2019-1937 הלך לעולמו מבקר המדינה לשעבר מיכה לינדנשטראוס

לינדנשטראוס, שכיהן כשופט במשך שלושה עשורים, מת בגיל 82 ● היה בעבר נשיא בית המשפט המחוזי בחיפה וכיהן כמבקר המדינה בין 2005 ל-2012 ● על תפקידו כמבקר, זכה באות אביר איכות השלטון

מיכה לינדנשטראוס ב-2011 (צילום: מרים אלסטר/פלאש90)
מרים אלסטר/פלאש90
מיכה לינדנשטראוס ב-2011

מבקר המדינה לשעבר, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס, מת היום (חמישי) בגיל 82. לינדנשטראוס כיהן בתפקיד המבקר ונציב תלונות הציבור בשנים 2005 עד 2012 וזכה לתהודה ציבורית רבה, כשהפך את המוסד השמרני והממסדי לגוף לעומתי ונשכני שאינו חושש להתעמת עם בכירי מוסדות השלטון. הלוויה תתקיים מחר ב-12:30 בבית העלמין שדה יהושע (כפר סמיר) בחיפה.

לינדנשטראוס נולד בברלין ב-1937 ועלה לארץ בגיל שנתיים. אמו היתה לבורנטית ואביו עורך דין. המשפחה חיה בתל אביב ולאחר מכן עברה לחיפה, שם למד לינדנשטראוס בגמנסיה ביאליק. בצעירותו שיחק כדורגל כשוער בהפועל ירושלים ובשנות ה-60 כתב סיפורי פרוזה ופירסם אחדים מהם במעריב. בנוסף, פירסם ספרי פרוזה, "משפט שבלב" ו"שלושה צעירים באפור".

לינדנשטראוס למד משפטים באוניברסיטה העברית וסיים בתואר מוסמך ב-1965. בעת לימודיו שימש כדובר מועצת פועלי ירושלים. בצה"ל שרת בצבא הקבע כיועץ משפטי של צה"ל בשכם, ג'נין וטול כרם בשנים 1965 – 1970 ולאחר מכן במילואים כשופט בדרגת אל"מ. במותו היה נשוי ואב לשלוש בנות.

לינדנשטראוס כיהן כשופט 33 שנים ובין היתר היה שופט תעבורה בחיפה (1972), שופט מחוזי בחיפה, (1981) ולבסוף מונה לנשיא המחוזי בחיפה, (1999) במהלך כהונתו היה אב בית הדין בהרכבים פליליים ובערעורים על ערכאות נמוכות יותר.

כאמור, לינדנשטראוס סיים ב-2012 שבע שנים סוערות כמבקר המדינה, בהן עסק בפרשיות שחיתות גדולות ולא היסס להתעמת עם נבחרי ציבור בכירים. כך למשל, פירסם ב-2007 דו"ח על תפקודו של אהוד אולמרט כאחראי על מרכז ההשקעות, בהיותו שר התמ"ת. לינדנשטראוס בדק הטבות שניתנו למקורבים לאולמרט, שבעת פרסום הדו"ח כבר כיהן כראש הממשלה. בנוסף, לינדנשטראוס מתח ביקורת קשה על תפקוד השרים יובל שטייניץ ואלי ישי בהקשר לשריפה בכרמל ובפרשת הרפז המליץ ליועמ"ש על פתיחה בחקירה.

בהודעת משרד המבקר מהיום, נכתב כי לינדנשטראוס היה מהמבקרים המשפיעים ביותר וייזכר כלוחם ללא חת בשחיתות ולמען טוהר המידות

המבקר הנוכחי הוא השופט בדימוס יוסף שפירא. בהודעת משרד המבקר מהיום, נכתב כי לינדנשטראוס היה מהמבקרים המשפיעים ביותר וייזכר כלוחם ללא חת בשחיתות ולמען טוהר המידות.

"לינדנשטראוס היה אדם חם ואוהב אנשים. קיבל את כולם בחיוך, והיה טוב לשבת איתו בדיונים, נתן לכל אחד לדבר, החל מאיש הביקורת הקטן ועד למנהלי החטיבות, וזה בניגוד לדימוי שלו כבולדוג, פנתר טורף", אומר עליו מאיר גלבוע, שכיהן כיועץ מיוחד לשחיתות במשרד המבקר בשנים 2008 עד 2010.

גלבוע מוסיף כי לינדנשטראוס "חרט על הדגל את המאבק בשחיתות. לא חידש הרבה לעומת קודמיו בתפקיד המבקר, אליעזר גולדברג ומרים בן פורת גם נאבקו בשחיתות, במינויים פוליטיים ובקניית שלטון בכסף. אלא שלינדנשטראוס המשיך את זה ביתר שאת והפך את עצמו למטרה לחיצי ביקורת קשים, חטף אש מכל הצדדים – גם בתוך המשרד וגם מבחוץ. היו במשרד כאלה שאמרו, 'אנחנו לא משטרה, לא אמורים לבדוק שחיתות, אלא לבדוק מנהל תקין'."

לדבריו, לינדנשטראוס לא זנח את נושא המנהל התקין: "זה הלחם והחמאה של מוסד המבקר. הוא פרסם דו"ח על טקס יום עצמאות של אהוד ברק כשר הבטחון. זו דוגמה למשהו קטן שהיה בו היבט צורם של יעילות וחסכון. והוא עשה גם את הדברים הגדולים יותר. שיעור זעום מדו"חות הביקורת הופכים לחקירות פליליות, אבל הוא עשה את זה בלי פחד".

עוד 466 מילים
סגירה