מנכ"ל "הדסה" משנה כיוון: "עד 2023 נהיה מאוזנים"

בעקבות התחקיר שחשף כי "הדסה" עלול שוב לקרוס כלכלית, פרופ' רוטשטיין משנה על דעת עצמו את מועד פקיעת הסכם ההבראה, וטוען: "חווינו נס"

זאב רוטשטיין (צילום: by Hadas Parush/Flash90)
by Hadas Parush/Flash90
זאב רוטשטיין

פרופ' זאב רוטשטיין, מנכ"ל בית החולים הדסה משיב בראיון למגזין "ג'ואיש וויק", לטענות של בכירים בבית חולים, ולממצאי תחקיר "זמן ישראל", ולפיהם ביה"ח עלול לקרוס כלכלית עם סיומה של תכנית ההבראה ב- 2020, וטוען: "חווינו בהדסה נס חנוכה, הדסה תצלח את היציאה מהסכם ההבראה באופן מושלם".

את המסר הזה הדהד רוטשטיין גם בדבריו בכנס השנתי של "נשות הדסה" (הבעלים של בית החולים) שהתקיים בניו יורק בשבוע שעבר ובו צוינו 99 שנים להקמת הארגון. עם זאת, ההסברים שהשמיע בראיון ובכנס סותרים לכאורה את ההסברים שנתן פרופ' רוטשטיין שבועיים קודם לכן במענה לתחקיר "זמן ישראל".

אז טען רוטשטיין בהתכתבות עם הח"מ, כי "הסכם ההבראה הינו טיסה לשום מקום", והסביר כי ההסכם לא לקח בחשבון באופן מלא את צרכיה של הדסה בעידן שיבוא אחריו, כלומר אחרי דצמבר 2020.

רוטשטיין נמנע מלחזור על הביטוי "טיסה לשום מקום" (שמשמעו התנגדות להסכם החתום מול בית משפט וגם הסדר מול נושים) בראיון עמו.

במקום זאת, הוא מסמן לעצמו מעין "הארכה מלאכותית" של תקופת ההסכם, ללא אישור המדינה או בית המשפט, ומבטיח שהדסה תגיע לאיזון תקציבי רק שלוש שנים אחרי מועד פקיעתו של ההסכם עליו חתם בית החולים.

"משרד האוצר אמר שאם נמשיך לרדת (בגובה החוב, א"ה) נעבור למאזן חיובי ב- 2023", אמר רוטשטיין. ההסכם, כאמור, מחייב איזון תקציבי עד סוף 2020.

הפגנה נגד סגירת מחלקת ההמטו־אונקולוגית בבית־החולים הדסה, יוני 2017 (צילום: Hadas Parush/Flash90)
הפגנה נגד סגירת מחלקת ההמטו־אונקולוגית בבית־החולים הדסה, יוני 2017 (צילום: Hadas Parush/Flash90)

רוטשטיין גם מטעה לכאורה את קוראי המגזין, בהציגו את סכומי הגרעון המצטבר הנוכחיים: לדבריו "ירדנו בגרעון ל- 438 מיליון שקל", בעוד שנכון לסוף 2018 החוב עומד על כ- 150 מיליון שקל יותר מכך, וגם התחזיות ל- 2019 גבוהות יותר.

תחקיר "זמן ישראל" חשף כיצד מתקשה הנהלת הדסה לעמוד בתנאי הסכם ההבראה שנחתם ביולי 2014, ואיפשר את הצלת בית החולים, בין היתר באמצעות הזרמה הדרגתית של קרוב למיליארד וחצי שקלים במשך שבע שנים, מחיקת חובות וגיוס תרומות מוגבר מצד נשות הדסה. טרם חתימת ההסכם, המוסד היה קרוב לחדלות פירעון, עם גרעון מצטבר של יותר ממיליארד שקלים.

בהסכם התחייב בית החולים להגיע ל"איזון תקציבי לאורך זמן" עד תחילת 2021, באופן שיאפשר לו להתנתק מ"מכשירי ההחייאה" של הזרמת התקציבים ממשרדי האוצר והבריאות. בפועל, מסיים הדסה את 2018 עם גירעון מצטבר של 574 מיליון שקל, וצפי הגירעון של ההנהלה לקראת 2019 עומד על 519 מיליון שקל.

לכך יש להוסיף לפחות 100 מיליון שקלים, תשלומים שפסק בית המשפט לטובת קופות הפנסיה של בית החולים.

רוטשטיין שב ומצטט בראיון משפט בודד מתוך דוח החשב המלווה של ביה"ח, ולפיו בינואר עד ספטמבר שנה שעברה "בית החולים עמד בחובותיו הכלכליות, חיזק את איתנותו הכלכלית והוריד באופן מתמשך את הגירעון המצטבר שלו", אולם נמנע מפרסום הדוח המלא או ציון ההקשר בו נאמרו הדברים.

בפני "זמן ישראל" הציג רוטשטיין את המשפט כאילו הוא מתייחס לכל שנות ההסכם, ולא רק לשנה שעברה. "הדסה" סירבה לבקשות "זמן ישראל" לקבל את הדוח המלא או אף חלקים רלוונטיים מתוכו.

הג'ואיש וייק מצטט מקורות המכירים מקרוב את ההסכמים בין הדסה למדינה, וטוענים כי המוסד קרוב לקריסה:

"אנו מרגישים מחויבות להסב את תשומת לב הציבור וציבור התורמים למצב האמיתי של בית החולים, למעשים המתבצעים בכספי הציבור שהוזרמו להדסה, ולהתנהלות המזניחה שהביאה בעבר את בית החולים לסף קריסה וחוזרת על עצמה גם כעת אחרי הסכם ההבראה שנחתם ב- 2014!!!"

כך טוענים המקורות בתכתובת עם כתב המגזין (סימני הקריאה במקור).

עוד 492 מילים
סגירה