סוכנות הסיוע הלאומית של מדינת ישראל, מש"ב, עסוקה בשגרה בפעולות פיתוח בינלאומיות ב-140 מדינות מתפתחות, ככלי מדיני לצמיחה כלכלית, המכונה בעולם הפיתוח "בניית יכולות" ובמקביל, משגרת במקרי אסון סיוע הומניטרי למדינות הנפגעות לרוב מאסונות טבע.
עם זאת, לנוכח המשבר הגדול וזוועות המלחמה באוקראינה, מובילה מש"ב מאז תחילת המלחמה מאמץ מרוכז, אינטנסיבי וחסר תקדים לטובת סיוע הומניטרי לפליטים והנפגעים האזרחיים במדינה.
בתחילת המלחמה אופי הסיוע התמקד בהיבטים מיידיים ואופרטיביים: ישראל הייתה המדינה הראשונה והיחידה בעולם להקים בית חולים שדה אזרחי בתוך אוקראינה, שטיפל באלפי פציינטים אוקראינים, פליטים שנמלטו מבתיהם, וזאת תחת חשיפה אישית של הצוותים לסיכוני המלחמה.
ישראל הייתה המדינה הראשונה והיחידה בעולם להקים בית חולים שדה אזרחי בתוך אוקראינה, שטיפל באלפי פציינטים אוקראינים, פליטים שנמלטו מבתיהם, וזאת תחת חשיפה אישית של הצוותים לסיכוני המלחמה
בנוסף, ישראל שיגרה מיידית רכבת אווירית של מטוסי סיוע ציוד נדרש – החל בציוד חורף ועד תרופות, ציוד רפואי וציוד לקיימות בסיסית בהיקף של מאות טונות. ישראל המשיכה ברכישה ושיגור של מגה-גנרטורים של ייצור חשמל שנרכשו לטובת הפעלת בתי חולים אוקראינים בהתאם לצרכים שהוגדרו על ידי הרשויות האוקראיניות וסיימה בפריסה רחבת היקף של צוותים ישראלים לסיוע לפליטים בגבולות אוקראינה השונים.
ממשיכים בסיוע ההומניטרי לאוקריאנה, שישה מגה-גנרטורים, תרומת משרד החוץ באמצעות מש"ב, סוכנות הסיוע הלאומית של ישראל, הועברו אתמול לעיר לביב. הגעתם התאפשרה בזכות פעילות אינטנסיבית של מספר שגרירויות ברחבי אירופה. pic.twitter.com/qPzljht4lT
— יאיר לפיד – Yair Lapid (@yairlapid) March 16, 2022
עם זאת, התארכות המלחמה והמשך הקרבות המשיכו לייצר אתגרים הומניטריים רבים כאשר המוטיבציה הראשונית של העולם לסייע הלכה ודעכה. לנוכח ההתפתחויות, בהנחיית ממשלת ישראל אשר הקצתה לכך תקציב מיוחד, המשיכה מש"ב – בשת"פ עם הרשויות האוקראיניות – לזהות את האתגרים ולהמשיך ולסייע ביתר שאת באמצעות הגשת סיוע רחב היקף לנזקקים במדינה.
כך למשל בחודש אוגוסט, בניצוחה של שגרירות ישראל בקייב, החלה ישראל להעביר עשרות משאיות עם עשרות אלפי קילוגרמים של מוצרי מזון בסיסי לטובת הפליטים שסובלים מחוסר יכולת לקבל תזונה שוטפת בשגרה (כרבע מיליון ארוחות ארוזות).
בנוסף, באמצעות מש"ב, יצאה לדרכה שיירה בלתי פוסקת ובה יותר ממיליון וחצי מכלי מים משפחתיים לפליטים ולילדים הממוקמים במקלטים ללא גישה למים זורמים. ישראל גם המשיכה להעביר ציוד רפואי דרך מדינות שכנות ואף מוצרי היגיינה בסיסיים החסרים כל כך בעתות מלחמה, כגון חיתולים לילדים ולמבוגרים וכיוצא בזה.
