מחאת החיג'אב נמשכת אך אינה מצליחה לערער את השלטון האיראני. "משמרות המהפכה" נוקטים בדיכוי אכזרי של המפגינים ומובילים קו קיצוני במדיניות החוץ של איראן. "משמרות המהפכה" מדכאים את הביקורת הפנימית באיראן וגובר החשש שהם יהפכו את המשטר לדיקטטורה צבאית.
מחאת החיג'אב באיראן נמשכת כבר כ-5 חודשים וסופה אינו נראה באופק. כמה מאות הרוגים, אלפי עצורים ו-5 מפגינים שהוצאו להורג, זהו מאזן הביניים עד כה.
מחאת החיג'אב באיראן נמשכת כבר כ-5 חודשים וסופה אינו נראה באופק. כמה מאות הרוגים, אלפי עצורים ו-5 מפגינים שהוצאו להורג, זהו מאזן הביניים עד כה
ייתכן שהמחאה, הגדולה ביותר בהיסטוריה של איראן מאז המהפכה האסלאמית ב-1979, תביא בסופו של דבר לנפילת המשטר, אבל בינתיים היא גרמה להקצנה של המשטר האיראני החושש לגורלו ולהתחזקות גדולה יותר של "משמרות המהפכה".
המנהיג העליון עלי ח'מינאי הפך לתלוי עוד יותר ב"משמרות המהפכה" המגינים על הישרדותו באמצעות דיכוי אכזרי של ההפגנות. מחאת החיג'אב הפכה ממאבק נגד עטיית החיג'אב ודרישה למתן זכויות לנשים, לתנועת מחאה הקוראת להפלת המשטר.
המנהיג העליון עלי ח'מינאי הפך לתלוי עוד יותר ב"משמרות המהפכה" המגינים על הישרדותו באמצעות דיכוי אכזרי של ההפגנות, מחאת החיג'אב הפכה ממאבק נגד עטיית החיג'אב ודרישה למתן זכויות לנשים, לתנועת מחאה הקוראת להפלת המשטר. pic.twitter.com/vgaA4qX189
— יוני בן מנחם yoni ben menachem (@yonibmen) February 7, 2023
בכירים בצמרת האיראנית חוששים שהמשך ההפגנות יביא להשתלטות "משמרות המהפכה" על מוסדות הרפובליקה האסלאמית והפיכת המשטר למשטר צבאי דיקטטורי, כדי להתגונן מפני הביקורת הפנימית ההולכת וגוברת ומפני הלחצים החיצוניים של מדינות המערב על איראן.
הטלוויזיה הרשמית של איראן דיווחה בתחילת השבוע כי המנהיג העליון עלי ח'מינאי העניק חנינה לעשרות אלפי אסירים, בהם כאלה שהשתתפו בהפגנות בגל מחאת החיג'אב. החנינה ניתנה לרגל יום השנה למהפכה האסלאמית שהתרחשה באיראן ב-1979.
בצמרת האיראנית חוששים שהמשך ההפגנות יביא להשתלטות "משמרות המהפכה" על מוסדות הרפובליקה האסלאמית והפיכה למשטר צבאי דיקטטורי, כדי להתגונן מפני הביקורת הפנימית והלחצים החיצוניים
נראה שעלי ח'מינאי ממשיך במדיניות "המקל והגזר" כדי לנסות ולהרגיע את גל המחאה שסופו אינו נראה באופק.
אסור לטעות, המשטר האיראני איננו משנה את האסטרטגיה שלו, הדיכוי האכזרי שהפעילו "משמרות המהפכה" הוא יעיל מאוד ויימשך. המשטר מחזיק מעמד, לגל המחאה אין הנהגה ויש חוסר תיאום בין המפגינים, אבל המצב הכלכלי הקשה באיראן יגרום לכך שמפגינים ימשיכו לצאת לרחובות.
דיכוי הביקורת הפנימית
למרות הדיכוי האכזרי של מחאת החיג'אב, נשמעת גם ביקורת פנימית על המשטר מצד חכמי דת שיעים בנג'ף ובקום ומצד בכירים לשעבר בממשל ובצבא.
הביקורת היא על הדיקטטורה האיראנית ועל הניהול הכושל של הכלכלה ע"י הנשיא אברהים ראיסי.
הנשיאים לשעבר מוחמד חאתמי וחסן רוחאני וגם יו"ר הפרלמנט לשעבר עלי לריג'אני מתחו ביקורת על הדיכוי האכזרי של המפגינים.
הנשיא לשעבר מוחמד חאתמי ופעיל האופוזיציה האיראנית הנתון במעצר בית חוסיין מוסאווי, פירסמו בנפרד הודעות לקראת יום השנה למהפכה האסלאמית שבהן קראו לרפורמות עמוקות באיראן.
לצד הדיכוי האכזרי של מחאת החיג'אב, נשמעת ביקורת פנימית על המשטר מצד חכמי דת שיעים בנג'ף ובקום ומצד בכירים לשעבר בממשל ובצבא. הביקורת היא על הדיקטטורה והניהול הכושל של הכלכלה ע"י ראיסי
בתגובה, הפכו השניים למושא התקפה של "משמרות המהפכה". העיתון "ג'וואן", שופרם של "משמרות המהפכה", האשים ב-6 בפברואר את השניים בחתירה נגד המשטר.
המשטר האיראני אינו מוכן לשמוע על שום רפורמה והוא הולך ומקצין את עמדותיו בעקבות מחאת החיג'אב, את הקו הזה מובילים "משמרות המהפכה".
המנהיג העליון שבר את ההגה חזק לכיוונה של רוסיה שמאתגרת את מדינות המערב בנושא המלחמה באוקראינה. איראן מספקת לרוסיה טילים ומל"טים ומקווה לקבל ממנה בתמורה מטוסי קרב מסוג "סוחוי 35" ומערכות הגנה אווירית מתקדמות מסוג "אס 400" שיכולות להגביל את חופש הפעולה של מטוסי חיל האוויר הישראלי בשמי סוריה.
המנהיג העליון ח'מינאי שבר את ההגה חזק לכיוונה של רוסיה שמאתגרת את מדינות המערב בנושא המלחמה באוקראינה, איראן מספקת לרוסיה טילים ומל"טים ומקווה לקבל ממנה בתמורה מטוסי קרב מסוג "סוחוי 35" ומערכות הגנה אווירית מתקדמות מסוג "אס 400" שיכולות להגביל את חופש הפעולה של מטוסי ישראל. pic.twitter.com/xmR4jZVc31
— יוני בן מנחם yoni ben menachem (@yonibmen) February 7, 2023
המנהיג העליון ח'מינאי איננו מעוניין בחתימה על הסכם הגרעין ואינו חושש מסנקציות נוספות שיטילו מדינות המערב על איראן.
המשטר האיראני אינו מוכן לשמוע על שום רפורמה והוא הולך ומקצין את עמדותיו. המנהיג העליון ח'מינאי איננו מעוניין בחתימה על הסכם הגרעין ואינו חושש מסנקציות נוספות שיטילו מדינות המערב על איראן
איראן צפויה להמשיך בשנת 2023 את הקו הקיצוני במדיניות החוץ שלה וגם כלפי פנים, זהו הקו שמכתיבים "משמרות המהפכה". העולם המערבי מגלה רפיסות מול איראן המקצינה והמדינה היחידה שמאתגרת אותה הינה ישראל. ממשל ביידן והאיחוד האירופי אינם מוכנים לנקוט בפעולה צבאית נגד איראן ומקווים שמחאת החיג'אב תביא בהמשך לקריסת המשטר האיראני.
יוני בן מנחם הוא חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מזרחן, עיתונאי, מנ"כל רשות השידור לשעבר, מרצה למזה"ת ותקשורת (צילום: דוד וינוקר)
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם