המחדל הזה כל כך ברור, עד שכמעט אין צורך לכלול אותו בנושאים שתעסוק בהם וועדת החקירה שתקום אולי בסוף המלחמה. ישראל נתפסה עם המכנסים למטה בכל הקשור לכמות התחמושת שהייתה לצה"ל ב-7 באוקטובר.
פשוט לא להאמין. מישהו באגף הלוגיסטיקה של צה"ל ומישהו במשרד הביטחון כנראה חיו בסרט ששמו "מלחמות קצרות". בשני המוקדים האלה העריכו שמלחמה באחת הזירות או יותר לא תמשך יותר משבוע עד עשרה ימים. אחרת אי אפשר להבין איך ישראל נתפסה כשמחסני הנשק שלה כמעט ריקים.
פשוט לא להאמין. באגף הלוגיסטיקה של צה"ל ובמשרד הביטחון כנראה חיו בסרט ששמו "מלחמות קצרות", כשהעריכו כי מלחמה באחת הזירות או יותר לא תמשך יותר משבוע עד עשרה ימים
ולא מדובר דווקא על מערכות נשק מתקדמות. מדובר בעיקר במחסור אדיר בתחמושת לטנקים וארטילריה.
מה קרה? ארה"ב מחזיקה בישראל מלאי חירום של תחמושת מסוגים שונים. ישראל יכולה לבקש אישור מוושינגטון להשתמש בהם, ואם האישור ניתן, המאגר יועמד לרשות צה"ל. סידור נהדר. אבל מישהו במערכת הביטחון לא ידע או שכח, שרוב המאגר הזה הועבר על ידי ארה"ב לאוקראינה כדי לסייע לה במלחמה נגד רוסיה.
וכאמור, זה היה המצב כשהמלחמה החלה.
על פי דיווח באתר המכון היהודי לביטחון לאומי של אמריקה (JINSA), הנשק – בשווי של יותר ממיליארד דולר, משולם על ידי ארה"ב, אך צה"ל אחראי לאחסנתו.
ישראל ניצלה את המאגרים (באמצעות תשלום ומשיכת הנשק) לפחות פעמיים, ב-2006 וב-2014, במהלך הסכסוכים בלבנון ובעזה, בהתאמה.
המלאי הנוכחי מורכב בעיקר ממה שמכונה "תחמושת טיפשה", כלומר ללא מערכות הנחיה מתוחכמות. חימושים כמו פגזי ארטילריה בקוטר 155 מ"מ, ואלפי "פצצות ברזל" שפשוט מוטלות ממטוסים כדי שכוח הכבידה יוכל לעשות את עבודתו. הדוח התייחס כמובן למצב שהיה לפני ה-7 באוקטובר.
אבל כאמור משרד הביטחון הישראלי התעלם מהעובדה שכמעט כל המאגר של ארה"ב נשלח על ידי ארה"ב לאוקראינה.
במשרד סירבו להגיב על כך.
ארה"ב מחזיקה בישראל מלאי חירום של תחמושת וניתן לבקש מוושינגטון להשתמש בה, אך מישהו במערכת הביטחון לא ידע או שכח, שרוב המאגר הועבר ע"י ארה"ב לאוקראינה כסיוע במלחמה נגד רוסיה
בגלל ההסתמכות הזו על המאגר האמריקאי, משרד הביטחון לא הזמין בתעשיות הביטחוניות את פריטי התחמושת האלו, וחלק מקווי היצור אפילו נסגרו. אם יש מאגר בבסיס נבטים, למה להשקיע ברכש חדש?
המצב העגום התברר במהרה, וההיסטריה החלה להשתולל. ארה"ב החלה לסייע במשלוחי חירום, אבל בשלב מסוים, כסנקציה נגד ישראל, עצרה חלק ממשלוחים אלה.
עכשיו מנסים לתקן את המצב. משרד הביטחון, יחד עם התעשיות הביטחוניות, עובדים על תכנית חירום לבנייה מחדש של היכולות הישראליות הקשורות לצורך להחזיק מלאי גדול הרבה יותר של תחמושת, כדי למנוע את המחסור שנוצר מהמלחמה המתמשכת עם חמאס בעזה וחזבאללה בלבנון. "המצב הנוכחי לא הגיוני. מישהו נרדם וישראל נאלצה לנקוט בצעדי חירום כדי לספק את התחמושת לכוחות באזורי המלחמה", אומר מקור ביטחוני.
כאשר החל צה"ל את פעולתו בעקבות ההתקפה של חמאס ב-7 באוקטובר, המחסור בתחמושת מסוגים שונים הפך לבעיה. זה הורגש בעיקר במחלקת הפצצות "הטיפשות" ופגזי הארטילריה 155 מ"מ.
תחמושות מסוג זה מיוצרות בישראל, אך ניכר כי הסכומים שהורה משרד הביטחון הישראלי להקציב לרכש של תחמושות כאלה, התבססו על הנחות שגויות, שגויות מאוד.
