המשכנתה התייקרה - כך תתמודדו

שוק המשכנתאות. אילוסטרציה (צילום: iStock)
iStock
שוק המשכנתאות. אילוסטרציה

רק בחודש פברואר האחרון העלה בנק ישראל את הריבית ל-4.25 וכפועל יוצא עלתה ריבית הפריים ל-5.75. שלושה ימים לתוך חודש אפריל 2023 הריבית עלתה בפעם התשיעית ברציפות, הפעם ברבע אחוז והביאה את ריבית הפריים לשיעור של 6%.

כאשר 74% מהמשכנתה הממוצעת היום הוא במסלולים המושפעים מעליית הריבית ומהאינפלציה – מסלול צמוד מדד בריבית קבועה הינו 12% מהמשכנתה ומסלול צמוד מדד בריבית משתנה הינו 21%, מדובר בהתייקרות משמעותית.

כאשר 74% מהמשכנתה הממוצעת היום הוא במסלולים המושפעים מעליית הריבית ומהאינפלציה – מדובר בהתייקרות משמעותית

ברקע העלייה התשיעית במספר מחודש אפריל 2022, הודיעו הבנקים על הצעדים השונים שבכוונתם לנקוט בכדי להקל על הלווים.

ההצעה העיקרית של הבנקים – פריסת מסלול הפריים

הבנקים השונים, כאמור, יצאו בהודעה על הצעדים השונים שבכוונתם לנקוט בכדי להקל על בעלי המשכנתאות, כאשר באופן כללי ניתן לראות פתרון אחד מוביל – פריסת מסלול הפריים.

בנק הפועלים הודיע שיספוג את התייקרות הריבית שעומדת על סך של 0.5% מחודש ינואר האחרון, ויאפשר פריסה של מסלול הפריים תוך שמירה על התנאים המקוריים של המסלול.

בנק דיסקונט הודיע שכל גידול בהחזר החודשי של המשכנתה הנובע מעליית הריבית (מחודש ספטמבר 2022) יינתן ללווים בחזרה כהלוואה ללא ריבית שיהיה ניתן לפרוס לשלוש שנים ולפרוע עוד שנתיים.

בנק לאומי עדכן על הקפאה חלקית או מלאה (תלוי מסלול ותלוי לווים) של החזרי המשכנתה למשך השנתיים הקרובות.

בנק מזרחי טפחות עדכן גם הוא על פריסה של מסלולי הפריים וכמו כן הוסיף פנייה יזומה ללקוחות הבנק שחוו עליה חדה בהחזר החודשי בכדי לסייע עם פתרונות מימון נוספים.

והבנק הבינלאומי הודיע על דחיית תשלומים, פריסה של מסלול הפריים וגם הוא עדכן על פנייה יזומה ללקוחות הבנק אשר חוו עליה חדה בהחזר החודשי.

האם הצעות הבנקים תואמות את המצב?

בהסתכלות רחבה מדובר בפתרונות המותאמים והמתאימים ביותר לתקופה בה אנו נמצאים, שכן יש לזכור שמתוכננת עוד העלאה אחת (לפחות) של הריבית עד סוף שנת 2023. עם זאת, חשוב לשים לב לאותיות הקטנות של כל הצעה והצעה (עלויות נלוות לתיק המשכנתה, עמלות פירעון מוקדם בחלק מהמסלולים וכדומה) ולא למהר לחתום על הארכה, פיצול או שינוי במסלול המשכנתה.

בהסתכלות רחבה מדובר בפתרונות המותאמים והמתאימים ביותר לתקופה בה הנוכחית, שכן מתוכננת עוד העלאה אחת (לפחות) של הריבית עד סוף 2023. עם זאת, חשוב לשים לב לאותיות הקטנות של כל הצעה

דבר נוסף שחשוב לדעת זה שכיום קיימת אפשרות שלא הייתה קיימת בעבר והיא פיצול המשכנתה בין שני בנקים. אם יש לכם רק מסלול אחד שאתם לא מרוצים ממנו, והבנק בו לקחתם את המשכנתה אינו יכול לאפשר לכם תנאים אחרים, טובים יותר, תוכלו לפצל את המסלולים. ניתן להשאיר בבנק הנוכחי מסלול אחד ולהעביר לבנק אחר שמציע לכם תנאים טובים יותר את המסלול השני.

בסופו של דבר, הבנקים מבינים שעליהם לשמר את הלקוחות שלהם בכל דרך ומוצאים את דרכם בהתמודדות עם העלאת הריבית שהביאה לעלייה בהחזרים החודשיים ולנטל על רבים מלקוחותיהם. אך מצד שני יש לזכור שמדובר בגוף פיננסי שמרוויח על הלוואות ומשכנתאות. לכן, כמו בלקיחת משכנתה ראשונה, יש לבדוק את כל התנאים לפני ביצוע מסלול כלשהו.

אמיר בן שלמה הוא יועץ משכנתאות בעל "מאני - בדרך הנכונה" לייעוץ משכנתאות ופתרונות פיננסיים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
ההתייקרות היא תהליך מתמשך של פיחות השקל מאז ימי בנט-לפיד. אני מקווה שנתניהו יצליח לעצור את האינפלציה הזוחלת, לעצות את ההתייקרויות ולהתחיל להוריד את יורק המשכנתאות. אם האופוזיציה השמאלני... המשך קריאה

ההתייקרות היא תהליך מתמשך של פיחות השקל מאז ימי בנט-לפיד. אני מקווה שנתניהו יצליח לעצור את האינפלציה הזוחלת, לעצות את ההתייקרויות ולהתחיל להוריד את יורק המשכנתאות. אם האופוזיציה השמאלנית לא תסייע הימין יעשה את זה לבד.

עוד 455 מילים ו-1 תגובות
סגירה