ראש עיריית רמת גן כרמל שאמה הכהן הזדעזע מיצירה קיקיונית במוזיאון בעירו אך נאלם ונעלם כששלט גזעני ומכוער הוצב בכביש המרכזי בישראל.
"חופש הביטוי הוא נשמת אפנו, עד שהוא מאיים להפוך לחופש השיסוי והביזוי. בטח היכן שהוא מתחיל לקבל ארומה של גזענות", כך, בלשון חדה וברורה, כתב בפייסבוק ראש עיריית רמתן גן כרמל שאמה הכהן בהתייחסו ליצירה "ירושלים" של האמן דוד ריב, אשר כללה את הכיתובים: "ירושלים של זהב" ו"ירושלים של חרא" לצד תמונה של חרדי המתפלל מול הכותל והוצגה במוזיאון רמת גן.
כיאה לדמגוג מקצועי, שאמה הכהן העלה סקר בפייסבוק ובו למעשה קרא לציבור להחליט אם ראוי שהיצירה המדוברת תישאר בתערוכה. סגן ראש העירייה, אדם רציני וראוי בשם רועי ברזילי, התנגד להסרת היצירה והזהיר מ"פגיעה בחופש האמנות והביטוי" אך ראש העירייה הפופוליסט הורה להוריד את "התועבה" מהמוזיאון בעירו.
בשבוע שעבר מפלגת "עוצמה יהודית", בראשות איתמר בן-גביר, הציבה בכביש איילון שלט ענק עליו התנוסס הכיתוב "יהי רצון, שיסתלקו אויבינו" כשלצדו מופיעים פניהם של חברי הכנסת עופר כסיף, אחמד טיבי ואיימן עודה. המסר ברור: כסיף, טיבי ועודה הם אויבי המדינה והלוואי שיבוצע בהם טרנספר, אם לא גרוע מזה.
הפעם, ב"דרך נס", לא שמענו את שאמה. מי שכמעט התפלץ מיצירה לא-מאוד חשובה שהוצגה במוזיאון קטן והייתה חשופה לקהל מצומצם למדי, בחר להחריש כששלט גזעני ודוחה הוצג לעיניהם של מיליונים בנתיבי איילון.
הפעם, ראש העירייה ואושיית הפייסבוק לא טרח לשאול את תושביו בסקר אינטרנטי "מקיף" מה דעתם על מיצג ההסתה המבחיל. הפעם, לשם שינוי, חוש הריח של שאמה הכהן לא קלט "ארומה של גזענות".
הפעם, ראש העירייה ואושיית הפייסבוק לא טרח לשאול את תושביו בסקר אינטרנטי "מקיף" מה דעתם על מיצג ההסתה המבחיל. הפעם, לשם שינוי, חוש הריח של שאמה הכהן לא קלט "ארומה של גזענות"
לאחרונה, שאמה הכהן התארח ביומן הבוקר של גל"צ. העיתונאית חן ליברמן זיהתה את המוסר הכפול של ראש עיריית רמת גן ושאלה אותו למה שתק מול השלט של בן-גביר בעוד שהיצירה במוזיאון גרמה לו לעלות על בריקדות.
שאמה הכהן השיב (או שמא תירץ) כי מוזיאון רמת גן ממומן מכספי העירייה בעוד שהשלט של בן-גביר ממומן מתקציב "הקשר עם הבוחר", שניתן על ידי המדינה.
ליברמן לא ויתרה והתעקשה לחלץ אמירה נורמטיבית מראש עיר מרכזית במדינת ישראל. שאמה הבהיר שהשלט של בן-גביר צרם לו אך המשיך להתחבא מאחורי הטיעון "הבירוקרטי" בנושא שכל כולו מוסרי, אנושי ודמוקרטי.
שיהיה ברור: איש לא מצפה מראש עיריית רמת גן להסיר שלט חוצות במסגרת קמפיין בחירות, בטח כזה שאיננו באחריותו. גם אם ירצה, אין לו סמכות לעשות זאת. אולם, מצופה מראש עיר שכל כך הזדעק מול יצירה קיקיונית, שהוצגה לעיני מעטים, להתרעם לפחות באותה עוצמה כששלט גזעני, מכוער ומסית מוצג לראווה קילומטרים ספורים מעירו.
בפוסט הוויראלי (והאנטי ליברלי) מדצמבר שנה שעברה – בו קרא להסיר את היצירה "ירושלים" ממוזיאון רמת גן – כתב שאמה הכהן: "יש כאן חציית גבול מביקורת לגיטימית, כולל על סמלי שלטון במדינה, אל בוטות משסה ומבזה כלפי בירת ישראל והכותל, המקום הקדוש ביותר לעם היהודי, והכי חמור – גזענות כלפי חרדים".
נדמה לי שמשהו בסולם הערכים של שאמה הכהן השתבש. עלבון כלפי עיר הבירה (גזענות כלפי חרדים לא הייתה ביצירה, זו פרשנות מעוותת של ראש העירייה) נתפס בעיניו כחמור הרבה יותר משלט גזעני ומסית המקטלג נבחרי ציבורי כאויבים ומייחל לגירושם.
במילים אחרות – ראש עיריית רמת גן חזק מול יצירה קיקיונית וחלש מאוד מול שלט ענק בלב נתיבי איילון.
תומר פלג, עוסק בייעוץ תקשורת ויחסי ציבור. שירת בדובר צה"ל. בוגר ביה"ס לעיתונאות "כותרת" ובעל תואר ראשון בהיסטוריה כללית מאוניברסיטת תל אביב. עבד 7 שנים ב"ידיעות תל אביב". שימש כדובר של ח"כ לשעבר איל בן ראובן (המחנה הציוני) ושל חברת הכנסת אמילי מואטי (עבודה).
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
תומר, אם היית בודק טוב היית מגלה שלשאמה אין סולם ערכים כלל.
הכל מוביל למה ייצא לו מזה.
לדוגמא לחגוג בשנת בחירות 100 שנה לרמת גן כשהעיר בעצם בת 102, כדי לבנות על הזכרון הקצר של הבוחר.
או להשקיע עשרות מיליונים בפארק הלאומי תוך השמדתו והפיכתו לפארק אתגרי כי זה מה שהוא רוצה שיהיה מתחת לביתו העתידי שנבנה ממש על הפארק.
מזל שהציבור בעיר כבר הבין מי זה כרמל שאמה ומה סדרי העדיפויות שלו ואוטוטו ישלח אותו הביתה.