האם ישראל מסוגלת לשנות את כללי המשחק בצפון?
האש המשתוללת בצפון הארץ אינה נרגעת. טווח הירי מתרחב, הבתים והמטות בוערים, השוויצריה הישראלית, ארץ הצימרים היפה, מזכירה עכשיו נופים מסרט אפוקליפטי על מלחמת עולמות עתידנית.
בשבעה באוקטובר חזבאללה פתח במלחמה נגד ישראל, בלי הודעה או הכרזה חגיגית, כפי שנוהגים ארגוני טרור. מבחינת ארגון הטרור הלבנוני זאת מלחמה כרצונו – הוא יורה נ"ט וכטב"מים על ישראל ופוגע בצורה קשה באורח חיים של מאות אלפי ישראלים בצפון, ובתמורה משלם מחיר נסבל מבחינתו: חיסול של מפקדים ופעילים, פגיעה בתשתיות ופגיעה באזרחי דרום לבנון.
כל עוד ביירות אינה בוערת, מזכ"ל חזבאללה חסן נסראללה מרוצה: הסבל של תושבי דרום לבנון זה לא משהו שהוא לוקח בחשבון וכל מספר שלוש בארגונו פשוט יוחלף במספר ארבע ויזכה להלוויה מפוארת.
כל עוד ביירות אינה בוערת, נסראללה מרוצה: הסבל של תושבי דרום לבנון זה לא משהו שהוא לוקח בחשבון וכל מספר שלוש בארגונו פשוט יוחלף במספר ארבע ויזכה להלוויה מפוארת
אין ספק שחזבאללה מסוגל לנהל מלחמה מהסוג הזה במשך חודשים ארוכים, אולי אפילו שנים. השמועות על כך שהארגון נחלש, הידיעות על זה שלבנונים מיואשים ומתנגדים למלחמה והתקוות לכך שהמתווכים הבינלאומיים יעשו את העבודה עלו בתוהו והתפוגגו בתוך עשן המלחמה המיתמר מעל הצפון. השאלה היא מה עושים.
לישראל יש מספיק יכולות על מנת לפגוע קשה מאוד בחזבאללה ובכיריו, גם צה"ל הצהיר על כך לא פעם. יחד עם זאת, ספק אם זה מה שיביא שקט לצפון ויחזיר את התושבים לביתם. קשה להתמודד עם נחילי כטב"מים זולים ועם לוחמת גרילה שחזבאללה מיומן בה מאוד. מה גם שישראל עדיין לא סיימה את המלחמה שלה בעזה, לא שחררה את חטופיה ולא החזירה את השקט ליישובי הדרום.
דבר תלוי בדבר. ישראל צריכה זמן וקואליציה בינלאומית רחבה על מנת להתמודד עם חזבאללה ועם איראן שעומדת מאחוריה. היא צריכה קו אספקת חימושים בלתי פוסק ואמון מצד שותפותיה בהנהגה הישראלית שמובילה את המדינה למלחמה קשה וארוכה. כל זה איננו בנמצא כרגע – בוודאי כל עוד המלחמה בעזה נמשכת וכל עוד בנימין נתניהו ממשיך לעמוד בראש הממשלה.
ישראל צריכה קואליציה בינלאומית רחבה על מנת להתמודד עם חזבאללה ועם איראן שעומדת מאחוריה. היא צריכה קו אספקת חימושים בלתי פוסק ואמון בהנהגה הישראלית מצד השותפות. כל זה איננו בנמצא כרגע
רק סיום הלחימה בעזה והחזרת כל החטופים, עבודה מאומצת עם האמריקאים ומדינות ערב על "היום שאחרי" (שכבר התחיל ממזמן), בחירות לכנסת והפסקה בלחימה בצפון תאפשר לישראל לקחת רגע, לנשום ולחשוב בצורה אסטרטגית על יעדיה מול חזבאללה: מה הם וכיצד יושגו. כל פעולה אימפולסיבית שנובעת אך ורק מייאוש וחוסר אונים לא תביא מזור למדינת ישראל ולצפון הארץ.
כנראה שאין מנוס אלא לפגוע קשה במדינת הטרור של חזבאללה על מנת לספק שקט ארוך טווח לצפון הישראלי. בקרב הזה לא מנצחים לבד. ישראל זקוקה לידידותיה גם בעולם וגם באזור על מנת להתמודד עם האתגר הרב-ממדי המורכב הזה.
המלחמה בעזה מעיבה גם על החאג' במכה
איד אל-אדחא, חג הקורבן – החג המשמעותי ביותר עבור המוסלמים והדרוזים – מתחיל במוצאי שבת, ומי שתכנן השנה להשתתף בעלייה לרגל למכה על מנת לקיים את אחת המצוות החשובות באסלאם, כבר הגיע לערב הסעודית על מנת להשתתף באירוע ההמוני ביותר בתבל.
השנה הגיעו למכה כ-1.5 מיליון עולי רגל זרים. גם סעודים רבים ישתתפו בחאג', כך שהמספר הכולל של עולי הרגל כנראה יעמוד על כ-2 מיליון בני אדם.
השנה החאג' מתרחש בצל המלחמה בעזה, וגם במכה נרשמו אירועי תמיכה בפלסטינים כגון הנפה של דגלי פלסטינים, ענידת סיכות של פלח אבטיח ועוד. המלך סלמאן הורה לארח אלף עולי רגל פלסטיניים מקרב "משפחות השאהידים והפצועים".
כבר במהלך הימים שקדמו לחאג' במכה נרשמו אירועים בודדים שמוגדרים כ"חריגים" על ידי השלטונות הסעודיים. למשל, כבר בפברואר במכה נעצרה אישה שהניפה דגל פלסטיני
המספר הכולל של הפלסטינים המשתתפים בחאג' הוא כאלפים – הרבה פחות מאשר בשנים הקודמות. יחד עם זאת, ההנהלה של החאג' הזהירה את אורחי הממלכה מפני כל פעילות פוליטית במהלך ימי החאג', אך כאמור כבר במהלך הימים שקדמו לו נרשמו אירועים בודדים שמוגדרים כ"חריגים" על ידי השלטונות הסעודיים. כבר בפברואר במכה נעצרה אישה שהניפה דגל פלסטיני.
בימים אלה סעודיה מתמודדת עם ביקורת חריפה מאוד גם מצד הפלסטינים וגם מצד מתנגדים של המשטר הסעודי ברחבי העולם הערבי. סעודיה מותקפת בגלל העמדה שלה נגד חמאס וגם בהקשר של קשרים לא פורמליים עם מדינת ישראל.
אלג'יריה מתקוממת בגלל שיבושים באספקת המים
מהומות קשות פרצו השבוע בעיר תיארט הממוקמת במרכז אלג'יריה, במרחק של כ-150 ק"מ מעיר הבירה אלג'יר. צעירים שעטו מסכות או מטפחות על פניהם שרפו צמיגים והפגינו ליד מבני ממשל בעקבות ניתוקים ממושכים של העיר מאספקת המים.
המדינה המדברית מושפעת מאוד משינויי האקלים: המדבר הולך ומתפשט, המשקעים הופכים דלים יותר והמדינה כבר איננה מסוגלת לדאוג למים זורמים לכל אזרחיה.
לאחרונה אלג'יריה משקיעה אמצעים במפעלי ההתפלה, אך בינתיים המאמצים הללו לא נשאו פרי. בשבועות האחרונים שקדמו להתפרצות המהומות, יצאו תיעודים שונים מתיארט בהקשר של מחסור במים: באחת התמונות נראו תושבים שהתגודדו עם כלים ודליים על מנת לאגור מים למקרה של ניתוק ממושך.
Le barrage de Bakhadda dans la Wilaya de Tiaret.
La population sans eau courante est obligé de remplir des bidons ????.
l'Algérie est l'incarnation du tiers-monde !
https://t.co/fk0qWyQG3l— KABYLIE LIBRE !!! (@FreeKabylie) May 30, 2024
על פי מחקרים של האו"ם, עד שנת 2030 אלג'יריה ומספר מדינות השכנות לה יגיעו למצב של "מחסור מוחלט במים". בינתיים המדינה הצפון-אפריקאית משקיעה הרבה יותר אמצעים בחימושים מתקדמים מאשר בתשתיות המים.
על פי מחקרים של האו"ם, עד שנת 2030 אלג'יריה תגיע למצב של "מחסור מוחלט במים". בינתיים המדינה הצפון-אפריקאית משקיעה הרבה יותר אמצעים בחימושים מתקדמים מאשר בתשתיות המים
הלהיט של המחנה הפרו-פלסטיני
השיר KALAM EINEH של הזמרת המצרית שירין עבד אל-ווהאב יצא כבר לפני חמש שנים. היו מי שאהבו אותו, והיו מי שלא. השיר, שנקרא "מילות האהבה בעיניו", עוסק ביחסים שבינו לבינה ולפחות מבחינת המשמעות שלו מזכיר שירים רבים אחרים.
לאחר הטבח בשבעה באוקטובר והמלחמה בעזה שפרצה בעקבותיו, המחנה הפרו-פלסטיני באירופה ובארה"ב אימץ את KALAM EINEH והשיר החל להתגלגל ברחבי המדיה החברתית בצירוף של סרטון הערוך מתוך קטעי וידאו שהגיעו מרצועת עזה. מהר מאוד השיר הישן (יחסית) הגיע למקומות הראשונים בהאזנות בטיק-טוק.
TikTok revives Arabic hits, including Sherine Abdel Wahab's "Kalam Eineh," now trending on Subculture's weekly charts.@tiktokcreators @TikTokMENA
For more:https://t.co/Q2htPTUinL#sherine #subculture pic.twitter.com/J2Qnnu0YNK— Smashi (@smashibusiness) November 9, 2023
הבלוגרית המצרית זנוביה הגיבה לטרנד החדש וכתבה ששירה של שירין הוא שיר רומנטי ואינו עוסק בעזה, פלסטין או מחלמה ואף הציעה לקוראיה להאזין לשירים אחרים שהתוכן שלהם יותר רלוונטי לימי המלחמה מאשר שיר נוגה על אהבה לאור הירח.
Songs of Fire and struggle: Dear Internet #Sherine's Kalam Eineh is not about #Palestine, but those songs are https://t.co/PHpxogVfbj#Gaza Featuring #cairokee #sheikhimam #macklemore #SaintLevant #JosephAzar #MohamedAsaf and late #RimBana as well others
— Zeinobia ????️???????????? (@Zeinobia) June 12, 2024
השבוע במזרח התיכון: חיסול מדען גרעין שעבד בעיראק
ב-13 ביוני 1980, נרצח במלון מרידיאן בפריז מדען הגרעין המצרי יחיא אל-משד, שהוביל את תוכנית הגרעין העיראקית. משד נולד במצרים, למד בצרפת ובברית המועצות ונחשב למדען הערבי המבריק ביותר שעבד אי פעם בכור הגרעיני בעיראק.
על פי כמה מקורות, משד נמצא עם חתך בגרונו ופצעי דקירה מרובים. לאחר מספר שבועות נערת ליווי פריזאית, שנטען כי יש לה קשר למותו של משד, נהרגה במהלך תאונת פגע וברח. הרשויות בצרפת חשדו כי מדובר בפעולה של המוסד, אך לא היו להן הוכחות.ישראל הכחישה את מעורבותה במקרה זה.
פחות מחודשיים לאחר מכן, ב-7 באוגוסט 1980, התפוצצו מטענים ליד המטה של החברה האיטלקית SNIA-Techint וליד ביתו ברומא של המנכ"ל שלה, מריו פיורלי. חברה זו הסכימה בעבר להשתתף בבניית כור הגרעין בעיראק.
פחות מחודשיים לאחר מכן התפוצצו מטענים ליד המטה של החברה האיטלקית SNIA-Techint וליד ביתו ברומא של המנכ"ל שלה, מריו פיורלי. חברה זו הסכימה בעבר להשתתף בבניית כור הגרעין בעיראק
לבסוף, ב-7 ביוני 1981, חיל האוויר הישראלי תקף את הכור הגרעיני העיראקי באוסיראק והוציא אותו מכלל שימוש. כך חוסלה כליל תוכנית הגרעין העיראקית עליה עבד במרץ משטרו של סדאם חוסיין.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם