מרוץ 2020
המרוץ לבית הלבן

טראמפ מנמנם בזמן שהמחאה בקמפוסים הגיעה לשיא

פנוי המאהל בקולומביה היה האות לגל פינויים ומעצרים אלימים של מפגינים פרו-פלסטינים בקמפוסים ברחבי ארה"ב - ומה שנשאר הוא התקדים של אוניברסיטת קולומביה שהייתה נכונה לשקול חרם אקדמי על ישראל ● אבל זה פחות מעניין את האמריקאים מאשר התקדים של נשיא לשעבר העומד למשפט פלילי, ונצפה מדי פעם מנמנם באולם המשפט ● ובינתיים באריזונה ביטלו את החוק האוסר הפלות

סטודנט מניף את דגל פלסטין על הגג של בניין המילטון בקמפוס של אוניברסיטת קולומביה בניו יורק, 30 באפריל 2024 (צילום: Pool Photo/Mary Altaffer)
Pool Photo/Mary Altaffer
סטודנט מניף את דגל פלסטין על הגג של בניין המילטון בקמפוס של אוניברסיטת קולומביה בניו יורק, 30 באפריל 2024

מאהלי המחאה הפרו-פלסטיניים בקמפוסים ברחבי ארצות הברית הגיעו לנקודת מפנה השבוע, בהובלת אוניברסיטת קולומביה: ביום שני החליטה הנהלת האוניברסיטה לנקוט בטקטיקה חדשה מול יושבי המאהל, לאחר שהמשא ומתן בין הנהלת האוניברסיטה לראשי המאהל נכשל.

הנהלת האוניברסיטה הביעה נכונות לשקול הסטת השקעות וביטול שיתופי פעולה עם חברות ואוניברסיטאות ישראליות, אך זה לא סיפק את יושבי המאהל – ובתגובה החלה ההנהלה להשעות מלימודים סטודנטים שסירבו להתפנות מהמאהל.

הדבר הוביל לכך שבלילה שבין שני לשלישי, מפגינים פרצו והשתלטו על בניין המילטון – מהבניינים החשובים והאיקוניים בקמפוס – אירועה שלווה בוונדליזם ובהתבצרות בבניין.

הדבר הוביל לכך שבלילה שבין שני לשלישי, מפגינים פרצו והשתלטו על בניין המילטון – מהבניינים החשובים והאיקוניים בקמפוס – אירועה שלווה בוונדליזם ובהתבצרות בבניין

בהמשך, באחד הסרטונים ההזויים מהתקופה האחרונה, דרשה נציגת הסטודנטים המתבצרים שהאוניברסיטה תספק להם או לפחות תרשה להם לקבל מנות אוכל בטענה שזהו סיוע הומניטרי.

בערב החליטה הנהלת האוניברסיטה לקרוא שוב למשטרה, ובלילה שבין שלישי לרביעי זו פינתה את הבניין ואת המאהל בהתנגשויות אלימות למדי, ועצרה עשרות מפגינים. הנהלת האוניברסיטה ביקשה מהמשטרה להשאר בקמפוס לפחות עד יומיים לאחר סוף הסמסטר.

פנוי המאהל בקולומביה היה האות לגל פינויים ומעצרים במאהלי מפגינים פרו-פלסטינים בקמפוסים ברחבי ארצות הברית, ששיאם באוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס (UCLA), אוניברסיטה מדינתית יוקרתית למדי אך לא בעלת היסטוריה מיוחדת של הפגנות סוערות.

המאהל ב-UCLA היה מהעקשנים ביותר וגם לווה באלימות. לטענת מפגינים פרו-ישראלים, ביום שלישי אחר הצהריים הוכתה נערה יהודייה על ידי יושבי המאהל הפרו-פלסטיני עד לאובדן הכרה. בתגובה הגיעו למאהל כמה מאות מפגינים פרו-ישראלים שהחלו להתעמת באלימות עם יושבי המאהל.

לטענת מפגינים פרו-ישראלים, ביום שלישי אחר הצהריים הוכתה נערה יהודייה על ידי יושבי המאהל הפרו-פלסטיני עד לאובדן הכרה. בתגובה הגיעו למאהל כמה מאות מפגינים פרו-ישראלים שהחלו להתעמת באלימות

הנהלת האוניברסיטה זימנה את המשטרה וזו הגיעה לקמפוס אך נתנה לעימותים להשתולל למשך שעה-שעתיים ורק לאחר מכן פיזרה את ההפגנות. בסופו של דבר, המשטרה פינתה באופן סופי את המאהל – פינוי שהיה גם הוא אלים למדי.

