"ממשלה לא נופלת באבחת סכין", אומר תמיד ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט, "היא נופלת באמצעות אלפי סיכות קטנות שננעצות בה לאורך הקדנציה".
בנט יודע על מה הוא מדבר; הוא חווה על בשרו את הסיכות, את המריבות בין השותפים הקואליציוניים שלו, את איבוד הרוב בכנסת ואת החיתוכים של אנשי שלומו לעבר האופוזיציה מימין. בסוף הממשלה בראשותו קרסה.
הקואליציה סופגת עכשיו את הדקירות שלה, אבל היא עדיין לא נופלת. ברור שלא בזמן הקרוב, שבו יוצאת הכנסת לפגרה של שלושה חודשים, שערורייה בפני עצמה.
הקואליציה סופגת עכשיו את הדקירות שלה, אבל היא עדיין לא נופלת. ברור שלא בזמן הקרוב, שבו יוצאת הכנסת לפגרה של שלושה חודשים, שערורייה בפני עצמה
המריבה הרב-מערכתית בין ראש הממשלה בנימין נתניהו והשר איתמר בין גביר ובין בן גביר ויו"ר שס אריה דרעי – ובעצם בין כל השרים וחברי הכנסת של ש"ס ועמיתיהם בעוצמה יהודית – מנדנדת את הממשלה והקואליציה, אבל לא מפילה אותה לקרשים.
נתניהו עצמו מסתובב בלשכה שלו ביומיים האחרונים כמו שור זועם, אבל הוא חושש יותר ממשבר חוק הגיוס מאשר מהאיומים של בן גביר. ההחלטה של שנוא נפשו, שר הביטחון יואב גלנט, לאשר לצבא להוציא צווי גיוס אתמול למועמדים לשירות ביטחון בחברה החרדית, רק מגבירה אצל ראש הממשלה את החרדות.
העימות בין דרעי ובן גביר לא ניתן לריפוי. הוא ילך ויחריף וילווה את כל ימיה הנותרים של הקואליציה הזו. בן גביר מעולם לא השלים עם הנוכחות של דרעי בקבינט המלחמה, בשעה שהוא יושב בקבינט המדיני-ביטחוני המורחב וחסר ההשפעה, שאליו דרעי בכלל לא טורח להגיע.
דרעי מצדו הדף את כל הניסיונות של בן גביר להיכנס לקבינט המלחמה המצומצם, כל עוד היה קיים. מבחינת דרעי, בן גביר הוא פרחח, איש קיצוני וחסר אחריות שלא יודע היכן הוא חי ומסבך את המדינה בארץ ובעולם.
דרעי מצדו הדף את כל הניסיונות של בן גביר להיכנס לקבינט המלחמה המצומצם, כל עוד היה קיים. מבחינת דרעי, בן גביר הוא פרחח, איש קיצוני וחסר אחריות שלא יודע היכן הוא חי ומסבך את המדינה בארץ ובעולם
בשנה האחרונה הציע דרעי כמה פעמים לראש הממשלה נתניהו להעיף את בן גביר מהממשלה, מה שהיה יכול אולי למנוע או לעכב את הפרישה של בני גנץ וגדי איזנקוט.
אתמול, במהלך הלוויה של הרב יהודה דרעי, אחיו של אריה והרב הראשי של באר שבע, כינה הרב הראשי יצחק יוסף את הממשלה הנוכחית "ממשלת זדון" בגלל חוק הגיוס.
ובכל זאת, פטירת האח האהוב של דרעי, שאף היה מועמד לתפקיד הרב הראשי הספרדי, עשויה להוריד את הווליום של המשבר ביחסים בין דרעי ובן גביר ובכלל. במהלך ימי השבעה יירגעו קצת הרוחות. בן גביר יגיע מן הסתם לנחם את דרעי, ותמונה משותפת של השניים תשדר הפסקת אש זמנית.
בן גביר ימשיך לאחוז בגרונו של נתניהו ולדרוש שותפות מלאה בקבלת ההחלטות שמתוות את המלחמה. "אנחנו לא מבינים מה הוא רוצה", אמרו אתמול בלשכת נתניהו. "אין היום קב"מ (קבינט מלחמה) ואין מטבחון. נתניהו מראה לבן גביר את דוחות המודיעין, אבל הוא לא מסתפק בזה. זה עוד פיגוע שהוא עושה לנו, אבל נמצא את הפתרון. משבר חוק הגיוס מטריד אותנו הרבה יותר".
בכל מקרה, נתניהו לא יהפוך את בן גביר לשותף-סוד מלא, ולא יעניק לו את ההשפעה שהוא מבקש על מהלכי המלחמה. נתניהו ינסה לשכנע את בן גביר שאין הבדל אידאולוגי גדול ביניהם: ראש הממשלה מנהל, לדבריו, מלחמה טוטאלית בחמאס ולא הולך לעסקה מופקרת.
נתניהו תמך ועדיין תומך בהגירה מרצון של פלסטינים מעזה, והוא לא מונע מבכירים בליכוד להתבטא בעד התנחלות בעזה. ההבדל הוא בכך שנתניהו חושב שאי אפשר לבצע את כל מה שהוא ובן גביר רוצים
נתניהו תמך ועדיין תומך בהגירה מרצון של פלסטינים מעזה, והוא לא מונע מבכירים בליכוד להתבטא בעד התנחלות בעזה. ההבדל הוא בכך שנתניהו חושב שאי אפשר לבצע את כל מה שהוא ובן גביר רוצים. בן גביר בטוח שהכול מותר והכל אפשרי והכל הפקר.
דרעי בינתיים ממשיך לנעוץ את הסיכות שלו. מי שמבקש ממנו לתאר את מצב הממשלה, יקבל את תיאור הזוג הנשוי שהחליט להתגרש, אבל הם עדיין חיים בבית המשותף כדי שלא לפרק את כל המסגרת המשפחתית.
גם האלטרנטיבות בחוץ לא מקסימות מדי. דרעי טוען שהוא מיצה את כל האפשרויות בממשלה הזו שהוא כל כך לא אוהב. לטענתו, הוא כבר לא מקבל דבר – לא חוק גיוס, לא תקציבים ראויים למוסדות ש"ס ולגני הילדים, לא סלי מזון. בנוסף הוא חוטף לפרצוף את דימוי השמאלן, מי שהביא לעולם את הסכמי אוסלו לפני 30 שנה.
דרעי טוען שהוא מיצה את כל האפשרויות בממשלה הזו שהוא כל כך לא אוהב. לטענתו, הוא כבר לא מקבל דבר – לא חוק גיוס, לא תקציבים למוסדות ולגני הילדים, לא סלי מזון
פעמים אחדות אמר דרעי כי אחרי הבחירות הוא לא יחבור אוטומטית לנתניהו ולליכוד. בכיר בליכוד אמר לזמן ישראל אתמול (שלישי) כי דרעי הפך לחבר הכי טוב של גנץ ואיזנקוט, ועוד יהיה לכך תרגום פוליטי. אבל אפשר לפקפק בזה.
דרעי קשור לבייס של תומכים שלא ירצו לראות אותו בממשלה אחת עם דמויות כמו אביגדור ליברמן ויאיר לפיד. קשה להניח שהקהל הזה מימין ירשה לדרעי וגם לבן גביר לפרק את הממשלה עכשיו.
ח"כ טלי גוטליב, המקורבת לבן גביר, אמרה אתמול: "בן גביר צודק. הוא צריך להיות בפורום הכי משפיע. נתניהו צריך להזמין אותו ולשתף אותו הרבה יותר. אבל אף אחד לא מפיל עכשיו ממשלה ימנית בראשות נתניהו באמצע המלחמה".
גם אתמול משכה הקואליציה הצעות חוק, אחרי שאיבדה את הרוב. נתניהו ממשיך להתפלל שהפגרה תגיע מהר. בשבועיים-שלושה הקרובים הוא כנראה יצליח לשרוד ואחר כך הוא יקבל שקט פרלמנטרי עד סוף אוקטובר. אחר כך נראה.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם