קשה לפעמים לראות את זה, אבל להפיכה המשטרית ולפריקת העול של הממשלה ממוסרות משפטיים כלשהם של מחויבות להתנהלות תקינה ולשלטון החוק – יש גם יתרונות. אחד היתרונות של התקופה הנוכחית מתבטא בצורך לחזור, מתוקף הנסיבות המתעוררות, לעקרונות יסוד של משטר תקין ומתפקד במדינה דמוקרטית. כמו, למשל, עקרון שלטון החוק ועצמאות התביעה הכללית.
העקרונות האלה התעוררו שוב אתמול (שלישי), בסבב המהלומות האחרון שהתפרץ בין שר המשפטים יריב לוין ובין היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב־מיארה. על הפרק – היוזמה של לוין להקים ועדת בדיקה ממשלתית לחקר השימוש ברוגלות וכלי סבייר אחרים, בעקבות פרשת "פגסוס" ו־NSO.
היועצת החליטה לצאת למאבק נגד השר לנוכח כוונתו המסתמנת להשתמש בוועדת הבדיקה על מנת להתערב באופן ניהולם של תיקי האלפים, שבעניינם מתנהל כידוע משפט פלילי שבו מואשם ראש הממשלה בנימין נתניהו בעבירות של שוחד, מרמה והפרת אמונים.
לפני כחודש הודיע לוין על הכוונה להקים ועדת בדיקה ממשלתית בנושא, ואף לעגן, בהחלטת ממשלה, מתן סמכויות חקירה לוועדת הבדיקה הממשלתית, בהתאם לחוק ועדות חקירה. הבחירה להקים ועדת בדיקה ממשלתית – ולא ועדת חקירה ממלכתית – ברורה: כך לוין יוכל בעצמו לקבוע את זהות חברי הוועדה.
היועצת החליטה לצאת למאבק נגד השר לנוכח כוונתו המסתמנת להשתמש בוועדת הבדיקה על מנת להתערב באופן ניהולם של תיקי האלפים, שבעניינם מתנהל כידוע משפט פלילי
לוין אכן הודיע את מי בכוונתו להציב בראש ועדת הבדיקה – השופט המחוזי בדימוס משה דרורי, שהזדהה פומבית כתומך בהפיכה המשטרית. לוין אף פרסם טיוטה של נוסח החלטת ממשלה בנושא, אך זו טרם הובאה לאישור הממשלה. בטיוטת הצעת ההחלטה לא צוין במפורש נוסח כתב המינוי שיימסר לוועדת הבדיקה, אך נאמר כי הנוסח מצוי במזכירות הממשלה.
העיכוב בהבאת הנושא להחלטת ממשלה נובע ככל הנראה מהמחלוקת בין שר המשפטים לבין היועצת, ביחס להיקף סמכויותיה של ועדת הבדיקה, וליתר דיוק – האם הוועדה תתמקד רק בשאלות של מדיניות השימוש בכלי הסייבר והרוגלות, או שהיא תוכל להתערב גם בחקירות ובתיקים פליליים פרטניים, לרבות תיקים התלויים ועומדים בבתי המשפט.
"השימוש בכלים אלה חייב להיות מבוקר ומוסדר תוך בקרה עמוקה ומיצוי הדין ממי שעושה שימוש אסור או שימוש לרעה בכלים אלה", מסר לוין לפני כחודש, בהודעה שעלה ממנה ניחוח מאיים. "הקמת ועדת הבדיקה נועדה לבחון את השימוש שנעשה בעבר בכלים אלה, לתת המלצות לגבי דרך השימוש בהם מכאן ולהבא ולהבטיח שקיפות".
זה מה שהקפיץ את בהרב־מיארה – הרצון של לוין להתערב, באופן עקיף, באופן ניהולם של תיקים פליליים פרטניים. ולא סתם תיקים – אלא בתיקי האלפים, שבהם עומד לדין ראש הממשלה, הבוס של לוין.
ההתערבות הפוליטית העקיפה בניהול תיקים פליליים פרטניים עומדת בניגוד חריף לעיקרון עצמאות התביעה הכללית. עצמאות זו פירושה כי בניהול תיקים פרטניים אסור שיהיה אפילו קצה של השפעה פוליטית
ההתערבות הפוליטית העקיפה הזו בניהול תיקים פליליים פרטניים עומדת בניגוד חריף לעיקרון עצמאות התביעה הכללית. עצמאות זו פירושה שלצד סוגיות של מדיניות האכיפה והתביעה, שבה לפוליטיקאים יש סמכות להתערב, הרי שבניהול תיקים פרטניים אסור שיהיה אפילו קצה של השפעה פוליטית.
המשפט הפלילי חייב להיות נטרלי – ואסור לו לשמש כלי בידי השלטון לרדיפת מתנגדיו. בנוסח העדכני של הצעת המחליטים, ביקש לוין לקבוע כי כל טענה של הייעוץ המשפטי בדבר התערבות של ועדת הבדיקה בהליכים פליליים פרטניים תלויים ועומדים, תיבחן ותוכרע על־ידי ועדת הבדיקה עצמה.
עמדה כזו, המותירה בידי ועדת הבדיקה את ההחלטה הסופית האם להתערב בתיקי האלפים, כמובן שאינה יכולה להתקבל. "מנוסח זה משתמע כי הוועדה תהא רשאית, לפי שיקול דעתה, לקיים בדיקות ביחס להליך ספציפי תלוי ועומד", כתבה בהרב־מיארה אמש ללוין, "גם אם היועצת המשפטית ופרקליט המדינה התריעו כי הן צפויות לפגוע בהליך או לעלות כדי שיבוש מהלכי חקירה ממש".
היועצת הודיעה כי הממשלה אינה מוסמכת להעניק לה את הסמכות להתערב בדרך כלשהי בהליכים פליליים פרטניים תלויים ועומדים, לרבות חקירות מתנהלות והליכים בבתי המשפט.
לצד העובדה שכתב המינוי לוועדת הבדיקה חורג מסמכות הממשלה ומעמיד את הוועדה בחשש שמא היא תשבש הליכים פליליים בעודם מתנהלים, הזכירה היועצת גם את ניגוד העניינים שבו מצוי ראש הממשלה
לדברי היועצת, "עיסוק בחומרים הנוגעים בהליכים פליליים תלויים ועומדים טומן בחובו חשש מובנה להשפעה פסולה על חקירות ומשפטים מתנהלים, ולשיבוש מהלכי משפט, על כל ההשלכות הכרוכות בכך". גם בדברים האלה טמון איום ברור. ההשלכות הללו משמעותן שמי שישבש מהלכי משפט עובר בעצמו עבירה פלילית ועלול לעמוד לדין.
לצד העובדה שכתב המינוי שניסח שר המשפטים לוועדת הבדיקה חורג מסמכות הממשלה ומעמיד את הוועדה בחשש שמא היא תשבש הליכים פליליים בעודם מתנהלים, הזכירה היועצת גם את ניגוד העניינים שבו מצוי ראש הממשלה בנימין נתניהו, היה ותתקבל החלטה לפי רצונו של שר המשפטים.
זאת, "בשל השפעתה האפשרית של עבודת ועדת הבדיקה על התיק הפלילי המתנהל נגדו". הסמכת ועדת הבדיקה לעסוק בתיקים תלויים ועומדים, התריעה היועצת, מעורר חשש לשיבוש מהלכי משפט גם בתיקי האלפים.
העמדה שהביעה היועצת כל כך מובנת מאליה ונטועה בעקרונות יסוד המלווים את המדינה לאורך שנים רבות, ולכן אין זה פלא שלוין הודיע מייד כי הוא דוחה את דבריה. כמנהגה של הממשלה הנוכחית, את ניגוד העניינים שר המשפטים אינו מזהה בפעולתו שלו, אלא דווקא בפעולתה של היועצת.
העמדה שהביעה היועצת כל כך מובנת מאליה ונטועה בעקרונות יסוד המלווים את המדינה לאורך שנים רבות, ולכן אין זה פלא שלוין הודיע מייד כי הוא דוחה את דבריה
"אין לי אלא להתפלא פליאה רבה על עצם התערבותך בעניין", הוא כתב לה, "הניסיון של גוף ושל העומדת בראשו להכתיב את גבולות הגזרה של בדיקה אשר נוגעת לפרשה שהוא עצמו מעורב בה, הוא דבר שלא יעלה על הדעת. ניגוד העניינים שבו מצוי הייעוץ המשפטי לממשלה זועק לשמיים".
נוכח העובדה שהמחלוקת בנושא זה בין שר המשפטים ליועצת המשפטית כבר אינה מתבררת בחדרי חדרים אלא ניתן לה פומבי, אפשר לשער שאין בכוונתו של לוין לסגת מתוכניתו להסמיך את ועדת הבדיקה לבחון גם תיקים פרטניים.
במצב כזה, אין כל ספק שוועדת הבדיקה תברר גם טענות שיעלו סנגוריו של נתניהו ביחס לשימוש בכלי סייבר במסגרת חקירת תיקי האלפים. אם הממשלה תאשר את הצעת ההחלטה לפי עמדתו של לוין, יוגשו בעניין זה עתירות לבג"ץ, ועוד תפוד לוהט אחד יושלך למגרשה של אסתר חיות, ערב פרישתה.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
אשכרה יש לך קוראים מטומטמים אה?
ואתה יודע את זה, אם אתה מפרסם את הטיעונים המפגרים האלה, והנדסת התודעה על סטרואידים ובונה על זה שעדר הזומבים יקנה את זה.
אבל אתה צודק! הקוראים שלך אכן מטומטמים, הרי עדר השוטים שקוראים לעצמם אליטה, המליכו על עצמם קטלוג של פרסומות משרדי פרסום שלא סיים 12 שנות לימוד.
אין מצב שהשמאל הוא יהודי- לא הגיוני שעם הספר עד כדי כך מטומטם