הערבים וחזרת נתניהו לשלטון

מימין: שר החוץ של איחוד האמירויות עבדאללה בן זאיד, נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו ושר החוץ של בחריין עבד א-לטיף בן רשיד א-זיאני במדשאת הבית הלבן, 16 בספטמבר 2020 (צילום: AP Photo/Alex Brandon)
AP Photo/Alex Brandon
מימין: שר החוץ של איחוד האמירויות עבדאללה בן זאיד, נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו ושר החוץ של בחריין עבד א-לטיף בן רשיד א-זיאני במדשאת הבית הלבן, 16 בספטמבר 2020

ירדן והרשות הפלסטינית מודאגות מאוד מעליית הימין הישראלי בראשות בנימין נתניהו לשלטון ומהיעדר כל אופק מדיני. מצרים תחדש את הקשרים עם נתניהו, לבנון איננה חוששת מכך שנתניהו לא יישם את הסכם הגבול הימי, ומדינות המפרץ מעריכות כי חזרת הימין לשלטון בישראל תתרום לאיזון האזורי מול איראן.

העולם הערבי עוקב בעניין רב אחרי תוצאות הבחירות בישראל והחזרה הקרובה של ראש הממשלה הנבחר בנימין נתניהו לשלטון.

המודאגים ביותר מעליית הימין לשלטון הם הירדנים והפלסטינים.

העולם הערבי עוקב בעניין רב אחרי תוצאות הבחירות בישראל והחזרה הקרובה של ראש הממשלה הנבחר בנימין נתניהו לשלטון. המודאגים ביותר מעליית הימין לשלטון הם הירדנים והפלסטינים

גורמים ירדנים אומרים, כי המלך עבדאללה חושש מאוד מחזרת נתניהו ללשכת ראש הממשלה. בין שני האישים יחסים אישיים גרועים מאוד.

בשיחות עם מקורביו מביע המלך הירדני חשש, שירדן עומדת לאבד את האפוטרופסות שיש לה בהר הבית על פי הסכם השלום עם ישראל מ-1994.

המלך חושש גם שממשלת נתניהו תשנה את הסטטוס קוו בהר הבית ותתיר תפילת יהודים במקום ותספח גם בעתיד את בקעת הירדן לישראל.

מבחינתו של המלך עבדאללה עליית הימין לשלטון בישראל פירושה קבירת אופציית שתי המדינות עמוק באדמה ואימוץ התפיסה כי "ירדן היא פלסטין".

המלך מתכוון לשתף בהקדם את חששותיו עם הנשיא ג'ו ביידן.

לחששות המלך הירדני מצטרף גם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, שמאוכזב מאוד מתוצאות הבחירות בישראל ומכך שאיבד את קשריו הטובים עם שר הביטחון בני גנץ.

הערכת המצב בהנהגה הפלסטינית היא שתוצאות הבחירות בישראל יביאו לקבורת הסכמי אוסלו עוד יותר עמוק באדמה, לכן הרשות הפלסטינית מתכננת לצאת לקמפיין בינלאומי אגרסיבי נגד ממשלת הימין החדשה בראשות נתניהו.

הערכת המצב בהנהגה הפלסטינית היא שתוצאות הבחירות בישראל יקברו את הסכמי אוסלו עמוק יותר באדמה, לכן הרשות מתכננת לצאת לקמפיין בינלאומי אגרסיבי נגד ממשלת הימין החדשה של נתניהו

בהנהגת הרשות הפלסטינית מודאגים מכך שממשלת הימין החדשה בישראל תרחיב את הבנייה בהתנחלויות ואת עליית היהודים להר הבית. לכן אבו מאזן, בתיאום עם עבדאללה מלך ירדן, מתכוון לפנות לנשיא ביידן ולאיחוד האירופי כדי שיפעילו על ממשלת נתניהו העתידית לחץ להימנע מכך.

ההערכה של אבו מאזן היא שפתרון שתי המדינות הולך ונעלם מהאופק וכי נתניהו ינסה למצוא הזדמנות מתאימה במהלך כהונתו החדשה כדי לקדם מחדש את רעיון הסיפוח של שטחים בגדה.

אבו מאזן יצטרך להחליט כיצד לנהוג מול ממשלת נתניהו והאם ליישם את החלטות המועצה המרכזית של אש"ף להקפיא את הסכמי אוסלו ואת התיאום הביטחוני עם ישראל.

מצרים ומדינות המפרץ

על פי כל ההערכות מצרים, שעבדה בעבר מול ראש הממשלה נתניהו, תחדש את הקשרים האישיים שהיו בינו לבין הנשיא עבד אלפתאח א-סיסי והקשרים ימשכו על פי המתכונת שהייתה בעבר.

לבנון איננה מודאגת מכך שראש הממשלה הנבחר נתניהו לא יישם את הסכם הגבול הימי והיא סומכת על הערבויות שקיבלה מממשל ביידן בנושא יישום ההסכם שהוא מאוד מעוניין בו.

רוב מדינות המפרץ שיש להן קשרי נורמליזציה עם ישראל שומרות רשמית על שתיקה ואומרות כי מדובר בעניין פנימי בתוך ישראל אך, הן רואות בתוצאות הבחירות בישראל דבר חיובי שיתרום לאיזון האזורי מול הסכנה האיראנית.

עם זאת, בחריין שיגרה מסר של הרגעה לישראל. שיח' חאלד בו אחמד אלח'ליפה אמר ב-5 בנובמבר כי ממלכת בחריין תמשיך לדבוק בהסכמי אברהם.

הוא הוסיף כי "ניצחונו של נתניהו היה נורמלי וצפוי" וציין שמדינתו תמשיך לבנות את מערכת היחסים שלה עם ישראל.

פרשנים במדינות המפרץ מעריכים כי נתניהו ינסה להשיג הסכם שלום עם סעודיה ועם מדינות ערביות ומוסלמיות נוספות וכי הוא לא ייכנס להרפתקאות מדיניות וביטחוניות מסוכנות.

גורם בכיר במפרץ אומר כי  התוכניות הקשוחות של נתניהו כלפי איראן הן שסייעו לבסס את הסכמי הנורמליזציה בין ישראל למדינות המפרץ, כי איראן היא מקור דאגה מתמשך למדינות המפרץ, וכי עמדה נוקשה של ישראל כלפי איראן היא חשובה מאוד להרתעתה.

רוב מדינות המפרץ שיש להן קשרי נורמליזציה עם ישראל שומרות רשמית על שתיקה ואומרות כי מדובר בעניין פנימי של ישראל אך, רואות בתוצאות בישראל דבר חיובי שיתרום לאיזון האזורי מול הסכנה האיראנית

בשורה התחתונה, הבעיה העיקרית של ממשלת ישראל החדשה צפויה להיות מול ירדן והרשות הפלסטינית. לשתיהן יש השפעה על המתרחש בהר הבית, במזרח ירושלים ובשטחי הגדה והן יכולות לתרום להסלמת המצב הביטחוני או להרגעתו, נתניהו יודע זאת.

יוני בן מנחם הוא חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מזרחן, עיתונאי, מנ"כל רשות השידור לשעבר, מרצה למזה"ת ותקשורת (צילום: דוד וינוקר)

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 618 מילים
סגירה