הפיגוע הנורא ב־13 בנובמבר 2015 בתיאטרון בטאקלאן בפריז, שבו נהרגו 131 אזרחים, חקוק בתודעה הקולקטיבית הצרפתית. זה לא היה האירוע התרבותי היחיד והמטרה הרכה היחידה שהותקפו על ידי פעילי המדינה האסלאמית.
ב־13 בנובמבר שני מחבלים מתאבדים התפוצצו גם מחוץ לאצטדיון סטאד דה פראנס במהלך משחק כדורגל בין גרמניה וצרפת – המארחות של אליפות אירופה בכדורגל והמשחקים האולימפיים של הקיץ הנוכחי בהתאמה.
השלטונות הצרפתיים מבינים כי כעת – לפני טקס הפתיחה של משחקי הקיץ – כל העיניים נשואות לפריז. במסגרת ההיערכות, צרפת תפרוס 45 אלף אנשי ביטחון וכן 40 אלף שוטרים וז'נדרמים כדי להגן על כ־15 מיליון תיירים שאמורים להגיע לעיר האורות במהלך התקופה הקרובה.
במסגרת ההיערכות, צרפת תפרוס 45 אלף אנשי ביטחון וכן 40 אלף שוטרים וז'נדרמים כדי להגן על כ־15 מיליון תיירים שאמורים להגיע לעיר האורות במהלך התקופה הקרובה
בתשע השנים שחלפו מאז הפיגוע בבטאקלאן צרפת הייתה הקורבן המוביל של הטרור הג'יהאדיסטי במערב. המדינה ידעה יותר מ־40 התקפות טרור אסלאמיסטיות, בכלל זאת פיגועים גדולים ומורכבים שבוצעו על ידי פעילים מאומנים היטב.
לפחות 26 מהפיגועים האלה קושרו למדינה האסלאמית, על פי נתונים שאסף אחד ממחברי מאמר זה. במהלך אותה תקופה סוכלו בצרפת, ככל הידוע, יותר מ־20 פיגועים. יתרה מכך, בצרפת קיימת סביבה חברתית תוססת של קיצונים, שרבים מהם הגיעו מסוריה ומעיראק.
אולם ייתכן שהדבר המדאיג ביותר הוא המספר הרב של קיצונים הממוקמים בטורקיה עם ניסיון לחימה ו"קשרים צרפתיים". במהלך החודשים האחרונים קובעי מדיניות ומומחי טרור ברחבי העולם המערבי התריעו שוב מפני העלייה באיומי הטרור. חלקם אף השוו את המצב לאזהרות שהצטברו לפני 11 בספטמבר.
הבחירה באירועי הספורט כמטרות תואמת את היגיון הטרור. אחרי הכול, כאמירתו המפורסמת של מומחה הטרור הוותיק בריאן מייקל ג'נקינס, "טרור הוא תיאטרון". כפי שיודעים הטרוריסטים, פגיעה באירוע הספורט הבולט ביותר – המשחקים האולימפיים – תזכה אותם בתשומת לב ובו בזמן תנחית על צרפת מכה פסיכולוגית מתמשכת.
אירועי ספורט – ובפרט המשחקים האולימפיים – היוו במהלך השנים מטרה לארגונים וליחידים המונעים ממגוון אידיאולוגיות. אחד המפורסמים שבהם הוא הטבח באולימפיאדת מינכן ב־1972
אירועי ספורט – ובפרט המשחקים האולימפיים – היוו במהלך השנים מטרה לארגונים וליחידים המונעים ממגוון אידיאולוגיות. אחד המפורסמים שבהם הוא הטבח באולימפיאדת מינכן ב־1972, שבו מחבלים פלסטינים מארגון ספטמבר השחור רצחו 11 מחברי המשלחת הישראלית.
ב־1996 טרוריסט בשם אריק רוברט רודולף, שהונע מבליל של אמונות ימניות קיצונית, לרבות התנגדות להפלות וקיצוניוּת בנוסח "זהות נוצרית", פוצץ מטעני צינור בפארק האולימפי באטלנטה וגרם ישירות למותה של אישה אחת ולפציעתם של יותר ממאה נוספים.
טרוריסטים וקיצונים אלימים גם תכננו ואיימו לבצע פיגועים באירועי ספורט נוספים בשנים האחרונות. אלה כוללים את מונדיאל הגברים ברוסיה ב־2018; אליפות אירופה בכדורגל ב־2021; ויותר לאחרונה, גביע העולם בקריקט, שהתקיים בחלקו בלונג איילנד, ניו יורק.