כוחות משטרה נכנסים לבניין המילטון באוניברסיטת קולומביה בניו יורק על מנת לפנות את הסטודנטים שהתבצרו שם, 30 באפריל 2024 (צילום: AP Photo/Craig Ruttle)
כוחות משטרה נכנסים לבניין המילטון באוניברסיטת קולומביה בניו יורק על מנת לפנות את הסטודנטים שהתבצרו שם, 30 באפריל 2024 (צילום: AP Photo/Craig Ruttle)

המסר שיוצא לציבור האמריקאי הכללי די אמביוולנטי. מחד, פינויים אלימים של סטודנטים על ידי משטרה אף פעם לא נראים טוב ומזכירים מיידית את ההפגנות נגד המלחמה בווייטנאם (שלמרות שלא היו פופולריות במיוחד בציבור בזמנן, זכו למעמד איקוני בהסיטוריה ובתרבות).

מאידך, גם ההפגנות כשלעצמן מפיקות תמונות שמעוררות אנטגוניזם: לאחר הפינוי בקולומביה ובאוניברסיטת צפון קרולינה בצ'אפל היל, צילמו המשטרה (בקולומביה) ומפגינים פרו-ישראלים (בצפון קרולינה) סרטונים בהם מורידים את דגל פלסטין ומחזירים את דגל ארה"ב לתורן המרכזי בקמפוס.

מ-UCLA יצא סרטון של קבוצה גדולה של סטודנטים מתפללים תפילה מוסלמית, תמונה שלא מחליקה טוב בגרון לאמריקאים שהיו בגיל בגרות בזמן אסון התאומים.

מ-UCLA יצא סרטון של קבוצה גדולה של סטודנטים מתפללים תפילה מוסלמית, תמונה שלא מחליקה טוב בגרון לאמריקאים שהיו בגיל בגרות בזמן אסון התאומים

בזירה הפוליטית, הרפובליקאים מצאו סוף-סוף נושא שהם יכולים להתאחד סביבו, וכצפוי הם לא מפספסים הזדמנות להתנגח באקדמיה. הדמוקרטים, בצורה מתונה יותר, גם הם ברובם תומכים בפנוי המאהלים.

מפגינים שהתבצרו באוניברסיטת קולומביה נלקחים למעצר, 30 באפריל 2024 (צילום: AP Photo/Craig Ruttle)
מפגינים שהתבצרו באוניברסיטת קולומביה נלקחים למעצר, 30 באפריל 2024 (צילום: AP Photo/Craig Ruttle)

הנשיא ג'ו ביידן נשא הצהרה ברוח זו ביום חמישי; הממסד הפוליטי הן של העיר והן של מדינת ניו יורק עמד באופן חד משמעי מאחורי המשטרה; וגם בלוס אנג'לס, ראשת העיר קארן בס גינתה באופן חריף את האלימות בקמפוס אך גיבתה את המשטרה בפינוי המאהל.

בעוד שבועיים מסתיים הסמסטר, וסביר להניח שהנושא ירגע; עד שהסטודנטים יחזרו בשנת הלימודים הבאה, יעסיק אותם כבר נושא אחר. אבל הנזק לתדמיתה ולמעמדה של ישראל יישאר; התקדים של הנכונות של אוניברסטית קולומביה לשקול חרם אקדמי על ישראל – גם אם נדחתה על ידי המפגינים – מאוד מטריד.

הנזק לתדמיתה ולמעמדה של ישראל יישאר; התקדים של הנכונות של אוניברסטית קולומביה לשקול חרם אקדמי על ישראל – גם אם נדחתה על ידי המפגינים – מאוד מטריד

כך או כך, על אף התמונות הדרמטיות, ההפגנות בקמפוסים לא היו הנושא העיקרי על סדר היום האמריקאי בשבועיים האחרונים. להפגנות סוערות באוניברסיטאות יש תקדים; למשפט נגד נשיא לשעבר – ואולי גם לעתיד – עוד לא היה.

טראמפ ממשיך להסתבך

לפני כשבועיים החל משפטו של דונלד טראמפ בניו יורק, בפרשת תשלומי ההשתקה לשחקנית הפורנו סטורמי דניאלס.

דונלד טראמפ בבית המשפט בניו יורק, 3 במאי 2024 (צילום: Jeenah Moon-Pool/Getty Images/AFP)
דונלד טראמפ בבית המשפט בניו יורק, 3 במאי 2024 (צילום: Jeenah Moon-Pool/Getty Images/AFP)

כזכור, בפרשה זו טראמפ מואשם ברישום כוזב במסמכי תאגיד; אלא שכדי שרישום זה יחשב לעברה ברמה שהתובע רוצה, צריך שהוא כשלעצמו יהיה כרוך בעבירה נוספת. עבירה זו, לטענת התובע, היא העובדה שהשתקת הסיפור של דניאלס היוותה תרומת בחירות אסורה. זה הופך את הקייס המשפטי של התובע למאתגר למדי.

טראמפ נמצא בסיטואציה מאוד חריגה עבורו במשפט: אין לו שליטה על החוקים והוא נאלץ לפעול לפי הוראותיו של השופט. כך נאלץ לשבת בשקט במהלך טיעוני הפתיחה, ובמהלך הדיונים הוא נצפה מנמנם מדי פעם.

טראמפ נמצא בסיטואציה מאוד חריגה עבורו במשפט: אין לו שליטה על החוקים והוא נאלץ לפעול לפי הוראותיו של השופט. כך נאלץ לשבת בשקט במהלך טיעוני הפתיחה, ובמהלך הדיונים הוא נצפה מנמנם מדי פעם

עם זאת, הציות לא פשוט עבור טראמפ והוא פיצה את עצמו על האיפוק שהפגין באולם המשפט עצמו בהשתלחויות בעדים ברשת החברתית שלו, Truth Social. השופט בתגובה הוציא צו האוסר על טראמפ להתבטא בנושא, אך טראמפ התעלם ממנו – והשופט הרשיע אותו בביזוי בית המשפט וקנס אותו ב-9,000 דולר.

בהחלטתו קבל השופט על כך שסכומי הקנס שהוא יכול להשית על פי חוק נמוכים מכדי שישפיעו באופן מהותי על התנהגות הנאשם, ועל כן איים שאם טראמפ ימשיך להפר את הצו, הוא יורה על עונש מאסר. האם אפשרות כזו תתממש? מחד, נשמע מופרך; מאידך, כל הסיטואציה מלכתחילה חסרת תקדים.

דונלד טראמפ במרכז מנהטן אחרי דיון במשפטו הפלילי, 3 במאי 2024 (צילום: AP Photo/Yuki Iwamura)
דונלד טראמפ במרכז מנהטן אחרי דיון במשפטו הפלילי, 3 במאי 2024 (צילום: AP Photo/Yuki Iwamura)

ההערכה הסבירה ביותר היא שכמו מנהיג מזרח תיכוני המוכר לנו, טראמפ לא מגיב עד שלא נמצא איום אפקטיבי כלפיו – אבל כאשר נמצא איום כזה, הוא מתקפל במהירות. לכן, עצם האיום במאסר עשוי בהחלט להביא את טראמפ לכבד את צו ההשתקה שקביל מהשופט.

בכל מקרה, המשפט של טראמפ צפוי לארוך עוד 3-4 שבועות בסך הכול, כך שהתפתחות דרמטית של פסק דין – לכאן או לכאן – צפויה עוד זמן לא רב.

הדרום שוב מאוחד

ולבסוף, התפתחויות חדשות גם בנושא השני המגדיר את הבחירות הללו: זכות האישה על גופה.

בית המחוקקים של אריזונה החליט שהחוק מ-1864 האוסר על כל הפלה מלבד במקרה של סכנה לחיי האם – חוק שנכנס מחדש לתוקף בעקבות פסיקת "דובס" של ביהמ"ש העליון המבטלת את ההגנה החוקתית הפדרלית על הזכות להפלה – בכל זאת קצת מיושן ומוגזם, וביטלו אותו. כעת ייאלצו להסכים על הגבלות מעודכנות, אם בכלל יטילו הגבלות כאלה.

בית המחוקקים של אריזונה החליט שהחוק מ-1864 האוסר על כל הפלה מלבד במקרה של סכנה לחיי האם בכל זאת קצת מיושן ומוגזם, וביטלו אותו. כעת ייאלצו להסכים על הגבלות מעודכנות, אם בכלל יטילו הגבלות כאלה

מושלת אריזונה קתי הובס (במרכז) חותמת על ביטול החוק נגד הפלות, 2 במאי 2024 (צילום: AP Photo/Matt York)
מושלת אריזונה קתי הובס (במרכז) חותמת על ביטול החוק נגד הפלות, 2 במאי 2024 (צילום: AP Photo/Matt York)

בצידה השני של ארה"ב, פלורידה חוקקה חוק האוסר על הפלות החל מהשבוע הששי להריון. מכיוון שרוב הנשם בהריון בכלל לא יודעות שהן בהריון עד שבוע 5-6, הלכה למעשה זהו איסור גורף על הפלות (למעט במקרים חריגים כמו גלוי עריות או אונס).

בכך הצטרפה פלורידה לכל שאר מדינות הדרום: מבין כל מדינות הקונפדרציה לשעבר, המדינה היחידה בה אישה יכולה לעבור הפלה היא וירג'יניה.

נראה שמלחמות התרבות, על גבן וגופן של נשים, לא הולכות לדעוך בארה"ב בזמן הקרוב.

עוד 1,059 מילים
סגירה