החגיגות במטות המפלגות בליל הבחירות, אשר הועברו בשידור חי בערוצי הטלוויזיה המרכזיים, נראו הפעם למתבונן שמחוץ למערכת הפוליטית מקוממות מהרגיל: בנוסף לבזבוז הכסף, הצביעות, השקרים והבטחות השווא, נראו הפעם גם הפרות המוניות של הוראות הקורונה בחלק מהמטות.
במטה הליכוד נראו לא מעט פעילים בלא מסכות ובצפיפות גדולה מהמותר. פעילים רקדו, התקיימו חיבוקים המוניים, והיו גם כאלה שנישקו בזה אחר זה את תמונתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו שהייתה תלויה על אחד הקירות, בלי מסכה ומבלי שהקפידו לנגב אותה קודם או להמתין.
עם זאת, היו גם פעילים רבים במטה הליכוד שעטו מסכות ונעשו נסיונות של הסדרנים לפזר את הנוכחים בזמן הנאומים, בהצלחה חלקית.
על הבמה, נבחרי הציבור עצמם – ובכלל זה נתניהו – הקפידו פחות על ריחוק חברתי אבל עטו מסכות כולם.
הפרות חמורות במיוחד נצפו במטות הציונות הדתית וש"ס. בערב הבחירות, כמו במהלך הקמפיין, נצפו בשני המטות פעילים רוקדים וחוגגים בצפיפות, כשרבים מהם ללא מסכה.
במטה של רע"ם קשה היה למצוא פנים עטויות מסכה. צפיפות רבה, ריקודים, חיבוקים חמים והמוניים, ופעילים רבים ללא מסכות, נצפו גם במטה מרצ.
במטה תקווה חדשה, לעומת זאת, הקפידו על ההוראות במיוחד. הצפיפות שם הייתה מוגבלת והפוליטיקאים והפעילים ניסו לשמור על מרחקים סבירים ביניהם. לא היו ריקודים, וכל מי שלא דיבר ישירות למיקרופון עטה מסכה, כולל המועמדים על הבמה בזמן שלא נאמו בעצמם.
רובם הגדול של הנוכחים במטות של כחול-לבן ויש עתיד גם כן עטו מסכה ושמרו מרחק. בעבודה ובימינה מרבית הנוכחים ניסו לשמור על ההוראות, אך לא כולם. במפלגת העבודה בלט העדרן של מסכות על נבחרי הציבור שהקיפו את היו"ר מרב מיכאלי בזמן שנאמה.
המטות של יהדות התורה, ישראל ביתנו והרשימה המשותפת נראו רק מעט בשידורי ערב הבחירות, ולכן קשה לדעת מה התרחש בהם ועד כמה נשמרו ההוראות. צילומים מיהדות התורה מעידים על מעט ריחוק חברתי והעדרן של מסכות.
מטות הבחירות של מרבית המפלגות פעלו לפי מתווה התו הירוק. לפי המתווה, הכניסה למטה מתאפשרת רק למי שחוסנו בחיסון שני או החלימו מקורונה.
עם זאת, המתווה חל על לקוחות ואורחים במקומות שבהם הוא מתרחש, ואינו אוסר על כניסתם של עובדים שלא חוסנו. חלק מהמפלגות הודיעו שיעסיקו רק פעילים שחוסנו או החלימו. בחלק מהמטות נראו ילדים, שכניסתם אסורה כיום למרבית מקומות העבודה ומקומות הבילוי בגלל שלא חוסנו.
כך או כך, הוראות הריחוק החברתי חלים גם על מתחסנים וגם לפי התו הירוק, והפרתם עדיין מהווה עבירה פלילית שדינה קנס. עסקים רבים פועלים בתפוסה מוגבלת בשל ההוראות, גם כאלה שממילא פתוחים רק למחוסנים.
החובה לעטות מסכה עדיין חלה בישראל בכל המרחב הציבורי באופן גורף, על אחת כמה וכמה בחללים סגורים.
זו מערכת בחירות שנייה שבה מתקיימות התקהלויות ענק צפופות בזמן מגפת הקורונה. הבחירות הקודמות, שנערכו ב-2 במרץ, התקיימו כמה שבועות לאחר שהמגפה הגיעה לארץ, ושבועיים לפני שהמדינה נכנסה לאחד הסגרים ההדוקים בעולם. אולם אז טרם התקבלו התקנות המגבילות את מספר השוהים בחלל אחד ומחייבות עטיית מסכה.
"אנשים רבים מחוסנים כיום, אבל הסיכון בהתפרצות מחודשת שריר וקיים לאור העובדה שהחיסון אינו יעיל ב-100% ולא ברורה יעילותו נגד וריאנטים שונים", אומרת מנכ"לית ארגון מדעת, אדוה לוטן.
"התמונות שראינו ממטות המפלגות בליל הבחירות נדמו כאילו נלקחו ממערכות בחירות של עידן אחר, עידן שבו אין קורונה. התמונות היו רצופות הפרות בוטות של הנחיות משרד הבריאות לגבי הימנעות מהתקהלויות והקפדה על עטיית מסכות. ראוי למנהיגי המפלגות ונבחרי הציבור החדשים לזכור שמדינת ישראל עדיין במהלכו של משבר הקורונה והדוגמה האישית חשובה גם עכשיו".
"התמונות שראינו ממטות המפלגות נדמו כאילו נלקחו ממערכות בחירות של עידן אחר, עידן שבו אין קורונה. התמונות היו רצופות הפרות בוטות של הנחיות משרד הבריאות לגבי הימנעות מהתקהלויות והקפדה על מסכות"
מהציונות הדתית נמסר בתגובה: "שקר מוחלט. עמדנו בכל כללי הקורונה וכל מי שנכנס למתחם היה בעל תו ירוק".
ממרצ נמסר: "מרצ עושה כל מאמץ להקפיד על הנחיות הבריאות, ומילאה אותן בקפדנות לכל אורך קמפיין הבחירות ובכל הפעילות שקיימה במהלך השנה האחרונה".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "נושא הפרות זה עניין לאכיפה, כלומר יש לפנות למשטרת ישראל". ממשטרת ישראל נמסר: "כל דיווח המתקבל המשטרה אודות חשד להפרות חוק ותקנות הקורונה- נבדק ומטופל בהתאם. אנו קוראים לכל אדם באשר הוא לקיים את התקנות במלואן ולהישמע להנחיות למען בריאות הציבור".
עד כה לא נמסרה תגובה או מהמפלגות האחרות אליהן פנינו.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם