חשש בירדן לגורלו של הנסיך חמזה

הנסיך הירדני חמזה ובתו. צילום מתוך הטוויטר של המלכה נור
הנסיך הירדני חמזה ובתו. צילום מתוך הטוויטר של המלכה נור

עבדאללה מלך ירדן הכניס למעצר בית את אחיו הנסיך חמזה  ומאז גובר החשש בירדן לגורלו. מלך ירדן חושש מערעור יציבות שלטונו. ממשל ביידן, שאמור לדאוג לזכויות האדם, שומר על שתיקה.

בירדן גוברת הדאגה לגורלו של הנסיך חמזה, אחיו למחצה על עבדאללה מלך ירדן אשר מאז ה-11 באפריל נעלם לגמרי מהעין הציבורית בממלכה ההאשמית. על פי גורמים ירדנים הוא נתון במעצר בית ובבידוד תחת שמירה הדוקה של גורמי המודיעין הירדני מחשש שיזום עוד מהלך כדי להפיל מהשלטון את המלך עבדאללה.

בירדן גוברת הדאגה לגורלו של הנסיך חמזה, אחיו למחצה על עבדאללה מלך ירדן אשר מאז ה-11 באפריל נעלם לגמרי מהעין הציבורית בממלכה ההאשמית. על פי גורמים ירדנים הוא נתון במעצר בית ובבידוד תחת שמירה הדוקה

אמו, המלכה נור, רעייתו של המלך חוסיין בן טלאל שחתם ב-1994 על הסכם השלום עם ישראל, פירסמה לפני כמה ימים ציוץ בחשבון הטוויטר שלה לרגל יום הולדתה של נכדתה, הנסיכה הקטנה זיין בתו של הנסיך חמזה. בציוץ הביעה משאלת לב כי בנה ישוחרר בהקדם האפשרי כדי שיוכל לגדל את בתו ואת משפחתו בגאווה.

הציוץ של המלכה נור עורר גל של הזדהות בירדן. הנסיך חמזה אהוד מאד ברחוב הירדני, במיוחד בקרב השבטים הבדואים, הרבה יותר מאחיו המלך עבדאללה.

המלך עבדאללה ורעייתו המלכה ראניה ספגו באחרונה מכה תדמית קשה בעקבות הפרסום העולמי של "מסמכי פנדורה", אשר חשפו את השחיתות הכספית של המלך עבדאללה ומשפחתו ואת רכישות הנדל"ן הענקיות שעשה בארה"ב ובבריטניה, בעוד שתושבי ירדן נאבקים במשבר כלכלי חמור.

המלכה נור, אלמנתו של המלך חוסיין, פירסמה לפני כמה ימים ציוץ בחשבון הטוויטר שלה לרגל יום הולדת נכדתה, הנסיכה זיין בתו של הנסיך חמזה, בו הביעה משאלה לשחרורו, כדי שיוכל לגדל את בתו בגאווה

שלטונות ירדן חשפו בתחילת חודש אפריל השנה ניסיון לקשירת קשר "כדי לערער את יציבות וביטחון הממלכה" ועצרו 16 חשודים, בהם נציגים של השבטים הבדואים, ועוד שני בכירים ירדנים: באסם עוואדלה ראש הלשכה המלכותית לשעבר והשריף חסן בן זיד, איש עסקים המקורב ליורש העצר הסעודי, לשניהם היה קשר הדוק לבית המלוכה ההאשמי.

על פי הודעת השלטונות גם הנסיך חמזה היה מעורב ב"קשירת הקשר" נגד אחיו המלך, שירותי הביטחון הירדניים עקבו אחריו זמן ממושך ותיעדו את כל פעולותיו.

המלך עבדאללה הורה לשחרר מהמעצר את החשודים הבדואים כדי למנוע מתיחות בין השבטים הבדואים לבין בית המלוכה ההאשמי, באסם עוודאללה והשריף חסן בן זיד הועמדו לדין בבית הבדין המיוחד לביטחון המדינה ונגזרו עליהם עונשי מאסר כבדים, ואילו עם הנסיך חמזה הגיע המלך ל"הסדר מיוחד" בתיווכו של דודם המשותף הנסיך חסן.