אחת הסיבות לכך שאירועי הספורט המתוקשרים האלה מהווים מטרות אטרקטיביות היא שהם נחשבים מטרות קלות לפגיעה, כפי שגם ציינו בעבר כמה טרוריסטים בעצמם.
שבוע בלבד לפני תחילת המשחקים גבר בן 23 בעל אזרחות גרמנית ומרוקאית נעצר בנמל התעופה של קלן על ידי המשטרה הגרמנית, בטענה שתכנן לבצע פיגוע באירוע הספורט
לפני אירוע ספורט גדול אחר שהתקיים הקיץ – אליפות אירופה בכדורגל שהוזכרה לעיל – המשרד הפדרלי להגנת החוקה של גרמניה המארחת העריך כי האיום של מתקפת טרור קרובה גבוה הרבה יותר מאשר בשנים האחרונות. הקביעה הזאת ככל הנראה התבססה על מודיעין מהימן שהצביע על תוכנית קונקרטית לפיגוע.
בחודשים שקדמו לאליפות אירופה גרמניה סיכלה כמה מזימות שנקשרו למדינה האסלאמית, ובפרט לסניף של הארגון הממוקם באפגניסטן ובפקיסטן, הידוע כמחוז ח'וראסאן של המדינה האסלאמית. שבוע בלבד לפני תחילת המשחקים גבר בן 23 בעל אזרחות גרמנית ומרוקאית נעצר בנמל התעופה של קלן על ידי המשטרה הגרמנית, בטענה שתכנן לבצע פיגוע באירוע הספורט.
הגבר העביר בעבר כסף לארגון המדינה האסלאמית, ולפני מעצרו ניסה להתקבל לעבודה כמאבטח מחוץ לאחד האצטדיונים. למרות הירידה הכללית בטרור ג'יהאדיסטי במערב בין 2019 ל־2022, הנתונים שבידינו מעידים כי המדינה האסלאמית – ובפרט מחוז ח'וראסאן – מהווים שוב איום טרור משמעותי.
כלי התקשורת הרשמי של הארגון, אל־עזאים, פרסם כמה איומים נגד אירועי ספורט במערב, לרבות המשחקים האולימפיים.
המדינה האסלאמית – ובפרט מחוז ח'וראסאן – היו פעילים בניסיונות לפגוע בצרפת בחודשים האחרונים. ב־18 בנובמבר 2022 שבעה פעילים של הארגון נעצרו בשטרסבורג בחשד לתכנון פיגוע
המדינה האסלאמית – ובפרט מחוז ח'וראסאן – היו פעילים בניסיונות לפגוע בצרפת בחודשים האחרונים. ב־18 בנובמבר 2022 שבעה פעילים של הארגון נעצרו בשטרסבורג בחשד לתכנון פיגוע; בין אפריל ליוני השנה סוכלו שלוש מזימות לביצוע פיגועים.
לא ידוע אם המטרה המתוכננת הייתה קשורה למשחקים האולימפיים, אבל לפחות אחד החשודים, נער בן 16, הביע במדיה החברתית רצון לבצע פיגוע באירוע הספורט.
במרץ, שלטונות צרפת העלו את רמת איום הטרור לדרגה הגבוהה ביותר על בסיס מודיעין על פיגוע מתוכנן. לאחר עשור של ניסיונות ומתקפות טרור על בסיס קבוע, השלטונות ורשויות אכיפת החוק בצרפת יישמו אמצעי אבטחה כבדים בעזרת מדינות אחרות והחדרת טכנולוגיה מתקדמת, לרבות מערכות נגד כטב"מים והגנה אווירית מתוחכמת כדי להפחית את האיום נגד משחקי הקיץ.
יותר לאחרונה, המודיעין הצרפתי הודיע ב־6 ביולי, פחות משלושה שבועות לפני תחילת המשחקים האולימפיים, על מעצרם של כמה חשודים בתכנון פיגועי התאבדות באולימפיאדה המשתייכים למחוז ח'וראסאן. ואז, ב־13 ביולי, התפרסמו דיווחים על מעצרם של ארבעה קטינים ובגיר באזורים שונים ברחבי המדינה והגשת כתבי אישום נגדם בגין תכנון מתקפת טרור.
על פי הדוח, "תומכים של המדינה האסלאמית ואל־קאעדה באירופה כמעט בוודאות מתכננים לבצע פיגועי טרור נגד המשחקים האולימפיים"
דוח שפרסמה לאחרונה חברת האבטחה רקורדד פיוצ'ר העריך כי האיום הקריטי ביותר למשחקים האולימפיים מגיע מג'יהאדיסטים. על פי הדוח, "תומכים של המדינה האסלאמית ואל־קאעדה באירופה כמעט בוודאות מתכננים לבצע פיגועי טרור נגד המשחקים האולימפיים".
עם זאת, מערך איומי הטרור בצרפת לקראת האולימפיאדה הוא מורכב. מיליטנטים המזדהים עם אל־קאעדה – או כאלה שאינם קשורים לארגון מסוים ומונעים בעיקר מהמלחמה בעזה – גם מהווים איום ממשי ביותר.
לאלה מתווספים קיצונים אלימים מהשמאל הקיצוני; מהימין הקיצוני; ופעולות אפשרויות בחסות מדינתית, תהא זו מזימה איראנית או התערבות רוסית, לרבות חששות מפני מבצעי השפעה או מתקפת סייבר על תשתיות צרפתיות חיוניות.
בשנים האחרונות אסלאמיסטים מיליטנטים הסתמכו בעיקר על דרכי פעולה פשוטות כשביצעו מתקפות טרור במדינות מערביות. אלה כללו פיגועי דקירה ושימוש בנשק קל. הגם ששיטות בסיסיות כאלה מביאות לרוב למספר נמוך של נפגעים, סיכויי ההצלחה בהוצאתן לפועל גבוהים הרבה יותר.
התרחיש הגרוע ביותר הוא שמיליטנטים ינסו להוציא לפועל תוכנית מורכבת יותר, שבמסגרתה קבוצה של פעילים מאומנים יבצעו כמה פיגועים בו־זמנית
בינתיים, התרחיש הגרוע ביותר הוא שמיליטנטים ינסו להוציא לפועל תוכנית מורכבת יותר, שבמסגרתה קבוצה של פעילים מאומנים יבצעו כמה פיגועים בו־זמנית. השימוש הפוטנציאלי בטכנולוגיה מתקדמת רק מחמיר את האיום, כשכמה מדריכי הפעלה המופצים ברשת מלמדים את התומכים כיצד להסב רחפנים מסחריים לכלי תקיפה במהלך האולימפיאדה.
אף שהמתקפה המפחידה והאפקטיבית ביותר תהיה באזורי התכנסות, באירועים או במתקנים הקשורים למשחקים האולימפיים בשל מספרם הרב של הנוכחים, סוג כזה של פיגועים הוא גם הקשה ביותר לביצוע בפועל. לפיכך ניתן להניח שייבחרו מטרות פחות בולטות, שכן הן נחשבות לקלות יותר.
האם צרפת ערוכה לכך?
צרפת תזדקק לכוחות עילית ללוחמה בטרור, לסיוע מודיעיני משותפות מערביות ואולי לטיפת מזל בסגנון הישן כדי לצלוח את האולימפיאדה הזאת ללא תקריות. הצרפתים מכירים את שיטות הטרור הללו טוב יותר מכולם, אבל עזרה מצד שירותי מודיעין ידידותיים – בפרט ממדינות בעלות יכולות מודיעין אותות ברמה עולמית כמו ארה"ב – תהיה חיונית למניעת הצלחתן של מתקפות כאלה.
הקצב המבצעי והתדירות הגוברת של מזימות טרור לקראת האולימפיאדה אינם מעודדים. הם מעידים על יריב נחוש, כזה שיכול להסתמך על מגוון אפשרויות לתקיפה: יזמים וירטואליים או כאלה הנתונים להשראה או הכוונה, שהמדינה האסלאמית ומחוז ח'וראסאן יכולים לנסות לתמרן אותם דרך ערוצים מוצפנים כדי שיבצעו את הנחיות הארגון.
הגנה על קהלים גדולים והתכנסויות המוניות תהיה קשה במיוחד – ויהיה הכרח להפחית את רמת החשיפה לפיגועי דריסה ולתקריות רבות נפגעים אחרות. אם צרפת תצליח לאבטח את המשחקים האולימפיים זה יהיה הישג לא מבוטל, והאסטרטגיה שלה תילמד היטב להפקת הלקחים ודרכי הפעולה הטובים ביותר על ידי כל מדינה אחרת שתארח בקרוב אירועי ספורט גדולים.
טורה המינג הוא עמית מחקר של המרכז הבינלאומי למחקרי רדיקליזציה בקינגס קולג'. קולין פ' קלארק הוא מנהל מחקר בקבוצת סופאן ועמית מחקר בכיר במרכז סופאן.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם