אילוסטרציה: אירועים מרכזיים בעולם הערבי בשנת 2022 (צילום: AP Photo ופלאש 90, קולאז')
AP Photo ופלאש 90, קולאז'

משברים, מלחמות - ומונדיאל אחד

המלחמה באוקראינה, המונדיאל בקטאר והמשבר הכלכלי העולמי השפיעו בצורה משמעותית על מדינות המזרח התיכון ● טורקיה מצאה את עצמה כמתווכת מרכזית בין מוסקבה לקייב; ערב הסעודית המשיכה להתגרות בארה"ב; איראן התרחקה עוד יותר מהמערב – והצעירים הפלסטינים מאסו ברשות ● קסניה סבטלובה מסכמת שנה במזה"ת

אין ספק כי בשנה החולפת הפוקוס הבינלאומי היה על מזרח אירופה – אוקראינה המדממת ורוסיה המסתגרת. אולם, מהר מאוד אחרי הפלישה הרוסית התברר שגם המזרח התיכון מושפע מאוד ומשפיע מאוד על האירועים הדרמטיים באוקראינה.

כבר בחודש מרץ רצה שמועה כי רוסיה מגייסת שכירי חרב מסוריה למלחמה באוקראינה; טורקיה (וגם ישראל לרגע קט) הפכה למתווכת בין קייב למוסקבה; בטהרן החליטו להמר על ולדימיר פוטין וסיפקו לו כטב"מים מתאבדים – שזרעו מוות באוקראינה; מדינות המפרץ מצאו את עצמן בעמדה נוחה של בעלי המאה (חביות הנפט) ונהנו מהמשחק שבין רוסיה לארה"ב.

כמובן שלא היו חסרים גם אירועים מקומיים: המשבר הכלכלי החריף בלבנון גרם לאזרחים תמימים להפוך לשודדים ולדרוש את כספם מפקידי הבנקים באיומי אקדח; בעיראק חברי הפרלמנט הגיעו לישיבה עטופים בתכריכים; במצרים מצאו עוד קברי פרעונים ופתחו מוזיאונים – וכל העולם הערבי התאחד לרגע פאן־ערבי נדיר, המונדיאל הערבי הראשון בקטאר.

אוהדי קטאר במשחק הנבחרת מול הולנד במונדיאל, 29 בנובמבר 2022 (צילום: AP Photo/Darko Bandic)
אוהדי קטאר במשחק הנבחרת מול הולנד במונדיאל, 29 בנובמבר 2022 (צילום: AP Photo/Darko Bandic)

השנה של טורקיה

פתגם רוסי ידוע אומר שיש אנשים שעבורם מלחמה היא כמו אם אהובה. גם אם נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן לא היה משתמש בפתגם הזה – הוא הרי הפך למשכין שלום ולמגשר היחיד הפועל בזירה הרוסית–אוקראינית – אין ספק שהוא הצליח לנצל את המלחמה באוקראינה כדי להפוך את עצמו ואת טורקיה לגורם המזרח תיכוני הבינלאומי החשוב ביותר במערכה הזאת.

טורקיה אירחה כבר כמה סבבים של שיחות בין רוסיה לאוקראינה – ותוך כדי מכרה לצבא אוקראינה את המל"טים המתקדמים שלה – הבאירקטאר, שלהם האוקראינים אף הקדישו שיר. היא גם חסמה את הים השחור למעבר של ספינות מלחמה ואפשרה לעשרות אלפי אזרחים רוסיים לחיות ולפעול בשטחה.

פתאום התברר שלא רק רוסיה ואוקראינה זקוקות לטורקיה – שתיווכה בהצלחה בעסקת ייצוא החיטה – אלא גם ראשי נאט"ו, שזקוקים לאישורה על מנת לצרף את שוודיה ופינלנד לברית הצבאית

פתאום התברר שלא רק רוסיה ואוקראינה זקוקות לטורקיה – שתיווכה בהצלחה בעסקת ייצוא החיטה  – אלא גם ראשי נאט"ו, שזקוקים לאישורה על מנת לצרף את שוודיה ופינלנד לברית הצבאית.

מאז עברו כבר כמה חודשים אך ארדואן עדיין מתמהמה עם האישור הסופי וממשיך לדורש מפינלנד ומשוודיה שינויים מפליגים בחוקה שלהם, הסגרה של עיתונאים ופעילים פוליטיים כורדיים וויתורים אחרים.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בפגישה עם נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן בקרמלין, 13 באוקטובר 2022 (צילום: Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בפגישה עם נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן בקרמלין, 13 באוקטובר 2022 (צילום: Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

במקביל, רוסיה ממשיכה בהקמת הכור הגרעיני בטורקיה, ואף מציעה לארדואן נתח מממלכת הגז שלה בזמן שאנקרה ממשיכה לצחצח חרבות בסוריה למורת רוחן של רוסיה וארה"ב. גם בזירה המדינית טורקיה הצלחה לממש את מטרותיה השנה – החל מביקור ארדואן באבו דאבי דרך הביקור בערב הסעודית וכלה בסולחה המתוקשרת עם ישראל.

ארדואן של 2022 הוא לא ארדואן של 2016 או 2021: הוא רוצה חברים, בריתות ובעיקר השקעות. אם לא יצליח לשפר את ביצועי הכלכלה הטורקית המקרטעת – הוא יתקשה לנצח שוב בבחירות לנשיאות ביוני 2023.

ארדואן של 2022 הוא לא ארדואן של 2016 או 2021: הוא רוצה חברים, בריתות ובעיקר השקעות. אם לא יצליח לשפר את ביצועי הכלכלה הטורקית המקרטעת – הוא יתקשה לנצח שוב בבחירות

אגב, כדי לקדם את המטרה הזאת, לקראת סוף השנה ארדואן הספיק לחסל את התחרות: ראש העיר של איסטנבול נמצא אשם בהעלבת עובד ציבור וקיבל עונש מאסר, מה שהופך את ההתמודדות שלו בבחירות של 2023 לבלתי אפשרית. עתה עולה השאלה האם גם ב־2023 ארדואן יצליח להתל בכולם? והעיקר: האם הוא ימשיך להנהיג את טורקיה לעוד שבע שנים? את זה נגלה בקרוב.

ערב הסעודית מאתגרת את ארה"ב; קטאר חוגגת מונדיאל

שתי מדינות מאזור המפרץ הפרסי בלטו במיוחד השנה בזירה המזרח תיכונית: ערב הסעודית וקטאר. כמו טורקיה, גם ערב הסעודית החליטה לשחק בכל המגרשים האפשריים – האמריקאי, הרוסי והסיני.

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן מקבל את פניו של נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן בעת ביקור בריאד, בירת ערב הסעודית, 15 ביולי 2022 (צילום: Bandar Aljaloud/Saudi Royal Palace via AP, File)
יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן מקבל את נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בריאד, בירת ערב הסעודית, 15 ביולי 2022 (צילום: Bandar Aljaloud/Saudi Royal Palace via AP, File)

בחודש יולי הנשיא ג'ו ביידן עלה לרגל לג'דה הרותחת מחום ומחל על כבודו על מנת לשפר את היחסים עם יורש העצר מוחמד בן סלמאן. אולם, אחרי זמן קצר הוא גילה שערב הסעודית לא מסבירה לו פנים: הסעודים החליטו לקצץ בתפוקת הנפט, מהלך שנתפס בוושינגטון כעוין.

בחודש יולי הנשיא ג'ו ביידן עלה לרגל לג'דה הרותחת מחום ומחל על כבודו על מנת לשפר את היחסים עם יורש העצר מוחמד בן סלמאן. אולם, אחרי זמן קצר הוא גילה שערב הסעודית לא מסבירה לו פנים

במקביל, התקשורת הרוסית התענגה על קבלת הפנים הקרירה של ביידן, לעומת כבוד המלכים שהורעף על שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב שביקר בריאד בחודש מאי. יחד עם זאת, במהלך ההצבעה באו"ם בעניין הריבונות האוקראינית – ערב הסעודית ומרבית המדינות במזרח התיכון לא תמכו ברוסיה.

גם כשערב הסעודית מנסה להתוות מדיניות עצמאית היא חוששת שארה"ב תנטוש בסופו של דבר את המזרח התיכון. היא יודעת לא לחצות את הקווים האדומים ביותר. האורח החשוב ביותר לדידם של הסעודים הגיע לקראת סוף השנה. נשיא סין שי ג'ינפינג היה אמור לבקר בממלכה עוד קודם לכן, אך המצב הפנימי בסין ברקע משבר הקורונה לא אפשר זאת.

בערב הסעודית המתינו בסבלנות, הרי דברים טובים מגיעים למי שיודע לחכות להם. היחסים בין סין לערב הסעודית התפתחו והתרחבו מאוד בשנים האחרונות. גם אם הביקור הזה נתפס כאצבע בעין האמריקאית, לא מדובר רק בצעד הפגנתי אלא בביטוי אותנטי לעוצמה הסינית הגוברת במזרח התיכון ובחשיבות שערבה סעודית מעניקה ליחסים הללו.

נשיא סין שי ג'ינפינג מתקבל על ידי יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן בריאד, ערב הסעודית, 8 בדצמבר 2022 (צילום: Saudi Press Agency via AP)
נשיא סין שי ג'ינפינג מתקבל על ידי יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן בריאד, ערב הסעודית, 8 בדצמבר 2022 (צילום: Saudi Press Agency via AP)

היחסים בין סין לערב הסעודית התפתחו מאוד בשנים האחרונות. גם אם הביקור הזה נתפס כאצבע בעין האמריקאית, לא מדובר רק בצעד הפגנתי אלא בביטוי אותנטי לעוצמה הסינית הגוברת במזרח התיכון

בזמן שערב הסעודית פלרטטה עם אחרים, קטאר דווקא עבדה על יחסיה עם ארה"ב. האמיר הקטארי שייח' תמים בן חמד אאל ת'אני ביקר בדוחה בחודש ינואר. הביקור עבר באווירה ידידותית וחיובית ביותר. אחרי שפרצה מלחמת רוסיה–אוקראינה, החשיבות של קטאר עבור ארה"ב ואירופה המשיכה לגדול.

התקווה היא כי בשנה הבאה הגז הקטארי הנוזלי יוכל להחליף את הגז הרוסי בכמה מדינות אירופאיות. בתחילת דצמבר, כשכולם היו מרוכזים במונדיאל, קטאר חתמה על עסקת רכש צבאי ענקית בגובה של מיליארד דולר עם ארה"ב, ונראה שהשותפות הזאת רק תלך ותתהדק ב־2023.

ואי אפשר בלי לכתוב כמה מילים על כדורגל: קטאר – שמאז פרוץ האביב הערבי הפכה למוקצה במספר מדינות סוניות בגלל מעורבותה בגל המהפכות והמחאות בעולם הערבי והתמיכה באחים המוסלמים – סיפקה רגע נדיר של גאווה פאן־ערבית.

באופן פרדוקסלי, דווקא הביקורת המערבית נגד אספקטים שונים במונדיאל הזה – החל מפגיעה בעובדים זרים וכלה בבזבזנות – זיכתה את דוחה בתמיכה ובאהדה הערבית

אם בתחילת המונדיאל השכנים של קטאר עוד גיחכו על ההתמודדות שלה עם נושא האלכוהול באצטדיונים והיחס אל האוהדים הגייז – מהר מאוד התברר שכולם נסחפים בקסם המשחק. כולם הריעו לנבחרת מרוקו שהגיעה להישג חסר תקדים והתפעלו מהתמיכה המוצהרת בפלסטינים.

פלסטינים מעזה מנופפים בדגלי מרוקו ופלסטין בזמן הצפייה במשחקי המונדיאל, 10 בדצמבר 2022 (צילום: AP Photo/Fatima Shbair, File)
פלסטינים מעזה מנופפים בדגלי מרוקו ופלסטין בזמן הצפייה במשחקי המונדיאל, 10 בדצמבר 2022 (צילום: AP Photo/Fatima Shbair, File)

באופן פרדוקסלי, דווקא הביקורת המערבית נגד אספקטים שונים במונדיאל הזה – החל מפגיעה בעובדים זרים וכלה בבזבזנות – זיכתה את דוחה בתמיכה ובאהדה הערבית, שממנה לא נהנתה בעבר. בעולם שכולו מאבק, מחסור ומציאות עגומה – המונדיאל הנוצץ בדוחה סיפק רגע של גאווה ושמחה, וזה לא מעט.

מדינות תקועות

להבדיל מקטאר, רוב המדינות במזרח התיכון המשיכו להתבוסס בבוץ ודילגו ממשבר פוליטי למשבר כלכלי ובחזרה במהלך השנה האחרונה. בלבנון האזרחים הנואשים פשטו על סניפי הבנקים והכריחו את הפקידים להחזיר להם את הפיקדונות אחרי שהממשלה אסרה על משיכה של מטבע זר.

האזרחים הנואשים הללו הפכו לגיבורים החדשים של הלבנונים, שהמשיכו להימלט מארצם באוניות וסירות, תוך כדי סיכון חייהם. הבחירות שהתקיימו במאי לא הצליחו להביא לפריצת דרך כלשהי במישור הפוליטי, והחל מסוף אוקטובר לבנון נותרה גם ללא נשיא.

ארץ הארזים זכתה בהסכם הגבול הימי המיוחל עם ישראל, אך יעברו עוד לא מעט חודשים ואף שנים עד שהיא תתחיל לראות את הרווחים משדות הגז הנמצאים בשטחה.

החומה בין ישראל ללבנון מהצד הישראלי, כשברקע הים התיכון, 14 באוקטובר 2022 (צילום: AP Photo/Tsafrir Abayov, File)
החומה בין ישראל ללבנון מהצד הישראלי, כשברקע הים התיכון, 14 באוקטובר 2022 (צילום: AP Photo/Tsafrir Abayov, File)

ארץ הארזים זכתה בהסכם הגבול הימי המיוחל עם ישראל, אך יעברו עוד לא מעט חודשים ואף שנים עד שהיא תתחיל לראות את הרווחים משדות הגז

בסוריה פרצה בספטמבר מגפת הכולרה. במקביל, המדינה האסלאמית שוב הזכירה לכולם שהיא עדיין מסוגלת להרים את הראש. למרות המאמצים הערביים להחזיר את סוריה אל החיק הערבי, דווקא ההשפעה האיראנית המשיכה לגדול. במקביל, השמועות על כך שאלפי חיילים סוריים ישוגרו לשדה הקרב באוקראינה התבררו כבדיה.

גם עיראק לא זכתה ליהנות השנה מיציבות פוליטית: הכאוס בפרלמנט העיראקי הגיע לשיאו בינואר–פברואר. סמוך לפרלמנט התנהלו קרבות רחוב בזמן שחברי פרלמנט מהמפלגה של מוקתדא א־סדר הגיעו לישיבות עטופים בתכריכים במחאה על הקיפאון הפוליטי וההתערבות האיראנית.

הניסיון לבחור את יו"ר הפרלמנט נגמר בקטטה ולרגע היה נדמה שהמערכת הפוליטית התפוררה לאבק וכי אין לה תחיה. רק באוקטובר סוכם על בחירת הנשיא החדש – פוליטיקאי כורדי בשם עבד אל־לטיף רשיד, שבתורו מינה את ראש הממשלה מוחמד שיעה א־סודאני.

