הפלסטינים אינם חלק מההתארגנות האזורית שסעודיה וישראל במרכזה

יו"ר הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס ונשיא ארה"ב ג'ו ביידן במסיבת עיתונאים בבית לחם, 15 ביולי 2022 (צילום: AP Photo/Majdi Mohammed)
AP Photo/Majdi Mohammed
יו"ר הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס ונשיא ארה"ב ג'ו ביידן במסיבת עיתונאים בבית לחם, 15 ביולי 2022

על מנת להבין את ההקשר הרחב של ביקור הנשיא ג'ו ביידן במזרח ירושלים ובבית לחם, צריך להבין את ההקשר הרחב יותר של הביקור במזרח התיכון ומטרותיו.

ההקשר הוא המלחמה באוקראינה ושובה של המלחמה הקרה. ארצות הברית חייבת לארגן את בעלות בריתה המסורתיות כדי להתייצב מול האתגר הכפול של רוסיה ואיראן.

ההקשר הרחב של ביקור ביידן במזרח ירושלים הוא המלחמה באוקראינה ושובה של המלחמה הקרה. ארה"ב חייבת לארגן את בעלות בריתה המסורתיות כדי להתייצב מול האתגר הכפול של רוסיה ואיראן

משום כך ביידן יצא ישירות מישראל לג'דה, כי הוא רואה בישראל ובסעודיה את אבני היסוד של ההתארגנות האזורית החדשה מול רוסיה ואיראן. השתתפותו של ארדואן בפסגת רוסיה ואיראן בטהראן ממחישה, כי ארה"ב יכולה לסמוך רק על ישראל וסעודיה.

אבל כדי לזכות בתמיכתן של ישראל וסעודיה, בעיקר סעודיה, ביידן חייב לשכנע אותם כי ארצות הברית נשארת באזור ולא נוטשת אותו, וכי יחסי הברית יהיו הדדיים.

סימן השאלה הגדול הוא סביב הסכם הגרעין מול איראן, אם יהיה הסכם, והאם בהיעדר הסכם ארצות הברית תהיה מוכנה למהלך צבאי כדי למנוע גרעין מאיראן. הרושם הוא כי בישראל השאלה נותרה פתוחה.

כעת בג'דה ביידן צריך לשכנע את הסעודים כי ארצות הברית לא תנטוש אותם כדי שימלאו את בקשתו להגביר את יצור הנפט. מבחינת הסעודים, הפלתו של ביידן בבחירות עדיפה אם הרפובליקנים יחזרו לבית הלבן.

חוסר הביטחון בעמדות ארצות הברית, המתחלפות לעיתים קרובות, הביאו את מדינות המפרץ להבהיר שהן לא בעניין של ברית אזורית, וכי הן דווקא בכיוון של שיפור היחסים עם איראן.

חוסר הביטחון בעמדות ארצות הברית, המתחלפות לעיתים קרובות, הביאו את מדינות המפרץ להבהיר שהן לא בעניין של ברית אזורית, וכי הן דווקא בכיוון של שיפור היחסים עם איראן

ומה עם הפלסטינים? הרי המטרה של ביידן היא לרתום גם אותם למחנה הפרו-אמריקאי, והמסקנה המתחייבת היא שהם לא חלק מזה.

העובדה שלא הייתה הודעה משותפת עם אבו מאזן בביקור בבית לחם מעידה על חילוקי דעות. ובכלל, עמדת אשף הרשמית שוללת את ההנהגה האמריקאית בתהליך השלום, כי הם דורשים וועידה בינלאומית בחסות האו"ם, ולהרחיב את הקוורטט כדי להמעיט מחלקה של ארצות הברית בגוף המייצג שיתוף בינלאומי בפתרון הבעיה הפלסטינית.

על פניו נראה היה כי הביקור במזרח ירושלים שלא בליווי ישראלי העיד על קרבה לעמדות הרשות הפלסטינית, אבל לא כך הדבר.

אומנם ביידן לא הכיר בריבונות של ישראל על מזרח ירושלים, אבל הוא לא הכיר גם בזו של הרשות הפלסטינית. הפגישות במזרח העיר היו עם נציגי בתי חולים ולא עם משרד הבריאות הפלסטיני, למשל.

גם העתקת הביקור ממקאסד אל-חיירייה שבהר הזיתים לאוגוסטה ויקטוריה שבהר הצופים, גם אם קרוב לוודאי שנעשה מטעמי ביטחון הנשיא, הוליד תוצאה סופית שאינה טובה לאשף. לאוגוסטה ויקטוריה יחסי עבודה מעולים עם הדסה, בעוד שמקאסד הוא בית חולים "פלסטיני" – אם כי באחרונה התחילה מעורבות של משרד הבריאות הישראלי גם בו.

ההכרזה על הסיוע לבתי החולים במזרח ירושלים, ישירות ולא דרך הרשות, משקפת עוד בעיה גדולה בין ארצות הברית לרמאללה – הדרישה לחזור לשיתוף פעולה כלכלי עם ישראל. הדרישה, שגם אירופה עומדת מאחוריה, גרמה להשעיית הסיוע האירופי עד עכשיו. ראש הממשלה, מוחמד שתייה, מסרב לכך בתוקף, עד כי המדינות התורמות דרשו את פיטוריו כתנאי לחידוש הסיוע.

על פניו נראה היה כי הביקור במזרח ירושלים ללא ליווי ישראלי העיד על קרבה לעמדות הרשות הפלסטינית, אך לא כך הדבר. אומנם ביידן לא הכיר בריבונות ישראל על מזרח ירושלים, אך גם לא בזו של הרש"פ

כל המכלול הזה, וקבלת הפנים הצוננת בבית לחם, שלוו בהפגנות נגד ביידן ובחולצות שירין אבו עאקלה של העיתונאים שנכחו באולם, המחישו לאמריקאים שהפלסטינים אינם חלק מן ההתארגנות האזורית שסעודיה וישראל עומדות במרכזה.

פנחס ענברי הוא חוקר בכיר של מזרח התיכון, עיתונאי, סופר, תסריטאי ומשורר. שימש שנים רבות חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה. חיבר ספרי עיון על בבעיה הפלסטינית. הרומנים שחיבר יחד עם אשתו אביבה הם: "על גב סופה" - על אתגרי הקהילות הנוצריות בגליל המערבי בימי המנדט הבריטי מול האסלאם הרדיקלי ומעמד האישה, ו"שומר השאול" עוסק בשחיתות הישראלית.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 543 מילים
סגירה