הפלסטינים נותרו בחוץ

שר החוץ יאיר לפיד בפסגת הנגב, 28 במרץ 2022 (צילום: לע"מ)
לע"מ
שר החוץ יאיר לפיד בפסגת הנגב, 28 במרץ 2022

הפלסטינים לא הוזמנו להשתתף ב"פסגת שארם א-שיח'" וב"פסגת שדה בוקר". ישראל ומדינות ערב מתעלמות מהם והנושא הפלסטיני נדחק לקרן זווית. הרחקת הפלסטינים מהדיאלוג האזורי בין ישראל למדינות ערב היא טעות, הם חלק בלתי נפרד מהאזור ושכנינו הקרובים.

הפיגוע הנורא בחדרה הסיט את תשומת הלב מ"פסגת שדה בוקר" שבנגב, אבל מדובר בפסגה חשובה מאוד לישראל ולשכנותיה.

הפיגוע בחדרה בא בתוך שבוע ימים מהפיגוע בבאר שבע, שבוצע כנראה על אותו רקע אידיאולוגי.

הפיגוע הנורא בחדרה הסיט את תשומת הלב מ"פסגת שדה בוקר" בנגב, אך מדובר בפסגה חשובה מאוד לישראל ולשכנותיה. הפיגוע אירע תוך שבוע מהפיגוע בבאר שבע, שבוצע כנראה על אותו רקע אידיאולוגי

להערכת שב"כ, שני הפיגועים בחדרה ובבאר שבע בוצעו על ידי התארגנות מקומית בהשראת ארגון דאע"ש. אין ראיות מודיעיניות עד כה שההנחיות הגיעו ממפקדת דאע"ש בחו"ל.

הפיגוע בחדרה היה מתוכנן היטב. 2 המחבלים, תושבי אום אל-פחם, בעלי אידיאולוגיה דאע"שית, הגיעו ברכב עם כלי נשק תקניים, בהם רובים אוטומטיים, סכינים וארגז תחמושת ובו יותר מאלף כדורים. על פי צילומי האבטחה נראה שהם עברו אימונים בתפעול הנשק ונראה שתכננו טבח המוני וקרב יריות ארוך עם כוחות הביטחון.

אין שום ראיה עד כה הקושרת את הפיגוע בחדרה למפגש הפסגה של שרי החוץ הערביים בשדה בוקר שבנגב, מלבד הודעה מפורשת של ארגון הג'יהאד האסלאמי שבה נאמר:

"חזרתם של הפיגועים לעומק ישראל היא מסר של הרתעה למתנחלים ולחיילי ישראל. הפיגוע בחדרה הוא תגובה של העם הפלסטיני ומשחררי האומה על 'פסגת הרוע' שמשתתפים בה שרי החוץ של מדינות ערב".

היעדרות הרש"פ

הפלסטינים נעדרו מפסגת "שארם א-שיח'" בשבוע שעבר שבה השתתפו המארח נשיא מצרים א-סיסי, יורש העצר של אבו דאבי מוחמד בן זאיד וראש הממשלה נפתלי בנט. הם נעדרים גם מ"פסגת שדה בוקר" שבנגב, שבה משתתפים שרי החוץ הערבים.

הפלסטינים נעדרו מפסגת "שארם א-שיח'" בשבוע שעבר, בהשתתפות המארח א-סיסי, מוחמד בן זאיד ובנט. הם נעדרים גם מ"פסגת שדה בוקר" בנגב, בהשתתפות שרי החוץ הערבים

גורמים מדיניים בכירים בירושלים טוענים כי הרש"פ לא הוזמנה למפגשים אלה מכיוון שהם עוסקים בעיקר בסכנה האיראנית ובהשלכות האזוריות של מלחמת רוסיה-אוקראינה על המצב במזרח התיכון. לדבריהם, סביר להניח שגם אם הם היו מוזמנים, יו"ר הרש"פ אבו מאזן היה מוצא תירוץ להתחמק מלהגיע או לשלוח נציג מטעמו.

הפלסטינים מתנגדים בתוקף לתהליך הנורמליזציה עם ישראל ול"הסכמי אברהם", הם רואים בהם בגידה ערבית בבעיה הפלסטינית ומתן לגיטימציה לישראל כ"מדינה כובשת".

מדינות ערב הסוניות וישראל מתעסקות עכשיו, באיחור גדול, בסכנות שאורבות להן מההסכם שעומד להיחתם בקרוב בין המעצמות לאיראן בנושא הגרעין, וגם בהשלכות הכלכליות של הפלישה הרוסית לאוקראינה על אספקת החיטה ועל שוק האנרגיה במזה"ת.

הבעיה הפלסטינית שוב נדחקת לקרן זווית, מדינות ערב משלמות "מס שפתיים" לפלסטינים אבל מתאמות עם ישראל. לא באמת מעניינות אותן הטענות הפלסטיניות על "מוסר כפול".

הנסיבות העולמיות יצרו עובדה חדשה: ישראל היהודית התקבלה באופן מעשי לגוש המדינות הסוניות, למורת רוחם של הפלסטינים ומחאתם. נוצר מצב חדש שלא היה בשנים עברו.

בכירי הרש"פ נזהרו מאוד שלא להתבטא בעניין פסגת שרי החוץ הערביים בשדה בוקר כדי לא להסתבך עם מדינות ערב, לעומת זאת, תנועת חמאס פרסמה הודעה גינוי חריפה שבה נאמר:

"אנו מחדשים את הדחייה המוחלטת שלנו לכל צורות הנורמליזציה עם הכיבוש, מפגשים כאלה משרתים רק את האויב בהנצחת תוקפנותו המתמשכת נגד ארצנו, עמנו ומקומותינו הקדושים, וזו התנהגות הסותרת את העמדות והאינטרסים של האומה ושל עמיה הדוחים את הנורמליזציה".

הבעיה הפלסטינית שוב נדחקת לקרן זווית. הנסיבות העולמיות יצרו עובדה חדשה: ישראל היהודית התקבלה בפועל לגוש המדינות הסוניות. למורת רוחם של הפלסטינים נוצר מצב חדש שלא היה בשנים עברו

לא רק שהפלסטינים לא השתתפו בפסגת שארם א-שיח' בשבוע שעבר, הם גם לא הוזכרו בהודעת הסיכום שלה. כאילו שמדינות ערב "שכחו" שהסוגיה הפלסטינית היא לב הסכסוך.

מדינות ערב דואגות רק לעצמן ולאינטרסים שלהן, ומדינת ישראל הופכת אט אט לחלק מהציר הסוני המתון במזרח התיכון.

אפילו סעודיה, שלא הצטרפה עד כה באופן רשמי ל"הסכמי אברהם" ומתנה זאת בהתקדמות בנושא הפלסטיני, לא מהססת להביע תמיכה בישראל.

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן העניק ב-3 במרץ ראיון למגזין האמריקאי "אטלנטיק" שבו אמר: "ישראל איננה אויב אלא בת ברית אפשרית".

ההנהגה הפלסטינית הנוכחית בראשותו של אבו מאזן היא בשלבי דעיכה מתקדמים ולקראת ניסיון של העברת השלטון בצורה מסודרת מאבו מאזן לידי נאמניו חוסיין א-שיח' ומאג'ד פרג'.

אבו מאזן ביקר בשבוע שעבר בגרמניה לצורך בדיקות רפואיות. מקורביו טוענים שמצבו הבריאותי טוב, כשחזר לרמאללה המתינה לו הפתעה לא נעימה, סקר דעת קהל פלסטיני שקובע כי 73 אחוזים מהפלסטינים בשטחים דורשים את התפטרותו מתפקיד יו"ר הרש"פ.

שני מפגשי הפסגה, בשארם א-שיח' ובשדה בוקר, לא יצליחו למנוע את חתימת הסכם הגרעין בין המעצמות לבין איראן. שר החוץ בלינקן הבהיר זאת אמש באופן פומבי במסע"ת עם שר החוץ לפיד, כשטען כי ארה"ב סבורה שהסכם הגרעין הוא הדרך הטובה ביותר למנוע מאיראן נשק גרעיני.

אפילו סעודיה, שלא הצטרפה רשמית ל"הסכמי אברהם" ומתנה זאת בהתקדמות בנושא הפלסטיני, לא מהססת לתמוך בישראל. יורש העצר הסעודי אמר בראיון החודש כי "ישראל איננה אויב אלא בת ברית אפשרית"

ישראל לא תצליח למנוע, כך נראה, את החתימה על הסכם הגרעין שרק יסכן אותה עוד יותר, והיא גם נותרת עם הסכסוך המרכזי שלה עם הפלסטינים, אסור להשאיר את הפלסטינים בחוץ, כך הם הופכים ליותר מסוכנים.

צריך לקרב את הרש"פ ולשתף אותה בדיאלוגים האזוריים בין ישראל למדינות ערב. הפלסטינים הם חלק בלתי נפרד מהמזה"ת ושכנים צמודים של ישראל, התעלמות מהם רק תחריף את הסכסוך.

על זה כבר נאמר: "שמור את חבריך קרובים – ואת אויביך קרובים עוד יותר".

יוני בן מנחם הוא חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מזרחן, עיתונאי, מנ"כל רשות השידור לשעבר, מרצה למזה"ת ותקשורת (צילום: דוד וינוקר)

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
עוד 817 מילים ו-1 תגובות
סגירה