ישראל, על פי המקורות, תצטרך באופן מיידי לפחות להכפיל את יכולות הייצור המקומי של סוגי תחמושת שונים, בעיקר פצצות ופגזי ארטילריה. כעת אומרים מקורות ביטחוניים בישראל שכל בסיס החישוב יצטרך להיבנות מאפס. "זו מסקנה מאוד ברורה, והמצב יצטרך להשתנות מהר מאוד", אמר גורם ביטחוני בכיר.
המצב שנוצר בעקבות המלחמה המתמשכת בשתי החזיתות ישפיע על התוכניות העתידיות של תעשיית הנשק הישראלית. ההתמקדות תהיה בפצצות אוויר, תחמושת ארטילרית וגם במיירטים של מערכות הגנה אווירית כמו כיפת ברזל וקלע דוד.
התחמושות הנדרשת מיוצרת בישראל, אך ניכר כי הסכומים שהורה משרד הביטחון הישראלי להקציב לרכש של תחמושות כאלה, התבססו על הנחות שגויות, שגויות מאוד. כל בסיס החישוב יצטרך להיבנות מאפס
מקורות אומרים, כי אלביט מערכות ורפאל כבר מתכננות שדרוג "מאסיבי" של קווי הייצור שלהן. אלביט מייצרת פגזי ארטילריה וטנקים, בעוד שרפאל מייצרת פצצות אוויר מסוגים שונים ומיירטים.
אריה אגוזי הוא כתב לענייני ביטחון. עבד בעבר בידיעות אחרונות. מתמחה בדיווח על טכנולוגיות ביטחוניות ישראליות ועל האתגרים עימן צריכות טכנולוגיות להתמודד, בעיקר מול האיומים החדשים.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
בדיוק מה שדודו ישורון כתב בתגובתו. רק שלדעתי יש גם אחריות למפקדי צה"ל ובראשם הרמטכ"לים לדורותיהם ולאלופי המטכ"ל (כנ"ל), וראשי משרד הבטחון ובראשם המנכ"לים (כנ"). מדובר באנשים שלא רק כשלו בתפקידם אלא ממש בגדו בו. מחסור כרוני בחימושים למלחמות חזר ונשנה החל ממלחמת יום כיפור עבור במלחמת לבנון השניה אז נזקקנו לרכבת אספקה כבר אחרי שבועיים של לחימה (בלבנון הראשונה דווקא היה די חימוש אבל צריך לזכור שנלחמנו אז נגד שני האויבים החלשים ביותר שהיו למדינת ישראל אי פעם, הפת"ח וחלק בלבד מצבא סוריה) , וכ"כ במבצעי צה"ל הגדולים בעזה רק בעשור הקודם.
שום לקח לא נלמד, בשום שלב. תרבות השקר, הכיסוי וההתעלמות, בדיוק כפי שהאלוף יצחק בריק מץאר ומתריע מזה שנים, ואיש לא הקשיב. סירבו להקשיב.
מדינת ישראל הופקרה לחלוטין ביודעין ובמחשבה תחילה, מראש הממשלה ודרומה לאורך כל צמרת הניהול הבטחוני, מערכות הרכש ופיקוד הצבא. במדינות מתוקנות האנשים האלה כולם, כולל כל הרמטכ"לים והאלופים בעשרים השנים האחרונות, היו עומדים למשפט צבאי ואלו שאשמתם תוכח צריכים לשלם לפחות בדרגותיהם, במשרותיהם, בחילוט נכסיהם ובאובדן הפנסיה שלהם, אנשי צבא ואזרחים כאחד.
אתה עושה את זה קל מידי ומפיל את האחריות על הש"ג. על ה"מישהו באגף הלוגיסטיקה של צה"ל ומישהו במשרד הביטחון כנראה חיו בסרט ששמו "מלחמות קצרות"."
האחראי על בטחון המדינה הוא ראש הממשלה. זה קודם כל כשלון מוחלט של הכשלון המוחלט שבורח מאחריות. ואנשים כמוך עוזרים לו לברוח מאחריות.
כשאין דיונים אסטרטגיים, ואין מחשבה לעתיד, ואין הכנה של הצבא למלחמה – האשם העיקרי הוא הדרג המדיני ובראשם ראש הממשלה.
הצבא הוא זרוע ביצועית. ואם היו דורשים ממנו מלאים של מלחמה של שנה ושנתיים, סביר להניח שהיו מלאים לשנה שנתיים. אבל אף אחד לא התכונן למלחמה. סגרו אוגדות, שיחררו מילואימניקים צעירים, לא גייסו את חייבי הגיוס (כולל החרדים המשתמטים). למעשה לא עשו כלום חוץ מלחזק ולחמש את החמאס.
זה לא מחדל זו מדיניות מופקרת של ראש ממשלה שלא מתעניין בבטחון המדינה ולא אכפת לו מחבלי ארץ שננטשים. את המחיר האישי גם ככה הוא לא משלם, אז מה זה משנה לו?
כל עוד אריה אגוזי וכל התקשורת לא ימצאו את האשם האמיתי למצבנו, לא יהיה שינוי. היחידים שפועלים היום הם ערוץ 14 שעבורם ישראל מעולם לא היתה במצב טוב יותר וזה רק עניין של זמן עד שנכבוש את עזה ולבנון גם בלי פגזים.