הנסיך חמזה נאלץ לחתום על מסמך שבו הוא מתחייב לנאמנות מלאה למלך עבדאללה ולבנו יורש העצר והוכנס לבידוד ולמעצר בית. מאז נעלמו עקבותיו.

כביכול, המלך עבדאללה פתר את הבעייה בתוך משפחת המלוכה, אבל הבעייה כלל לא נפתרה למרות מעצרו של הנסיך חמזה. המתיחות בתוך בית המלוכה ההאשמי נמשכת וגם בקרב השבטים הבדואים בדרום ירדן הנאמנים לנסיך חמזה.

המחלוקת היא סביב שאלת יורש העצר. הנסיך חמזה גורס כי הוא יורש העצר החוקי והוא זה שצריך לרשת בתפקיד את אחיו המלך עבדאללה. המלך הירדני, לעומת זאת, סבור שיורש העצר הנוכחי, בנו חוסיין בן עבדאללה, הוא זה שצריך להיות מלך ירדן הבא.

המחלוקת היא סביב שאלת יורש העצר. הנסיך חמזה גורס כי הוא יורש העצר החוקי, שצריך לרשת את אחיו המלך עבדאללה. המלך הירדני סבור שיורש העצר הנוכחי, בנו חוסיין בן עבדאללה, הוא זה שצריך להיות מלך ירדן הבא

נראה כי המלך עבדאללה חושש מלשחרר את אחיו למחצה הנסיך חמזה ממעצר, שמא הדבר יעורר תסיסה מחודשת בירדן. המלך ההאשמי אינו רוצה אירועי אלימות ושפיכות דמים. הנסיך חמזה מוחזק במעצר ללא משפט ומבלי שארגוני זכויות האדם הבינלאומיים מרימים את קולם.

ממשל ביידן ידוע כמי שהרים את נס זכויות האדם בעולם, אבל ככל שהדבר קשור ביו"ר הרש"פ מחמוד עבאס או בעבדאללה מלך ירדן, שני חביביו, הוא שומר על שתיקה.

עפ"י גורמים אמריקאים, המלך עבדאללה הינו המנהיג המזרח תיכוני האהוד ביותר על הנשיא ביידן, לכן הוא היה גם המנהיג הראשון שביקר בבית הלבן מאז הנשיא נכנס לתפקידו.

המלך עבדאללה הצליח להוריד במהירות יחסית את ניסיון המרד נגדו מסדר היום התקשורתי בירדן, אך כל עוד הנסיך חמזה נתון במצר בית, הרוחות לא יירגעו. גורמים ירדנים בכירים מעריכים כי המלכה נור לא תוותר והיא תילחם על שחרורו של בנה מהמעצר.

המלך עבדאללה הודיע על כוונתו לערוך רפורמות פוליטיות מקיפות כדי לנסות ולשכך את התסיסיה נגדו. הוא מינה ועדה שתגיש לו המלצות לרענון המערכת הפוליטית ושינוי חוק הבחירות. אבל בירדן לא מתרגשים מהמהלך הזה. מדובר במיחזור צעדים קודמים שנועד לספוג ולהכיל את הזעם העממי.

הנסיך חמזה מוחזק במעצר ללא משפט ומבלי שארגוני זכויות האדם הבינלאומיים מרימים את קולם. ככל שהדבר קשור ביו"ר הרש"פ או בעבדאללה מלך ירדן, שני חביביו, ממשל ביידן שומר על שתיקה

אף אחד בירדן לא מאמין שיחול איזשהו שינוי מהותי במערכת הפוליטית. הדעה הרווחת ברחוב הירדני היא שמדובר ב"כיבוי שריפות" שלא יביא לשום דבר.

הנסיך חמזה נתון במעצר בית אך הוא עדיין לא אמר את המילה האחרונה בקרב הירושה.

יוני בן מנחם הוא חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מזרחן, עיתונאי, מנ"כל רשות השידור לשעבר, מרצה למזה"ת ותקשורת (צילום: דוד וינוקר)

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 752 מילים
סגירה