בארצות הברית היה מי שנע באי נוחות ביממה האחרונה, לנוכח הכניסה של צה"ל לבית החולים שיפא. ולמרות זאת, המסר שיצא מוושינגטון הוא חד-משמעי. דובר המועצה לביטחון לאומי ג'ון קירבי נשאל על כך אמש וענה: "אם מדברים על שיפא, צריך תמיד לזכור מה עשה חמאס. הם משתמשים בבתי חולים כמפקדות ומסכנים אנשים חפים מפשע".
עד כאן הצידוק המוסרי. בהמשך הגיע קירבי להסבר טכני: "ארצות הברית לא מאשרת מבצעים של מדינות אחרות". מה שלא נאמר, ברור הרבה יותר: כשארצות הברית רוצה לעצור פעולות עוד לפני שהן קורות, היא יודעת להעביר מסר ברור – גם לידידות קרובות. לכן, ארצות הברית אולי לא אישרה את הכניסה לשיפא, אבל בוודאי לא הופתעה מהמהלך של צה"ל.
גורם צבאי ישראלי הגדיר את המבצע בבית החולים שיפא כשכפול של הסריקות בבית החולים רנתיסי, אשר חשפו את השימוש שעשה חמאס בבתי החולים כמחסה, מפקדה, מחסן תחמושת ומתקן חקירה וכליאה.
גורם צבאי ישראלי הגדיר את המבצע בבית החולים שיפא כשכפול של הסריקות בבית החולים רנתיסי, אשר חשפו את השימוש שעשה חמאס בבתי החולים כמחסה, מפקדה, מחסן תחמושת ומתקן חקירה וכליאה
אלא ששיפא במקרה הזה הוא הרבה יותר: הוא המבצר שבנה חמאס במשך תשע שנים מתוך מחשבה שלמעוז הזה ישראל לא תגיע. שם הוא הרגיש בטוח ומוגן. ההערכה היא כי מתחת לבית החולים בנה חמאס מערכת שלמה של חדרי פיקוד מצוידים במצלמות ששולטות על מרחב עזה, בדומה לבור השליטה המרכזי של צה"ל בקריה.
בנוסף לחדרי הפיקוד, קיימת שם רשת מנהרות המחברת את המתחם התת-קרקעי עם העיר עזה עצמה, במה שבצה"ל מכנים "המטרו". חלק מהמנהרות, על פי צילומים שהתפרסמו במהלך השנים, רחבות דיין כדי לאפשר נסיעה באופנועים.
בסריקות של צה"ל אתמול בשני בניינים – בדגש על אלה שמעל פני הקרקע, עדיין לא ברשת המנהרות עצמה – נמצא חדר פיקוד במכון ה-MRI של בית החולים ומחסן אמצעי לחימה בבניין אחר. נכון להבוקר (חמישי), הכוחות ממשיכים לשהות במתחם בית החולים ולסרוק מבנים על-קרקעיים נוספים.
"אנחנו מקלפים שכבה אחרי שכבה, לאט-לאט, כדי לא סכן את הכוחות ולא לפגוע בצוות הרפואי ובחולים", אמר אמש גורם צבאי.
לא בכדי בחר חמאס בשיפא. בית החולים ממוקם במרכז עזה, מוקף ברחובות צפופים ובניינים גבוהים, מה שנחשב בעיני המתכננים כסביבה אזרחית שצה"ל יתקשה לפעול בה, לא כל שכן לעבור דרכה. ההגיון הזה היה אחד הגורמים שדירבנו את ישראל להגיע לשם.
בית החולים ממוקם במרכז עזה, מוקף ברחובות צפופים ובניינים גבוהים, מה שנחשב בעיני המתכננים כסביבה אזרחית שצה"ל יתקשה לפעול בה, לא כל שכן לעבור דרכה
כבר במהלך "צוק איתן" ב-2014 תוכנן מבצע כניסה לשיפא, אשר נגנז בשל הסיכון הגדול לכוחות ויכול היה לגרום להסתבכות מבצעית קשה. בפעולה הנוכחית, מעבר להישג המבצעי המרשים, יש גם ממד תודעתי חשוב שמקרין על כל הרצועה: אין יותר אזור בטוח, ובכל מקום חמאס יהיה נרדף.
בצה"ל שומרים בינתיים על איפול מלא בכל הקשור לפעילות בבית החולים. סיבה אחת היא ביטחון כוחותינו, והסיבה השנייה היא כי ישראל מצלמת הכול ואוספת מסמכים וממצאים. כל החומר מועבר ליחידות הרלוונטיות שמנתחות אותו – וממנו ייבנה תיק מרשיע, בדומה לסרטון הזוועות שהכין דובר צה"ל עבור התקשורת הזרה, דיפלומטים וממשלות בעולם.
בית החולים שיפא והבונקר תחתיו הוא נכס הסברתי, שאסור לישראל לפספס במערכה על דעת הקהל העולמית. הוכחות חד-משמעיות שיוצגו לעולם מבתי החולים יבלמו בעתיד חקירות משפטיות של בתי דין בינלאומיים. בעניין הזה האחריות על ישראל גדולה מאוד: היא חייבת להימנע מטעות טקטית שיכולה להביא לאסון אסטרטגי.
בית החולים שיפא והבונקר תחתיו הוא נכס הסברתי, שאסור לישראל לפספס במערכה על דעת הקהל העולמית. הוכחות חד-משמעיות שיוצגו לעולם מבתי החולים יבלמו בעתיד חקירות משפטיות של בתי דין בינלאומיים
זו בדיוק הסיבה שיחד עם לוחמי יחידות העילית שנכנסו לבית החולים, נכנסו גם חיילים דוברי ערבית ואנשי רפואה מצה"ל. בקומות העליונות התקיים מאמץ רפואי הומניטרי של ישראל, כולל הכנסת ציוד ואינקובטורים, בעוד שבקומות התחתנות המשיכה הפעילות המבצעית "עם כדור בקנה".
גורמים בישראל עדיין מתקשים להסביר מה קרה שלשום בשעות הבוקר – אז הודיעה הנהלת בית החולים שיפא כי היא עומדת להתפנות. אלא שבצהריים הרוח שינתה כיוון, והתברר כי הצוות לא מתכוון לצאת מבית החולים. או-אז כנראה התקבלה ההחלטה בישראל לפרוץ פנימה, למרות שחלק מהמחלקות נותרו מאוישות בכ-1,500 איש.
סביר להניח שהייתה לכך סיבה נוספת: השמועות הרבות על עסקת חילופי חטופים ישראלים באסירים פלסטינים והפסקת האש שתתלווה לכך. בצה"ל הבינו שהזמן יכול להיות קצוב מאוד ולכן הוחלט לפעול. אף גורם צבאי לא אישר את הדברים הללו, אבל גם אף אחד לא שלל אותם.
בכלל, ביומיים האחרונים ניכר שצה"ל לוחץ על הגז יותר בכל מה שקשור להתקדמות הקרקעית. מחנה הפליטים שאטי שהעסיק רבות את הכוח שנכנס לרצועה מצפון נכבש בתוך יום אחד, וזו גם התמונה פחות או יותר בשכונות הדרומיות של עזה. נראה כי ההיגיון שעומד מאחורי המהלכים הללו הוא כי צה"ל רוצה לשהות בעמדות הנוחות ביותר אם וכאשר תוכרז הפסקת אש.
לגבי בית החולים שיפא, מבחינת צה"ל הוא יכול להמשיך בסריקת הקומות התחתונות תוך כדי נצירת אש, ועדיין לעמוד בהתחייבות להסכם הפסקת אש אם וכאשר יושג. מעבר לכך, ההערכה היא כי הפעילות של ישראל בבית החולים תגרום לצוותים לעזוב בסופו של דבר לדרום הרצועה, שכן חמאס כבר לא נמצא שם לאיים פיזית אלא רק דרך משרד הבריאות שלו שמעביר הוראות מהבונקר.
לגבי בית החולים שיפא, מבחינת צה"ל הוא יכול להמשיך בסריקת הקומות התחתונות תוך כדי נצירת אש, ועדיין לעמוד בהתחייבות להסכם הפסקת אש אם וכאשר יושג
גורמים ישראלים מאשרים שהמשא ומתן לשחרור החטופים מתקדם מאוד, אם כי יש עדיין פערים משמעותיים. חמאס מדבר כרגע על הפסקת אש שבין שלושה לחמישה ימים; בצה"ל מוכנית להפסקה של 24 שעות לכל היותר כדי שלא לאפשר לחמאס להתארגן מחדש. יכול להיות ששוב זה ייגמר באמצע – הן מבחינת מספר החטופים שישוחררו והן מבחינת אורך הפסקת האש.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם