הסעיפים מעוררי הפליאה בהעברת הכספים הקואליציוניים

יו"ר ש"ס אריה דרעי ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' בישיבת ראשי סיעות הקואליציה, 23 במאי 2023 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
יונתן זינדל/פלאש90
יו"ר ש"ס אריה דרעי ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' בישיבת ראשי סיעות הקואליציה, 23 במאי 2023

אתמול התקיימה ישיבה סגורה של הליכוד, בה בין היתר אמורים היו לדון על העברת הכספים הקואליציוניים כמתוכנן. בתוך הכספים הקואליציוניים שהועברו יש לא מעט סעיפים מעוררי פליאה.

אחד הסעיפים מעוררי הפליאה הוא העברה של 400 מיליון ש"ח לטובת חלוקת תווי מזון של משרד הפנים לבעלי הכנסות נמוכות.

המפלגה שמחזיקה במשרד הפנים היא מפלגת ש"ס, והיוזמה של חלוקת תווי המזון מיוחסת ליו"ר המפלגה, אריה דרעי.

אחד הסעיפים מעוררי הפליאה הוא העברה של 400 מיליון ש"ח לטובת חלוקת תווי מזון של משרד הפנים לבעלי הכנסות נמוכות. היוזמה של חלוקת תווי המזון מיוחסת ליו"ר ש"ס, המחזיקה במשרד הפנים, אריה דרעי

לכאורה, מדובר בהחלטה חשובה, גם בתוך תקופת לחימה, שכן על פי נתוני ביטוח לאומי, 8.2% מהמשפחות בישראל, שהן כ־265 אלף משפחות, סובלות מרעב. אולם  הסעיף הזה בכל זאת מצליח לעורר פליאה לנוכח מספר עובדות:

1

תווי מזון אינם בגדר פתרון חדש להקלה על חיים בעוני. מזה למעלה משש שנים פועל מנגנון בשם המיזם לביטחון התזונתי, שיתוף פעולה בין משרד הרווחה והשירותים החברתיים עם עמותות מהמגזר השלישי, במסגרתו ניתן מענה למשפחות מ93% מהרשויות המקומיות ברחבי הארץ.

המיזם הוכיח את עצמו ביכולת שלו להקל על אנשים החיים בעוני. עם זאת, לפני כארבעה חודשים הופסק הסיוע ל־6,000 משפחות רעבות במסגרת המיזם לביטחון תזונתי. זאת, אף שהתקציב הדרוש לשם כך הוא 20 מיליון שקל בלבד. לשם השוואה, המיזם לביטחון תזונתי של משרד הרווחה והמועצה הלאומית לביטחון תזונתי נהנה מתקציב של כ־100 מיליון שקל בשנה בלבד.

בחשבון פשוט, אילו היו בוחרים להרחיב את מעגל המשפחות המקבלות סיוע במסגרת המיזם באמצעות הסכום שהועבר לטובת תווי המזון של משרד הפנים, אפשר היה להקל על החיים בעוני אצל עוד 120,000 משפחות. או אם תרצו, הבטחה של ארבע שנים נוספות של פעילות של המיזם.

לאחרונה הופסק סיוע המיזם לביטחון תזונתי ל־6,000 משפחות רעבות, שתקציבו 20 מיליון שקל בלבד. אילו הורחב מעגל הסיוע הזה על חשבון תווי המזון של משרד הפנים, אפשר היה להקל על עוד 120,000 משפחות

2

תווי המזון של משרד הפנים, על פי המתווה המוצע, יחולקו פעם-פעמיים בשנה. המשמעות היא, שהעניים הם ככל הנראה עניים רק סביב מועדי החלוקה. אחרת אי אפשר להסביר את היעדר ההלימה בין המטרה לשמה מוצעת חלוקת תווי מזון כמעט חד פעמיים.

לעומת תווי המזון המדוברים, המיזם לביטחון תזונתי אפשר סיוע חודשי קבוע שיכול היה לתת תחושת ביטחון ויציבות למשפחות שחיות בעוני.

3

על פי הקריטריונים לקבלת תווי המזון של משרד הפנים, יהיו זכאים מי שהכנסותיהם נמוכות. אולם בבירור מעמיק של הקריטריונים, נראה כי מופעלת כאן סלקטיביות כפולה, משום שלא מדובר רק בהכנסה נמוכה, אלא גם מי שזכאי להנחה של 70% בארנונה.

כלומר, אם מחילים את התנאים של תווי המזון על המשפחות הנתמכות על ידי המיזם לביטחון לאומי, רק 16% מהן היו זכאיות לקבל את התווים. לחילופין, רק 14% ממקבלי הכרטיסים של משרד הפנים סובלים מחוסר ביטחון תזונתי.

דוגמה נוספת? נשים שמקבלות דמי מזונות מהביטוח הלאומי יקבלו תלושי מזון רק עד שני ילדים, לעומת משפחות הזכאיות להנחות בארנונה, שיקבלו עד שמונה ילדים. מדובר בניפוי משמעותי והחלה של סלקציה כפולה בהכללת הזכאים לסיוע.

במסיבת העיתונאים שקיים ראש הממשלה בנימין נתניהו במוצאי שבת האחרון הוא "הטיף" על כל מי שמלין על העברת 30 מיליון ₪ לטובת החרדים. הוא הזכיר שמתוך תקציב של 30 מיליארד, מדובר באלפית ועל כן זו שנאת חינם. 400 מיליון ₪ זה כבר לא אלפית. ובפרט בזמן מלחמה.

תווי המזון של משרד הפנים, לפי המתווה המוצע, יחולקו פעם-פעמיים בשנה. המשמעות היא, שהעניים הם כנראה עניים רק סביב מועדי החלוקה. לעומתם – המיזם לביטחון תזונתי אפשר סיוע חודשי קבוע

מילא נתעלם מהאחוזים ושאר פעולות החשבון שהוזכרו, לנוכח ימים שבהם נדרשים הרבה מאוד משאבים כדי להתמודד עם המלחמה שנכפתה עלינו ועם השלכותיה, עולה השאלה מדוע יש צורך בתחומי אחריות כפולים וחופפים של משרדים ממשלתיים שונים.

העברה של 400 מיליון שקלים לטובת משרד ממשלתי שאינו אמון מקצועית על האוכלוסייה שאמורה ליהנות מהזכאות לסיוע (כלומר לכל משרד שהוא אינו משרד הרווחה והשירותים החברתיים) היא החלטה תמוהה עוד יותר.

שירן טייב אלמקיאס, חוקרת עוני ומדיניות חברתית בבית הספר לעבודה סוציאלית ולרווחה חברתית באוניברסיטה העברית בירושלים. בעלת תואר ראשון בעבודה סוציאלית ותואר שני במדיניות ציבורית וממשל.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 600 מילים ו-2 תגובות
סגירה