חמאס החליטה לחדש קשריה עם המשטר הסורי

נשיא סוריה בשאר אל-אסד משוחח עם עיתונאים בדמשק, 4 במרץ 2018 (צילום: Syrian Presidency Facebook Page via AP, File)
Syrian Presidency Facebook Page via AP, File
נשיא סוריה בשאר אל-אסד משוחח עם עיתונאים בדמשק, 4 במרץ 2018

הנהגת חמאס קיבלה החלטה לחדש את המגעים לפיוס עם המשטר הסורי לאחר נתק של כעשר שנים בעקבות מלחמת האזרחים בסוריה. סוריה ריככה את עמדתה כלפי חמאס בעקבות מבצע "שומר החומות", אך גם אם הנשיא אסד יסכים לפיוס, היחסים לא ישובו  למה שהיו עד לנתק ב-2012.

גורמים בכירים בחמאס אומרים כי הלשכה המדינית של התנועה קיבלה החלטה לחדש את הקשרים עם המשטר הסורי שנותקו ב-2012 בעקבות מלחמת האזרחים בסוריה.

סוריה היא חברה חשובה ב"ציר הרשע", שבראשו עומדת איראן.

בכירים בחמאס אומרים כי הלשכה המדינית של התנועה החליטה לחדש את הקשרים עם המשטר הסורי, שנותקו ב-2012 בעקבות מלחמת האזרחים בסוריה. סוריה היא חברה חשובה ב"ציר הרשע" שבראשו איראן

ההחלטה נותנת "אור ירוק" למתווכים, שהם איראן וחזבאללה, לחדש את המגעים עם הנשיא בשאר אסד כדי להגיע לפיוס. ההחלטה התקבלת בצמרת חמאס במסגרת האסטרטגיה לחזק את "ציר ההתנגדות" נגד ישראל.

ח'ליל אלחיה, האחראי על הקשרים עם העולם הערבי בתנועת חמאס אישר בראיון שהעניק ב-27 ביוני לעיתון הלבנוני "אל-אח'באר" כי הנהגת התנועה קיבלה החלטה על חידוש קשריה עם המשטר הסורי.

הוא הדגיש כי "הקמת מסגרת אזורית של כל כוחות ההתנגדות היא חובה" ולכן התנועה רוצה לסיים את כל המחלוקות שלה.

מנהיג חמאס אסמעיל הניה אמר במהלך ביקורו האחרון בלבנון, כי נוכח השינויים הבינלאומיים והאזוריים יש לשתף פעולה עם כל המדינות שמתנגדות למדיניות האמריקאית-ישראלית באזור ולתהליך הנורמליזציה של מדינות ערב עם ישראל.

גורמים ערבים דיווחו כי בכירים בתנועת חמאס כבר נועדו בנושא עם בכירים סורים, אבל לידיעה הזו אין שום אישור מצד חמאס או מצד המשטר הסורי.

הנשיא בשאר אסד מאשים באופן קבוע את חמאס כי היא בגדה במשטר הסורי ונלחמה נגדו בסוריה לצד המורדים. בסוריה עצורים כיום 1700 פלסטינים, חלקם פעילי חמאס שנעצרו במהלך מלחמת האזרחים.

כל הניסיונות של הנהגת חמאס בראשות אסמעיל הניה בשנים האחרונות להתפייס עם הנשיא הסורי נכשלו. צמרת המשטר האיראני, באמצעות הגנרל קאסם סולימאני ובסיוע מנהיג חיזבאללה חסן נסראללה, התערבה אישית בנושא מול הנשיא בשאר אסד, אך הוא דחה את כל ניסיונות הפיוס על הסף.

על-פי גורמים סורים, הוא ראה בהתנהלותו של ח'אלד משעל "מעשה בגידה" חמור בסוריה, שגיבתה את תנועת חמאס לאורך כל הדרך וסייעה לה במשך שנים רבות.

אסד מאשים בקביעות את חמאס בבגידה במשטר הסורי כשנלחמו נגדו בסוריה לצד המורדים. בסוריה עצורים 1700 פלסטינים, חלקם פעילי חמאס, שנעצרו במלחמת האזרחים. ניסיונות הפיוס של חמאס כשלו

גורמים בחמאס אומרים כי הניה היה מוכן להתנצל בפני הנשיא הסורי על התנהלותה של הנהגת חמאס באותה התקופה ולגלגל את האשמה לפתחו של ח'אלד משעל, אולם בשאר אסד ערמומי מאוד והוא שמר את הקלפים צמוד לחזה. למודיעין הסורי יש מידע כי ארגון חמאס מעורב בצורה עקיפה בקרבות בסוריה וכי הוא מסייע לארגונים האסלאמיים הסונים הקיצוניים בסוריה שיצאו מרחמה של תנועת "האחים המוסלמים" ונלחמים נגד הצבא הסורי.

המשטר הסורי מכנה את הארגונים האלה במילים "ארגוני טרור".

גורמים בחמאס אומרים כי המשטר הסורי האשים את חמאס בבחישה בנעשה במחנות הפליטים הפלסטינים בסוריה ובמיוחד בנעשה במחנה פליטים אל-ירמוכ.

שינוי בעמדה הסורית אחרי "שומר החומות"

גורם בכיר בהנהגת חמאס אמר לעיתון הלבנוני "אל-אח'באר" ב-1 ביוני בשנה שעברה, כי ארגונו ינצל את הניצחון במלחמה האחרונה ("שומר החומות") כדי לחזק את קשריו בציר ההתנגדות, כולל סוריה. הוא הבטיח לנצל את האיתותים החיוביים האחרונים ולתרגם אותם לצעדים מעשיים ולמגעים עם המתווכים בציר ההתנגדות, כדי לסיים את המשבר עם סוריה ולפתוח בדף חדש עמה.

הנשיא הסורי בשאר אסד בירך לפני כמה חודשים את תנועת חמאס על הישגיה במלחמה האחרונה עם ישראל והיא הודתה לו, בכך נשבר הקרח בין שני הצדדים.

במהלך מבצע "שומר החומות" ירו גורמים פלסטינים כמה רקטות משטח סוריה לעבר ישראל, באישור המשטר הסורי, לאות הזדהות עם חמאס.

אסד בירך את חמאס על הישגיה במלחמה האחרונה עם ישראל והיא הודתה לו. כך נשבר הקרח בין הצדדים. במהלך "שומר החומות" ירו פלסטינים רקטות מסוריה לישראל, באישור המשטר הסורי, לאות הזדהות עם חמאס

גורמים בחמאס מדווחים כי גוברת הדרישה בתנועה לחדש את הקשרים עם המשטר הסורית. בעמדה הזו תומכים הזרוע הצבאית של התנועה ומרבית חברי הלשכה המדינית שלה.

ח'אלד משעל, מנהיג חמאס בחו"ל, מתנגד לכך בתוקף, בתקופת היותו ראש הלשכה המדינית של התנועה ב-2011 אירע הקרע בין המשטר הסורי לחמאס על רקע התנגדותו של משעל למעשי הטבח שעשה הנשיא בשאר אסד בבני עמו הסונים.

אלה בהנהגת חמאס התומכים בשיקום היחסים עם סוריה סבורים, כי הארגון צריך לנצל את "ניצחונו" על ישראל כדי לשוב ולהתבסס בסוריה ולפתוח משם, בתיאום עם סוריה ואיראן, חזית נוספת נגד ישראל.

לגרסתם, הזרוע הצבאית של חמאס יכולה לנצל את שהייתה בסוריה לפיתוח יכולותיה הצבאיות, במיוחד בתחום הרקטי והטילים המדויקים.

ההנהגה של חמאס, הכוללת את אסמעיל הניה, צאלח אלעארורי ויחיא סינוואר, קיבלה לגיטימציה מחודשת מפעילי התנועה כאשר היא נבחרה מחדש, במסגרת הבחירות הפנימיות בחמאס, לתקופת כהונה נוספת של ארבע שנים. והיא תומכת בקשר עם הנשיא בשאר אסד ורוצה לחדש אותו.

גורמים בחמאס אומרים, כי ארגוני חזבאללה והג'יהאד האסלאמי והגנרל אסמעיל קאא'ני מפקד כוח "קודס" האיראני, יתווכו בין הנהגת חמאס למשטר הסורי כדי להשיג את הפיוס. לדבריהם, שני הצדדים מבינים כעת טוב יותר את חשיבות חידוש הקשרים ביניהם.

לדברי גורמים בחמאס, הכדור נמצא כעת במגרש הסורי. חמאס מכחישה כל קשר לתנועת "האחים המוסלמים" בסוריה או לארגוני המורדים והיא מכה על חטא.

תנועת חמאס גינתה באחרונה את ההתקפה הישראלית ששיתקה את נמל התעופה של דמשק. היא משתדלת להפגין עמדות התומכות בעמדת סוריה כדי להתקרב אליה.

אלה בהנהגת חמאס התומכים בשיקום היחסים עם סוריה סבורים, כי הארגון צריך לנצל את "ניצחונו" על ישראל כדי לשוב ולהתבסס בסוריה ולפתוח משם, בתיאום עם סוריה ואיראן, חזית נוספת נגד ישראל

לא מן הנמנע שבסופו של דבר יושג הפיוס שחמאס כה משתוקקת אליו. ייתכן שישוקמו היחסים, אבל זה לא יהיה מה שהיה פעם. ההערכות בעולם הערבי הן שבשאר אסד לא יסכים לחזרת מפקדת חמאס למקום מושבה הקודם בדמשק, הוא נכווה פעם אחת וזה הספיק לו.

יוני בן מנחם הוא חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מזרחן, עיתונאי, מנ"כל רשות השידור לשעבר, מרצה למזה"ת ותקשורת (צילום: דוד וינוקר)

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 880 מילים
סגירה