השבוע חזרו פעילי חמאס לנסיכות קטאר אחרי חודש היעדרות. מדוע הלכו וחזרו? מהי האמת הקשה לעיכול שמסתתרת מאחורי החסות שמעניקה הנסיכות העשירה לארגון הטרור?
בתחילת השבוע חשף עיתון "אילאף" של המפרץ הפרסי, כי בתום המונדיאל אפשרה קטר לפעילי חמאס לשוב לנסיכות. לפני המונדיאל ביקשה הנסיכות מהנהגת חמאס לצאת מהמדינה לטורקיה, נותנת החסות השנייה של הארגון.
השבוע חשף עיתון "אילאף" של המפרץ הפרסי, כי בתום המונדיאל אפשרה קטאר לפעילי חמאס לשוב לנסיכות. לפני המונדיאל ביקשה הנסיכות מהנהגת חמאס לצאת מהמדינה לטורקיה, נותנת החסות השנייה של הארגון
ההסבר הרשמי הוא שקטאר אפשרה לכל העולם להגיע למונדיאל, כולל אזרחים ישראלים. הסכנה הייתה כי ישראל תחדיר כביכול לקטאר אנשי ביטחון כדי לחסל את הנהגת חמאס. מדובר לדוגמה בח'אלד משעל, אסמעאיל הניה, חוסאם בדראן, ח'ליל אל-חיה ומוסא אבו מרזוק.
הטענה המגוחכת לפיה ישראל כביכול תיזום פעולת חיסול תחת אורות הזרקורים, בזמן שכל עיני העולם נשואות למשחקי המונדיאל היא הזויה לחלוטין. טבען של זרועות הביטחון ומנגנוני המודיעין לפעול בשקט ובעלטה וסודיות מוחלטת ולא מול עדשות כל כתבי הספורט על גבי הגלובוס.
אם כן, מהי האמת הקשה שמסתתרת מאחורי פינוי פעילי חמאס לפני המונדיאל והחזרתם אחרי?
1. הסתרת החסות לטרור
הוצאת הטרוריסטים חוסכת לקטר מצב מביש בו תתפוס עדשה של עיתונאי זר את אחד מפעילי חמאס בזמן המונדיאל. אמנם זו עובדה שמארחת המונדיאל היא תומכת טרור סדרתית ידועה, אך הייתה סכנה כי הנושא יעלה בזמן המונדיאל, במקרה שבתקופה רגישה זו יבוא כתב של אחת הרשתות במגע עם הנהגת חמאס, דובר, שומר ראש, נהג וכד'.
הטענה המגוחכת לפיה ישראל כביכול תיזום פעולת חיסול תחת אורות הזרקורים, בזמן שכל עיני העולם נשואות למשחקי המונדיאל היא הזויה לחלוטין. טבען של זרועות הביטחון ומנגנוני המודיעין לפעול בעלטה
2. פתח IN, חמאס OUT
אמנם נסיכות קטאר התאמצה להבליט את הסוגיה הפלסטינית ע"י תעמולה ברשתות החברתיות, עידוד הרמת דגלי פלסטין והתגרות בעיתונאים ישראלים, אך בפועל, דאגה קטאר להרחיק מהמדינה את ההנהגה הפלסטינית המייצגת את עזה והזמינה דווקא את הראיס אבו מאזן ואת משפחתו.
אחרי כעשור של תמיכה בחמאס, הציגה הנסיכות בפני העיתונות המערבית מצגת שווא לפיה קטאר תומכת כביכול ברשות הפלסטינית ולא בחמאס. אבו מאזן נפל בפח התעמולתי והגיע למשחקים, שם הופיע לצד תמים בן חמד נסיך קטאר במשחק הפתיחה.
3. הוצאות המונדיאל היו הופכות את עזה להונג קונג
האמת הקשה ביותר לעיכול היא, שקטאר מטפטפת דולרים שאינם מספיקים באמת לשיקומה של עזה. מטרת הכספים היא שליטה, כלומר ליצור תלות כלכלית של הנהגת חמאס בנסיכות.
קטאר הוציאה סכום דמיוני של 200 מיליארד דולר לאירוח המונדיאל. אם קטאר הייתה באמת ובתמים (כאן אני רומז לאמיר קטאר) מתכוונת למילים שהיא מפיצה בתקשורת אל-ג'זירה וברשתות החברתיות בדבר שיקום עזה, דאגה לילדיה העניים, "פלסטין בליבנו" ושאר הסיסמאות הריקות, היא הייתה אכן משקמת את עזה.
האמת הקשה לעיכול היא שקטאר, שהוציאה 200 מיליארד דולר לאירוח המונדיאל, מטפטפת דולרים שאינם מספיקים לשיקום עזה. מטרת הכספים היא שליטה, יצירת תלות כלכלית של הנהגת חמאס בנסיכות
עם הסכום שעלה המונדיאל, עזה לא רק הייתה משתקמת אלא הופכת לפנינה של המזרח התיכון, ממש הונג קונג: גורדי שחקים, השקעות, פרויקטים כלכליים, חינוך ותרבות ועוד. כל הכסף שהיה מגשים את חלומם של שני מיליון עזתים לדורות רבים, התבזבז על ארבעה שבועות של כדורגל (עם כל הכבוד שאני רוכש למשחק).
4. חמאס מושחת כמו פתח
אחד מסודות הפופולריוּת של חמאס בעבר, הייתה אורח החיים הפשוט של הנהגת הארגון. הדור של אחמד יאסין מייסד הארגון היה מתנהל בבתים פשוטים באווירה של עוני וההנהגה נראתה בתמונות כשחבריה אוכלים פיתה עם שמן זית בישיבה מזרחית על גבי שטיחים.
כיום הנהגת חמאס מתארגנת במלונות יוקרה זוהרים של נסיכוּת הנפט הבזבזנית וסועדת בהסדר הכל-כלול. הנהגת חמאס הפכה מושחתת בדיוק כמו הנהגת פת"ח/אש"ף, נגדם הופנתה הביקורת בשנות ה-90. הרעב בעזה אינו מטריד את הנהגת חמאס הנהנית מחיי יוקרה, מכוניות מפוארות ווילות. חלקם אף הוציאו את בני משפחותיהם מהגיהינום של עזה לגן עדן הנפט הקטארי.
דור מייסדי חמאס התנהל בבתים פשוטים וחברי ההנהגה צולמו אוכלים פיתה עם שמן זית בישיבה מזרחית על שטיחים. כיום ההנהגה שוהה במלונות יוקרה זוהרים של נסיכוּת הנפט הבזבזנית וסועדת בהסדר הכל-כלול
האם מישהו בעזה עדיין מאמין לכוונות הטובות של הנהגת חמאס המתרפסת בפני הנסיכים העשירים מהנסיכות הקטנה? כאן המקום לשאול: מהן בעצם המטרות האמתיות של מנהיגי קטאר בנוגע לפתרון הסוגיה הפלסטינית? שיפור חיי האזרחים אינה אחת מהן.
ד"ר ירון פרידמן הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, חוקר מרצה ומורה לערבית בחוג ללימודי המזרח התיכון והאיסלאם באוניברסיטת חיפה. היה פרשן לענייני ערבים בויינט, ספריו "העלווים – היסטוריה, דת וזהות" (2010) ו"השיעים בארץ ישראל" (2019) יצאו לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן. מנהל את הניוזלטר "השבוע במזרח התיכון", שאליו אפשר להצטרף כאן: https://did.li/CWtlC. לפודקאסט של ירון "השבוע במזרח התיכון": https://did.li/mAz5q
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם