזרח. מנסה לחשוב כיצד למקם את המשפט החוקתי ואת המשפט הפלילי בהקשרים סוציולוגיים, תרבותיים, פוליטיים, היסטוריים ופסיכולוגיים.
הבעיה של ארז דריגס
הגיע הזמן לומר את דעתך
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
- לכל תגובה ופוסט עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
- עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
- אפשרות להגיש פוסטים לפרסום בזמן ישראל
- אפשרות להגיב לכתבות בזמן ישראל
- קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם