מי שמגיע לעיר הקטנה בנדין Będzin בפולין, הנמצאת כשעה נסיעה מקרקוב, לא יוכל להרגיש את הניחוחות היהודיים שהיו בעיר במשך שנים. מעט מאוד ותיקים נשארו בבנדין כדי לספר לכולם על השכנות עם יהודי העיר, 30,000 איש, שהיו הרוב בעיר במשך מאות שנים, החל מהמאה ה-16, לצד קהילות שכנות שמנו עוד כ-70,000 איש, הרבה יותר מיהודי קרקוב.
מי שמגיע לעיר הקטנה בנדין Będzin בפולין, כשעה נסיעה מקרקוב, לא יוכל להרגיש את הניחוחות היהודיים שהיו בעיר במשך מאות שנים. ותיקים ספורים נשארו שם כדי לספר על השכנות עם 30,000 יהודי העיר
הירשמו עכשיו לניוזלטר היומי
כיום, מלבד מספר מועט של אנדרטאות, אין אזכור ממשי לנוכחות היהודית בעיר. בין אם כשרידי עבר לקומוניזם ששלט בפולין רק לפני 30 שנה או כי לכולם נוח לשכוח את בתי היהודים, שבהם גרים היום פולנים, או את עסקי היהודים שהולאמו על ידי המדינה או נתפסו על ידי פולנים שמנהלים את העסקים האלו היום.
אבל בשנים האחרונות חל שינוי באווירה.
היעד הראשון ידוע יותר – בית קפה קסום ביופיו בשם קפה ירוזלם. קפה ירוזלם הוא בית הקפה היחידי של בנדין. כל מי שנכנס אליו מרגיש כאילו עבר במנהרת הזמן לפחות 60 שנה אחורה, לבית של סבתא מפעם.
בית הקפה הוא גם סוג של מוזיאון פרטי, שנמצאים בו פריטים אשר נאספו על ידי בעליו לאורך השנים מעיזבונות של יהודי בנדין.
והיעד השני הידוע פחות – בית הכנסת המזרחי החבוי.
עד לשנת 2003, איש לא ידע על קיומו של בית הכנסת המזרחי.
עם פרוץ מלחמת העולם השנייה, שרפו הגרמנים את בתי הכנסת שבבנדין עד היסוד. שלושה בתי עלמין שהיו בבנדין נהרסו גם הם. אחד מבתי העלמין הוא היום מגרש החנייה של תחנת הרכבת המקומית של בנדין. הקהילה היהודית, פונתה כולה להשמדה.
עם פרוץ מלחה"ע שרפו הגרמנים את בתי הכנסת שבבנדין עד היסוד. 3 בתי עלמין שהיו שם נהרסו גם הם. אחד מבתי העלמין הוא היום מגרש החנייה של תחנת הרכבת המקומית. הקהילה היהודית פונתה להשמדה
בשלהי 2003, נזכר ניצול שואה בשם מנחם ליוור שנולד בבנדין כי ישנו בית כנסת קטן בחצר של בית מגורים. כשנסע לעיר הולדתו, איש לא האמין לזיכרון שנחקק במוחו.
אולם אותו יהודי התעקש. הוא לקח איתו מקומי בשם אדם שידלובסקי, מבעליו של קפה ירוזלם, וסיפר לו שלמיטב זכרונו ישנו בית כנסת חבוי ברחוב פוטוצקי 3 בעיר.
כיון שהיהמדובר בחצר מאוכלסת בתושבים, לא היה ניתן לוודא את בהירות זכרונו של ליוור.
בשנת 2004 הגיע לבנדין ניצול שואה נוסף בשם שלמה גודלובסקי, וגם הוא טען לקיומו של בית הכנסת. כשהגיעו גודלובסקי ושידלובסקי הפולנים למיקום בית הכנסת, התברר להם כי אכן בית הכנסת קיים וכי הוא משמש כמחסן.
אולם התעקשותם של השניים צלחה, כשניתן להם להיכנס בדלת הקטנה והחבויה מעין אדם והם לא האמינו למראה עיניהם.
לאחר המלחמה הפך בית הכנסת לדירה למגורים. עם השנים, רכשו הבעלים מהקומה העליונה את בית הכנסת והפכו אותו למחסן לפחם לצרכי חימום שהיה בשימוש במשך עשרות שנים.
בשלהי 2003, נזכר ניצול שואה בשם מנחם ליוור שנולד בבנדין כי ישנו בית כנסת קטן בחצר של בית מגורים. כשנסע לעיר הולדתו, איש לא האמין לזיכרון שנחקק במוחו. אולם אותו יהודי התעקש
למרבה הפלא, השתמר בית הכנסת כמעט כולו כאילו היה קפסולת זמן. למרות ההזנחה רבת השנים ולמרות שאיש לא תחזק את המבנה, עדיין נותר בית הכנסת בשלמותו.
בית הכנסת כולו הוא קטן ממדים. קירותיו מעוטרים בסימלי חגי ישראל, שניים עשר השבטים, שנים עשר מזלות החודשים ומקומות ואתרים בארץ ישראל כגון הכותל המערבי, קבר רחל, מגדל דוד ועוד.
מכיוון שהיה מדובר בממצא בעל חשיבות היסטורית גבוהה, הולאם בית הכנסת על ידי השלטונות, ובמשך השנים האחרונות עבר עבודות שיקום נרחבות, לרבות שיקום ציורי הקיר, חיזוק המבנה וכן הנגשת האתר לביקורים.
שיקום בית הכנסת נעשה תודות לאדם שידלובסקי ושני פולנים נוספים.
כשהשניים חקרו יותר, התבררה משמעות מיקומו של בית הכנסת. למעשה, הוא היה חלק מקומפלקס גדול ממדים של מבני ציבור כגון מקווה, אולם אירועים, תיאטרון יהודי, ספרייה, חיידר ללימוד לילדים ובית הכנסת
עד היום, בית הכנסת היה נגיש לבעלי קשרים ברשויות והוא נפתח לעיתים רחוקות כדי שזרים יוכלו לשזוף בו את עיניהם. למעשה, עדיין לא ניתן לבקר בו בצורה המונית כיוון שעבודות התחזוקה עדיין מתקיימות במבנה, אולם ניתן לבקר בו בתיאום מראש.
המעוניינים, יפנו למוזיאון בנדין, בטירה, שם עליהם לרכוש כרטיס ולתאם את הגעת צוות ההדרכה של המוזיאון. כתובת בית הכנסת: Potockiego, Ignacego Potockiego 3, w oficynie tylnej, 42-500 Będzin, בחצר הפנימית. טלפון: +48 32 267 77 07. ב-WAZE: Synagoga Mizrachi w Będzinie
מאיר בולקה חוקר ומגלה בשנים האחרונות את מזרח אירופה ובמיוחד את פולין. כבר 10 שנים על הקו בין פולין לישראל ועדיין לא גילה אפילו 10% מהסיפורים של יהדות אירופה לפני השואה ולאחריה. הופך כל אבן, מאתר כל פיסת מידע ומנסה להוציא את האמת לאור, גם אם היא כואבת. במסגרת עיסוקו פועל לשימור המורשת היהודית ועוסק בשימור אתרי מורשת יהודיים. לעיתים גם נאבק באנטישמיות, בעיקר זו הדיגיטלית.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם