בנימין נתניהו, 6 ביוני 2021 (צילום: אוליבייה פיטוסי/פלאש90)
אוליבייה פיטוסי/פלאש90

נתניהו מבטיח לחלץ את הכלכלה מהבוץ שהוא הכניס אותה לתוכו

ההנחה כאילו אפשר לכבות ולהדליק את הכלכלה שוב ושוב מבלי שזה יגרום למשבר כלכלי, הומצאה על ידי נתניהו ● במקום לנהל סיכונים בקורונה, נתניהו בחר כראש הממשלה לפזר כספים ולסגור את המשק בלי חשבון ● עכשיו הוא טוען שהוא האיש הנכון לתקן את המחדל הזה של עצמו, כשהוא מגובה בפרופ' הכלכלי למשימות מיוחדות שמתיימר לעקם את חוקי הכלכלה לפי צרכיו של הבוס ● פרשנות

מרץ 2020, ראש הממשלה דאז בנימין נתניהו החליט בצעד דרמטי להטיל מגבלות חסרות תקדים על המשק בשל החשש ממגפה שהשלכותיה הבריאותיות עדיין לא היו ידועות במלואן. המגבלות באותה תקופה עוד התקבלו בהבנה על ידי הציבור. הבעיה הגיעה אחר כך.

נראה שנתניהו כל כך התאהב בכלי הכוחני של הטלת סגר על המשק – כלי שנועד רק לתקופת "קץ האנושות" – שגם אחרי שהיה ברור שהקורונה כבר לא תכחיד את האנושות וגם לא תקריס מחלקות בבתי חולים, ראש הממשלה לא היסס להשתמש בו שוב ושוב. לעיתים אפילו בניגוד לדעתם של ראשי מערכת הבריאות.

משום מה ההצלחה של הסגר הראשון נתנה לנתניהו את הביטחון שאפשר לסגור ולפתוח את הכלכלה כאילו היה זה שאלטר של חברת חשמל, והכל ימשיך כרגיל. מי ששימש על תקן חותמת הגומי האקדמית של אותה הנחה מופרכת היה פרופ' אבי שמחון, אז עוד בכובעו כיועץ הכלכלי של נתניהו.

משום מה ההצלחה של הסגר הראשון נתנה לנתניהו את הביטחון שאפשר לסגור ולפתוח את הכלכלה כאילו היה זה שאלטר. מי ששימש על תקן חותמת הגומי האקדמית של אותה הנחה מופרכת היה פרופ' אבי שמחון

"עוד חודשיים-שלושה המשק יתחיל לחזור לעצמו", טען שמחון מספר ימים בלבד אחרי החלת הסגר השני בספטמבר 2020. הוא כל כך היה בטוח בעצמו שאפילו טען באותה נשימה ש"צריך עוד מגבלות על הכלכלה".

פרופ' אבי שמחון (צילום: Yonatan Sindel/Flash90)
פרופ' אבי שמחון (צילום: Yonatan Sindel/Flash90)

נתניהו, שעוד בתחילת המשבר היה זהיר בפיזור כספים – יש אומרים אפילו זהיר מידי – איבד כל רסן לקראת סוף כהונתו. בשלב מסוים נראה היה שהמסר שהועבר לציבור הוא שאפשר לפזר כסף בהליקופטרים ועדיין חוקי הכלכלה יתיישרו לפי התחזיות האופטימיות וחגיגות ניצחון "יצאנו ראשונים מהקורונה" במסיבות העיתונאים של נתניהו.

שמחון היה כמובן חתום על כמה מאותן תוכניות פופוליסטיות ובזבזניות שנתניהו החליט עליהן באותה תקופה ובראשן תוכניות "מענק לכל אזרח". עלות התוכניות, שבחלקן נתניהו לא שיתף איש לפני שהכריז עליהן, הגיעה ל-9 מיליארד שקל. מדובר בתוכניות שנהגו ללא תכנון ומחשבה רבה מתוך אותה אווירת יהירות ושגעון הכוח ששררו באותה תקופה בבלפור.

שמחון היה כמובן חתום על כמה מאותן תוכניות פופוליסטיות ובזבזניות שנתניהו החליט עליהן ובראשן תוכניות "מענק לכל אזרח", שעלותן הגיעה ל-9 מיליארד שקל

על מנת לנטרל את הביקורת, שמחון נשלח לדלג מאולפן לאולפן כדי להדוף ולהגחיך כל ניסיון של מומחה להציף את הנזקים האדירים של המגבלות או התוכניות הבזבזניות. הכול כמובן היה עטוף בנייר צלופן נוצץ של הסברים כלכליים מניפולטיביים ואסרטיביים שנועדו בעיקר לבלבל את האזרח עם שלל תאוריות ותחזיות מופרכות.

