מדיניות "כיסוח הדשא" נכשלה

צעירים פלסטינים נלחמים בכוחות צה"ל בשכם, 9 בפברואר 2022 (צילום: Wisam Hashlamoun/Flash90)
Wisam Hashlamoun/Flash90
צעירים פלסטינים נלחמים בכוחות צה"ל בשכם, 9 בפברואר 2022

מדיניות "כיסוח הדשא" של צה"ל במלחמה בטרור איננה מספיקה עוד כדי לעצור את הטרור ויש להרחיב אותה למבצעים גדולים וממושכים. אזור ג'נין עדיין מהווה את "קן הצרעות" הטרוריסטי המרכזי בגדה ואין מנוס אלא לכבוש את כל השטח ולנקותו מקיני הטרור.

גל הטרור הנורא בערים המרכזיות בישראל  מחייב את הדרג המדיני-ביטחוני לחשבון נפש נוקב ובחינה מחדש של המדיניות הביטחונית שלו במלחמה בטרור בשטחי יהודה ושומרון.

גל הטרור הנורא בערים המרכזיות בישראל  מחייב את הדרג המדיני-ביטחוני לחשבון נפש נוקב ובחינה מחדש של המדיניות הביטחונית שלו במלחמה בטרור בשטחי יהודה ושומרון

שרשרת הפיגועים הרצחניים מחייבת את שינוי המדיניות. נראה שישראל חייבת לנקוט בכמה צעדים ביטחוניים מיידים כדי להפחית את הטרור.

ההחלטה של הדרג המדיני-ביטחוני שלא לכבוש לאלתר את אזור צפון השומרון ולנקות אותו מקיני הטרור, מיד לאחר הפיגוע ברחוב דיזינגוף בתל אביב, בדגש על אזור ג'נין, הייתה טעות.

ישראל העדיפה את השיטה של מבצעים קטנים וממוקדים לסיכול טרור באזורי ג'נין וטול כרם, בינתיים הפלסטינים הצליחו להבעיר את הר הבית ולגייס את ארגוני הטרור ברצועת עזה כדי  לאיים על ישראל בשיגור רקטות.

הרש"פ וחמאס פתחו בקמפיין בינלאומי נגד ישראל שיכבול את ידיה בתחום המלחמה בטרור, אילו פעלה ישראל מיד לאחר הפיגוע בתל אביב במבצע צבאי נרחב לכיבוש זמני של כל צפון השומרון כדי לחסל את תשתיות הטרור היינו היום במצב אחר. היינו יוצאים למבצע עם הצדקה מוסרית והעולם היה נאלץ להבין את המהלך.

עכשיו יהיה קשה יותר להילחם בטרור לאחר אירועי הר הבית  וההתערבות של גורמים אזוריים ובינלאומיים להשיג רגיעה. זה עלול לכבול את ידי צה"ל כשלפנינו עוד זמן לסיום רמדאן ושורה של אירועים ותאריכי אזכור בשבועות הקרובים שבהם מאיימים ארגוני הטרור לבצע פיגועים בתוך ישראל.

ישראל העדיפה מבצעים קטנים וממוקדים לסיכול טרור בג'נין וטול כרם. בינתיים הפלסטינים הבעירו את הר הבית וגייסו את ארגוני הטרור ברצועה לאיום על ישראל ברקטות

אזור ג'נין עדיין מוקד הטרור

צה"ל והשב"כ הצליחו למנוע כ-20 פיגועים בישראל, שתוכננו לקראת ליל הסדר כתוצאה מגל המעצרים שערך ברחבי הגדה, אבל הגרעין הקשה של הטרור נותר בעיר ג'נין ובנותיה.

בשבוע שעבר התכנסו כל הפלגים בג'נין למפגן כוח נגד ישראל והבטיחו את המשך הטרור.

ישראל טעתה כשנענתה לבקשת הרש"פ להפסיק את  מבצעי מעצרי פעילי הטרור השיטתיים בג'נין בסוף השנה שעברה, מה שנקרא בעגה הצה"לית מדיניות "כיסוח הדשא".

צה"ל חידש בחודש מרץ את הפעילות נגד הטרור במחנה הפליטים ג'נין לאחר הפסקה של כמה חודשים.

ההפסקה בפעילות צה"ל במחנה הפליטים ג'נין הייתה בעקבות בקשה של יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס מישראל. מחמוד עבאס טען כי הפעילות הזו בשטח A מחלישה את מעמדה של הרש"פ ברחוב הפלסטיני, וכי מנגנוני הביטחון של הרש"פ חזקים דיים כדי להתמודד לבדם מול הקבוצות החמושות בג'נין ולמנוע פיגועי טרור.

מנגנוני הביטחון של הרש"פ פתחו במבצע ביטחוני גדול בחודש נובמבר שעבר למעצר מבוקשים והחרמת נשק בלתי חוקי באזור ג'נין, הם עצרו כמה מבוקשים אך הגרעין הקשה של הטרור המשיך לפעול למרות הפעילות של הרש"פ.

ישראל טעתה כשנענתה לבקשת הרש"פ להפסיק את  מבצעי מעצרי פעילי הטרור השיטתיים בג'נין בסוף השנה שעברה, מה שנקרא בעגה הצה"לית מדיניות "כיסוח הדשא"

האירועים הוכיחו לצה"ל כי הרש"פ איבדה שליטה על המצב הביטחוני באזור ג'נין, ובמיוחד במחנה הפליטים ג'נין, וצה"ל החליט לחזור ולחדש את הפעילות המבצעית נגד הטרור במחנה.

כוחות של צה"ל נכנסו ב-1 במרץ למחנה הפליטים ג'נין במבצע מפתיע ומתוכנן היטב כדי לעצור את המבוקש עימאד אבו אלהיג'א, בנו של בכיר חמאס ג'מאל אבו אלהיג'א. הם הצליחו לעוצרו, אך הכוח נתקל בהתנגדות חמושה והותקף גם באבנים ובבקבוקי תבערה. בחילופי האש נהרגו 2 מבוקשים פעיל הג'יהאד האסלאמי עבדאללה אלחסרי  ופעיל פת"ח שאדי נג'ם.

ההיחלשות של הרש"פ ואובדן המשילות שלה באזורי ג'נין וחברון מדאיגים מאוד את ישראל, במיוחד נוכח העובדה כי יש סימנים לכך שהתופעה עלולה להתפשט גם לעיר שכם.

בעיר שכם חזרה קבוצת "גדודי חללי אלאקצא" של פת"ח  לפעילות טרור וביצוע פיגוע ירי לעבר כוחות צה"ל. במבצע מיוחד של שב"כ וימ"מ חוסלו באחרונה במרכז שכם 3 מחבלים חמושים של הקבוצה שהיו בדרכם לפיגוע נגד ישראל. המתח בעיר רב, הפלסטינים מבטיחים פיגוע נקם והרש"פ מעדיפה להביע הזדהות עם קבוצת "גדודי חללי אלאקצא" ולאמצה לחיקה מאשר להתעמת עמה.

אין מנוס וישראל חייבת לנקוט בשורה של צעדים כדי לחסל את תשתית הטרור הרוחשת וגועשת מתחת לפני השטח כדי למנוע את המשך הפיגועים.

מה שנדרש הם  הצעדים הבאים:

1

כיבוש של העיר ג'נין ומחנה הפליטים הסמוך לה ומעצר כל המחבלים המסתתרים בה, מדובר ב"קן צרעות" טרוריסטי ששאב עידוד מגל הפיגועים בערי ישראל ומתכנן פיגועים נוספים והוא בבחינת "פצצה מתקתקת" שיש לנטרלה.

2

פעולה מהירה לסגירת הפרצות בגדר ההפרדה והקמת מפקדה של מג"ב שתהייה אחראית על השמירה על קו התפר, מניעת כניסת שב"חים לישראל ופגיעות בגדר ההפרדה.

3

הכשרת שב"חים שאינם מעורבים בטרור בהליך ביטחוני מהיר כדי שיוכלו לעבוד בישראל ולהיכנס אליה באופן מסודר דרך  המעברים.

4

הפעלת שיטת הכתרים על אזורים שמהם יוצאים מחבלים לפיגועים.

ההיחלשות של הרש"פ ואובדן המשילות שלה באזורי ג'נין וחברון מדאיגים מאוד את ישראל, במיוחד נוכח העובדה כי יש סימנים לכך שהתופעה עלולה להתפשט גם לעיר שכם

בשטח הושגה רגיעה זמנית, אבל השקט היחסי הוא מדומה, הטרור הרים את ראשו פעם נוספת וגל הטרור צפוי להימשך בשבועות הקרובים.

ישראל חייבת להגן על עצמה ולשנות את שיטות הפעולה. עליה לקבוע עובדות ביטחוניות חדשות בשטח לפני שיגבר עליה הלחץ הבינלאומי. מדיניות "כיסוח הדשא" איננה מספיקה למלחמה בטרור ויש להרחיב אותה למבצעים גדולים יותר, על תאי שטח גדולים יותר ולמשך זמן רב יותר כדי לסכל פיגועים.

יוני בן מנחם הוא חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מזרחן, עיתונאי, מנ"כל רשות השידור לשעבר, מרצה למזה"ת ותקשורת (צילום: דוד וינוקר)

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 812 מילים
סגירה