תימן חוותה רגע של נחת עם הטיסות הראשונות שיצאו מנמל התעופה בצנעה בחודש מאי, אך לאחר מכן שוב חזרה למלחמת האזרחים המדממת

תימן חוותה רגע של נחת עם הטיסות הראשונות שיצאו מנמל התעופה בצנעה בחודש מאי, אך לאחר מכן שוב חזרה למלחמת האזרחים המדממת. במהלך העשור האחרון נהרגו – או נפצעו קשה – בתימן 11 אלף ילדים.

ילד סוחב מכלי מים ממרכז חלוקה באזור צנעה, בתימן (צילום: AP Photo/Hani Mohammed)
ילד סוחב מכלי מים ממרכז חלוקה באזור צנעה, תימן (צילום: AP Photo/Hani Mohammed)

איראן מתרחקת מהמערב ונופלת לזרועות רוסיה

שנת 2022 נפתחה עם הביקור הרשמי הראשון של הנשיא האיראני החדש איברהים ראיסי במוסקבה – רגע אחד לפני שרוסיה תקפה את אוקראינה. הביקור ההוא דווקא הסתיים ללא הישגים משמעותיים עבור איראן, אך כעבור חודשים ספורים התברר שרוסיה זקוקה לחברים מטהרן כמו אוויר לנשימה.

שיתוף הפעולה הצבאי בין מוסקבה לטהרן התרחב לשיגור של אלפי כטב"מים מתאבדים מסוג "שאהד 136", מה שהשפיע באופן משמעותי על זירת המלחמה באוקראינה והביא לנפגעים אוקראינים רבים.

שיתוף הפעולה הצבאי בין מוסקבה לטהרן התרחב לשיגור של אלפי כטב"מים מתאבדים מסוג "שאהד 136", מה שהשפיע באופן משמעותי על זירת המלחמה באוקראינה

אם בתחילת השנה הבכירים בוושינגטון עוד דיברו בביטחון מלא על התקדמות בעסקת הגרעין עם איראן, לקראת סוף השנה התברר שהעסקה, למעשה, מתה – גם בגלל הדרישות הבלתי־אפשריות של האיראנים וגם בגלל שלמתווכים הרוסיים אין שום עניין בכך שהרפובליקה האסאלמית תחתום על העסקה ותתקבל בזרועות פתוחות על ידי המערב.

נראה שגם באיראן סוף־סוף הגיעו להכרעה – לא לחזרה ליחסים כלשהם עם המערב, כן לברית המתהדקת עם רוסיה וסין. ומה תיתן רוסיה בתמורה לכטב"מים האיראניים שעוזרים לה לפגוע בתחנות הכוח באוקראינה ובבתי המגורים ברחבי המדינה?

נזק שנגרם למבנה בקייב בעקבות מל"ט איראני, 17 באוקטובר 2022 (צילום: AP Photo/Roman Hrytsyn)
נזק שנגרם למבנה בקייב בעקבות מל"ט איראני, 17 באוקטובר 2022 (צילום: AP Photo/Roman Hrytsyn)

במערב ובישראל חוששים – ולא בכדי – שרוסיה עלולה להעביר לאיראן רכיבים חשובים ומתקדמים החיוניים למערך ההגנה האיראני, ואולי גם טכנולוגיות בתחום הגרעיני.

בעיצומה של השותפות הפורייה עם מוסקבה, באיראן פרצו מחאות המוניות אחרי שבספטמבר משטרת הצניעות האיראנית רצחה את מהסה אמיני – צעירה איראנית ממוצא כורדי, שכל חטאה הסתכם בכך שלא חבשה את החיג'אב לפי הקריטריונים הנוקשים של המשטר האיראני.

גם לקראת סוף השנה המשטר עדיין לא מסוגל לדכא את המחאה ההמונית. יחד עם זאת, הדיכוי הופך לאלים יותר ויותר וכולל גם הוצאות להורג, עינויים קשים ואונס נשים

גם לקראת סוף השנה המשטר עדיין לא מסוגל לדכא את המחאה ההמונית. יחד עם זאת, הדיכוי הופך לאלים יותר ויותר וכולל גם הוצאות להורג באישום של "כפירה ועוינות נגד האל", עינויים קשים ואף אונס של נשים.

ככל שאיראן הופכת למנודה יותר במערב, כך היא מתקרבת יותר לרוסיה. ב־2023, ככל הנראה, נראה את המשך ההתחממות ביחסים בין שתי מדינות שהפכו למנודות בעולם בגלל גחמות שליטיהן.

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, נשיא איראן אבראהים ראיסי ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין בטהרן, 19 ביולי 2022 (צילום: Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, נשיא איראן אבראהים ראיסי ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין בטהרן, 19 ביולי 2022 (צילום: Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

מצרים וירדן נאבקות במשבר הכלכלי

מצרים הייתה עסוקה השנה בהישרדות כלכלית: היא עוד לא התאוששה ממשבר הקורונה שפגע קשה בכלכלתה ובזרם התיירות הבינלאומי – וכבר מצאה את עצמה בעיצומה של המלחמה הרוסית באוקראינה.

בחודש מרץ, אלפי תיירים רוסיים ואוקראיניים מצאו את עצמם לכודים בבתי המלון במצרים לאחר שתנועת המטוסים לאוקראינה פסקה לחלוטין בגלל המלחמה. גם הטיסות לרוסיה הופסקו בגלל המלחמה והסנקציות המערביות.

בהמשך נאלצה מצרים להתמודד עם משבר החיטה. בשנים האחרונות מצרים הסתמכה על רכישת חיטה משתי מדינות – רוסיה ואוקראינה. בסופו של דבר החוזים עם אוקראינה בוטלו וכעת חלק הארי של החיטה מגיע מרוסיה.

בהמשך נאלצה מצרים להתמודד עם משבר החיטה. בשנים האחרונות מצרים הסתמכה על רכישת חיטה משתי מדינות – רוסיה ואוקראינה. בסופו של דבר החוזים עם אוקראינה בוטלו

המדינות הערביות ניסו לסגור את הארנק, אך בלית ברירה המשיכו לתמוך במצרים מחשש לקריסה כלכלית בארץ הנילוס. גם המוסדות הפיננסיים הבינלאומיים נאלצו להתיישר ולאפשר לקהיר הלוואות נוספות.

שדות חיטה בטיביליסקאיה, רוסיה (צילום: AP Photo/Vitaly Timkiv, File)
שדות חיטה בטיביליסקאיה, רוסיה (צילום: AP Photo/Vitaly Timkiv, File)

גם בירדן המשבר הכלכלי נתן את אותותיו: לקראת סוף דצמבר התפתחה מחאה אלימה בחלק הדרומי של הממלכה. רבבות ירדנים יצאו מבתיהם על מנת למחות נגד יוקר המחיה ונגד המשטר שלדידם לא עושה די על מנת לסייע לאזרח הפשוט.

המציאות הפלסטינית ממשיכה להיות עגומה

2022 חלפה ברשות הפלסטינית בסימן הניוון: לא התקיימו בחירות, לא הייתה שום תזוזה פוליטית ולא נערכו שיחות פיוס בין פת"ח לחמאס. יחד עם זאת, אין ספק שהמצב ברשות הפלסטינית השתנה באופן דרמטי.

ארגון "גוב האריות" זוכה בפופולריות בקרב "דור הטיקטוק", שנואש לראות שינוי כלשהו ברמאללה וסולד ממפלגות ומעסקנות פוליטית פלסטינית. בסקר דעת קהל שבוצע על ידי המכון לחקר דעת הקהל ברמאללה לקראת סוף השנה התברר כי יותר מ־70% מהפלסטינים תומכים בקיום עצמאי של ארגוני טרור כמו "גוב האריות" – ומתנגד לפעילות של הרשות הפלסטינית נגדם.

הדור הפלסטיני החדש לא מאמין בשתי מדינות ולא רוצה בהידברות עם ישראל. נראה שעם הזמן הניכור בין ישראל לדור הפלסטיני הצעיר רק ילך ויגבר. דווקא בדוחה הרחוקה  הפלסטינים רוו קצת נחת

הדור הפלסטיני החדש לא מאמין בשתי מדינות ולא רוצה בהידברות עם ישראל. נראה שעם הזמן הניכור בין ישראל לדור הפלסטיני הצעיר רק ילך ויגבר. דווקא בדוחה הרחוקה – שתומכת בחמאס ומארחת את בכירי הארגון – הפלסטינים רוו קצת נחת.

מצעד תמיכה בארגון "גוב האריות" בעזה, 10 בדצמבר 2022 (צילום: Atia Mohammed/Flash90)
מצעד תמיכה בארגון "גוב האריות" בעזה, 10 בדצמבר 2022 (צילום: Atia Mohammed/Flash90)

המגדלים הוארו בצבעי הדגל הפלסטיני וכוחות הביטחון והשוטרים הקטאריים גילו סלחנות יוצאת דופן ביחס לאוהדים שהסתובבו עם הדגלים והחולצות שנשאו את השם Palestine. ישראל גילתה במונדיאל הזה שהצעירים בעולם הערבי כלל לא שכחו את הפלסטינים, גם כשברקע יש שותפות הולכת וגוברת בין העולם הערבי לישראל.

השנה ישראל חתמה על הסכמים נדירים בתחום החשמל והמים עם ירדן והגבירה את שיתוף הפעולה הכלכלי עם מצרים ועם מדינות המפרץ ומרוקו. הסוגיה הפלסטינית עדיין חשובה ומגדירה את היחס לישראל ולישראלים.

גם הסקרים שבוצעו בקיץ על ידי מכון וושינגטון ללימודי המזרח התיכון מעידים על כך: התמיכה ב"הסכמי אברהם" פחתה השנה, במיוחד בקרב הצעירים – וזה המצב בכל מדינות ערב, גם במדינות "הסכמי אברהם".

פלסטינים מבעירים צמיגי גומי במהלך מבצע צה"ל בעיר שכם בגדה המערבית, 7 בדצמבר 2022 (צילום: Nasser Ishtayeh/Flash90)
פלסטינים מבעירים צמיגים במהלך מבצע צה"ל בעיר שכם, 7 בדצמבר 2022 (צילום: Nasser Ishtayeh/Flash90)

התמיכה ב"הסכמי אברהם" פחתה השנה, במיוחד בקרב הצעירים – וזה המצב בכל מדינות ערב, גם במדינות "הסכמי אברהם". בשנה החדשה ישראל תצטרך להתמודד גם עם הכאוס ההולך והגובר בשטחי הגדה המערבית

בשנה החדשה ישראל תצטרך להתמודד גם עם העניין הזה וגם עם הכאוס ההולך והגובר בשטחי הגדה המערבית, ברקע היחלשות הרשות הפלסטינית. ההתמודדות של ממשלת הימין הקיצוני – שרבים מחבריה חולמים בקול על כך שהפלסטינים ימצאו את מקומם בירדן השכנה –  בטח לא תהיה פשוטה או קלה.

ובכל זאת, את הפיל זה לא ניתן יהיה להחביא או להסתיר. לצד השאיפה להרחבת "הסכמי אברהם", ישראל תצטרך להתעורר מהחלום המתוק ולהסתכל בפניה של המציאות החדשה הנוצרת בשטחים, ממש כאן, מעבר לגבול.

עוד 2,168 מילים
סגירה