ארבע פעמים תוך שנתיים בנימין נתניהו כשל בבחירות, אך בגלל השיטה והפיצול בציבור גם מתנגדיו לא ניצחו באמת. כעת יש לו שוב את המנדט, ורבים מצפים שישלוף שפן מכובעו. אל תתפלאו אם הוא יצליח. שני שפנים כבר זחלו מהכובע בימים האחרונים.
הראשון היה גדעון סער.
ציפיתי למעט מאוד מהליכודניק הזחוח הזה שהעז אמנם למרוד בנתניהו, אבל רק לאחר שהודר מהקבינט. הוא בקושי מסוגל להשלים משפט בלי סתירות ובלבולים – אבל בעניין אחד הוא היה ברור: חייבים להפיל את נתניהו. הוא חזר והבהיר זאת בחדות לא אופיינית ובמשפטים קוהרנטיים ממש: מי שרוצה שנתניהו ימשיך בתפקידו, שלא יצביע עבורו. כך סחב לפחות חצי מששת מנדטיו מכחול לבן.
ציפיתי למעט מאוד מהליכודניק הזחוח סער, שהעז אמנם למרוד בנתניהו, אבל רק לאחר שהודר מהקבינט. הוא בקושי מסוגל להשלים משפט בלי סתירות ובלבולים – אבל בעניין אחד היה ברור: חייבים להפיל את נתניהו
תוצאות הבחירות לא יכולות להפתיע אותו. היה די ברור במשך שבועות כי התרחיש הסביר הטוב ביותר הוא שקולותיו של סער יוכלו למנוע מגוש נתניהו את ה-61, ואז יהיה עליו להמליץ על מועמד גוש השינוי. היו תרחישים מסובכים אחרים שקשורים לחרדים, אך אלה מעולם לא היו מציאותיים. מה שקרה היה פחות או יותר מה שציפינו שיקרה. לסער היו חודשים להתכוננן לרגע שימנע מנתניהו את מנדט.
כל מה שהיה נדרש זה שמפלגתו של סער תמליץ על יאיר לפיד ביום ראשון. חלק ניכר מהערבים היו הולכים בעקבותיו ולפיד היה מקבל את המנדט. הכדור היה בידים של סער, ממש מתחת לסל. אבל סער, כנראה, מתקשה להכנס לקואליציית השינוי בלי להחזיק ביד של נפתלי בנט (האיש שלא הסתפק בהצעה חסרת תקדים להיות רה"מ עם 7 מנדטים) ליד כל השמאלנים האלה (אביגדור ליברמן, המתנחל הימני מנוקדים, בני גנץ, שהיה רמטכ"ל של נתניהו וישב בממשלתו, ויאיר לפיד, שמתעקש שהוא מרכז וגם ישב עם נתניהו בעבר).
אז סער השתפן.
כעת מספרים שהאסטרטג הגדול לא היה בטוח שאפשר לסמוך על לפיד שלא יקים ממשלה עם הערבים ללא בנט, או משהו כזה.
יום לאחר מכן הגיע תורו של הנשיא רובי ריבלין.
ריבלין נחשב לנורא מוסרי, על אף שכל חייו הפוליטיים הושקעו בהכשרת הכיבוש באמצעות סוג של נחמדות ירושלמית ובדחנות ירחמיאלית. ידוע שהוא לא מסתדר עם נתניהו, ושלא נעים לו להעניק מנדטים לנאשמים בפלילים.
ריבלין נחשב לנורא מוסרי, על אף שכל חייו הפוליטיים הושקעו בהכשרת הכיבוש, בסוג של נחמדות ירושלמית ובדחנות ירחמיאלית. ידוע שהוא לא מסתדר עם נתניהו, ושלא נעים לו להעניק מנדטים לנאשמים בפלילים
ביום שני הוא מצא עצמו מול סוגיה שגרמה לו, כך הבהיר, לייסורי נפש עמוקים:
- מצד אחד לנתניהו היו 52 ממליצים עם תקרה של 59 אם בנט יצטרף אליו ב-28 הימים שעומדים לרשותו. לא רוב.
- מצד שני ללפיד היו 45 ממליצים עם תקרה של 68 אם בנט יצטרף אליו יחד עם סער והערבים, כאשר כולם אמרו שהם רוצים להיפרע מנתניהו. רוב – אבל לא כזה שהסתדר בשורה בזמן.
שום חוק לא חייב את ריבלין לבחור בראשון. לא כתוב בחוק שמי שיש לו יותר ממליצים זוכה במנדט. לנשיא יש שיקול דעת מורחב, בניגוד מוחלט למלמוליו המתחסדים. כדי להשתמש בו צריך גם אומץ וגם שכל, זה הכל.
"הנשיא רשאי להביא בחשבון את העובדה שכנגד מועמד הוגש כתב אישום", נכתב בהחלטת בג"ץ בשנה שעברה. "לפיכך ככל שיש ח"כ אחר, שאף לו יש סיכוי להרכיב ממשלה – הנשיא יכול להעדיף אותו". אלא שריבלין בחר במקום זאת במבע-פנים מיוסר ובהיעדר שיקול דעת.
פרשנות של @YuvalYoazhttps://t.co/BnsRLrlIrB
— זמן ישראל (@ZmanIsrael) April 8, 2021
ריבלין יכול היה להתייסר פחות ולומר בפשטות:
"להערכתי לח"כ לפיד יש את הסיכוי הטוב יותר להקים קואליציה ואני מעניק לו את המנדט. זה משקף את רצון מרבית חברי הכנסת שנתניהו לא ימשיך בתפקידו. אני מקווה שלפיד יצליח במהירות, מכיוון שממשלת המעבר חסרה כרגע שר משפטים ומונהגת על ידי נאשם בפלילים שמסרב לדרישת בית המשפט לחתום על הסכם ניגוד עניינים ולהמנע משיבוש מערכת החוק".
אבל ריבלין השתפן.
כעת לנתניהו יש סיכוי לשכנע קומץ משוגעים מהימין הקיצוני לבלוע ממשלה הנתמכת על ידי איסלאמיסט ששונא גייז בדיוק כמוהם. יש לו סיכויים, וככה תיראה המדינה.
ייתכן שכבר יש דיל בין לפיד ובנט. השמועה אומרת שבנט רצה שנתניהו ייכשל ראשון וזה יכשיר את מהלכו להליכה (אוי לאותה בושה אצל חובש כיפה!) עם ה"שמאל". אם בנט סגור שלא יילך עם נתניהו, ניחא. אבל מצד "מחנה השינוי" – כלומר, סער – זהו הימור מיותר לחלוטין. כי אם סמוטריץ' יתרצה ויסכים להשען על רע"ם, יש מצב שבנט (שנורא אכפת לו מה אומרים) יתקפל.
אם נתניהו אכן ייכשל, או אז יקבלו שני השפנים הזדמנות נוספת. מוטב שיהרהרו היטב בכך שהציבור בישראל על כל גווניו הפסיפסיים מאוחד בדבר אחד בלבד, וזה הבוז לפראיירים. יש להם כעת חודש להרהר בחולשה המחפירה שגילו ברגע האמת. אולי יוכלו להתייעץ האחד עם השני, כפי שכבר עשו בימים טובים יותר, כאשר ריבלין רץ לנשיאות בתמיכת סער הכה אמיץ.
אם נתניהו אכן ייכשל, או אז יקבלו שני השפנים הזדמנות נוספת. מוטב שיהרהרו היטב בכך שהציבור בישראל על כל גווניו הפסיפסיים מאוחד בדבר אחד בלבד, וזה הבוז לפראיירים. יש להם כעת חודש להרהר בחולשה המחפירה שגילו
לפיד, אדם שבהחלט יודע לומר משפט קוהרנטי, ניסח זאת היטב השבוע: המצב דורש עצבי ברזל; ינצח מי שנחוש יותר.
כל ישראלי שאכפת לו מעתיד המדינה, וכל אדם שרוצה שתקופת הכזב והשסע תסתיים, צריך לקוות שלפיד יקבל את המנדט בעוד ארבעה שבועות.
דן פרי שירת כעורך ראשי של סוכנות אי-פי במזה"ת (מבסיסו בקהיר) לאחר תפקידים דומים באירופה, אפריקה והאיים הקריביים. שימש כיו"ר התאחדות עתונאי החוץ בישראל. איש היי טק ויזמות בעבר ובהווה. עקבו אחריו ב: https://twitter.com/perry_dan
לפני ימים אחדים התבשרנו כי שירה איסקוב, שניצלה בזכות שכנתה מרצח על ידי בעלה דאז – תדליק משואה בטקס הדלקת המשואות המסורתי שיערך בערב יום העצמאות. שירה תדליק משואה יחד עם שכנתה, עדי גוזי, שהצילה אותה.
הקריאות נגד הבחירה אינן קלות ומייצרים טיעוני נגד על כך שמדובר במסע אישי נגדה שנגוע במיזוגיניה, איני סבור כך.
בישראל של 2021 זה לא קל לצאת נגד החלטה להעניק לקורבן טרור נגד נשים להדליק משואה. המקרה של איסקוב הוא מזעזע, מסמר שיער ובכל זאת אני לא משוכנע שמשואה לתפארת מדינת ישראל היא החיבור הנכון במקרה הזה, ממש כמו במקרים אחרים שקשורים לטקס הדלקת המשואות.
הסיפור פה אינו שירה איסקוב. שירה היא אולי הקש ששבר את גב הגמל וחידד את הצורך בדיון על טקס הדלקת המשואות, משמעויותיו ועל אופן בחירת משיאי המשואות.
הסיפור פה אינו שירה איסקוב. שירה היא אולי הקש ששבר את גב הגמל וחידד את הצורך בדיון על טקס הדלקת המשואות, משמעויותיו ועל אופן בחירת משיאי המשואות
קפיצה לשנת 1950: מטרת הטקס כשיוסד הייתה "להדגיש את אחדותו הלאומית של העם השב למדינתו העצמאית".
את הטקס מנהל מרכז ההסברה, שמפרסם מדי שנה קול קורא לציבור להציע מועמדים. אחד הקריטריונים הוא: "רגישות למכאובים לאומיים כגון השואה, שכול, טרור".
השואה, שכול, טרור. כבר אז, בהחלטה ההיא, הוקם בליבו של טקס שאמור להיות שמח, מעצים ובעל מסרים של עצמאות, אי של שכול, מוות והצגת דמויות שקרה להם הרע מכל. אי של שכול שלמעשה ממשיך את יום הזיכרון במובנים רבים.
לא הייתי נדרש לסוגיה הזו אילולא בשש השנים האחרונות בהן מנהלת את הטקס מירי רגב, המופקדת על מרכז ההסברה – משהו באיזון של השכול, המוות והקורבנות התערער. ובתהליך מואץ האי של השכול והאסונות הפך לבמה המרכזית.
אחרי רונה רמון ז"ל ששכלה את בעלה ובנה והשיאה משואה ב-2015, מרים פרץ, ששכלה שני בנים והשיאה משואה ב-2018, שלוש האמהות רחלי פרנקל, בת גלים שער ואיריס יפרח, שבניהן נחטפו ונרצחו לפני מבצע צוק איתן וזכו לכבוד ב-2019, בטקס שלם שהוקדש לתושבי עוטפי עזה שרקטות שולטות בעולמן (השנה ה-71 לעצמאות ישראל), ואחרי שבחרו השנה להעניק את השאת משואה לרב איתן שנרב, שבתו נרצחה בפיגוע, הגיע הזמן לשאול בקול: האם משואה נועדה לשמש כצ'ופר לאומי שנועד לפצות על גורל לא קל. האם מדובר בטקס הוקרה (בתרומה חשובה או במפעל חיים) או הכרה (בסבל)?
שירה איסקוב אינה אדם בלתי ראוי, חלילה. להיפך. היא גיבורה שנאבקה כדי לשרוד. אבל היא נקלעה לסיטואציה של כוחות חזקים ממנה: ממשלת ישראל אוהבת את הגיבורים שלה קורבנות.
טקס הדלקת המשואות שאמור לייצג את אחדותו הלאומית של העם השב למדינתו העצמאית לא יכול להתבסס רק על קורבנות. בשנת 2021 הגיע הזמן לעבור גם לשותפות גורל שמבוססת על חזון ולא רק על אסון. אבל עושה רושם שבחברה ישראלית, שמתפרקת בתהליך מואץ, יש מי שמושך בחוטי הכאב והאובדן כדי להעביר מסר של אחדות.
טקס הדלקת המשואות שאמור לייצג את אחדותו הלאומית של העם השב למדינתו העצמאית לא יכול להתבסס רק על קורבנות. בשנת 2021 הגיע הזמן לעבור גם לשותפות גורל שמבוססת על חזון ולא רק על אסון
זה נכון, אין ספק שייצוגים קורבניים גורמים לאהדה וקונצנזוס, אבל השאלה היא מה תפקידה של המדינה בכל העניין הזה. האם ישראל, שבוחרת להעניק את הדלקת המשואה לאיסקוב, מעניקה לה בכך כתף חמה או יוצאת למלחמה בטרור שמופנה כלפי נשים?
כמה כסף בכלל הושקע בשנים האחרונות במלחמה באלימות נגד נשים? כי להחליט על הדלקת משואה זה קל. להחליט על חזון, למשל כזה שיתחייב לכך שבשנת 80 לישראל לא יהיו יותר נשים שירצחו בביתן, כי המדינה תילחם בתופעה הזו, הוא דבר הרבה יותר קשה. אבל זה מה שמצופה מממשלת ישראל לעשות. לקחת אחריות למיגור התופעה במקום להאדיר את קורבנותיה.
במקום להעלות טקס שחוגג את הקמתה של מדינת ישראל אנחנו מקבלים מדי שנה ייצוגים שמזכירים לנו מי השולט, מי המיעוט ומי האליטות, ואילו איומים באים עלינו לכלותינו.
יש משהו גס בתפר בין הסמליות שאמורה להיות לטקס לבין התוכן שלו. שהרי טקס הדלקת המשואות הוא שער המעבר ליום העצמאות, וככזה הוא אמור לדבר עליה, על דמוקרטיה, על מדינה יהודית ודמוקרטית. אבל כשמציצים פנימה מגלים כי החל משנת 2015 רכיבי הטקס עשויים יותר ויותר מאירועים שאינם התמונה הגדולה.
קחו למשל את שלומי שבת שחלה בקורונה, הבריא וידליק משואה. שבת הוא דמות חשובה בעולם התרבות הישראלית אבל האם העובדה שהבריא מקורונה מצדיקה הדלקת משואה? מה בינה לבין עצמאות ישראל?
וכשמחברים את האלמנות, היתומים, נשים שנפגעות מטרור מבית, זמר מפורסם שהבריא מקורונה, מתגנבת ללב תהייה: האם זו דרכה של ממשלת ישראל? לשים פלסטר צבעוני במקום שבו אמור טיפול שורש ורפואה?
האם לא היה עדיף לזמן את איסקוב ולהכריז במעמדה על מלחמת חורמה באלימות נגד נשים? האם במקום שבו יעמוד שלומי שבת לא היה צריכה לעמוד וועדת חקירה ממלכתית לכשלי הקורונה? האם כשמקדישים טקס שלם לתושבי עזה שסובלים מרקטות הדבר לא מעביר מסר שלפיו: קחו את הבאסה עם קורטוב של דגל, כי ככה זה, טיפול שורש לכאן או לכאן לא יהיה לכם.
האם לא היה עדיף לזמן את איסקוב ולהכריז במעמדה על מלחמת חורמה באלימות נגד נשים? האם במקום שבו יעמוד שלומי שבת לא היה צריכה לעמוד וועדת חקירה ממלכתית לכשלי הקורונה?
הבחירה למקם את תשומת הלב במדליקי משואות שפקדו אותם אסונות מאפשרת למדינה להתחמק באופן שיטתי מהצבתו של חזון מדינה יהודית ודמוקרטית כערכים היסודיים שמתוכם גדלים לעצמאות.
רון קסלר הוא איש תוכן ודיגיטל, שימש כמבקר טלוויזה וכתב תרבות במעריב וכדובר הוועד למלחמה באיידס והשתתף בקמפיינים פוליטיים וחברתיים. קסלר ליווה את הפעילות התוכן והדיגיטל של נבחרי ציבור בכירים, ועובד כיום במגזר השלישי. התכנים המתפרסמים בזמן ישראל מבוססים על דעותיו בלבד ולא מייצגים דבר מלבד את עצמו. אתם מוזמנים לעקוב אחריו בטוויטר: https://twitter.com/kessleron_il?s=09.
המהפכה של תל אביב
בארבע מערכות הבחירות האחרונות זכה גוש הימין (ובשמו העדכני, גוש רק-ביבי) בישראל ב-2.2, 2.05, 2.25 ו-1.8 (ללא ימינה ותקווה חדשה) מיליון קולות, לפי סדר כרונולוגי.
באותן מערכות בחירות ממש קיבל גוש השמאל-מרכז (ובשמו המתעדכן, גוש השינוי) 1.8, 2.33, 2.3 ו-1.65 מיליון קולות (ללא רע"מ). אלמלא ליברמן ואחוז החסימה שבלם את ימינה וזהות שבזבזו רבע מיליון קולות (כ-6 מנדטים) בסבב הראשון, היינו חיים כעת תחת ממשלת החלומות הימנית של נתניהו.
אלמלא חוסר בשלות והיעדר הנכונות ליזום מצד גנץ ושורה ארוכה של חברים במפלגתו (מהנדל עד אשכנזי) ובגוש (אורלי לוי אבקסיס, זוכרים?) היינו חיים בעידן ממשלת יהודים-ערבים שלא נראתה כאן מאז 1992.
יתרון של רבע מיליון קולות – בשני המקרים – "צונזר". וככלות כל זאת, בתום הסבב השלישי קיבלנו ממשלה פריטטית הזויה ומסוכסכת שאיימה לפרק את מה שעוד נותר מהסולידריות הישראלית.
יתרון של רבע מיליון קולות לימין או לשמאל במערכות הבחירות האחרונות – "צונזר". בתום הסבב השלישי קיבלנו ממשלה פריטטית הזויה ומסוכסכת שאיימה לפרק את מה שעוד נותר מהסולידריות הישראלית
בהנחה הסבירה שמדינת ישראל לא תתעורר לשחר של יום חדש עם "ממשלת שינוי" מזה או "ממשלת ימין מלא-מלא" מזה בשבועות הקרובים, סבב הבחירות הרביעי יניב כנראה סבב בחירות חמישי. צירוף המילים המדובר יהפוך מדבר-מה שאיש לא העלה בדעתו כשקראנו בעיתונים על אי היציבות בבלגיה, למשל, למציאות נושכת במיוחד. אבל הנתונים שלעיל מלמדים שמי שצריך לחשוש מסבב כזה הוא דווקא הימין הביביסטי.
ראשית, כי כוחו האלקטורלי של הימין מוצה עד תום וסובל מתקרה ברורה. מ-2.25 מיליון מצביעים בשיאו (סבב ג'), כש-300 אלף איש יוצאים להצביע עבור הליכוד כדי לאפשר לנתניהו הכרעה חד משמעית – הוא ירד ל-1.8 בבחירות האחרונות. זאת כאשר 0.47 מיליון מצביעים בוחרים בימין אידאלוגי לא-ביביסטי ולפחות מחציתם עושים זאת, כשהם נותנים את קולם למפלגה שמנהיגה הבהיר באופן בלתי משתמע לשני פנים שלא יחבור לנתניהו בשום מצב (תקווה חדשה).
כלומר, גם אם נניח שכל מצביעי בנט – ולא היא בפועל, אבל ניחא – ציפו וקיוו שיחבור לממשלה עם הליכוד, החרדים והציונות הדתית, הרי שהימין איבד במערכת הבחירות הזו כרבע מיליון חברים טריים ב"גוש השינוי".
שנית, כי המגזר הערבי, מתוך שאננות וחוסר אמונה ביכולתו להשפיע, שיחזר בסיבוב הנוכחי את הישגו הגרוע ביותר ב-4 סבבים: 380 אלף מצביעים, שהניבו 10 מנדטים בלבד (עלייה קלה בכמות המצביעים ביחס למרץ 2019, יש לציין).
כעת, כשהערבים מבינים שהפכו לחלק לגיטימי בממשלות עתידיות – ממשלות שמאל-מרכז יותר מאשר ממשלות ימין, אם להאמין לסמוטריץ' – אין סיבה שלא ישובו אל הקלפיות, כשלנגד עיניהם השפעה ממשית על דרכה של המדינה. אם אמנם יעשו כן ונראה חצי מיליון ויותר מצביעים במגזר, המשותפת עשויה להתעורר עם למעלה מ-10 מנדטים גם בלי רע"ם, שתעבור בתורה את אחוז החסימה גם לבד.
כעת, כשהערבים מבינים שהפכו לחלק לגיטימי בממשלות עתידיות – ממשלות שמאל-מרכז יותר מאשר ממשלות ימין, אם להאמין לסמוטריץ' – אין סיבה שלא ישובו אל הקלפיות, כשלנגד עיניהם השפעה ממשית על דרכה של המדינה
שלישית, כי הסיבוב הנוכחי התאפיין, בין היתר, בבלגן במרכז-שמאל, שלא יחזור על עצמו (יש לקוות). העבודה התעוררה ויכולה הייתה לקבל גם עשרה ויותר מנדטים, אם לא החשש שמא כחול לבן או מרצ לא תעבורנה את אחוז החסימה, החשש הניב תוצאות מוטות, שכנראה לא תחזורנה על עצמן.
ובתוך כך, "ימינה" ו"תקווה חדשה" לא תגענה למספר דומה של 13 מנדטים. ככל שתקווה חדשה יציבה עם קולות הליכודניקים נגמלי נתניהו – הרי ימינה פריכה לגמרי. בנט כבר הראה שהוא סובל מתקרה אלקטורלית בעת הנוכחית, אחרי שהביא 0,7,6 ושוב 7 מנדטים בכל מערכות הבחירות האחרונות, עם תוצאות שנעות בין 140 אלף ל-270 אלף קולות ביום פנטסטי.
וכמובן, הפעם לא נראה מפלגות כמו "הישראלים" או "תנופה" קמות, אבל כן נראה, אולי, דמויות כמו עפר שלח, סתיו שפיר, ציפי לבני או גדי אייזנקוט חוברות למערכה.
רביעית, החלוקה הפנימית בתוך הגושים מלמדת אותנו את שידענו עוד לפני שעם ישראל הלך לקלפיות לפני שבועיים: התפרקותה של הרשימה המאוחדת של כחול לבן, יש עתיד ותל"ם גרמה לכך שקולות רבים נטשו את המחנה כולו. את 1.1 מיליון הקולות שקיבלה הרשימה בסבב האחרון (1.2 מיליון בשיאה – בחירות ספטמבר 2019), החליפו 900 אלף הפעם.
אפשר לטעון במידה של צדק, שחלק מהקולות הללו הלכו לעבודה או מרצ. אולם בספטמבר שעבר ראינו את שלוש המפלגות מביאות יחד מעל 1.5 מיליון קולות, ואילו הפעם הן הסתפקו ב-1.35 מיליון, שהתפזרו על-פני ארבע רשימות. מה שמוכיח שוב, אגב, שמעל מאה אלף קולות של מצביעי לא-ביבי כאלה ואחרים, הלכו ימינה – ל"ימינה".
קשה לדמיין בשלב זה כיצד תיראה היערכות מחודשת של מה שמכונה "גוש השינוי" לקראת הבחירות הבאות. אולם המספרים מלמדים שהוא נהנה מפוטנציאל גידול משמעותי ועתודה אלקטורלית רחבה ומגוונת יותר מזו של נתניהו והימין.
קשה לדמיין כיצד תיראה היערכות מחודשת של מה שמכונה "גוש השינוי" לבחירות הבאות. אך המספרים מלמדים שהוא נהנה מפוטנציאל גידול משמעותי ועתודה אלקטורלית רחבה ומגוונת יותר מזו של נתניהו והימין
המספרים, בצירוף הניסיון הפוליטי הפרקטי שצברו השחקנים הרלוונטיים בזמן הזה ביישום יתרון מספרי לכדי יתרון פוליטי, יכולים להביא לתוצאה דרמטית, שתוליד ממשלת שינוי אמיתית, בלי בנט ובלי ספיחים עודפים אחרים של נתניהו.
אם נדע להתגבר על המכשולים ולממש את היתרון התיאורטי של המחנה, זה יהיה שווה גם עוד כמה חודשי ממשלת מעבר, עוד כותרות על משפט נתניהו ואפילו קמפיין בחירות חמישי.
עידו דמבין כותב ומרצה על חברה ופוליטיקה בישראל ומתמחה בפוליטיקה של ארה"ב. בעשור האחרון גר בתל אביב, פריז וניו יורק - ולאחרונה שב לישראל עם זוגתו. עורך דין, בעל תואר ראשון במשפטים מאוניברסיטת תל אביב ותואר שני בזכויות אדם מאוניברסיטת קולומביה בניו-יורק. מאמין בכוחו של עט משונן לקדם שינוי, ונשען על הסופרים הגדולים של שנות ה-20 לקבלת השראה. מנהל המשרד הישראלי של itrek, המחבר את דור ההנהגה הבא של מיטב המוסדות להשכלה גבוהה בארה"ב ואירופה עם ישראל.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
הגיע הזמן לומר את דעתך
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
- לכל תגובה ופוסט עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
- עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
- אפשרות להגיש פוסטים לפרסום בזמן ישראל
- אפשרות להגיב לכתבות בזמן ישראל
- קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם