פקיד בחירות איראני יושב בלשכת רישום מועמדים לקראת הבחירות לנשיאות במדינה, 30 במאי 2024 (צילום: AFP)
AFP
פקיד בחירות איראני יושב בלשכת רישום מועמדים לקראת הבחירות לנשיאות במדינה, 30 במאי 2024

הבחירות הקרובות באיראן לא צפויות לשנות דבר

בקרוב דגלי האבל על מותו של הנשיא ראיסי יוחלפו בשלטי תעמולה לקראת בחירות הבזק להחלפתו, אך המומחים מאמינים שדבר לא צפוי להשתנות בשלטון האיראני ● בינתיים, נחשפים הסדקים במדינה המפולגת ● כך למשל, בשעה שמיליוני אזרחים התאבלו על מותו של ראיסי, אחרים ניצלו את ימי האבל הלאומיים לחופשה ספונטנית

FPכמעט מיד לאחר שהשלטונות האיראניים הודיעו על מותו של הנשיא אבראהים ראיסי ב-19 במאי, דגלי אבל שחורים הונפו ברחבי טהרן. תושבי הבירה התעוררו למחרת אל מול כרזות ענק שנתלו ברוב פינות הרחובות ועליהן תמונתו של המנהיג המנוח לצד שירים ודברי הלל.

בקרוב צפויים להיתלות גם שלטי תעמולה: החוקה האיראנית קובעת כי יש לבחור נשיא חדש בתוך חמישים ימים ממותו של מנהיג. הבחירות לנשיאות נקבעו ל-28 ביוני.

ביום ראשון, שר הפנים אחמד וחידי פתח רשמית את עונת הבחירות לנשיאות והורה לפרובינציות ולערים באיראן להקים מטות וועדות לניהול הבחירות בתוך שלושה ימים. מועמדים יכלו להירשם בין 30 במאי ל-3 ביוני, כך הודיע מטה הבחירות של המדינה.

כל המועמדים חייבים להיבחן על ידי מועצת שומרי החוקה, גוף ממשלתי פקידותי בן 12 חברים, לפני תחילתה של תקופת הקמפיין ב-12 ביוני. לאחר השבעתו, הנשיא החדש ישרת כהונה מלאה של ארבע שנים.

כל המועמדים חייבים להיבחן על ידי מועצת שומרי החוקה, גוף ממשלתי פקידותי בן 12 חברים, לפני תחילתה של תקופת הקמפיין ב-12 ביוני. לאחר השבעתו, הנשיא החדש ישרת כהונה מלאה של ארבע שנים

בין המועמדים שנרשמו: סאעד ג'לילי, פוליטיקאי בעל קו נוקשה ששימש כנציג איראן בשיחות הגרעין, הנשיא בפועל הנוכחי, מוחמד מוכבר, המקורב למנהיג העליון אייתוללה עלי חמינאי, הנשיא לשעבר בעל הקו הנוקשה מחמוד אחמדינג'אד, וגם עלי לריג'אני, יושב ראש הפרלמנט לשעבר המתון יחסית, ישתתף במרוץ.

המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי (במרכז) מוביל תפילה לצד ארונותיהם של ההרוגים בהתרסקות המסוק, ביניהם הנשיא אבראהים ראיסי. 22 במאי 2024
המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי (במרכז) מוביל תפילה לצד ארונותיהם של ההרוגים בהתרסקות המסוק, ביניהם הנשיא אבראהים ראיסי. 22 במאי 2024

תאונת המסוק ב-19 במאי שבה נהרג ראיסי גבתה גם את חייהם של שר החוץ חוסיין אמיר עבדולחיאן ושל שישה אנשים נוספים, והובילה להכרזת חמישה ימי אבל לאומיים שהגיעו לשיאם עם קבורתו של הנשיא בן ה-63 ביום חמישי שעבר במסגד האימאם רזא בעיר משהד, האתר הקדוש ביותר באיראן.

על פי ראש העירייה, בהלוויה השתתפו כ-3 מיליון בני אדם. רבים עשו דרך ארוכה ברכבת לאחר פרסומים בטלוויזיה על לינה חינם בבתי מלון ובתי הארחה. ראש חמאס אסמאעיל הנייה, שיושב בקטאר, ביקר בטהרן ביום רביעי כדי להשתתף באחת מתהלוכות הלוויה של ראיסי.

תאונת המסוק שבה נהרג ראיסי גבתה גם את חייו של שר החוץ חוסיין אמיר עבדולחיאן והובילה להכרזת חמישה ימי אבל לאומיים שהגיעו לשיאם עם הלוויתו של הנשיא, שבה השתתפו כ-3 מיליון בני אדם

אלפים נוספים התאספו במסגד שאה עבד אל-עזים בריי, פרוור של טהראן, כדי להשתתף בהלווייתו של אמיר עבדולחיאן. קריאות "מוות לישראל, מוות לאמריקה" הדהדו בקרב הקהל שהתאסף במקדש ונופף בדגלי איראן, פלסטין, חזבאללה וחמאס. האבלים הצטופפו בחצר המקדש, שם, בתפילה ובדמעות, הם זרקו פרחים טריים על ארונו של אמיר עבדולחיאן שהובא למנוחה אחרונה.

"אנחנו נפרדים לשלום", אמרה טהרה מהרבי בת ה-45, כשהיא נושאת את ידיה בתפילה. "האומה אבלה, אבל אנחנו מקווים לעתיד בהיר. זאת גם הסיבה לכך שאני אלך לקלפי", היא הוסיפה.

תחילת מסע הלוויתם של נשיא איראן אבראהים ראיסי ושר החוץ חוסיין אמיר עבדולחיאן, 21 במאי 2024 (צילום: Iranian Presidency / AFP)
מסע הלוויתם של נשיא איראן אבראהים ראיסי ושר החוץ חוסיין אמיר עבדולחיאן, 21 במאי 2024 (צילום: Iranian Presidency / AFP)

חוקר האסלאם חמיד רג'רי, בן 45, אמר גם הוא כי בכוונתו להצביע, אבל הוסיף בשאט נפש כי הוא ראה גם צד אחר של איראן "בזמן שכל המדינה התאבלה", כשכוונתו לפוסטים שחגגו את מותו של ראיסי ברשתות החברתיות. "השהידים האלה היו דמויות אהודות, והעם שלנו הרוס. החוגגים הם חוליגנים", הוא אמר.

מותו של ראיסי חשף סדקים נוספים בחברה האיראנית. בשעה שמיליוני אזרחים התאבלו, אחרים ניצלו את ימי החופש הלאומיים הבלתי צפויים לחופשה ספונטנית בהרי צפון איראן. בטהראן, קבוצות סטודנטים שלא היה בידם לממן טיול התאספו בבתי קפה ובפארקים, שיחקו משחקי קלפים ושתו תה שחור חם מתוך תרמוסים.

"למה שנהיה עצובים? אנחנו מכירים אותו כ'קצב מטהראן'", אמרה סטודנטית להנדסה בת 18, כששערה הוורוד הבהיר חשוף ואוזניה מלאות פירסינג. היא ביקשה לדבר בעילום שם, מחשש שתזוהה על ידי הממשלה

"למה שנהיה עצובים? אנחנו מכירים אותו כ'קצב מטהראן'", אמרה סטודנטית להנדסה בת 18, כששערה הוורוד הבהיר חשוף ואוזניה מלאות פירסינג. היא ביקשה לדבר בעילום שם, מחשש שתזוהה על ידי הממשלה. בשנות השמונים ראיסי פיקח על הוצאות המוניות להורג של אסירים פוליטיים, היא הוסיפה.

