ב-26 באוקטובר התדפקו שירותי הביטחון האיראניים על דלתה של יאלדה אגהפאזיל ועצרו אותה. האמנית בת ה-19 זוהתה בסרטונים ברשתות החברתיות ללא כיסוי ראש בעת שהשתתפה במחאה ברחובות איראן.
במשך שבועיים אגהפאזיל נחקרה באחד מבתי המעצר בטהרן ולבסוף שוחררה למעצר בית עד תחילת המשפט שלה. יומיים אחר כך, היא כתבה בעמוד הפייסבוק שלה כי אינה פוחדת יותר – ושמה קץ לחייה.
בשלב הזה, שירותי הביטחון האיראניים שוב נכנסו לתמונה. הם הורו למשפחתה לערוך לה הלוויה מצומצמת, בשעת לילה מאוחרת ותחת אבטחה כבדה של אנשי הבסיג' – "המשמר האזרחי" של השלטונות האיראניים.
בדיוק כמו אחרי מותה של מהסה אמיני, הצעירה הכורדית שהוכתה למוות על ידי משמרות המהפיכה והלכה לעולמה ב-16 בספטמבר, גם מותה של אגהפאזיל שטף את הרשתות החברתיות. עוד גיבורה של המאבק.
"הם אונסים את הבנות בכלא כחלק מהחקירה", מספרת מרג'ן, צעירה איראנית בשנות ה-30 לחייה. את הקשר עם מרג'ן יצר עבורנו רני עמרני, מנהל רדיו "רן" בפרסית, המשדר תוכנית יומית למאזינים איראניים. הקשר עם מרג'ן נעשה דרך הודעות טקסט שמועברות דרך עמרני בחשבון טלגרם מוצפן.
לפני שבועיים עמרני שידך בין מפגין איראני לתוכניתו של עודד בן עמי בערוץ 12. המפגין, שלא חשש להתראיין בפנים גלויות, נעצר שלשום בשעת לילה מאוחרת ונלקח לאלקטרז של טהרן, כלא EVIN.
"חלק מהנחקרות מועברות ישירות לבתי חולים במצב קשה, עם פציעות ראש ופגיעה באיברים פנימיים, חלקן עוברות ניתוחי כריתת רחם", מספרת מרג'ן. לשאלתנו מדוע נכרת להן הרחם, היא לא ענתה. עמרני אומר כי זה עניין דתי: אחרי אונס וכריתת רחם הן לא יכולות להיכנס לגן עדן.
"חלק מהנחקרות מועברות ישירות לבתי חולים במצב קשה, עם פציעות ראש ופגיעה באיברים פנימיים, חלקן עוברות ניתוחי כריתת רחם". המדובר בשיקול דתי: אחרי אונס וכריתת רחם הן לא יכולות להיכנס לגן עדן
בהודעת טקסט אחרת מספרת מרג'ן ממקור ראשון על השיטה של השלטונות להסתיר את מספר ההרוגים הרב במהומות. "אתמול עצרו בחור בן 27 בשם חוסיין האג'יין, אב לילדה בת שנה. הוא נעצר תוך כדי נסיעה והוכה באלות למוות ליד מכוניתו. הגופה נמסרה לקבורה רק אחרי שהמשפחה הסכימה לומר שהוא נהרג בתאונת דרכים".
"You killed my young boy. Now either release my daughter or kill me as well," Navid Afkari's mother is heard shouting while repeatedly knocking on the door of the Intelligence Ministry's "No. 100" detention center before Hamid's arrest, a video shared by @1500tasvir shows. pic.twitter.com/bndIHmOSo8
— Iran International English (@IranIntl_En) November 12, 2022
"המאבק הנוכחי באיראן הוא משהו שהשלטונות לא מכירים, הוא לא דומה בשום אופן למחאות העבר", אומר לזמן ישראל באבק יצחקי, כתב רשת האופוזיציה "איראן אינטרנשיונל". הערוץ, שמשדר מלונדון, נמצא תחת מסכת איומים רצינית בשבועות האחרונים.
עד כמה הוא מטריד את השלטונות בטהרן תעיד העובדה שקטאר מסרבת לאפשר לעיתונאי הערוץ להגיע לסקר את המונדיאל – בניגוד, אגב, למדיניות פיפ"א, שאמורה לפתוח את הטורניר לכל כלי תקשורת. בנוסף, שני מנהלי הערוץ, יוצאי איראן בעלי דרכון בריטי, נמצאים במקום מסתור שמאובטח על ידי שירותי הביטחון של בריטניה. גם שלושת עיתונאי הרשת בישראל קיבלו הוראות תנועה מחמירות במקרה שהם עוזבים את ישראל.
מבחינת המשטר בטהרן, ערוץ "איראן אינטרנשיונל" הוא סדין אדום, לא מעט בשל הבעלים המסתורי שמממן אותו. המשכורות משולמות לעובדים ישירות מחשבון בנק בלונדון. ההערכה היא כי מדובר בכסף סעודי, השמועות הן כי הוא מגיע מלמעלה, מסביבתו של יורש העצר מוחמד בן סלמאן.
מבחינת המשטר בטהרן, ערוץ "איראן אינטרנשיונל" הוא סדין אדום, לא מעט בשל הבעלים המסתורי שמממן אותו. ההערכה היא כי מדובר בכסף סעודי, מסביבתו של יורש העצר מוחמד בן סלמאן
זו הסיבה ששר המודיעין האיראני איסמעיל חטיב איים בשבוע שעבר על בית המלוכה הסעודי, מבלי לנקוב בשמה של סעודיה ומבלי לנקוב בשמו של הערוץ: "הסבלנות שלנו נגמרה. לא ניתן לאף גורם זר להתערב בעניינים הפנימיים של איראן. כשנחליט, ארמונות מזכוכית יעופו באוויר". הרמז כאן היה ברור.
אם אכן בן סלמאן עומד מאחורי הרשת שמרגיזה את המשטר בטהרן או לא, עובדתית היא הפכה למקור המידע העיקרי לנעשה באיראן, כל שכן אחרי השבתת רשתות האינטרנט במדינה.
"הדור הצעיר שגדל באיראן בשנים האחרונות הוא דור דיגיטלי שגדל לתוך אגרוף הברזל של המשטר", אומר יצחקי. "אלה שני תהליכים מנוגדים שלא יכולים שלא להתנגש. הצעירים רוצים קדמה וחופש, המשטר רוצה שליטה ובערות. אנחנו נכנסים בדיוק לחרך הזה ומציגים לעולם את מה שלא נראה בעבר, וזו אחת הסיבות שבאיראן מגדירים אותנו ארגון טרור. זה מתיר את דמנו".
"הדור הצעיר שגדל באיראן בשנים האחרונות הוא דור דיגיטלי שגדל לתוך אגרוף הברזל של המשטר. אלה שני תהליכים מנוגדים שלא יכולים שלא להתנגש. הצעירים רוצים קדמה וחופש, המשטר רוצה שליטה ובערות"
כאן נשאלת השאלה מה מבדיל את המהומות הללו מתקופות מתוחות בעבר בזירה הפנים-איראנית. במבט על, ניתן להבחין בשלושה מאפיינים בולטים: משך הזמן של המהומות, אומץ הלב של המפגינים והחילוניות שמאפיינת את המחאה.
משך הזמן
עובדתית, השלטונות באיראן לא חוו מחאה כזו אף פעם. היא חוצה מיעוטים, מגזרים, מעמדות, אזורים גאוגרפיים, גילאים, מגדר ודת. מאז המהפכה ב-1977, המהומות הארוכות ביותר עד כה ארכו קצת יותר משבועיים.
בעיני השלטון, מחאה אזרחית תמיד הייתה סכנה ברורה ומיידית והוא הפעיל כוח רב כדי לדכא אותה. זה הצליח עד כה במחיר של מאות הרוגים וביקורת בינלאומית קשה.
לפני כשנה שפט טריבונל בינלאומי אישים מרכזיים במשטר שלקחו חלק פעיל בדיכוי המהומות של 2019, והאשים את חלקם בפשעים נגד האנושות. איראן לא ממש התרגשה מזה – אגב, גם העולם לא: עובדתית, זה עדיין לא הגיע לבית הדין בהאג.
מהתיאורים הקשים שמספקת לנו מרג'ן ממקור ראשון, ניתן להבין שגם בגל הנוכחי המשטר לא בוחל באמצעים. להיפך, הוא מקצין. אלא שבשונה מהעבר, המעצרים, העינויים והירי ללא אבחנה במפגינים לא מרתיעים את ההמונים. הם ממשיכים לצאת לרחובות על בסיס יומיומי.
בגל הנוכחי המשטר לא בוחל באמצעים. להיפך, הוא מקצין. אלא שבשונה מהעבר, המעצרים, העינויים והירי ללא אבחנה במפגינים לא מרתיעים את ההמונים. הם ממשיכים לצאת לרחובות על בסיס יומיומי
אומץ
מחסום הפחד בציבור האיראני נשבר, ויש לכך דוגמאות מגוונות.
נבחרת כדורגל החופים הלאומית יצאה לפני שבועיים לטורניר בדובאי, ושם החליטו השחקנים לשתוק בזמן נגינת ההמנון. מאחר שהשידור היה בינלאומי, אף אחד בטהרן לא היה יכול להורות לבמאי לצלם משהו אחר. השתיקה הרועמת הדהדה, גם אחרי שהשידור הישיר באיראן נקטע בהוראה מגבוה.
מבלי שהתכוונו לכך, שחקני נבחרת החופים בכדורגל יצרו גל מחאה חדש – מחאת ההמנון. שחקני נבחרת הכדורמים של איראן שיצאה לטורניר במזרח הרחוק נהגו בהתאם ושתקו וכך גם שחקני נבחרת הכדורסל במשחק ידידות מול סין במשחק שנערך בטהרן.
מבלי שהתכוונו לכך, שחקני נבחרת החופים בכדורגל יצרו גל מחאה חדש – מחאת ההמנון. שחקני נבחרת הכדורמים של איראן שיצאה לטורניר במזרח הרחוק נהגו בהתאם ושתקו וכך גם שחקני נבחרת הכדורסל
גולת הכותרת של מחאת ההמנון הייתה נבחרת הכדורגל הנערצת. בשבוע שעבר נערך משחק ידידות לקראת המונדיאל הקרוב בקטאר, מול נבחרת ניקראגווה. היציעים באצטדיון הלאומי הענק בטהרן הענק נותרו ריקים. המשטר הבין שזה היה יכול להיות עבורו גול עצמי ולכן נערך בהתאם ומנע כניסת קהל. אבל, גם השתיקה הזו סוקרה בהרחבה ברשתות החברתיות.
מה שעוד מיקד את תשומת הלב הבינלאומית היו מדי השחקנים. אף חברת הלבשה בינלאומית לא הסכימה לספק לאיראן מדים למונדיאל הקרוב בקטאר. אדידס, פומה, נייקי, ריבוק ודומותיהן חוששות מהחרם האמריקאי. יצרן ביגוד מקומי גוייס למשימה וייצר עבור הנבחרת את המדים.
אלא שמבחינת המשטר כאן לא נגמרו הצרות לאותו יום. נבחרת כדורגל החופים הייתה אמורה לחזור מהטורניר בדובאי. הטיסה שלה הוסטה מטהרן לעיר החוף בושהאר – השלטונות לא רצו עוד מחאה ספונטנית.
All members of Iran's national football team, except for two (Mehdi Torabi and Vahid Amiri), remained silent when they were supposed to sing the Islamic Republic's anthem before a friendly match against Nicaragua in Tehran ahead of FIFA World Cup. pic.twitter.com/PLWnhtieVq
— Iran International English (@IranIntl_En) November 10, 2022
כשהדבר נודע לציבור, החלו לזרום מפגינים לנמל התעופה של בושהאר, שנסגר מיד על ידי כוחות הביטחון. שחקני הנבחרת, שחלקם מחה במהלך הטורניר גם בתנועות גזיזת שיער, יצאו מהטרמינל בשיירה מאובטחת היטב.
בנוסף התפתח במהלך המהומות ענף ספורט נוסף, שצבר פופולריות עצומה בקרב הצעירים. הוא נקרא בתרגום חופשי, "העף את הטורבן": מי שמצליח להעיף את הטורבן מעל ראשיהם של אנשי הדת.
מבחינת הצעירים, כוהני הדת שזכו למעמד על באיראן מסמלים את כל חוליי השלטון: שמרנות לא מתפשרת, שחיתות וניתוק מהציבור, אגב לאו דווקא בסדר הזה. הסרטונים הללו הפכו לטרנד החם ברשת, להביך עד כמה שיותר את נציגי השלטון.
בנוסף, נשרפים ברחבי המדינה מדי יום סמלי שלטון בולטים שבעבר היו נכסי צאן ברזל. כך למשל פסלים וכרזות של קסאם סולימאני, מפקד כוח קודס של משמרות המהפכה שחוסל על ידי ארצות הברית ב-2020.
בנוסף, נשרפים ברחבי המדינה מדי יום סמלי שלטון בולטים שבעבר היו נכסי צאן ברזל. כך למשל פסלים וכרזות של קסאם סולימאני, מפקד כוח קודס של משמרות המהפכה שחוסל על ידי ארצות הברית ב-2020
A statue of Qasem Soleimani, the former commander of IRGC Quds Force, has been torched in Tehran's Argentina Square, according to a video obtained by @IranIntl. pic.twitter.com/hJe7UNrGMD
— Iran International English (@IranIntl_En) November 9, 2022
להמונים אין יותר גיבורים מהמשטר הישן, אין יותר סמלים מדור האייתוללות. יש להם גיבורים וסמלים מהמחאה החדשה – מהסה אמיני היא אחת כזו.
זירת מתיחות נוספת שמדאיגה מאוד את השלטונות הן האוניברסיטאות. על בסיס יומי הסטודנטים נוטשים את הכיתות ויוצאים להפגין, בתוך ומחוץ לקמפוסים. השבוע הודיעו הסטודנטים מהפקולטה למדעי החברה באוניברסיטת טהרן כי לא ישובו ללימודים עד אשר ישוחררו, ללא משפט, כל חבריהם העצורים. זו תגובת הציבור לקריאה של 227 חברי המג'לס – הפרלמנט האיראני – שקראו להוציא להורג את כל עצורי המהומות.
הסטודנטים נוטשים את הכיתות ויוצאים להפגין, בתוך ומחוץ לקמפוסים. השבוע הודיעו הסטודנטים מהפקולטה למדעי החברה באוניברסיטת טהרן כי לא ישובו ללימודים עד אשר ישוחררו כל חבריהם העצורים
חילוניות
אם יש משהו שמאפיין את ההפגנות בערים הגדולות, במיוחד בריכוזי צעירים, הוא היעדר המרכיב הדתי. רוב הקריאות בסרטונים מופנות כלפי ההנהגה והעומד בראשה, המנהיג העליון עלי חמינאי.
"אנחנו כבר לא שומעים קריאות של 'אללה אכבר' שמאפיינות מחאות באסלאם אלא בעיקר 'מוות למנהיג' – כשהכוונה היא כמובן לחמינאי, שזוכה לכינויים שבעבר לא היו מעיזים להפנות לדמות דתית", אומר יצחקי.
"This Is Our Last Message: We'll Rise Up If You Execute (Protesters)," students at Tehran's University of Science and Culture are heard chanting in their Saturday gathering. pic.twitter.com/iwFlsb69XF
— Iran International English (@IranIntl_En) November 12, 2022
מבחינת הצעירים, המחאה היא לא רק נגד המשטר, אלא גם נגד הדת – או ליתר דיוק, לתרגום שלה באיראן אחרי 43 שנות שלטון האייתוללות.
האם מדובר כאן בתחילתו של שינוי? קשה מאוד להעריך. המשטר בטהרן הוכיח בעבר כי כאשר הוא נדחק לפינה, הוא הופך לחסר מעצורים. בינתיים הוא מתקשה מאוד בין מהומות הסטודנטים בריכוז הפרסי בטהרן, מחאות המיעוט האזרי בצפון המדינה, הפגנות המיעוט הבלוצי בדרום, ותחושת הקיפוח של המיעוט הסוני באחוואז, סמוך לגבול העיראקי.
האם מדובר כאן בתחילתו של שינוי? קשה מאוד להעריך. המשטר בטהרן הוכיח בעבר כי כאשר הוא נדחק לפינה, הוא הופך לחסר מעצורים. בינתיים הוא מתקשה מאוד
לכל אחד במארג האתני הזה יש עילה לכעוס, וזו אולי אחת הסיבות שרבים מדברים כעת על מהפכה. היא אולי תיקח זמן, אבל כנראה כבר יצאה לדרך.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם