"ברוגז" חסר טעם עם הנשיא ביידן

מצלמות מול הכניסה למלון גרנד הוטל וינה, לקראת פתיחת השיחות על הסכם הגרעין בין המעצמות לאיראן, 20 ביוני 2021 (צילום: AP Photo/Florian Schroetter)
AP Photo/Florian Schroetter
מצלמות מול הכניסה למלון גרנד הוטל וינה, לקראת פתיחת השיחות על הסכם הגרעין בין המעצמות לאיראן, 20 ביוני 2021

שיחות הגרעין התחדשו אתמול בווינה וראש הממשלה בנט משחק "ברוגז" עם הבית הלבן. ההתנהלות הזו היא מיותרת ומזיקה לישראל. ההערכה היא ששיחות ווינה יכשלו, אך ישראל זקוקה לארה"ב בכל תרחיש מול הסכנה האיראנית.

שיחות הגרעין עם איראן שהתחדשו בווינה נמצאות בבעיה ממשית לאחר ביקורו של ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית רפאל גרוסי בטהרן.

גרוסי ביקר לפני כמה ימים בטהרן וחזר בידיים ריקות, הוא דיווח כי לא הצליח להגיע להבנות עם שלטונות איראן על תוכנית הפיקוח לאתרי הגרעין במדינה. איראן מתנהלת בתחכום רב מול המעצמות ומלחיצה את הנשיא ביידן ובמיוחד את ישראל.

גרוסי ביקר לפני כמה ימים בטהרן וחזר בידיים ריקות, בטענה שלא הצליח להגיע להבנות עם שלטונות איראן על תוכנית הפיקוח לאתרי הגרעין. איראן מתנהלת בתחכום מול המעצמות ומלחיצה את ביידן וישראל

שיחות הגרעין בווינה של המעצמות עם איראן מתחדשות לאחר הפסקה של חמישה חודשים, שבמהלכם נבחר נשיא חדש לאיראן, אברהים ראיסי שמו, מהזרם הרפורמיסטי ומקורבו של המנהיג העליון עלי ח'מינאי.

ראש הממשלה נפתלי בנט משדר לחץ ופניקה, המזכירים את התנהלותו של ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו. הוא החליט על משחק של "ברוגז" עם הנשיא ביידן לקראת חידוש השיחות, כדי להעביר מסר זועם על המדיניות האמריקאית בנושא הגרעין. ההערכה בירושלים היא כי ממשל ביידן שועט לעבר הסכם גרעין עם איראן בכל מחיר, גם אם זה יהיה הסכם גרוע יותר מאשר ההסכם ב-2015.

אמש ביקש בנט לשוחח בטלפון עם הנשיא ביידן. נכון לשעת כתיבת שורות אלה, השיחה לא התקיימה ולא ברור אם היא תתקיים.

לעומתו, שר החוץ יאיר לפיד משדר יותר רוגע וגישה פרגמטית. הוא יוצא השבוע לסבב שיחות באירופה בענין סכנת הגרעין האיראני וייפגש עם ראש ממשלת בריטניה ג'ונסון ועם נשיא צרפת מקרון.

במסגרת משחק ה"ברוגז" של נפתלי בנט, הוא החרים את ביקורו  בארץ של רוב מאלי, השליח האמריקאי לנושא איראן. מאלי נשלח כדי להפיג את חששות ישראל ולשמוע מקרוב את השגותיה, אך בנט סירב להיפגש עמו והוא נועד עם שר החוץ יאיר לפיד ועם שר הביטחון בני גנץ.

נראה כי נפתלי בנט הולך בדרכיו של ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו, אשר התעמת בזמנו עם הנשיא אובמה על המדיניות שלו בנושא הגרעין האיראני. השאלה מה ייצא לישראל מה"ברוגז" הזה של ראש הממשלה בנט?

בנט משדר לחץ ופניקה, המזכירים את התנהלות נתניהו. הוא החליט על משחק "ברוגז" עם ביידן לקראת חידוש השיחות, כדי להעביר מסר זועם על המדיניות האמריקאית בנושא הגרעין

מדובר בהתנהגות ילדותית וחסרת טעם. ישראל חייבת להיות מתואמת במאת האחוזים עם הממשל האמריקאי בנושא הסכנה האיראנית ואסור לה להרחיק ממנה את הבית הלבן. הנשיא ביידן מנוסה מאוד בענייני המזרח התיכון וגם בנושא פרוייקט הגרעין האיראני והוא לא מתרשם מה"ברוגז" של נפתלי בנט.

ארה"ב מנסה לשכך את הזעם הישראלי. הגנרל קנת מקנזי, מפקד פיקוד המרכז של ארה"ב במזרח התיכון הודיע, כי כוחותיו מוכנים לאפשרות צבאית אם השיחות בווינה יכשלו. השליח המיוחד רוב מאלי אמר כי ארה"ב "לא תעמוד מנגד" אם טהרן תתקרב יותר מדי להשגת פצצת אטום.

אבל ההערכה בישראל היא כי איראן מוליכה שולל את המעצמות. היא מושכת זמן בדיונים עקרים, מציבה דרישות ותנאים ובסופו של דבר השיחות יתקעו. איראן תאשים את המעצמות בהכשלת השיחות ותעבור להעשרת אורניום מרמה של 60 אחוזים לרמה של 90 אחוזים, דבר שיקרב אותה מהר מאוד לפצצת הגרעין הראשונה שלה.

האיראנים מרוצים מהמחלוקת העמוקה בין ירושלים לוושינגטון. הם הצליחו במדיניות מתוחכמת לתקוע טריז בין בנט לביידן. ישראל חוששת מתרחיש של הסכם ביניים, במסגרתו תסיר ארה"ב חלק מהסנקציות כדי לעצור את העשרת האורניום. זהו תרחיש גרוע מאוד עבור ישראל. את הכסף שיתפנה תעביר איראן לפיתוח פרוייקט הטילים הבליסטיים ולמימון הפעילות של כוח "קודס" ברחבי המזרח התיכון.

האיראנים מרוצים כי הצליחו במדיניות מתוחכמת לתקוע טריז בין בנט לביידן. ישראל חוששת מתרחיש של הסכם ביניים, במסגרתו תסיר ארה"ב חלק מהסנקציות כדי לעצור את העשרת האורניום

גורמים בכירים בירושלים אומרים כי הנשיא ביידן רוצה שקט, כדי שיוכל להתפנות ולטפל בבעיות הפנימיות של ארה"ב ובסכנה הסינית. הוא באמת רוצה להתמודד על קדנציה שנייה לנשיאות ב-2024, ונושא הסכנה האיראנית אינו בראש מעייניו. הוא פשוט לא מאמין באופציה הצבאית, וישראל תצטרך להתמודד לבדה עם הסכנה הקיומית שיוצר פרוייקט הגרעין האיראני.

ארה"ב דנה כבר עם ישראל ובנות בריתה ב-PLAN B, למקרה שהשיחות בווינה יקרסו, התוכנית החלופית האמריקאית כוללת הטלת סנקציות קשות על איראן, ניסיון לשכנע את סין להפסיק את יבוא הנפט מאיראן, ניסיון להגיע להסם ביניים עם איראן כדי "לקנות זמן", ביצוע פעולות חשאיות נגד מתקני הגרעין באיראן ותמיכה בפעולה צבאית ישראלית נגד מתקני הגרעין האיראניים.

ממשל ביידן מתנגד לפעולה צבאית ישראלית נגד איראן מחשש שהיא תגרור את ארה"ב למלחמה אזורית שתפרוץ במזרח התיכון. אם ישראל תחליט בכל זאת ליישם את האופציה הצבאית ברור שהיא תצטרך את הסיוע המדיני והצבאי של ארה"ב. איראן תגיב צבאית ישירות ובאמצעות שלוחותיה בלבנון, תימן ורצועת עזה, במתקפה של שיגור עשרות אלפי טילים ורקטות לעבר ישראל. אם כך, מדוע לקלקל את היחסים עם הנשיא ביידן? האם נפתל בנט החליט על קו לעומתי מול הנשיא האמריקאי  מסיבות פוליטיות פנימיות?

ארה"ב ביקשה מישראל להפסיק את מתקפות הסייבר על איראן ואת הפעילות החשאית של המוסד נגד פרוייקט הגרעין האיראני, בטענה כי הפעולות האלה רק מרגיזות את איראן ומדרבנות אותה להאיץ את פרוייקט הגרעין.

מאידך גיסא, הפתרון הדיפלומטי שארה"ב רוצה להגיע אליו נכשל. איראן פשוט עושה ככל העולה על רוחה. הנשיא ביידן מתגלה עד עכשיו  כנשיא חלש שהאיראנים מסובבים על אצבעם הקטנה. ראש הממשלה בנט מגלה עד עתה כחזק בדיבורים וחלש במעשים.

איראן תגיב צבאית ישירות ובאמצעות שלוחותיה בשיגור עשרות אלפי טילים ורקטות לעבר ישראל. אם כך, מדוע לקלקל את היחסים עם ביידן? האם בנט החליט על קו לעומתי מול הנשיא האמריקאי מסיבות פוליטיות פנימיות?

כדאי שישנה את המדיניות ויהדק את היחסים עם הנשיא ביידן במקום לריב עמו, תיאום מדיני ישראלי עם נשיא חלש עדיף על עימות דיפלומטי שרק יחריף את היחסים. צריך להסתכל קדימה, ישראל זקוקה לארה"ב בכל עימות מול איראן.

יוני בן מנחם הוא חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מזרחן, עיתונאי, מנ"כל רשות השידור לשעבר, מרצה למזה"ת ותקשורת (צילום: דוד וינוקר)

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 889 מילים
סגירה