ניסיון סעודי לבנות מזרח תיכון חדש – מה הסיכויים?

שר החוץ של איראן חוסיין אמיר עבדולחיאן לוחץ ידיים עם שר החוץ של ערב הסעודית פרחאן אל סעוד בפגישתם בבייג'ינג, סין, 6 באפריל 2023 (צילום: Iranian Foreign Ministry via AP)
Iranian Foreign Ministry via AP
שר החוץ של איראן חוסיין אמיר עבדולחיאן לוחץ ידיים עם שר החוץ של ערב הסעודית פרחאן אל סעוד בפגישתם בבייג'ינג, סין, 6 באפריל 2023

סעודיה החדשה מתפייסת עם כולם, אחרי קטאר וטורקיה מגיע תורם של איראן וסוריה. ישראל בחוץ אך לא מוחרמת לגמרי. האם יש לכך סיכוי?

השבוע הופיע בעיתונות הסעודית מאמר נלהב ואופטימי של עבדאללה בן בג'אד אל-עתיבי, מומחה סעודי לפוליטיקה ולנושא התנועות האסלאמיות, תחת הכותרת "ההסדרים הגדולים במזרח התיכון". במאמר מתאר אל-עתיבי את השינויים ההיסטוריים המתחוללים ממש בימים אלה באזור, מבלי להזכיר את ישראל אפילו במילה אחת.

מומחה סעודי לפוליטיקה ולתנועות האסלאמיות, פרסם מאמר נלהב שכותרתו "ההסדרים הגדולים במזה"ת", המתאר את השינויים ההיסטוריים המתחוללים בימים אלה באזור, מבלי להזכיר את ישראל אפילו במילה

לטענתו מדובר בפיוס היסטורי בין שלושת הצירים הגדולים: ציר המתינות (מדינות סוניות מתונות כגון סעודיה, האמירויות ומצרים), הציר ה"אוּסוּלי" השמרן (טורקיה וקטאר, תומכי האחים המוסלמים) והציר העדתי (של השיעים: איראן וגרורותיה כגון חזבאללה בלבנון והחות'ים בתימן).

פיוס הצירים

הצעד הראשון בפיוס האזורי אירע בשנת 2021, כאשר התפייסה סעודיה עם נסיכות קטאר אחרי סכסוך מר (בשל פרישת קטאר מהקואליציה נגד תימן, תמיכתה באחים המוסלמים וקשריה עם איראן). בעקבות זאת החל גם פיוס בין מצרים וטורקיה. הצעד השני היה השנה במרץ 2023, עם השבת היחסים הדיפלומטיים בין סעודיה לאיראן. בעקבות זאת, גם הסכימה סעודיה להצטרף לנורמליזציה שיזמה האמירויות עם סוריה, אחרי שכבר חידשו בחריין, ירדן ותוניסיה את קשריהן עם דמשק.

אל-עתיבי טוען כי הפיוסים ההיסטוריים משתלבים עם חזון 2030 הסעודי של יציבות אזורית ופריחה כלכלית ואף חוזה כי המזרח התיכון יהפוך ל"אירופה החדשה".

כעת שוקדת סעודיה, אחרי כינוס בעיר ג'דה של שרי החוץ ממדינות המפרץ, מצרים, ירדן ועיראק, להשיב את סוריה לליגה הערבית ממנה סולקה ב-2011.

אל-עתיבי טוען כי הפיוסים ההיסטוריים משתלבים עם חזון 2030 הסעודי של יציבות אזורית ופריחה כלכלית ואף חוזה כי המזרח התיכון יהפוך ל"אירופה החדשה"

אל-עתיבי (בתמימות?) מקווה כי השבת סוריה לליגה תאפשר לה "החלטה עצמאית". אל-עתיבי אף רואה באופק את הפתרון לבעיית המלחמה בתימן, עם הארכת הפסקת האש וחילופי השבויים.

שבריריות ההסכמים

אך התמונה במציאות הרבה פחות ורודה. למעשה, סיכויי ההצלחה של הפיוס עם איראן נמוכים ביותר. "עצמאות ההחלטה הסורית" היא פנטזיה סעודית, והאכזבה בריאד הולכת להיות מרה. סוריה יצאה ממלחמת האזרחים חלשה ביותר. המשטר נשען על מיעוט של העדה העלווית ואיבד כל לגיטימציה לשלוט אחרי שהביא להגלייתם של יותר מ-5 מתוך 22 מיליון תושבים והרג של יותר מחצי מיליון תושבים. רוב ההרוגים היו מקרב עדת הרוב הסונית, זו שעדיין אינה זוכה לשוויון ולייצוג הולם בשלטון או בצבא הסורי.

יציבותו של בשאר אל-אסד תלויה כעת לחלוטין במיליציות האיראניות בסוריה. נזכיר כי הרוסים מחזיקים שם בעיקר כוחות ימיים (נמל טרטוס) ואוויריים (בסיס חמיימים) ולא קרקעיים. פינוי של המיליציות השיעיות והיועצים האיראניים תערער בוודאות את משטר אסד ותביא לחידושו של מרד האופוזיציה הסונית ואולי לחזרה למלחמת אזרחים.

בניגוד לתקוות הסעודיים, לאיראנים אין כל כוונה לוותר על פרויקט המעבר היבשתי של קאסם סולימני, להוריד את רמת ההשפעה שלהם בעולם הערבי, או את מימון וחימוש המיליציות בעיראק, בסוריה ובוודאי לא בלבנון (חיזבאללה).

סיכויי הפיוס עם איראן נמוכים. "עצמאות ההחלטה הסורית" היא פנטזיה סעודית, והאכזבה בריאד תהיה מרה. סוריה יצאה ממלחמת האזרחים חלשה, ויציבות המשטר תלויה במיליציות האיראניות בסוריה

הפסקת האש בתימן רגישה מאד וספק אם תחזיק מעמד. רק לפני שבועיים ניסו החות'ים השיעים לחסל את שר הביטחון של ממשלת עדן עם כטב"מ.

צבא דרום תימן הסוני הנתמך ע"י סעודיה והאמירויות חלש ושחוק. האם יוותרו כעת החות'ים הנמצאים בתנופת לחימה על שני המבצעים לכיבוש מארב (מזרחה) ותעז (דרומה), כאשר ידם על העליונה? האם יישמעו לאיראן אם יתבקשו להניח את נשקם? יש לזכור כי מדובר בשכירי חרב של איראן, לא ארגון שהוקם ע"י טהראן כמו חיזבאללה. אולי גם נוסיף שהחות'ים מסוממים בגת 24/7 וההחלטות שלהם לא תמיד רציונליות.

מפה חיה של הקרבות בתימן
מפה חיה של הקרבות בתימן

ומה עם צירוף סוריה לליגה הערבית? האם פשעי אסד באמת נסלחים? סעודיה נתקלת בהתנגדות אידיאולוגית של נסיכות קטאר, שתמכה לכל האורך באופוזיציה הסורית, אם כי בשלב מוקדם במלחמת האזרחים עברה תמיכתה בעיקר לאופוזיציה האסלאמית-ג'יהאדית.

מרוקו כנראה לא תתמוך בצעדי הליגה בגלל הקשרים החמים של סוריה עם יריבתה הגדולה אלג'יריה ותמיכת איראן וסוריה בפוליסריו – המורדים בסהרה המערבית. הפרסומים בעיתונות הערבית מרמזים על מתנגדות נוספות.

האכזבה הצפויה

עידן השלום והפיוסים בין המדינות המוסלמיות מתחיל טוב, אך כנראה ייגמר רע, כאשר תבין סעודיה כי מדובר באחיזת עיניים נוספת של איראן. ומה עם ישראל? סעודיה נותרה דבקה בהצעת השלום מ-2002 המתנה שלום כלל-ערבי עם ישראל במו"מ עם הפלסטינים. עם הממשלה הנוכחית בירושלים כמובן אין על מה לדבר. דמויות כמו איתמר בן גביר ובצלאל סמוטריץ' רק מאחדים את היריבים במזרח התיכון.

עידן השלום בין המדינות המוסלמיות מתחיל טוב, אך כנראה ייגמר רע, כשסעודיה תבין שמדובר באחיזת עיניים איראנית. וישראל? עם הממשלה הנוכחית אין על מה לדבר, ושריה רק מאחדים את היריבים במזה"ת

אך בינתיים, סעודיה מתקרבת לאיראן בלי להתרחק מישראל וממשיכה לאפשר טיסות של אל-על לבחריין ולאמירויות מעל שטחה בשלב זה. המודל שלה הוא האמירויות, מדיניות "גם וגם" – קשרים תקינים עם ארה"ב ועם איראן וסין באותו הזמן.

כמה זמן יימשך ירח הדבש הסעודי-איראני (או: סוני-שיעי)? כעת אנו נמצאים בחגיגות של טקס הפיוס. ההתלהבות של פרשנים סעודיים כמו אל-עתיבי הינם לרגל "החתונה" שבאה בקושי רב אחרי ריבים ממושכים ומדממים. אך כאשר יסיר "החתן" הסעודי את ההינומה מעל "הכלה" האיראנית – המשטר הרצחני הנשלט ע"י משמרות המהפכה – היא תתגלה בשיא כיעורה. כגודל הציפיות כך גודל האכזבה.

ד"ר ירון פרידמן הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, חוקר מרצה ומורה לערבית בחוג ללימודי המזרח התיכון והאיסלאם באוניברסיטת חיפה. היה פרשן לענייני ערבים בויינט, ספריו "העלווים – היסטוריה, דת וזהות" (2010) ו"השיעים בארץ ישראל" (2019) יצאו לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן. מנהל את הניוזלטר "השבוע במזרח התיכון", שאליו אפשר להצטרף כאן: https://did.li/CWtlC. לפודקאסט של ירון "השבוע במזרח התיכון": https://did.li/mAz5q

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 795 מילים
סגירה