הבעיה בכל הסיפור הזה, שאת האזרחים עוד ניתן לרמות אבל את המציאות זה כבר אתגר קשה יותר.

ראש הממשלה בנימין נתניהו מכריז על צעדים כלכליים כחלק מהתמודדות עם נגיף הקורונה, ב-15 ביולי 2020 (צילום: קובי גדעון/לע"מ)
ראש הממשלה בנימין נתניהו מכריז על צעדים כלכליים כחלק מהתמודדות עם נגיף הקורונה, ב-15 ביולי 2020 (צילום: קובי גדעון/לע"מ)

נתניהו מתגאה כעת בקמפיין הבחירות שלו שהצליח להוציא את הכלכלה הישראלית ממשבר הקורונה. הכול בזמן שאזרחי ישראל עומדים חסרי אונים מול האינפלציה שנוצרה, אחרי שבנק ישראל נאלץ להדפיס 90 מיליארד שקל (3.5 מיליארד מהם ישירות לתעשייה) כדי לממן את המגבלות שהטיל.

הכול בזמן שהדורות הבאים יאלצו לשאת על גבם חובות של 265 מיליארד שקל שהאוצר גייס רק ב-2020 (כמעט פי-3.5 יותר ממה שהוא מגייס בשנה אחת) כדי לממן בין השאר את הכסף שפוזר על האזרחים ללא תכלית.

הדורות הבאים יאלצו לשאת על גבם חובות של 265 מיליארד שקל שהאוצר גייס רק ב-2020 (כמעט פי-3.5 יותר ממה שהוא מגייס בשנה אחת) כדי לממן בין השאר את הכסף שפוזר על האזרחים ללא תכלית

אפילו כשכבר החלו להגיע סימנים מבשרי רעות לכלכלה עם עליות המחירים במשק – ובמיוחד בשוק הדיור, לשם זרם חלק ניכר מכספי ההדפסות – נתניהו עדיין לא הבין את גודל הדרמה. ההנחה בממשלתו הייתה שזה רק גל קצר של עליות שמייד יעבור.

גם אחרי שקמה ממשלת השינוי, המשיך הצמד נתניהו את שמחון לקרא להטלת מגבלות על המשק.

אבי שמחון ובנימין נתניהו ב-2021 (צילום: אוליבייה פיטוסי/פלאש90)
אבי שמחון ובנימין נתניהו ב-2021 (צילום: אוליבייה פיטוסי/פלאש90)

"בממשלה נרדמו בעמידה, אם לא יעשו מגבלות עכשיו זה יתפוצץ. בסוף נגיע לדבר הכי גרוע – סגר", דחף שמחון שוב למגבלות באוגוסט 2021. "בנט ולפיד פשוט הפקירו את אזרחי ישראל לגורלם" – רגז נתניהו בינואר 2022 בתגובה לכך שלא הוטלו מגבלות חמורות יותר בזמן שכל העולם כבר החל לחזור לשגרה כמעט מלאה.

בנוסף, נתניהו מתגאה בקמפיין שלו שהוא זה שיוריד את מחירי החשמל הגואים. הוא רק לא מציין שתחת ממשלתו כבר היה יכול להוריד את מחירי הגז בחדות על ידי חתימה משותפת של שר האנרגיה ושר האוצר על צו פיקוח מחירים.

נתניהו מבטיח שהוא זה שיוריד את מחירי החשמל הגואים. הוא רק לא מציין שתחת ממשלתו כבר היה יכול להוריד את מחירי הגז בחדות על ידי חתימה משותפת של שר האנרגיה ושר האוצר על צו פיקוח מחירים

אלא שנתניהו כמו נתניהו העדיף להפוך את מאגרי הגז הישראליים לבוננזה של טייקוני הגז. ולא רק זה, אם נתניהו לא היה מאפשר לתאגידי הגז לעכב את פיתוח משק הגז בשש שנים, משק החשמל היום היה מסיר כמעט לגמרי את התלות בפחם, שמחירו עולה ומייקר את החשמל.

נתניהו גם יוצא נגד עליות המחירים במזון ובמוצרים נוספים אבל אלה בכלל תוצר עגום של הפקקים בשרשרת האספקה העולמית ועליית מחירי הסחורות בעקבות המלחמה באוקראינה.

על כל אלה אין לנתניהו שליטה ולכן גם לא יוכל לטפל בהם כשיעלה לשלטון. גם אם יגייס לצורך משימה זו את הפרופסור הכלכלי למשימות מיוחדות שמתיימר לעקם את חוקי הכלכלה לפי צרכיו של הבוס.

עוד 771 מילים
סגירה