תכירו את הצעת חוק הרשויות המקומיות אשר הוגשה לכנסת ישראל וקובעת לראשונה חובות וזכויות של חברי מועצה מכהנים ברשויות המקומיות. זוהי הזדמנות פז להעלות את הנושא לסדר היום הציבורי, כאשר אנחנו ניצבים חודשים ספורים לפני הבחירות ברשויות.
אין זה סוד שהמנגנונים והאיזונים ברשויות המקומיות אינם מתפקדים באופן מיטבי. די בידיעות הרבות אליהן נחשפנו הנוגעות לאי סדרים, חשדות פליליים ועוד. מאחר שהשפעת הרשות המקומית על חיי התושבים והתושבות היא יומיומית וכה גדולה, מומלץ לעצור ולחשוב כמה מהדברים ניתן לשפר ברשויות באמצעות מאות חברי מועצה.
אין זה סוד שהמנגנונים והאיזונים ברשויות המקומיות אינם מתפקדים באופן מיטבי. די בידיעות הרבות הנוגעות לאי סדרים, חשדות פליליים ועוד. אך השפעת הרשות המקומית על חיי התושבים יומיומית וגדולה
אז תכירו את הצעת חוק הרשויות המקומיות (זכויות וחובות של חברי מועצה), התשפ"א–2021 אשר הונחה על שולחן הכנסת לדיון בחודש מאי 2021. מטרתה להסדיר, לטפל וליעל את עבודת חברי המועצה בכל רשות מקומית, אך בה בעת, הצעת החוק גם מטילה עליהם ועליהן חובות. ההצעה קובעת גמול להשתתפות בישיבות והחזר הוצאות, מחייבת את שר הפנים להקים קרן למימון עתירות מנהליות, לספק יעוץ משפטי לחברי המועצה, לספק להם ביטוח ועוד. אז איך יתכן שעד כה מעטים, נחשפו להצעה ומה היא מבקשת להסדיר ולקבוע?
מתוך דברי ההסבר להצעת החוק:
"תפקיד חברי המועצה הוא להוות שומרי הסף של האינטרס הציבורי ולהגן מפני שחיתות שלטונית. בפועל, לאור תנאי עבודתם כיום, הנובעים מחוסר הסדרה חוקתית של תפקידם, הופכים חברי המועצה למעין 'מתנדבים', שאין בידם הכלים המתאימים מהבחינה הכלכלית, המשפטית והדמוקרטית על מנת לבצע את תפקידם. כתוצאה מכך חברי מועצה כיום הם 'החוליה החלשה' בדמוקרטיה הישראלית. מטרתו של חוק זה לחזק ולהסדיר את מעמדם של חברי המועצה, להגדיר את חובותיהם ולהעניק להם זכויות אשר יסייעו להם במאבקם".
ההצעה, אשר הוגשה על ידי חברת הכנסת מירב בן ארי, מונחת כאבן שאין לה הופכין – הואיל ולראשי הערים המכהנים יש חשש שאם הצעת החוק תעבור ותכנס לספר החוקים – הם ייאלצו למצוא את עצמם מול חברי מועצה חזקים יותר ועם פחות שליטה וכוח על המועצה, הן בקואליציה והן באופוזיציה.
אם תתקבל הצעת החוק היא תחזק ותשפר את תפקוד חברי המועצה, הן בקואליציה והן באופוזיציה. היא תעביר אותם לראשונה לתפקיד אשר מזכה בתגמול כספי, תתמרץ לקחת חלק פעיל ולהיות נוכחים בישיבות מועצה, היא תספק להם מקור כספי למימון הוצאות, אך מעל לכל היא תספק להם ידע ויכולת לבצע את השליחות הציבורית באופן טוב הרבה יותר בהשוואה למצבם הנוכחי.
הצעת החוק מונחת כאבן שאין לה הופכין – הואיל ולראשי הערים המכהנים יש חשש שאם היא תעבור ותכנס לספר החוקים – הם ימצאו עצמם מול חברי מועצה חזקים יותר, ועם פחות שליטה וכוח על המועצה
כיום אפשרויות הטיפול במחדלים על ידי חברי המועצה מבוססות בעיקר על חשיפה תקשורתית ועל יכולת לממן באופן עצמאי הליכים משפטיים יקרים. קרי, חברי המועצה נדרשים לממן מכספם הפרטי את ההליך המשפטי כאשר הם נאבקים מול כיסה העמוק של הרשות, אשר ניזונה מכסף ציבורי של משלמי המיסים.
ההצעה קובעת לראשונה כי יתאפשר לחברי המועצה לקבל ידע ויעוץ משפטי, אשר אינו תלוי ברשות המקומית ולכן לרוב אינו בנמצא. ידע משפטי זה הינו משאב יקר ערך, אשר יסייע לחברי המועצה לבצע ביקורת יעילה ואפקטיבית על עבודת העירייה, וכן יכולת לממן את ההליך המשפטי באמצעות החזר הוצאות, כמו גם היכולת להגיש עתירות מנהלית ובג"ץ באמצעות הקרן הייעודית אשר תוקם.
לראשונה ייקבע סממן אחיד המאפשר לחברי המועצה להזדהות ולהימצא בכל מקום המוגדר ציבורי בשטח הרשות העירונית. נשמע טריוויאלי, אך תופתעו לדעת שיש חברי מועצה שנאסר עליהם להיות בשטחי העירייה. ישנם גם ראשי ערים שהנחו את הדרג המקצועי לא לשתף פעולה עם חברי המועצה, בכל נושא, בכל תחום.
הצעת החוק גם קובעת כי יש לספק לחברי המועצה ביטוח אחריות מקצועית, דבר אשר יצמצם את היכולת להלך עליהם אימים באמצעות תביעות השתקה ועוד. מעצם העובדה שחבר או חברת מועצה יידעו שיש להם הגנה, זה יאפשר להם לפעול עם פחות עכבות וביתר שאת נגד גורמים שונים הפועלים לדעתם בניגוד לאינטרס הציבורי. בנוסף הם יזכו לביטוח תאונות עבודה ואובדן כושר עבודה.
הצעת החוק קובעת גם כי יש לספק לחברי המועצה ביטוח אחריות מקצועית, שיצמצם את היכולת להלך עליהם אימים בתביעות השתקה ועוד. ההגנה תאפשר להם לפעול נגד הפועלים בניגוד לאינטרס הציבורי
בה בעת הצעת החוק מטילה על חברי המועצה חובות ואיסורים אשר לא הוטלו עליהם בעבר. הצעת החוק קובעת לראשונה מהם חובותיהם של חברי מועצה והיא נסמכת על הקוד האתי של חברי הכנסת. על פיו נקבע כי למען שמירת העקרונות הלאומיים נדרשת שמירה על כבודו של חבר המועצה ועל כבוד המועצה ונדרשת הפגנת מחויבות לתפקידו ושמירה מפני ניגוד אינטרסים, כשטובת הציבור תמיד לנגד עיניו.
דרישות הסף מחייבות את חברי המועצה לנהוג בשקיפות ואוסרות על שימוש בתפקידם הציבורי במסגרת עיסוקם הפרטי, אם התפקיד האישי נוגד את התפקיד הציבורי.
האינטרס הציבורי של כל תושבי מדינת ישראל באשר הם והן, הוא שהצעת החוק תעבור ותכנס לספר החוקים. כך נוכל כולנו לקבל שלטון מקומי יעיל יותר, מאוזן הרבה יותר ובעל כלים ותקציבים אשר ימנעו שליטה אבסולוטית של ראשי הערים, כפי שזאת קיימת היום ברשויות המקומיות.
אני תומך בהצעת החוק ומעריך שגם מאות חברי וחברות מועצה ב-256 רשויות מקומיות יהיו בעדו, אך רובם כלל אינם מודעים להצעת החוק. ומי מתנגד להצעת החוק? כמובן – ראשי הערים. הם בעלי לובי חזק מאוד בקרב חברי הכנסת וימשיכו לסרב להענקת כוח, תקציבים וידע למי שצריכים לשרת אותנו טוב יותר, תושבי ותושבות הרשויות המקומיות בכל רחבי מדינת ישראל.
מי מתנגד להצעת החוק? כמובן – ראשי הערים. הם בעלי לובי חזק מאוד בקרב הח"כים וימשיכו לסרב להענקת כוח, תקציבים וידע למי שצריכים לשרת אותנו טוב יותר, תושבי הרשויות המקומיות ברחבי המדינה
כעת נותר רק לראות מי יקדם וידאג ראשון לאינטרס הציבורי, חברי הכנסת או הציבור. אני קורא לכל המתמודדים והמתמודדות בבחירות המוניציפליות הקרובות לאמץ את הצעת החוק ולהתחייב כי בכוונתם יהיה להחיל אותה באופן וולונטרי, או לדרוש את קיומה כחלק מההסכמים הקואליציוניים מייד עם היבחרם. באמצעות הד ציבורי, אותו ניתן וצריך לעורר בבחירות, ניתן לפנות לקהל המצביעים הרחב, קהל מצביעים אשר משווע ומפלל לפוליטיקה מקומית "מזן אחר". שקופה יותר, נקיה יותר, משוחררת מאינטרסים ועצמאית הרבה יותר. כזאת אשר עובדת למען התושבים והתושבות.
רוני סאיג הוא אסטרטג ומשפטן, יו"ר תנועת "אשדוד רוצה שינוי", בוגר תוכנית ״קול מקומי״ המכשירה את מנהיגי ומנהיגות העתיד בשלטון המקומי.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם