הצעתו של שר המשפטים יריב לוין לחברי הוועדה לבחירת שופטים למנות את השופט יוסף אלרון לנשיא בית המשפט העליון ל"תקופת ביניים" של שנה אחת, איננה הצעה תמימה.
היא גם איננה מעידה על עוצמתו של לוין, הפועל בעיני מתנגדיו להמשיך וליישם את רעיונות ההפיכה המשטרית שהניעו את פעולתו ופעולת הקואליציה במהלך שנת 2023. להיפך, היא מעידה על חולשתו של לוין, שנוקט צעדים שקופים, תוך שאין בידיו שום מנופי כוח אמיתיים ותוך שכל הצדדים יודעים זאת.
במהלך ישיבתה של הוועדה לבחירת שופטים אתמול (חמישי) העלה לוין את הצעתו בפני חברי הוועדה אחרים. העיתונאי גיא פלג מחדשות 12 היה הראשון לפרסם את ההצעה המגונה: לפי הפרסום, לוין הציע למנות את אלרון לנשיא לתקופה של שנה. בהמשך נטען מפי לוין כי העלה את ההצעה ב"סרקזם", אם כי מדובר בבדיחה משונה אפילו בסטנדרטים היבשים של שר המשפטים.
לפי הפרסום, לוין הציע למנות את אלרון לנשיא לתקופה של שנה. בהמשך נטען מפי לוין כי העלה את ההצעה ב"סרקזם", אם כי מדובר בבדיחה משונה אפילו בסטנדרטים היבשים של שר המשפטים
לעומת זאת, גורמים אחרים בוועדה טענו שהצעתו של לוין הייתה רצינית לחלוטין. היא נדחתה מיידית – הן מאחר שמדובר בהצעה בלתי ראויה, החורגת מעקרון הסניוריטי בבחירת נשיאי העליון והמטילה דופי של ממש באלרון עצמו; והן מאחר שללוין אין כל סיכוי להעביר את הצעתו.
יחסי הכוחות בוועדה כעת נוטים לרעתו של שר המשפטים ביחס של 6-3 – בין אם לבחירת נשיא העליון דרוש רוב מיוחד של שבעה או רוב רגיל של חמישה, לוין לא יכול לקבל את מבוקשו. לכן הוא מחזיק הן את הליך מינוי נשיא העליון והן את מינוי שני השופטים החסרים לעליון כמעין אמצעי לחץ עד שיתמלא מבוקשו.
ההערכה הכללית היא שלוין ביקש להביא למינויו של אלרון לנשיא העליון, כדי שאם יתממש תרחיש שבו הממשלה מחליטה על הקמת ועדת חקירה ממלכתית לחקר מלחמת 7 באוקטובר, יהיה זה אלרון שיקבע – בהתאם לחוק ועדות חקירה – את הרכב הוועדה. בפעולתו הנחושה של לוין למען בחירתו של אלרון, גלומה גם הטלת דופי ברורה באלרון עצמו.
ההערכה היא שלוין ביקש להביא למינויו של אלרון לנשיא העליון, כדי שאם יתממש תרחיש שבו הממשלה מחליטה על הקמת ועדת חקירה ממלכתית לחקר מלחמת 7 באוקטובר, יהיה זה אלרון שיקבע את הרכב הוועדה
היכרות עם שיטות הפעולה של ראש הממשלה בנימין נתניהו ואנשיו לאורך שנותיו במערכת הפוליטית, מלמדת כי טרם מינוים של מועמדים לתפקידים בכירים, דואגים "לוודא" איתם כי הם יקבלו החלטות התואמות את האינטרסים של המנהיג.
גם אם ההשערה הזו אינה נכונה במקרה של אלרון, עצם ההתייצבות החד-משמעית של לוין מכרסמת עוד יותר במוניטין של אלרון, שנתפס כמי שמשתף פעולה עם הקואליציה שפעלה לקדם את ההפיכה המשטרית.
במסגרת זאת אף ביקש לוין להפסיק את נוהג הסניוריטי במינוי נשיא לעליון ולשנות כליל את הרכבה של הוועדה לבחירת שופטים. מהלכו של אלרון, שהגיש בחודש אוגוסט 2023 מועמדות לתפקיד נשיא העליון – אף שהוא מצוי כיום רק במקום השישי מבחינת הוותק – נתפסה כשיתוף פעולה עם היוזמות הללו.
בהצעתו של לוין גם אין שום אלמנט של פשרה. ההצעה למנות את אלרון לנשיא "לשנה אחת" הייתה, על פי דברי הגורמים בוועדה, מיועדת להתממש החל ממועד פרישתו של ממלא-מקום הנשיא, עוזי פוגלמן, בחודש אוקטובר הקרוב. אלא שבמועד זה, יישארו לאלרון לכהן בעליון 11 חודשים בלבד: מועד פרישתו עם הגעתו לגיל 70 הוא 20 בספטמבר 2025.
ככל שההצעה הייתה מתואמת עמו, המשמעות היא שאלרון מתעקש להתמנות לנשיא, בניגוד לעקרון הסניוריטי ולעמדת עמיתיו לעליון, לתקופה של פחות משנה.
ככל שההצעה הייתה מתואמת עמו, המשמעות היא שאלרון מתעקש להתמנות לנשיא, בניגוד לעקרון הסניוריטי ולעמדת עמיתיו לעליון, לתקופה של פחות משנה
פוגלמן, להבדיל, ויתר מראש על כהונה כנשיא בעת שאסתר חיות כיהנה, כי החשבון הראה שיכהן 12 חודשים בלבד עד לפרישתו שלו. הוא מכהן כעת כממלא-מקום בניגוד לרצונו, ותוך שהוא קורא שוב ושוב למנות את יצחק עמית, הבא אחריו בוותק, לנשיא באופן מיידי.
בחודש האחרון אלרון לא הסתובב במסדרונות העליון. בדיון שהתקיים בתחילת השבוע שעבר בעתירות בעניין גיוס תלמידי הישיבות, ישב הרכב מורחב של תשעה שופטים – כולם מסודרים לפי הוותק בעליון, מפוגלמן ומטה, למעט שופט אחד: ההרכב "דילג" על אלרון.
הסיבה לכך הייתה, לדברי דוברת בתי המשפט, תקופת שבתון בת חודש ימים שנקבעה על ידי אלרון מראש, ושאמורה להסתיים ביום ראשון הקרוב.
התחממות הגזרה במאבק על מינוי נשיא בית המשפט העליון הובילה אמש גם הרכב של שלושה שופטים בבג"ץ – יעל וילנר, עופר גרוסקופף ואלכס שטיין – להחליט להוציא צו על-תנאי בעתירה של התנועה לאיכות השלטון, שהוגשה בחודש פברואר השנה. בעתירה דורשת התנועה כי שר המשפטים יכנס את הוועדה לבחירת שופטים על מנת לבחור באופן מיידי נשיא ושני שופטים לעליון.
הצו שהוציאו השופטים נראה כתגובת-נגד למהלכיו של לוין, בעיקר מאחר שלא התעוררה סיבה לקבל את ההחלטה הזו דווקא עכשיו. המדינה טרם הגישה תגובה כלשהי לעתירה
הצו שהוציאו השופטים נראה כתגובת-נגד למהלכיו של לוין, בעיקר מאחר שלא התעוררה סיבה לקבל את ההחלטה הזו דווקא עכשיו. המדינה טרם הגישה תגובה כלשהי לעתירה, ואולם כעת, משהוחלט על הוצאת צו על-תנאי "מטעמים של יעילות הדיון בעתירה בלבד", מתבררים גם לוחות הזמנים להכרעה בתיק: הדיון הקבוע בעתירה, לתחילת חודש יולי, יהיה הדיון הראשון והאחרון בעתירה, ולאחריו יוכל בית המשפט לתת פסק דין.
בפעם הקודמת שהוגשו עתירות נגד שר המשפטים בעניין הוועדה לבחירת שופטים – נוכח העובדה שסירב לכנס את הוועדה בהרכבה הנוכחי על מנת למנות שופטים לערכאות – לוין התקפל ברגע האחרון והודיע לבית המשפט כי העתירות התייתרו מאחר שהוא החליט לחדש את פעולת הוועדה.
גם כעת נראה שללוין אין שום מנופי לחץ בידו. הקלף היחיד הוא האיום המקופל, שלוין ימשיך להבאיש את ריחו של העליון, בטענת-סרק לניגוד עניינים הגלום בכך שבית המשפט העליון מחייב את שר המשפטים למנות נשיא לבית המשפט העליון.
ללוין אין שום מנופי לחץ בידו. הקלף היחיד הוא האיום המקופל, שלוין ימשיך להבאיש את ריחו של העליון, בטענת-סרק לניגוד עניינים הגלום בכך שבית המשפט העליון מחייב את השר למנות נשיא לעליון
נוכח כמויות הרעל שכבר הושלכו לעבר העליון ב-18 החודשים האחרונים, אין די באיום הזה כדי לעצור את פעולתם של השופטים.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
איך יודעים מראש למי יצביעו שלושת נציגי השופטים? מילא הפוליטקאים, אבל אנשי המקצוע יצביעו כגוש אחד? ואם הוותיק נבחר, מדוע יש צורך בהצבעה? הצבעה סמלית זה עניין מוכר בסוריה וכאלה. עוד שאלה קטנה בנוגע בנוגע לשמירת חוקים וסדרי דין, החוק נותן לשר המשפטים את הסמכות להחליט מתי תכונס הוועדה ומה יעלה להצבעה, אני מבין שזה מהחוקים שיש להקפיד עליהם רק שזה טוב לשופטים, אני רק שואל איך אזרח פשוט יכול לדעת איזה חוק הוא מעל הכל, מבטא את הדמוקרטיה המהותית ואת שלטון החוק ואיזה חוק הוא סתם משהו טכני שבטעות נכתב באותו ספר
באוקטובר 2024 גם מ"מ נשיא העליון פוגלמן פורש לפנסיה ואז יהיו חסרים בהרכב העליון 3 שופטים. גם אז הפאשיסט יחריב יסרב למנות את עמית לנשיא ולבחור 3 שופטים חדשים ???? להזכיר: אביו של היחריב (שהיה פרופ' למזרחנות ומרצה מוערך) נפטר אחרי שבנו הציג את "ההפיכה המשטרית" ב-4.1.2023, כנראה מצער ושברון לב.
המורשת המשפטית של השופח אלרון, אם יש כזו בכלל, תוכתם לעד בתווית של משתף הפעולה עם ביבים שקרניהו ומשטרו. מכיוון שמצווה כאן ביקורת כנה ואדיבה, משום שמדובר בשופח עליון, לא ארחיב בנושא. והפרחים למושחת ולעבריין משה כחלון, עוד עבד נרצע של הביביזם הממאיר.