אירופה ממשיכה במאמץ להתנתק מהגז הרוסי ומתכוננת לחורף

נציבת האנרגיה של האיחוד האירופי, קדרי סימסון, 2022 (צילום: AP Photo/Virginia Mayo, File)
AP Photo/Virginia Mayo, File
נציבת האנרגיה של האיחוד האירופי, קדרי סימסון, 2022

תהליך הגמילה האירופי מן התלות באנרגיה הרוסית נמשך, אף שברור כי מדובר במאמץ עצום, שיימשך תקופה ממושכת, ותלוי גם בשיתוף פעולה וסולידריות של מדינות המערב.

תהליך הגמילה האירופי מן התלות באנרגיה הרוסית נמשך, אף שברור כי מדובר במאמץ עצום, שיימשך תקופה ממושכת, ותלוי גם בשיתוף פעולה וסולידריות של מדינות המערב

בשבוע שעבר, ב-27.6, התקיימה ישיבה של מועצת האנרגיה של האיחוד האירופי, במסגרתה נציבת האנרגיה Kadri Simson עדכנה בדבר הצעדים שכבר ננקטו, ואלו המתוכננים.

צעדי רוסיה להכבדה על משק הגז האירופי

ראשית, הזכירה שרוסיה כבר מבצעת מספר צעדים, שנועדו לפגוע בשוק האנרגיה האירופי. בין השאר, גזפרום הפחיתה את האספקה למספר מדינות. נכון להיום, 12 מדינות נפגעו מהצעדים הרוסיים, כל אחת ברמה שונה.

כמו כן, רוסיה הודיעה שצינור הגז Nord Stream 1 יושבת בין ה-11 ל-21 ביולי לצורך שמוגדר כ"עבודות תחזוקה הכרחיות". כידוע, גרמניה נשענת במידה משמעותית מאד על אספקת הגז מצינור זה.

רוסיה הזהירה כי אין להוציא מכלל אפשרות צעדים נוספים, אף בהתראה מיידית. כל זה, הוסיפה, נועד לזרוע אי-ודאות, לתרום לאי-יציבות בשוק האנרגיה האירופי, וקונקרטית למנוע מאירופה למלא את המחסנים.

חשוב במיוחד להדגיש את המאמץ הרב שמושקע כעת במילוי מחסני החרום. הנציבה אמרה, שכיום המחסנים עומדים על רמה של 56 אחוז, רמה היסטורית שלא התקיימה עד היום.

המענה האירופי והשחקנית החדשה בזירה – ארה"ב

היא ציינה לשבח את הנציבות והפרלמנט האירופי, שפעלו במהירות כדי לעדכן חוקים ותקנות בהקשר זה, הזהירה שלא כל מדינות האיחוד פועלות באותה אינטנסיביות, ועל כן קראה לכולן לפעול במרץ. מאליו מובן, שהיכולת למילוי המחסנים תלויה, במידה קריטית, בכמות הגז שאירופה מצליחה לרכוש ולשנע לתחומה.

נציבת האנרגיה האירופית הזכירה שרוסיה כבר פוגעת בשוק האנרגיה האירופי. בין השאר, גזפרום הפחיתה את האספקה לכמה מדינות. נכון להיום, 12 מדינות נפגעו ברמות שונות מהצעדים הרוסיים

השחקן המרכזי ביותר כעת בשוק האנרגיה האירופי הינו ארה"ב. זו האחרונה סיפקה עד חודש מאי האחרון כמות של 12.8 bcm, ופירוש הדבר שמדובר בכמות שנתית של 28 bcm (!). משמעות הדבר היא תלות אירופית בגז (מונזל) אמריקאי.

זה איננו בהכרח בעייתי, אולם ברור שמדובר במשתנה חדש בשוק האנרגיה העולמי בכלל, ובזה האמריקאי-אירופי בפרט, ולכך יש השלכות מדיניות-אסטרטגיות משמעותיות מאד. מאליו מובן, שזה משרת את האינטרס האמריקאי, אולם משוקלל גם עם האינטרס של ממשל ביידן להתמודד מבית עם מחירי האנרגיה הגואים לקראת בחירות האמצע בנובמבר.

חיוני להדגיש, שצעדי החרום האירופיים נועדו בצד אחד של המשוואה להפחית, אמנם בהדרגה, את התלות בגז הרוסי; ומן העבר השני, הלא פחות חשוב, להבטיח מספיק אנרגיה לקראת החורף. מדובר במשוואה מורכבת מאד, אותה רוסיה תעשה כמיטב יכולה לשבש.

צעדי החרום האירופיים נועדו מחד להפחית בהדרגה את התלות בגז הרוסי; ומאידך להבטיח מספיק אנרגיה לקראת החורף. מדובר במשוואה מורכבת מאד, שרוסיה תעשה כמיטב יכולה לשבש

צעדי ההיערכות להפחתת התלות בגז הרוסי

נציבת האנרגיה האירופית קראה בדבריה לשורה של צעדים שנועדו לעודד חיסכון הדרגתי בשימוש בגז, כהיערכות לקראת החורף; הדגישה עד מאד את החשיבות במילוי המחסנים; ומנתה את הצעדים שננקטים כדי לגוון את מקורות הגז לאירופה:

  • נורווגיה – הגיעו להודעה משותפת שנועדה להגדיל את אספקת הגז לאירופה,
  • ישראל ומצרים – הזכירה את מזכר ההבנה שנחתם ב-16.6 בקהיר ליצוא גז ישראלי לאירופה דרך מתקני ההנזלה המצריים,
  • אזרביג'אן – מתבצעת כבר עבודה מול באקו לגבי האפשרות להכפיל את כמות הגז המועברת בצינור ה–Trans Adriatic.

לסיכום, חיוני להדגיש מספר נקודות

1

הפעילות האירופית לבצע "שינוי כיוון" אסטרטגי בתחום האנרגיה מרשימה. האיחוד האירופי, אמנם מכונה כבדה ולעיתים מסורבלת, מיישמת מהלכים מורכבים ביותר, בנסיבות בעייתיות במיוחד: מלחמה Next door, וחריקות או קצב/יכולת התאמה לא אחידה בקרב חלק מחברות האיחוד.

2

התלות בגז מונזל אמריקאי מתעצמת ובהחלט משמעותית. יש בה כדי להשליך על מערכת היחסים הטרנס-אטלנטית, וכאמור מטילה אחריות על שני הצדדים לעמוד במשוואה זו.

3

ברור לחלוטין, שרוסיה תנסה ככל יכולה לשבש את המהלכים הללו, גם בהפסקות אספקה – סדירה או בהפתעה. היא תבנה על כך שמחירי האנרגיה הגבוהים, ובעיקר חוסר הוודאות/יציבות לקראת החורף, יעשו את שלהן. קרי: אולי יסדקו את הסולידריות המערבית, ובעיקר את התמיכה (נשק בעיקר) באוקראינה.

נציבת האנרגיה האירופית קראה לשורת צעדים לעידוד חיסכון הדרגתי בשימוש בגז, כהיערכות לקראת החורף; הדגישה את החשיבות במילוי המחסנים; ומנתה את הצעדים לגיוון מקורות הגז לאירופה

4

מחירי האנרגיה העולמיים יוסיפו להיות גבוהים בתנאים הללו. אף אם הנשיא ג'ו ביידן יצליח לשכנע את הסעודים והאמירתים להגדיל את התפוקה (ולמעשה סביר שעשה כן, אחרת לא היה מגיע לאזור), לא מדובר ביכולת להוסיף כמויות "שוברות שוויון" לשוק האנרגיה העולמי. עדיין, המסר הטמון בכך חשוב לכשעצמו.

השגריר בדימוס מיכאל הררי הוא עמית מדיניות במיתווים – המכון הישראלי למדיניות-חוץ אזורית ולשעבר שגריר ישראל בקפריסין. הררי כיהן בתפקידים בכירים בחטיבה לתכנון מדיני ובמרכז למחקר מדיני במשרד החוץ. כיום הוא מרצה בחוג למדע המדינה במכללה האקדמית עמק יזרעאל. https://www.mitvim.org.il/he/

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 668 מילים
סגירה