חידוש שיחות הגרעין בווינה  

ראש הסוכנות לאנרגיה אטומית רפאל מריאנו גרוסי (במרכז) עם דובר האירגון לאנרגיה אטומית של איראן, בהרוז כמאלונדי (משמאל), בשדה התעופה בטהרן. מימין השגריר האיראני לסוכנות לאנרגיה אטומית, קאזם עריב עבאדי (צילום: Atomic Energy Organization of Iran via AP))
Atomic Energy Organization of Iran via AP)
ראש הסוכנות לאנרגיה אטומית רפאל מריאנו גרוסי (במרכז) עם דובר האירגון לאנרגיה אטומית של איראן, בהרוז כמאלונדי (משמאל), בשדה התעופה בטהרן. מימין השגריר האיראני לסוכנות לאנרגיה אטומית, קאזם עריב עבאדי

שיחות הגרעין בווינה יתחדשו בסוף החודש לאחר הפסקה ארוכה שאותה ניצלה איראן להאיץ את העשרת האורניום. איראן מציבה תנאים חדשים לחזרה להסכם הגרעין. הנשיא ביידן מתנגד לפעולה צבאית נגדה ובישראל חוששים שהוא יתקפל יחתום על הסכם גרוע לישראל.

השיחות שהתקיימו בווינה בין איראן למעצמות על אפשרות החזרה להסכם הגרעין נעצרו לתקופה של כמעט חמישה חודשים. בינתיים נבחר באיראן נשיא חדש, אברהים ראיסי שמו, המכונה "הקצב מטהרן", שהינו עושה דברו של המנהיג העליון עלי ח'מינאי. לאחר שורה של אזהרות ואיומים מצד ממשל ביידן וכמה מהמעצמות הסכימה איראן לחזור לשיחות בווינה ב-29 בחודש.

השיחות שהתקיימו בווינה בין איראן למעצמות על אפשרות החזרה להסכם הגרעין נעצרו לתקופה של כמעט 6 חודשים. לאחר שורת אזהרות ואיומים מצד ממשל ביידן וכמה מהמעצמות הסכימה איראן לחזור לשיחות

בצד ההסכמה לחזור לשיחות הגרעין בווינה, הודיעה איראן כי מאגר האורניום המעושר שלה ל-60 אחוזים כבר הגיע לכמות של 25 ק"ג. בנוסף לכך לאיראן יש מאגר של 210 ק"ג אורניום מעושר ברמה של 20 אחוזים. "הגענו לרמה של ייצור שרק מדינות בעלות נשק גרעיני יכולות להגיע אליה" התרברב בהרוז כמאלונדי, דובר הסוכנות לאנרגיה אטומית של איראן.

איראן החלה בתהליך מואץ של העשרת אורניום לרמה של 60 אחוזים בחודש אפריל האחרון. הרמה הזו של אורניום מועשר מקרבת את איראן באופן משמעותי ביותר לייצור חומר בקיע לנשק גרעיני ומקרבת אותה לקיצור פרק הזמן הדרוש לה להעשיר אורניום לרמה של 90 אחוזים, שמספיקה לייצור כמה פצצות או ראשי קרב גרעיניים.

האיראנים עבדו על כולם וניצלו את החודשים האחרונים להתקדם באורח חד צדדי בתוכנית הגרעין שלהם.

בישראל ובמדינות המערב יש דאגה רבה מהפעילות הגרעינית האיראנית שהפרה את ההתחיבויות שלה בהסכם הגרעין מ-2015. כשהנשיא ביידן נכנס לתפקידו בבית הלבן הוא היה אופטימי שיוכל להחיות את הסכם הגרעין שממנו נסוג הנשיא טראמפ, אולם האופטימיות התחלפה עכשיו בדאגה עמוקה. לכן וושינגטון החלה כבר להכין תוכנית חלופית למקרה ששיחות הגרעין בווינה יכשלו.

איראן מגיעה לסבב השיחות השביעי בווינה מבלי שבמערב יודעים את התמונה המדוייקת של מה שנעשה במתקני הגרעין האיראניים בחודש האחרונים וכמה בדיוק הצליחה איראן להתקדם לעבר הפצצה הגרעינית הראשונה שלה.

בצד ההסכמה לחזור לשיחות הגרעין בווינה, הודיעה איראן כי מאגר האורניום המעושר שלה ל-60 אחוזים כבר הגיע לכמות של 25 ק"ג, בנוסף לכך לאיראן יש מאגר של 210 ק"ג אורניום מעושר ברמה של 20 אחוזים

התנאים האיראנים

לא ברור אם האיראנים אכן מתכוונים לחזור לשיחות ברצינות או שהם מנסים להרוויח זמן כדי להמשיך בינתיים להעשיר בקצב מואץ את האורניום. הדבר יתברר ברגע שיחלו השיחות.

כבר עתה ידוע כי לאיראנים יש תנאי מוקדם לחידוש  שיחות הגרעין בווינה.

הם דורשים ערבויות לכך שחילופי ממשל בארה"ב לא יביאו שוב לכך שארה"ב תיסוג מהסכם הגרעין. למשל באמצעות העברת חוק בקונגרס. בימים האחרונים היו התבטאויות של מנהיגים רפובליקנים בארה"ב כי אם מפלגתם תחזור לשלטון היא תבטל  כל הסכם גרעין שעליו יחתום ג'ו ביידן עם איראן.

תנאי איראני נוסף הוא הסרה מוחלטת של כל הסנקציות שהוטלו עליהם. ארה"ב מסרבת. היא רוצה להשאיר בידיה כמה קלפי מיקוח כדי לדון עם איראן בנושא פרוייקט הטילים הבליסטיים שלה ושאיפות ההתפשטות שלה במזרח התיכון.

על פי הערכות גורמי מודיעין בכירים בישראל, המשא ומתן בווינה יהיה ארוך ומייגע, במקביל ימשיכו האיראנים לקבוע עובדות בשטח ויאיצו את קצב העשרת האורניום. אם אכן כך הם פני הדברים, מה הטעם בהמשך ניהול המשא ומתן אם החזרה למשא ומתן נועדה, מבחינת איראן, לקצר את לוח הזמנים להשגת פצצת הגרעין הראשונה שלה?

זו ההערכה של המודיעין הישראלי וגם של וויליאם ברנס ראש ה-CIA החדש שביקר לפני כמה חודשים בישראל, אבל הנשיא ג'ו ביידן הוא זה שקובע.

כבר עתה ידוע כי לאיראנים יש תנאי מוקדם לחידוש  שיחות הגרעין בווינה. הם דורשים ערבויות לכך שחילופי ממשל בארה"ב לא יביאו שוב לכך שארה"ב תיסוג מהסכם הגרעין

האופציות העומדות בפני ארה"ב

איראן בדרך להפוך ל"מדינת סף גרעינית". ומשם היא מתכננת להשלים את כל ההכנות לפרוץ לעבר פצצת הגרעין ברגע שהמנהיג העליון עלי ח'מינאי יחליט על כך.

האיראנים צריכים עדיין לסיים את העשרת כמות האורניום הדרושה להם לצורך הפצצה, ולפתח את מנגנון הנפץ ואת ראש הקרב הגרעיני אשר יורכב על טיל ארוך טווח.

על פי ההערכות במערב, מדובר בתהליך שייקח בין שנה לשנתיים.

האופציות העומדות בפני ארה"ב הן:

1

לחזור למשא ומתן ארוך ומורכב בעוד איראן ממשיכה בהכנות להפוך ל"מדינת סף גרעינית" ולקוות שהמשא ומתן יצליח, מה שמוטל בספק.

2

להקשיח את משטר הסנקציות על איראן ולהטיל עליה סנקציות חדשות.

3

לאיים במלחמה ובשימוש באופציה הצבאית כדי שאיראן תתיחס ברצינות לוושינגטון. גורמים בממשל ביידן סבורים שאיום כזה עלול להביא לתוצאה הפוכה. איראן תנצל זאת לטעון שהיא בסכנה ותשעט לעבר פצצת הגרעין בטענה כי מדובר ב"הגנה עצמית".

4

הודעה על מתן גיבוי מלא לישראל במידה שתחליט על מימוש האופציה הצבאית נגד מתקני הגרעין באיראן אם יכשלו המאמצים הדיפלומטיים.

על פי גורמי ביטחון בישראל, ההערכה בקרב הצמרת האיראנית היא שהנשיא ביידן איננו מעוניין בשום תרחיש בעימות צבאי בין ארה"ב לאיראן. לכן איראן מרשה לעצמה להתנהג באופן שהיא מתנהגת. היא מפרשת את התנהגות הממשל כחולשה גדולה.

היא גם מעריכה שהנשיא ביידן לא ייתן לישראל "אור ירוק" לתקיפה של מתקני הגרעין בשטחה, וכי ממשלת בנט לא תעשה שום צעד ללא תיאום עם ארה"ב.

על פי גורמי ביטחון בישראל, ההערכה בצמרת האיראנית היא שביידן אינו מעוניין בעימות צבאי בין ארה"ב לאיראן. לכן איראן מרשה לעצמה להתנהג כך ומפרשת את התנהגות הממשל כחולשה גדולה

לא אתפלא אם בסופו של דבר הנשיא ג'ו ביידן יתקפל מול העמדה האיראנית הקשוחה ויסתפק בהסכם שמבחינתו הוא "הרע במיעוטו". הוא יעדיף כל הסכם עם איראן כדי להראות שיש לו הישג, גם אם יהיה זה הסכם עם הישג מועט ביותר, כדי שיוכל לטעון כי עשה את המקסימום וכדי שיוכל להתפנות ולטפל בבעיות הפנים הבוערות של ארה"ב ובאתגר הסיני. ישראל תצטרך לטפל לבדה בסכנה האיראנית.

יוני בן מנחם הוא חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מזרחן, עיתונאי, מנ"כל רשות השידור לשעבר, מרצה למזה"ת ותקשורת (צילום: דוד וינוקר)

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 862 מילים
סגירה