תחת הנהגתו ב-2022 איראן דיכאה באלימות מחאות נגד הממשלה לאחר מותה של מהסא אמיני בת ה-22, שנעצרה על ידי משטרת המוסר האיראנית בשל לבוש "בלתי ראוי" ומתה מאוחר יותר בבית החולים.

"אנחנו רוצים צדק ושינוי פוליטי, אבל המערכת לא משתנה. זה מתסכל", אמרה הסטודנטית, שישבה על הדשא עם שישה מחבריה ללימודים. כאשר נשאלה אם תצביע בחודש הבא היא הנידה בראשה. "לא אני, ולא החברים שלי".

נשיא איראן אבראהים ראיסי בישיבת קבינט בטהראן, 2 באפריל 2024 (צילום: Iranian Presidency / AFP)
נשיא איראן אבראהים ראיסי בישיבת קבינט בטהראן, 2 באפריל 2024 (צילום: Iranian Presidency / AFP)

ראיסי, שהיה ידוע בקרבתו לחמינאי בן ה-85, נחשב בעיני מומחים ליורשו הפוטנציאלי. ראיסי נכנס לתפקיד ב-2021 לאחר שמועצת שומרי החוקה פסלה כמה יריבים מתונים ורפורמיסטים באותה שנת בחירות, ושיעור ההצבעה רשם שפל של 48.8%.

מומחים אומרים שהבחירות הקרובות אינן צפויות להביא לשינויים משמעותיים במערכת השלטון של איראן. רק 41% מבעלי זכות הבחירה הצביעו בבחירות לפרלמנט שנערכו במרץ.

"ב-2021, המנהיג העליון רצה נאמן אמיתי בשלטון, אדם שתומך במדינת העומק ובמשמרות המהפכה האסלאמית", אומר חמיד רזא עזיזי, מומחה למדיניות החוץ של איראן ועמית אורח במכון הגרמני לעניינים בינלאומיים וביטחוניים.

"שום דבר משמעותי לא השתנה בחזית הזאת. הממשלה מחפשת חילופים בטוחים של מנהיגים עליונים, אז לא סביר להניח שיאפשרו למישהו מבחוץ להיכנס ולסכן את האינטרס הזה". בהתחשב בגילו של חמינאי, רבים מעלים השערות לגבי בריאותו וזהותו של יורשו.

מומחים אומרים שהבחירות הקרובות אינן צפויות להביא לשינויים משמעותיים במערכת השלטון של איראן, וגם לא מצפים לשינוי משמעותי בשיעור ההצבעה, שעמד על 41% בבחירות לפרלמנט שנערכו במרץ

עזיזי גם לא מצפה לשינוי משמעותי בשיעור ההצבעה. "גם אם מועמדים מתונים ורפורמיסטים יהיו זכאים לרוץ בבחירות הקרובות – מה שלא מובטח – אני לא חושב שאנשים יגיעו במספרים גדולים", הוא אומר. בקרב האיראנים רווחת גם מורת רוח מהממשלה, אומר עזיזי.

הנשיא לשעבר של איראן, מחמוד אחמדינג'אד, לאחר שנרשם כמועמד בבחירות לנשיאות, לצד תמונותיהם של האייתוללה עלי חמינאי והנשיא המנוח אברהים ראיסי, 2 ביוני 2024 (צילום: AP Photo/Vahid Salemi)
הנשיא לשעבר של איראן, מחמוד אחמדינג'אד, לאחר שנרשם כמועמד בבחירות לנשיאות, לצד תמונותיהם של האייתוללה עלי חמינאי והנשיא המנוח אברהים ראיסי, 2 ביוני 2024 (צילום: AP Photo/Vahid Salemi)

מעמד הביניים העירוני ביטא את התחושות הללו ברשתות החברתיות ובאי-ציות חברתי כגון סירובן של נשים לעטות חיג'אב. מורת הרוח גוברת גם בערים קטנות ובעלות הכנסה נמוכה יותר, שתושביהן פותחים מפעם לפעם במחאות נגד הממשלה סביב מאבקים כלכליים.

"המציאות היא שכל האיראנים סובלים מהגבלות כלכליות, חברתיות ופוליטיות, ואין פתרון מיידי באופק – בייחוד כל עוד הסנקציות הזרות והשחיתות המערכתית נמשכות", מוסיף עזיזי.

אולם יש מומחים הטוענים כי בחירות הבזק הקרבות מציגות הזדמנות לשינוי באיראן.

יש מומחים הטוענים כי בחירות הבזק הקרבות מציגות הזדמנות לשינוי, ומקווים כי גישה מכלילה יותר לבחירות ואישור מועמדים יביאו הפעם את האיראנים אל הקלפיות

"בפעם שעברה, מועצת שומרי החוקה פסלה כמה אנשים, אבל נראה שהפעם תהיה להם גישה מכלילה יותר, בעיקר בגלל שיעור ההצבעה הנמוך בבחירות של 2021 והביקורת שספגה המועצה", מסבירה עפיפה עאבדי, מועמדת רפורמיסטית לפרלמנט ממחוז הבחירה של טהראן שהתמודדה בבחירות לרשות המחוקקת שהתקיימו באיראן באביב האחרון.

לקראת פתיחת הקמפיין הרשמית ב-12 ביוני, עאבדי מקווה שגישה מכלילה יותר לבחירות ואישור מועמדים יביאו את האיראנים אל הקלפיות – בעיקר בבירה, שבה נרשם שיעור הצבעה נמוך יותר מאשר בפרובינציות האחרות.

איש הדת האיראני אחמד אכברי, המועמד בבחירות לנשיאות איראן, עם תמונתו של אבראהים ראיסי, 3 ביוני 2024 (צילום: AP Photo/Vahid Salemi)
איש הדת האיראני אחמד אכברי, המועמד בבחירות לנשיאות איראן, עם תמונתו של אבראהים ראיסי, 3 ביוני 2024 (צילום: AP Photo/Vahid Salemi)

עם סיומם של ימי האבל והלוויות ביום שישי האחרון טהראן חזרה לשגרה, למעט הכרזות והדגלים השחורים לזכרו של ראיסי. החנויות נפתחו והמסעדות התמלאו בסועדים. במהלך סוף השבוע סטודנטים שוטטו ברחוב אנגלאב שבמרכז העיר, פשפשו בחנויות הספרים והזמינו מיץ גזר מעוטר בגלידת זעפרן.

בערבים, עשרות בני אדם התאספו על גבעה המכונה "הגג של טהראן" כדי לצפות בשקיעה מעל העיר. ילדים העיפו עפיפונים, זוגות צעירים ישבו והאזינו למוזיקה, ומשפחות מזגו כוסות תה.

בערבים, עשרות בני אדם התאספו על גבעה המכונה "הגג של טהרן" כדי לצפות בשקיעה מעל העיר. ילדים העיפו עפיפונים, זוגות צעירים ישבו והאזינו למוזיקה, ומשפחות מזגו כוסות תה

"בין הסנקציות, הפוליטיקה והכלכלה, החיים לא קלים כאן", אמרה צעירה בת 20 שישבה עם חבריה לאחר שטיפסו על הגבעה ובהתה באורות העיר. גם היא ביקשה להישאר בעילום שם כדי להגן על ביטחונה.

"הרבה צעירים רוצים לעזוב, אבל אחרי הכול, זאת המדינה שלנו. זאת התרבות שלנו. זה הבית – ובלי קשר לנסיבות, לא קל לעזוב את הבית".

סטפני גלינסקי היא עיתונאית שמסקרת סכסוכים ומשברים ומתמקדת באפגניסטן בפרט ובמזרח התיכון בכלל.

עוד 1,147 מילים
סגירה