כינונה של המדינה היהודנית

חרדים בהר הבית, 15 במאי 2017 (צילום: Sliman Khader/Flash90)
Sliman Khader/Flash90
חרדים בהר הבית, 15 במאי 2017

הבה נגיד זאת ולא נבוש: אנו חוזים ברגעי כינונה של המדינה היהודנית בארצנו. האות נו"ן תיצור מושג חדש שיהיה לדיראון עולם, ויהא זה נו"ן של כולנו תרתי משמע.

האות נו"ן וכמוה נו"ן סופית משמשות בלשוננו בשמות עצם ושייכות שונים. הן מופיעות בהתייחס לתחומי מקצוע ועיסוק, כמו כלבנות-כלבן. הן גם מופיעות בהקשר של מצב אישי מיוחד, כמו אלמנות-אלמן, או בהקשר של נטיית אופי או הלך רוח, כמו דאגנות-דאגן, חייכנות-חייכן. היא גם מסמלת תפיסות-עולם מסוימות, וקבוצות ויחידים המביעים אותן, כגון שמרנות ושתפנות. התארגנויות ויחידים אלה מאמינים בצדקת הדרך אך אינם מאופיינים בפעילות אלימה ומקפחת לצרכי הגשמתה.

ברצוני להצביע על המקרים, שבהם האות נו"ן מעוותת את המשמעות המקורית של מושג שהיה תמים, עובדתי ונייטרליסטי. וזאת, על-ידי החדרת נופך ערכי המביע עליונות על אחרים ונותן אישור לשימוש אלים וכוחני על-מנת להשתלט עליהם ולהבטיח את השליטה בהם. כך למשל, לאומיות הופכת ללאומנות.

יש מקרים בהם האות נון מעוותת את המשמעות המקורית של מושג ע"י החדרת נופך ערכי המביע עליונות על אחרים ונותן אישור להשתלטות אלימה וכוחנית עליהם. כך למשל לאומיות הופכת ללאומנות

לאומיות היא הרצון להשיג מדינה ריבונית ללאום, והגאווה בקיומה ובמאפייניה לאחר הקמתה. הנו"ן הנוספת מעוותת את התפיסה ללאומנות – עליונות הלאום המסוים על אחרים. עליונות מובילה להפליה לרעה של מיעוטים לאומיים ואחרים בתוך המדינה ולדיכויים בכוחנות אדנותית, ולהבעתה כלפי לאומים ומדינות אחרים, המתבטאת בהפעלת מדיניות חוץ וביטחון תוקפנית מולם. האדם הדוגל בתפיסה זאת מוגדר לאומן.

כך גם התפיסה שהמין האנושי מחולק לגזעים עוותה לכדי גזענות: יצירת היררכיה בין גזעים (קבוצות אתניות). היררכיה המבחינה בין גזעים "עליונים", שהגזען נמנה עם העליון שבעליונים ביניהם, לבין גזעים "נחותים". וכידוע, הגזענות מתירה לעליון להתעלל בנחות בתוך המדינה ולהכחידו, ואף לצאת למלחמת חורמה לדיכוי, לשעבוד ולהכחדה של נחותים ממנו במדינות ובחלקי עולם אחרים.

מן הסתם, ראוי שכלל הנו"ן יוחל גם על מדינות שאין בהן הפרדה בין דת למדינה, גם להלכה (על-פי התורה הדתית-כיתתית שבחרו בה) וגם למעשה. במדינות כאלה יש לקבוצה השלטת, הדוגלת בדת ה"נכונה", תחושת עליונות ה"מקנה" לה זכות לדכא בשם גרסה הלכתית זאת את המיעוטים ה"נחותים".

מיעוטים אלה כוללים מינים (בני כיתות אחרות המאמינים בדת השלטת, אך על-פי גרסה הלכתית שונה) וכופרים – המאמינים בדת או "אמת" אחרת, אשר יש להרוס ולקעקע את סמלי הפולחן ומקומות התפילה שלהם.

גם מאמינים בהלכה ה"נכונה", הנמנים עם קבוצות נחותות על-פי "ערכיה" של אותה דת, כמו למשל נשים או להט"בים, דינם הפליה לרעה ודיכוי.

כך גם התפיסה שהמין האנושי מחולק לגזעים עוותה לכדי גזענות: יצירת היררכיה בין גזעים (קבוצות אתניות). היררכיה המבחינה בין גזעים "עליונים", שהגזען נמנה עם העליון שבעליונים ביניהם, ו"נחותים"

מדינת-הלכה שכזאת נכונה להימצא במצב של עוינות, איום או מלחמה אל מול מדינות אחרות, על רקע התפיסה הדתית שהן מייצגות.

לפיכך, כל מדינה שאין בה הפרדה בין דת למדינה מכילה למעשה את האות נו"ן מרגע שהגדירה את תפיסתה הדתית. כך ערב הסעודית היא מזה כמאה שנים מדינה מוסלמנית סונית-והאבית (היום מדובר בגרסה והאבית ממותנת ו"מודרניסטית" יותר), אפגניסטן חזרה ב-2021 לשליטת הטאליבן ומתקיימת כמדינה מוסלמנית סונית המשלבת יסודות והאביים, חנפיים ודאובנדיים ברוחו של המולא מוחמד עומאר, ואילו איראן מהווה מדינה מוסלמנית שיעית מ-1978 ואילך, בהתאם לפרשנות הפונדמנטליסטית של האייתוללה ח'ומייני.

היום ישראל הופכת למדינה יהודנית חרד"לית, שמערכת העקרונות והכללים שמשטרה יתבסס עליהם היא נזילה ועדיין לא מגובשת סופית. אך ברי שהיא משלבת בין ריאקציה דתית אורתודוכסית בתחומים של חיי אישות, רווחה ופנים, המקפחת ומפלה לרעה "נחותים" – לבין תפיסה משיחית כוחנית בסוגיות טריטוריאליות וביחסי חוץ וביטחון.

פירוש הדבר, נפילה בת עשרות מקומות ב"מדד הדמוקרטיה" וירידה לליגה היאה למשטרים שכאלה, ליגה נו"ן.

תושבי איראן היו זקוקים ליותר משלושים שנות מוסלמנות כדי להתקומם לראשונה, ובאי-הצלחה. היום, לאחר למעלה מארבעים שנים במדבר הנו"ן, הם מנסים בשנית לחלץ עצמם מצבת המשטר. ומערכה זאת, כמו קודמתה, קוצרת אבדות בנפש, וההצלחה כלל אינה מובטחת.

תושבי איראן היו זקוקים ליותר מ-30 שנות מוסלמנות כדי להתקומם לראשונה, ובאי-הצלחה. היום, לאחר למעלה מ-40 שנים במדבר הנו"ן, הם מנסים בשנית לחלץ עצמם מצבת המשטר והצלחתם אינה מובטחת

האם אנחנו, הישראלים החרדים לגורל המדינה ולקיומה, לא כל שכן למעמדה בעולם, נשכים ונמהר לפעול על-מנת לקצר את ימי האדנותיות היהודנית, ולא נמתין עשרות שנים כפי שקרה באיראן? הבה נקווה שזה לא ייגמר בדם.

לשעבר - מורה לאזרחות; לעיתים מזומנות - עורך ומתרגם; לעיתים קרובות - כותב באתרי שיפוט כדורגל בינלאומיים

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 635 מילים
סגירה