1. אבי אברהם, מדריך קרב מגע המעביר קורסי הגנה עצמית לקהילות בתי כנסת, מדגים בסרטון תדמית כיצד להילחם בתוקף (צילום: צילום מסך מיוטיוב)
צילום מסך מיוטיוב

לא לוקחים סיכון בבתי הכנסת בארה"ב עורכים תרגילי התגוננות מאירועי ירי

תמורת 2,000 דולר, מדריך אמנויות לחימה ישראלי מלמד את המתפללים האמריקאים להיערך לאירוע של ירי המוני בבית הכנסת ● האופציות שהוא מעמיד בפניהם: לברוח, להסתתר, או להילחם ביורה

הרב ניל קופר הפסיק את התפילה והמתין עם הוצאת ספרי התורה מארון הקודש. מולו נעלו סדרנים את דלתות הכניסה לבית הכנסת, וקהל המתפללים התייצב בנתיב הבריחה שתוכנן מראש, למקרה של ירי המוני.

10 דקות אחר כך, הרב התפנה להמשיך בתפילה ולשאת דרשה על פרשת השבוע. הסתיים תרגיל ההתגוננות הראשון מירי בבית הכנסת בפרברי פילדלפיה.

"זה לא היה מלחיץ, ולא התכוונו להפתיע אף אחד", אמר קופר אחרי שהסתיים התרגיל שנערך ב-22 ביוני בבית הכנסת בית הלל-בית אל בווינווד. "רצינו שכולם ידעו שאנחנו יודעים מה לעשות. יש לנו נהלים מסודרים. יש מי ששומר על כולם".

תרגילים מסוג זה הופכים נפוצים כעת בבתי כנסת רבים בארצות הברית. בשנה האחרונה ארעו שתי התקפות רצחניות – האחת בפיטסבורג והשנייה בפאווי, נוסף על עשרות מקרים נוספים של ארועי טרור מקומי המיוחסים לגזענים לבנים, בכלל זה מסע הרצח בחנות וולמארט בסאן-דייגו בתחילת אוגוסט.

מטרת התרגילים היא לוודא שחברי הקהילה ידעו מה לעשות אם איום יגיע לפתח דלתם. בחלק מבתי הכנסת, כמו בבית הלל-בית אל, נערכו תרגולים של תרחישי ירי בזמן תפילה. בבתי כנסת אחרים הוכנו תכניות מפורטות לאירועי ירי. ישנם גם בתי כנסת שבהם למדו חברי הקהילה כיצד להילחם ביורים אם אלו ייכנסו בשערי המקום.

טראומת פיטסבורג

תרגילי הירי משלימים את שלל אמצעי הביטחון שאימצו בתי הכנסת מאז הטבח בפיטסבורג, שבו רצח יורה 11 מתפללים באוקטובר שעבר. אמצעי הביטחון נעים מנעילת הדלתות וחיזוק החלונות ועד לשירותי ביטחון חמושים.

בחלק מהקהילות מעודדים את החברים לבוא לתפילה עם אקדחים, בשעה שבקהילות אחרות נקבעו תקנות חדשות המגבילות הכנסת נשק לבית הכנסת.

במקרה של ירי המוני, "אנשים מפגינים גבורה רק לעתים נדירות", אמר מייקל מאסטרס, מנכ"ל Secure Community Network, ארגון המספק מידע והנחיות ביטחוניות למוסדות יהודיים. "המטרה שלנו היא לתת להם ארגז כלים אפקטיבי".

תרגולי הכנה לאירועי הירי חוזרים לרוב על המנטרה המקובלת למצבי חירום בארה"ב: "לברוח, להסתתר, להילחם". לפי הגישה, יש לבחור אחת מ-3 אפשרויות ולדבוק בה: לברוח למקום מקלט, להסתתר במקום בטוח או להילחם ביורה.

בתרגול שנערך בבית הכנסת בית הלל-בית אל בווינווד, הם בחרו באפשרות הראשונה – לברוח. המתפללים יצאו באופן מסודר מחזית אולם התפילה, מול הדלתות, הסדרנים נעלו את הכניסה הראשית והפעילו אזעקה שקטה הקוראת למשטרה.

2. המשטרה באתר פיגוע הירי ההמוני בבית הכנסת "עץ החיים" בשכונת סקווירל היל בפיטסבורג, 27 באוקטובר 2018 (צילום: ג'ף סוונסן/גטי אימג'ס)
המשטרה באתר פיגוע הירי בבית הכנסת "עץ החיים" בפיטסבורג, 27 באוקטובר 2018 (צילום: ג'ף סוונסן/גטי אימג'ס)

ההכשרות משלימות את תרגילי אירוע הירי שנערכים מזה שנים בכל בתי ספר בארה"ב, כולל בתי ספר יהודיים. בגן הילדים השייך לבית הלל-בית אל נערכים תרגילי התגוננות מאירועי ירי מאז 2013. לעתים מחבקים המבוגרים שם את הילדים, או נותנים להם סוכריות על מקל כדי שישמרו על שקט בזמן התרגיל.

"כך המשחקים פחות מפחידים, והפה שלהם עסוק", הסבירה ג'ודית סקאראני, מנהלת המרכז לגיל הרך בבית הכנסת. "הסוכריות די משתיקות אותם".

"אנשים אמרו, 'טוב, עכשיו אני חושב על נתיב הבריחה שלי'", אמר ספקטור. "האם אני יכול לזרוק את הסידור שלי על היורה? אני חושב שאנשים רבים, לפחות באותו הלילה, התחילו לחשוב על התכנית שלהם"

בסולט לייק סיטי, משטרת התנועה של יוטה העבירה תדרוך על נהלי ביטחון ב"קול עמי", בית כנסת ליברלי. אמנם התדרוך לא כלל תרגיל מעשי, אך הרב סמואל ספקטור אמר שעצם קיומה של תכנית, עוזר לכולם לחוש בנוח יותר.

"אנשים אמרו, 'טוב, עכשיו אני חושב על נתיב הבריחה שלי'", אמר ספקטור. "האם אני יכול לזרוק את הסידור שלי על היורה? אני חושב שאנשים רבים, לפחות באותו הלילה, התחילו לחשוב על התכנית שלהם".

בתי כנסת אחרים נקטו בתכניות הכשרה אגרסיביות יותר.

תסמכו על אבי

אבי אברהם מעביר קורסי הגנה עצמית ביותר מעשרים בתי כנסת באזור העיר ניו יורק. הקורסים שלו לקבוצות מתפללים כוללים שישה שיעורים בני שעה, שבהם הם לומדים כיצד לנטרל את היורה. הוא מציע גם אפשרות לתרגול הטכניקה בזמן התפילה. עלות התכנית נעה בין 1,500 ל-2,000 דולר.

אברהם מלמד את הקבוצות להתנפל על היורה באופן קבוצתי מהצד על, להפיל אותו ולקחת את הנשק שלו. הוא אמר שהטכניקה תלויה יותר בשכל מאשר בכוח פיזי. לדבריו, מי שלא נלחם צריך לשכב על הקרקע כדי לצאת מקו האש.

"אנשים מוצאים עמוק בתוכם אנרגיה וכוח רצון בתוך שניות בודדות, כדי לוודא שהם יכולים להגן על הקהילה שלהם", הוא אמר. "זה עניין של מסירות נפש".

אם יורה ייכנס לבית הכנסת, האם המתפללים יהיו אמיצים מספיק כדי ליישם את מה שלמדו בלהט הרגע? אברהם ואחד מתלמידיו אומרים שכן. ברגע האמת, האדרנלין וההתמקדות במטרה ייכנסו לפעולה.

"לא סיימנו את ההכשרה", אמר מייקל סיגל, מתנדב בעל חגורה שחורה בקראטה, שעומד בראש מערך האבטחה של בית הכנסת האורתודוקסי "אנשי שלום" בניו יורק, שעבר אף הוא את ההכשרה אצל אברהם. "נמשיך לתרגל את זה. זה חייב להפוך לזיכרון שריר, כדי שאפשר יהיה לצמצם את הפאניקה".

מי שהשתתפו בתרגילי התגוננות מאירועי ירי אומרים, כמובן, שהעמדת פנים שמתרחש אירוע ירי המוני פוגעת בשלווה המכוונת של תפילת השבת, אך הרבנים נאנחים ומשיבים שהם רוצים להיות מוכנים.

"העסקים אינם כרגיל", אמר קופר. "אנחנו לא יכולים להתנהל כך יותר. אנו חיים בעולם שלא ניתן יותר להניח שהוא בטוח, עד כמה שזה מטריד. עלינו לערוך את התפילות בעולם שבו אנו חיים ומתפללים".

עוד 741 מילים
סגירה