האם מוזיאון פולין בוורשה הוא באמת מוזיאון יהודי?

המוזיאון לתולדות יהודי פולין (מלפנים נראית האנדרטה לזכר מרד גטו ורשה) (צילום: Kpalion, ויקיפדיה)
Kpalion, ויקיפדיה
המוזיאון לתולדות יהודי פולין (מלפנים נראית האנדרטה לזכר מרד גטו ורשה)

האם מוזיאון פולין בוורשה לתולדות יהודי פולין הוא באמת מוזיאון יהודי? האם הוא יכול להשתמש בשם "מוזיאון"? לא בטוח. משהו קורה במוזיאון פולין. יותר מידי תקלות, בורות גדולה מדי, ויותר מידי מקרים – מעלים את השאלות הללו.  

*  *  *

רבים מהמבקרים בפולין ובמיוחד בוורשה, מקדישים כמה שעות לביקור במוזיאון היהודי של פולין – MUSEUM POLIN, מוסד שהוקם לפני כ-20 שנה. כמעט כל משלחות הנוער שמגיעות לפולין (ויתחדשו בקרוב) מבקרות במוזיאון פולין, שאמור להיות קורת הגג להיסטוריה ולסיפור היהודיים של פולין, מעטפת לאלף שנות היסטוריה של העם היהודי בפולין.

אכן כך היו הדברים בשנים האחרונות, למרות חריקות מעטות פה ושם – אבל יותר מידי תקלות שאירעו לאחרונה מעלות את השאלה האם המוזיאון אכן עונה על הציפיות. 

משלחות הנוער לפולין ורבים מהמבקרים בה, מקדישים זמן לביקור במוזיאון היהודי פולין, שאמור להיות קורת גג להיסטוריה ולסיפור היהודיים של פולין. אבל ריבוי התקלות מעלה תהייה אם המוזיאון עומד בציפיות

כעת מתרבים הממצאים כי במוזיאון אין כלל בקרה על המידע המתפרסם ע"י עובדי המוזיאון, והם מתגלים בבורותם. ניתן היה לעבור לסדר היום אילו הפרסומים היו אזוטריים וחסרי משמעות, אבל לעתים מדובר בפרסומים רשמיים.

מזה זמן, למשל, פוסטים רבים שהועלו בדף הפייסבוק של המוזיאון מעלים תהיות לגבי רמת הידע של עובדי המוזיאון ומעוררים סימני שאלה גם לגבי רמת ההבנה של המוזיאון במנהגי העם היהודי. 

החודש, פרסם המוזיאון פוסט שכבר פורסם בחנוכה האחרון, ומציג חנוכייה בעלת שבעה קנים. הפולמוס שהתפתח סביב תמונת הפריט הציף את חוסר ההתמצאות העגום בחגי ישראל. 

בתחילת החודש הועלה ע"י המוזיאון פוסט המציג פריט של מסננת העשויה מגוויל של ספר תורה. על פי הפוסט, המסננת נמצאה בגטו, אולם איש לא העלה על דעתו שהמסננת הזאת לא נעשתה על ידי יהודים אלא בבירור על ידי פולנים, שבחרו לחלל את הפריט החשוב ביותר לעם היהודי. 

בפוסט שתיאר את הפריט לא מוזכר כלל כי לכל הדעות לא יהודי ייצר את הפריט, וככל הנראה השמטת זהותו של היוצר נעשתה מתוך כוונה להימנע מפגיעה  ברגשותיהם של הפולנים.  

מזה זמן, למשל, פוסטים רבים שהועלו בדף הפייסבוק של המוזיאון מעלים תהיות לגבי רמת הידע של עובדי המוזיאון ומעוררים סימני שאלה לגבי רמת ההבנה של המוזיאון במנהגי העם היהודי

בשנת 2021 הכריז מוזיאון פולין על מועמדים לפרס מטעם המוזיאון לפולנים העוסקים בשימור במורשת היהודית. אחד המועמדים היה יוזף גוצבא, פולני מהעיירה באבובה, שם גם נוסדה חסידות בובוב הידועה בישראל ובארצות הברית. 

גוצבא הוא פולני מקומי, שלטענתו רכש את "בית לנדאו", בית שהיה שייך למשפחת לנדאו היהודית, מידי קצין פולני במשטרה הכחולה שהשתלט על הבית ערב פינוי משפחת לנדאו למחנות המוות. גוצבא מצא בעליית הגג ומתחת לרצפה אוצרות יהודיים כמו ספרי תורה ופריטי יודאיקה רבים, המוערכים במיליוני שקלים. 

אלא שכדי לא להשיב את הפריטים לידי הבעלים החוקיים, משפחת לנדאו, הכריז גוצבא על הבית כמוזיאון וכך פטר את עצמו מלהשיב את הפריטים. אלא שהמוזיאון המדובר, לכאורה, בית המשפחה – מעולם לא הוקם באופן רשמי. 

עובדה זו לא מנעה ממוזיאון "פולין" להעמיד את גוצבא כמועמד לתואר יקיר המוזיאון לשנת 2021, חרף הפצרות רבות מטעם המשפחה להימנע מכך. לטענת מוזיאון "פולין" ונציגיו -אנשי ועדת הפרס של המוזיאון בדקו את העניין וכי האיש נמצא מתאים להיות מועמד. 

מעצם מועמדות זו, למעשה הפך המוזיאון למשתף פעולה עם עבריין פולני מקומי, שגזל רכוש יהודי ועושה בו כבתוך שלו, מבלי שיטרח להשיבו לבעליו החוקיים  – למרות היכרותו עמם והידיעה הברורה כי הם הבעלים.

מעצם מועמדות גוצבא לתואר יקיר המוזיאון, הפך המוזיאון למשתף פעולה עם עבריין פולני מקומי, שגזל רכוש יהודי ועושה בו כבתוך שלו, מבלי שיטרח להשיבו לבעליו החוקיים הידועים והמוכרים לו

למעשה, מוזיאון "פולין" הפך בכך להיות שותף לפשע, שכן על פי החוקה הפולנית – ממצאים שנמצאו בבית לאחר שהוחלפה הבעלות בו – עדיין שייכים לבעלים הקודמים. בפועל, מוזיאון פולין מצדיק מעשים חמורים אלה. 

דוגמה נוספת להתנהלות המוזיאון היא פרויקט סימון בתי העלמין היהודיים. מזה זמן שהמוזיאון מתקין שלטים ברחבי פולין, לסימון מקומות שבהם יש בתי עלמין יהודיים ומשמשים כיום כפארקים מקומיים. יתכן שניתן היה לברך על הפרויקט, אילו פעלו נכון בעניין. בינתיים אין אף פולני שהשלט עצר בעדו מלטייל ברחבי הפארק ולאפשר לכלבו להטיל שם את מימיו, למרות שמדובר בבית עלמין. כמו כן, בטקסי התקנת שלטי הסימון וההנצחה – עובדי המוזיאון אינם מכבדים את הדת היהודית ומגיעים לטקסים גלויי ראש, מבלי להתייחס למקום כמקום קדוש. 

ואם אין די בדוגמאות אלה, תערוכות ופרסומים של המוזיאון כוללים שגיאות כתיב וטעויות, והפוסטים הלקויים והשערורייתיים נחשפו כבר לעיני רבים. אנשי מדע המצויים בעולם המחקר היהודי, הביעו זעזוע ודאגה מכך שזו רמת הידע במוזיאון. כמוסד הגבוה ביותר לשימור המורשת היהודית בפולין – על המוזיאון לפעול מיידית לתיקון המצב עד לכדי שטיפול שורש, כדי שיובהר כי הוא לוקח את תפקידו ברצינות. 

ראשית עליו לקיים בדיקה פנימית מקיפה על רמת הידע של העובדים במוזיאון ואף לקבוע אמות מידה ראויות להיכרות עם מורשת ישראל, לפני שקולטים עובדים חדשים. 

על המוזיאון לפעול מיידית לתיקון המצב עד כדי טיפול שורש. עליו לקיים בדיקה פנימית מקיפה על רמת הידע של עובדיו ולקבוע אמות מידה ראויות להיכרות עם מורשת ישראל בעת קליטת עובדים חדשים

לא זו בלבד, אלא שהמוזיאון חייב לפעול במסגרות חינוכיות מגוונות ולאפשר לעובדיו להיחשף ליידע החסר בענייני מורשת ישראל. אם לא יעשה כן, לא יוכל להמשיך להיות המוזיאון היהודי של פולין. 

מאיר בולקה חוקר ומגלה בשנים האחרונות את מזרח אירופה ובמיוחד את פולין. כבר 10 שנים על הקו בין פולין לישראל ועדיין לא גילה אפילו 10% מהסיפורים של יהדות אירופה לפני השואה ולאחריה. הופך כל אבן, מאתר כל פיסת מידע ומנסה להוציא את האמת לאור, גם אם היא כואבת. במסגרת עיסוקו פועל לשימור המורשת היהודית ועוסק בשימור אתרי מורשת יהודיים. לעיתים גם נאבק באנטישמיות, בעיקר זו הדיגיטלית.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2
אזרחי ישראל היהודים אימצו את השם "מוזיאון יהודי" ולא אף אחד אחר. אני מניח שבמידה ובישראל ירצו לציין מיקום של כנסייה עתיקה, לא יגיעו למקום עובדי הרשות הישראלים עם צלב על צוארם כדי לתקוע ... המשך קריאה

אזרחי ישראל היהודים אימצו את השם "מוזיאון יהודי" ולא אף אחד אחר. אני מניח שבמידה ובישראל ירצו לציין מיקום של כנסייה עתיקה, לא יגיעו למקום עובדי הרשות הישראלים עם צלב על צוארם כדי לתקוע שלט "פה מקום הכנסיה העתיקה". להשמיץ זה הכי קל. אין מה להשוות בין הזיכרון בברלין לזיכרון בפולין. בברלין את הזיכרון יצרו הרוצחים . בפולין את הזיכרון יצרו הפולנים לזכר אזרחי פולין היהודים שנרצחו ע"י הגרמנים. איך ניתן לבצע פה השוואה בכלל. הזיכרון. ברלין מכפר על רצח 6 מיליון?

כפי שנכתב כאן (אם כבר- צריך להיות POLIN Museum ובפולנית- (POLIN Muzeum אלא POLIN Muzeum Historii Żydów Polskich - פולין (בשמה העברי של המדינה) המוזיאון להיסטוריה של יהודי פולין. שם שנב... המשך קריאה

כפי שנכתב כאן (אם כבר- צריך להיות POLIN Museum ובפולנית- (POLIN Muzeum אלא POLIN Muzeum Historii Żydów Polskich – פולין (בשמה העברי של המדינה) המוזיאון להיסטוריה של יהודי פולין. שם שנבחר בכוונה רבה ומלאה, בניגוד מודע למוזיאון היהודי של ברלין למשל ורבים אחרים, להצהיר על היותו של המוזיאון מוסד פולני שאיננו מתיימר להיות יהודי, אלא להציג את ההיסטוריה של יהודי פולין ולעסוק בה.
לפני שמדברים על בורות של אחרים, אולי כדאי לציין שאם רוצים לספר לאחרים מתי מוזיאון פולין הוקם, לא צריך "לחשוב" שהמוזיאון הוקם לפני עשרים שנה, אלא צריך לדעת, ואם לא יודעים, אז צריך לפתוח גוגל. ובכן, טקס הפתיחה של המוזיאון היה ב-2013, ותערוכת הקבע נפתחה באוקטובר 2014. כלומר, המוזיאון הוא בן עשור לערך, ולא בן עשרים שנה. ההצעה הראשונית להקים את המוזיאון אגב עלתה לפני כמעט 30 שנה, ב-1995. כלומר, ממש כמו אלו שכתבו את הפוסטים בפייסבוק של המוזיאון, יש לכותב חתיכת תעוזה לתווך לאחרים ידע שאין לו, ואולי בניגוד להם, ידע שהוא יכול לרכוש בקלות עצומה. למה אותם עובדים נמצאים שם מלכתחילה וכותבים את הפוסטים האלה- זו בהחלט שאלה שמצריכה תשובה ובירור, כמו רוב הסוגיות שאתה מעלה כאן-מדאיג במיוחד הסיפור על המוזיאון ב-בובובה. אבל את כל אלה כאמור צריך לבדוק לא כדי לבחון אם מוזיאון פולין ראוי לכותרת מוזיאון יהודי, מאחר שהוא מעולם לא התיימר להחזיק בה.
יחד עם זאת, חלק מההאשמות שמופיעות כאן אינן הוגנות כלל. הכותב מזכיר שהתחלפה ממשלה בפולין ומפציר במוזיאון להבין שרוחות חדשות מנשבות בפולין (המדינה). הוא אינו מזכיר את זה שבמהלך שנותיהן של ממשלות חוק וצדק, אלו שהוחלפו, מוזיאון פולין נחשב ואף הואשם בהיותו מוסד אופוזיציוני באופיו (אף שפעילותו השוטפת המשיכה להיות מתוקצבת גם על ידי המדינה), שדריוש סטולה שעמד בראשו נאלץ לעזוב כדי לאפשר את המשך קיומו, לאחר חודשים של סכסוך עם משרד התרבות הפולני. הסכסוך נסב על תערוכה זמנית שהוקדשה לקמפיין האנטישמי ה"אנטי-ציוני" שהתקיים בפולין ב- 1968, במלאות לו 50 שנה, והיה בו מוצג שהשווה את המצב בפולין של אז, 2018, בה התקבל חוק המכון לזיכרון לאומי ("חוק השואה") והמשבר ביחסים עם ישראל, ועליו יצאה קצפה של הממשלה. כך שמוזיאון פולין העז לא רק להגיד דברים שמעליבים פולנים, אלא אף דברים שמעליבים את ממשלת פולין. אם לדעתו של הכותב התחולל שינוי לרעה בכל הנוגע לדברים אלה מאז שסטולה הועזב ב-2019 או ממועד מאוחר יותר מוגדר (יש להזכיר את התערוכה הזמנית שאצרה ברברה אנגלקינג באביב 2023 שעסקה במרד גטו ורשה מנקודת מבט של יהודים שלא השתתפו בו כלוחמים, גם היא לא עשתה הנחות לעם הפולני), אזי ראוי להזכיר גם מה קדם לו. לגבי המסננת מגוויל ספר התורה- אכן ייתכן שנעשתה על ידי פולנים, אך מוזר שלא מועלה פה כלל האפשרות שנעשתה בידי גרמנים, בפרט אם אכן נמצאה בשטח הגטו (שאלה שנראה שהתשובה לה שנויה במחלוקת), שם היו גם שוטרים אוקראינים, לטבים וליטאים ויותר מכל אחת מהקבוצות האלה מאשר פולנים. הטענה על כך שתערוכת הקבע לא מזכירה "מספיק" את הנושא של הסגרת יהודים בידי פולנים מתמיהה- הוא בהחלט כן מוזכר, אף עם ציטוטים של יהודים שהיו קורבן לאיומים בהסגרה וסחטנות . יתרה מכך, מופיעים בתערוכת הקבע מקרי טבח של פולנים ביהודים, הטבח בידוובנה, הטבח בקיילצה עם תמונות מפורשות וציטוטים מזעזעים מהמשפט שנערך בעקבותיו, פוגרומים נוספים שהתרחשו באותה תקופה והקמפיין האנטישמי של 1968, שרבים מבאי המוזיאון, בפרט התיירים מחוץ לפולין, לא שמעו עליו מעולם. הטענה שיש סכנה שהמוזיאון לא יהיה מוזיאון אלא "מחסן של פריטים שלא הוחזרו לעם היהודי" פשוט אינה הוגנת- זה מוזיאון שבנוי על נרטיב ולא על פריטים אותנטיים, שיש בו יחסית מעט-ואלו מהם שהיו שייכים ליהודים בני זמננו בעיקר נתרמו על ידם ולא "נלקחו מהם". את הנרטיב הזה של תערוכת הקבע ואת הצגתו בנו מיטב המומחים המוזיאליים (ולראייה הפרסים הרבים בתחום שקיבל המוזיאון) וההיסטוריונים -ביניהם יהודים וישראלים. מן הסתם, אלו לא אותם אנשים שכותבים את הפוסטים המדוברים בפייסבוק ולא מי שענו על התגובות אליהם, אך אותם פוסטים ותגובות לא יבטלו את עבודתם של בוני התערוכה.

עוד 795 מילים ו-2 תגובות
סגירה