באמצעות מש"ב, יצאה לדרכה שיירה בלתי פוסקת ובה יותר ממיליון וחצי מכלי מים משפחתיים לפליטים ולילדים הממוקמים במקלטים ללא גישה למים זורמים
מעבר למתן מענה לצרכים המיידיים, מש"ב גם החלה בתהליך בניית פרויקטי שיקום רפואי ארוכי טווח וטיפול בחולים ובפצועים. מש"ב, בשיתוף עם משרד הבריאות הישראלי, נמצאת בשלבי הוצאה לפועל של פרויקט הכולל קליטת 10 ילדים חולי סרטן אוקראינים בארץ, שלא יכולים לקבל טיפול במדינתם בשל המלחמה.
במקביל, מש"ב ומשרד הבריאות, בתאום עם הרשויות האוקראיניות, מגבשים קבוצת פצועים בעלי צרכים אורתופדיים (כגון קטיעות גפיים) שזקוקים לפרוטזות ולשיקום. ישראל תקלוט כשני תריסר פצועים לטובת שיקומם כאן בישראל.
לצד כל זה, החלק בו אני הכי גאה ומאמין שיש בו גם מתן סיוע לטווח ארוך ובר קיימא, הוא תחום של בניית יכולות.
מש"ב בנתה תוכנית רחבת היקף לקורסי הדרכה מיוחדים עבור גורמי מקצוע אוקראינים, ללמידה ויישום של מודלים ישראלים בתחומים שונים. כך, למשל, מש"ב אירחה באוגוסט במרכז ההדרכה שלנו בחיפה פסיכולוגיות ועובדות סוציאליות מעיריית קייב שהגיעו לישראל ללמוד על מודל ההתמודדות של ישראל עם טראומה בקהילות ובבתי הספר.
השגרירות בקייב יחד עם @MASHAVisrael ממשיכים בסיוע ההומניטרי הנרחב לאוקראינה. הערב, יוצאות מוורשה, 16 עובדות סוציאליות ופיסכולוגיות של עיריית קייב, להכשרה בישראל. יוכשרו בבניית החוסן הקהילתי במצבי חירום.
קבוצות נוספות ייצאו בימים בשבועות הקרובים. #StrongerTogether pic.twitter.com/simFSvX1d0— Yoav Bistritsky (@YoavBistritsky) July 30, 2022
בספטמבר ארחה מש"ב בכירות במשרד החינוך האוקראיני וממשרדי הנשיא ללמידת מודלים ישראלים של פתיחת שנת לימודים תחת אש. קורסים נוספים יעסקו בנושאים בתחומי המים, הרפואה ועוד ויהוו מנוע ליישום אפקטיבי של יכולות ישראליות באוקראינה על ידי המקומיים, בהתבסס על מודלים ישראליים שילמדו כאן.
סוכנות הסיוע הישראלית מש"ב השקיעה בשנת 2022 תשומות חסרות תקדים בקנה מידה היסטורי לטובת הגשת סיוע הומניטרי לאוקראינה בתנאים מאתגרים, וזאת על מנת להיות בצד הנכון של ההיסטוריה ולעמוד בערכי היסוד של מדינת ישראל: של תיקון עולם וסיוע לנזקקים בעת מצוקה.
סוכנות הסיוע הישראלית מש"ב השקיעה בשנת 2022 תשומות חסרות תקדים בקנה מידה היסטורי לטובת הגשת סיוע הומניטרי לאוקראינה בתנאים מאתגרים, וזאת על מנת להיות בצד הנכון של ההיסטוריה
עם תחילת השנה החדשה, עם ישראל ואזרחי מדינת ישראל יכולים להיות גאים בפעילות הממלכתית של המדינה בשנה החולפת בצוק עיתים זו.
אביב עזרא מכהן כיום כסגן ראש מש"ב, הסוכנות הלאומית של ישראל לפיתוח וסיוע חוץ במשרד החוץ. אביב, יליד ישראל והצטרף לשירות החוץ בשנת 1999 בהתמחות וניסיון בנושאים כגון יחסי ישראל-ארה"ב, קידום סוגיות אסטרטגיות לישראל ודיאלוג במז"ת. אביב שירת כשליח רשמי של ישראל בוושינגטון, קהיר, שיקגו ואטלנטה.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
וממש באותו הזמן אותה ממשלה הורסת בורות מים של פלסטינים בדרום הר חברון וגורמת לטראומות לאלפי ילדם שחיילים פולשים לבתים שלהם בלילה. ולא, זה לא כי כולם טרוריסטים. זו מדיניות לדכא את הפלסטינים כדי שיתפנו "מרצון" משטח C ונוכל להיתמם שזה לא טרנספר.