גרעין סיני בסעודיה

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן מקבל את פניו של נשיא סין שי ג'ינפינג בארמון יאמאמה בריאד, 8 בדצמבר 2022 (צילום: Saudi Press Agency via AP)
Saudi Press Agency via AP
יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן מקבל את פניו של נשיא סין שי ג'ינפינג בארמון יאמאמה בריאד, 8 בדצמבר 2022

לפי פרסום ה-Wall Street Journal, ערב הסעודית שוקלת להסתייע בסין בבניית תחנת כוח גרעינית בממלכה. כשברקע דיונים על עסקה רחבה, הכוללת ערובות ביטחון ואספקת נשק מארה"ב, לצד פרויקט אנרגיה גרעינית, כינון יחסים עם ישראל ותמורות כלשהן לפלסטינים, נראה שריאד מעדיפה שוושינגטון תהיה זו שתסייע לה בתחום הגרעין.

לכן, וכפי שמסרו בכירים סעודים, מעבר לבחינת חלופות טכניות וכלכליות בפרויקט תשתית גדול, המהלך הסעודי ופרסומו נועדו לרדד את הדרישות האמריקאיות מסעודיה – במגבלות על מעגל הדלק ובפיקוח חודרני – להזכיר לוושינגטון שלסעודיה אפשרויות נוספות, וללחוץ עליה בנקודה הרגישה ביותר בפוליטיקה האמריקאית היום – סין.

המהלך הסעודי ופרסומו נועדו לרדד את הדרישות האמריקאיות מסעודיה, להזכיר לוושינגטון שלסעודיה אפשרויות נוספות, וללחוץ עליה בנקודה הרגישה ביותר בפוליטיקה האמריקאית היום – סין

הדרישות הבעייתיות כל כך מבחינת סעודיה קשורות למדיניות ארצות הברית, ולפיה סיועה למדינות בבניית מתקני גרעין יעמדו בתנאי אי-הפצת גרעין נוקשים, הכוללים איסור על כרייה והעשרה עצמאית של אורניום ובקרה קפדנית על מוטות הדלק המשמשים להפעלת הכור.

סין מצדה הגישה הצעה זולה ב-20% ממתחרותיה, אך חשוב מכך – היא גמישה יותר ואינה צפויה לעמוד על אותם התנאים, וזאת בניגוד מסוים למאמצי הסוכנות לאנרגיה אטומית המפצירה בריאד לשדרג את הסכם הפיקוח שלה מ-1970 כדי לאפשר פיקוח הדוק יותר.

גם חברה דרום קוריאנית וחברה צרפתית מתחרות במכרז לבניית המתקן, וההתניות שהן מציעות אמנם מקלות יותר מאלה של ארה"ב אך מחמירות יותר מאלה של סין, דבר שישפיע גם הוא על הבחירה הסעודית והשלכותיה.

עניינה של סין בבניית הכור בסעודיה הוא חלק מעניינה והשפעתה הגוברים במזרח התיכון בשנים האחרונות. רק בדצמבר האחרון ביקר נשיא סין, שי ג'ין-פינג בממלכה הסעודית, ביקור שהוביל לכינוס ממשל ועסקים סיני-ערבי שבו הוכרזו השקעות הדדיות בשווי יותר מ-10 מיליארד דולר בתחומים מגוונים ובכללם טכנולוגיה, חקלאות ונדל"ן.

סין הגישה הצעה זולה ב-20% ממתחרותיה, אך חשוב מכך – היא גמישה יותר ואינה צפויה לעמוד על אותם התנאים. זאת בניגוד מסוים למאמצי הסוכנות לאנרגיה אטומית, המפצירה בריאד לאפשר פיקוח הדוק יותר

כלכלית, כבר היום סין היא שותפת הסחר ולקוחת הנפט הגדולה ביותר של הממלכה. דיפלומטית, היא זו שתיווכה בהסכם הפיוס האיראני-סעודי במרץ השנה, במהלך שנועד להבליט את עליית השפעתה של סין באזור, מול מגבלות מדיניות החוץ האמריקאית באזור.

גם בפופולריות הסינית במזרח התיכון לא נכון לזלזל. סקר שנתי העלה כי בחמש השנים האחרונות ברצף, צעירים באזור ראו בסין בעלת ברית חשובה יותר למדינותיהם מארה"ב, בעוד שב-2022, 73% מהנשאלים תמכו בנסיגה אמריקאית מהמזה"ת.

לסין ניסיון רב בבניית כורים גרעיניים. למעשה, מבין 55 הכורים שנמצאים בבנייה כיום, 22 הינם מתוצרת רוסיה ו-19 מתוצרת סין. עם זאת, כל הכורים שהיא בונה ממוקמים בשטח סין עצמה, ולכן התמודדות על בניית כורים במדינות אחרות הינה אתגר מדיני עבורה.

גרעין אזרחי הוא גם חלק חשוב ממדיניות סין למזרח התיכון, כחלק מיוזמת החגורה והדרך, תוך הדגשת מחויבותה לאזור חופשי מנשק גרעיני. שיתוף הפעולה בתחום הזה לא יתמקד רק בבניית מתקנים, לפי הסינים, אלא גם בהכשרה, מחקר משותף, אבטחה ובטיחות.

לסין ניסיון רב בבניית כורים גרעיניים. בין 55 הכורים הנבנים כיום, 22 הם מתוצרת רוסיה ו-19 מתוצרת סין. עם זאת, הכורים שהיא בונה ממוקמים בסין עצמה, ולכן בניית כורים במדינות אחרות היא אתגר מדיני עבורה

גם יחסה של סין לתכנית הגרעין האיראנית אינו תואם לחלוטין את תפישת המערב. מצד אחד, היא מילאה תפקיד חיובי במשא ומתן לקראת הסכם ה-JCPOA. מצד שני, היא ממשיכה לסחור עם איראן למרות הסנקציות העולמיות, ובכך מזרימה כסף אל הכלכלה האיראנית המדשדשת ומסייעת לרפובליקה האסלאמית להתגבר על לחצי הסנקציות, להמשיך בתכניתה הגרעינית ולדחות את הצורך בפתרון דיפלומטי.

מדאיגה יותר היא העובדה שסין כבר מכרה לריאד טילי קרקע-קרקע ומסייעת לה לבנות טילים בליסטיים ולהקים מתקן למיצוי אורניום (להפקת עוגה צהובה) מאורניום, צעד הכרחי ראשון בדרך לשליטה במעגל דלק גרעיני, שכפי שממחישה איראן, ניתן לנצלו גם לצרכים צבאיים.

ראוי לציין, שסין לקחה חלק מרכזי בפיתוח נשק גרעיני בפקיסטן, כשסיפקה לה אורניום מועשר, אמצעים לעיבוד האורניום, טילים המסוגלים לשאת נשק גרעיני, ואת ההכשרה הנדרשת למדעני גרעין. לפקיסטן, אגב, קשרים הדוקים עם הממלכה הסעודית, כולל, כמדווח, בתחום הנשק הגרעיני.

כל דבר כזה בנפרד, ובוודאי כל אלה יחד, מדגימים את שאיפותיה של סין להתחזק באזור וכיצד היא מיישמת אותן באופן שיטתי. זאת תוך ניצול הרושם, השגוי אך נפוץ, של נסיגת ארה"ב, וסדיקת האמון בה בקרב בעלות בריתה לנוכח תגובותיה להתקפות איראן עליהם.

סין ממשיכה לסחור עם איראן למרות הסנקציות העולמיות, ובכך מזרימה כסף לכלכלה האיראנית המדשדשת ומסייעת לרפובליקה האסלאמית להתגבר על לחצי הסנקציות ולהמשיך בתכניתה הגרעינית

ישראל כמובן צריכה לעקוב מקרוב אחר התפתחות זו. פיתוח יכולות גרעין, גם אם אזרחי, בסעודיה מחייב לוודא כי לא ישמש לייצור נשק גרעיני בממלכה, יספק לגיטימציה להתקדמותה הגרעינית של איראן, ויאיץ את המרוץ לגרעין בין מדינות האזור, כולל טורקיה ומצרים.

מעורבות סינית גוברת באזור מחלישה את עמדת ארה"ב, המחויבת לביטחון ישראל, בניגוד לבייג'ינג. סין גם מגבירה את יחסיה עם איראן, האויבת הגדולה ביותר של ישראל, כולל בתחום הטכנולוגיה ובתחום הצבאי.

רכש כור גרעיני מסין כנראה לא ישתלב במאמצים לכינון יחסים בין סעודיה לישראל, ואולי יקשה על המאמצים לעשות כן, והמשך סיוע מצד סין לקידום מרכיבים במעגל הדלק הסעודי מגלם סיכון בקיצור דרכה של סעודיה לגרעין צבאי.

בראיון שנתן רון דרמר, השר לנושאים אסטרטגיים, הוא רמז כי ישראל לא תתנגד להקמת תכנית גרעין אזרחית בסעודיה בתנאים מסוימים, והעלה את האפשרות כי האחרונה תפנה לסין אם לא תיענה ע"י ארה"ב.

למחרת נמסר מלשכת רה"מ כי ישראל לא תסכים שלשכנותיה תהיה תכנית גרעין. בחודשיים הקרובים צפויים גם פגישת רה"מ עם נשיא ארה"ב וגם ביקור בסין, ובשניהם סביר שיידון נושא הגרעין בערב הסעודית ובאיזור.

חשוב שישראל תציב לנגד עיניה את יחסיה האסטרטגיים עם ארה"ב ואת יחסיה הכלכליים עם סין, את כינון היחסים עם ערב הסעודית ואת בלימת הסיכונים למרוץ חימוש גרעיני במזרח התיכון הנפיץ כל כך. האיזון בין יעדים אלה לא יהיה פשוט, אך הוא חיוני לביטחון ישראל והאיזור.

אופיר דיין, המרכז למדיניות ישראל-סין ע״ש דיאן וגילפורד גלייזר במכון למחקרי ביטחון לאומי INSS ופורום דבורה, פרשנית פוליטית קבועה בערוצי טלוויזיה

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 881 מילים
סגירה