ח"כ גדעון סער מהימין הממלכתי אמר לאחרונה לזמן ישראל: "אין משא ומתן פוליטי ביני לבין הליכוד בעת הזו. תפקיד שר הביטחון בממשלת נתניהו לא הוצע לי". במקביל הוא הסביר אתמול (שבת) בריאיון ל"פגוש את העיתונות" כי משקעי העבר בינו לבין ראש הממשלה בנימין נתניהו לא רלוונטיים בעת הזו וכי מצב הלחימה והאיומים על המדינה נמצאים מעל לכל עניין פרסונלי.
כאשר הוא נשאל אם הוא פוסל כניסה לממשלה, השיב סער: "איני כובל את ידי בשום דבר". לדבריו, כפי שיאיר לפיד הציע רשת ביטחון וכפי שחברי הכנסת בני גנץ וחילי טרופר עשויים להושיט יד בשעה קשה, "כך גם אני אחליט לפי טובת המדינה. אף אחד לא יכופף לי את היד".
כאשר לחצו המראיינים את סער בנוגע לשאלת החלפת שר הביטחון בעת מלחמה, השיב סער כי אותם האנשים שלוחצים להחליף ראש ממשלה מתחלחלים מהחלפת שר הביטחון. כלומר, רמז לצביעות מצדם.
סער, אחד הפוליטיקאים החריפים ביותר בישראל, עשוי לעשות טעות קרדינלית אם ייקח את התפקיד המורכב והקשה של שר הביטחון בשיאה של המלחמה המסוכנת ביותר בהיסטוריה של מדינת ישראל. הציבור הישראלי לא יקבל בהבנה כניסה של אדם בלי כל רקע ביטחוני – למעט חברויות עבר בקבינט הביטחוני.
כניסה למשרד הביטחון לאדם ללא רקע ביטחוני היא כאמור טעות קשה ביותר, בימי שגרה ושלום, אבל במצב האיומים הנוכחי על אחת כמה וכמה. נתניהו ישתמש בכל שר ביטחון (גם אם הוא רמטכ"ל לשעבר) כדי להאשימו בכל מהלך כושל, יתמרן אותו, ישפיל אותו וינצל אותו. מערכות היחסים שלו עם שרי הביטחון השונים שלו ב־15 השנים האחרונות מוכיחות את זה.
משום שסער מודע לכל האמור לעיל, עלה רעיון על שינוי מקיף במבנה הממשלה, כך שסער ייכנס לתפקיד שר החוץ, למשל. כדי להשלים את המהלך, צריך לבצע החלפות נוספות בממשלה. השאיפה של נתניהו היא כמובן להחליף את שר הביטחון גלנט בלי לפטר אותו. כלומר, רק לשנמך אותו.
משום שסער מודע לכל האמור לעיל, עלה רעיון על שינוי מקיף במבנה הממשלה, כך שסער ייכנס לתפקיד שר החוץ, למשל. השאיפה של נתניהו היא כמובן להחליף את שר הביטחון גלנט בלי לפטר אותו
הדברים האלה נאמרו לזמן ישראל על ידי גורמים המכירים חלק מהשיח בין הליכוד לבין הימין הממלכתי. מדובר במהלך ממשלתי מורכב, המחייב את הזזת ישראל כ"ץ וגלנט מתפקידם – ומציאת סידור פוליטי לכל אחד מהם.
אולם, המהלך לא התממש ואולי כבר ירד מהפרק. המטרה של נתניהו, לכאורה, היא לספק את רצונם של רבים בימין (במיוחד של איתמר בן גביר, שלא מפסיק ללחוץ) – להזיז את גלנט מתפקידו. לטעמו של נתניהו, גם אם מיליון איש יצאו לרחובות בעקבות העברת גלנט מתפקידו, ממשלתו תעצום עיניים ותמשיך הלאה עם 64 (או 63) קולות.
במקרה של הצטרפות סער, הממשלה תגיע ל־68 (או 67) קולות, מספיק כדי לשרוד תקופה נוספת, להעביר תקציב, להוביל שינויים מסוימים במערכת המשפט ואולי אף להשלים את חוק הסדרת השתמטות החרדים, בגיבוי הימין הממלכתי.
אלא שסער לא נמצא בכיס של נתניהו וסיעתו לא בהכרח תהיה מחויבת לכל הדרישות של נתניהו. אחת השאיפות המקוריות של סער הייתה להסכים להיכנס לממשלה בתמורה לקיום בחירות כלליות ברבע הראשון של שנת 2025, אך גם המהלך הזה נזנח.
עבור הימין הממלכתי כניסה לממשלה יכולה לשמש כחבל הצלה פוליטי. הסיעה של סער לא עוברת את אחוז החסימה באף סקר
עבור הימין הממלכתי כניסה לממשלה יכולה לשמש כחבל הצלה פוליטי. הסיעה של סער לא עוברת את אחוז החסימה באף סקר. סער רצה להעמיד חזית אחידה מוקדמת עם אביגדור ליברמן ונפתלי בנט, אך גם המהלך הזה לא נרקם.
אתמול אמר סער שהוא לא ניהל איתם משא ומתן. "היה לי שיח עם ליברמן, פחות עם נפתלי, לגבי הערכות לעתיד. זה לא הגיע אפילו קרוב למשא ומתן".
שינוי ההנהגה הצבאית
החלפת גלנט אינה היעד הביטחוני היחיד של הימין הישראלי. אחרי 10 חודשי לחימה גוברים הקולות בציבור הלאומי־דתי לשינוי כל ההנהגה הצבאית, מהרמטכ"ל, דרך ראש אמ"ן המיועד אלוף שלומי בינדר שטרם נכנס לתפקיד, ראש שב"כ וכל מי שנמצא בפורום מטכ"ל ונתפס בעיני הימנים כרופס, חלש, פרוגרסיבי.
הרמטכ"ל: לא מציע להפול את פילדלפי למכשול שבגללו לא מביאים 30 אנשים חזרה הביתה, כמחצית מהם נשים pic.twitter.com/a11FX26P6C
— Yaron Avraham ירון אברהם (@yaronavraham) August 3, 2024
במהלך סוף השבוע פורסמו בערוץ 12 פרטי שיחות קשות בין כל הצמרת הצבאית־ביטחונית לבין נתניהו. לפי הפרסומים, ראשי זרועות הביטחון העוסקים במשא ותמן כונו על ידי נתניהו כ"רופסים. במקום ללחוץ על ראש הממשלה, תלחצו על סנוואר". במקביל כל צמרת הביטחון התייצבה נגדו וטענה שהוא הכניס תנאים נוספים לעסקה שלא מאפשרים להתקדם.
בצאת השבת פרסמה לשכת נתניהו הודעת הכחשה: "ההדלפות והתדרוכים השקריים של גורמים עלומים בתקשורת מייצרים לציבור מצג שווא. בעוד שראש הממשלה נתניהו הסכים למתווה, חמאס מנסה להכניס עשרות שינויים שמבטלים את המתווה הלכה למעשה.
נוסף על הדרישה לפיטורי גלנט, נשמעים כל הזמן קולות בימין לבצע שינוי כולל בצמרת הצבאית. הדבר עלה פעם אחר פעם בכנס ה"חזון של אחרי מלחמה" שהתקיים ביום חמישי בגני התערוכה
"חמאס ממשיך לדרוש את סיום המלחמה, שחרור מספר מזערי של חטופים, את היכולת להציף את עזה באמצעי לחימה, להשתלט עליה מחדש, ולחזור על זוועות השבעה באוקטובר. ראש הממשלה מוכן ללכת כברת דרך ארוכה לשחרור החטופים שיקרים לו, תוך שמירה על ביטחון ישראל.
"ראש הממשלה לא הוסיף דבר למתווה ה־27.5 וממשיך לדבוק בתנאים הבסיסיים לביטחון ישראל, בהתאם לאותו מתווה: מקסום שחרור החטופים החיים בשלב הראשון והשארת מנופי לחץ לשחרור כל היתר, שליטה בציר פילדלפי, ומניעת מעבר מחבלים ואמל"ח לצפון הרצועה.
"מי שמציע להיכנע לדרישות חמאס כדי לקבל מחיאות כפיים באולפנים פוגע בסיכויים לשחרור החטופים ומוביל בחזרה למציאות של השישה באוקטובר".
למרות הדברים הנחרצים שנמסרו מלשכת ראש הממשלה, קשה להתעלם ממבול ההדלפות הסותרות היוצאות לכל עבר. כאמור, נוסף על הדרישה לפיטורי גלנט, נשמעים כל הזמן קולות בימין לבצע שינוי כולל בצמרת הצבאית. הדבר עלה פעם אחר פעם בכנס ה"חזון של אחרי מלחמה" שהתקיים ביום חמישי בגני התערוכה.
המארגן, ברל'ה קרומבי, הביא לבמה שורה ארוכה של דוברים והנושא עלה כמעט בכל פאנל. כך למשל, עמיעד כהן, יו"ר המרכז לחירות ישראלית ומנכ"ל קרן תקווה אמר לנוכחים שעל הימין להציע אלטרנטיבה פוזיטיבית ולא לנהוג רק באמצעות שלילת האחר. "אנחנו צריכים להציע אלטרנטיבה לגנרלים החושבים שזה לא מוסרי לנצח במלחמה באלה האומרים שזה לא מוסרי לא לנצח".
סמוטריץ': "צריך פיקוד צבאי עם דנ"א אחר, כזה שלא חושש לנצח ובעיקר לא חושש מהשלכות הניצחון – אחיזה בשטח, אחריות אזרחית בעזה והתיישבות"
אחת המשתתפות, איריס ברנשטיין – תושבת כפר מימון בעוטף עזה, שבן זוגה איבד את בנו סא"ל יונתן צור במלחמה – היא מנושאות הדגל נגד בג"ץ. בכנס היא אמרה: "איך יכול להיות שאת הצבא מובילה שכבה של קצפת מסריחה שלא מתאימה לרוח העם? יש לנו חיילים מדהימים, אבל השכבה למעלה… הבן של האיש שלי לא יכול היה להגיע לדרגת אלוף, הוא לא היה מהחומר הנכון"..
גם השר בצלאל סמוטריץ' שדיבר בכנס הסביר שבמנהיגות הצבאית הישראלית חסרה כיום "הכרעה תודעתית". לדבריו, ההנהגה המדינית צריכה "למנף את ההכרעה הצבאית להכרעה תודעתית אסטרטגית, אבל הפוך מה'עצות' שמעניקים לנו התבוסתניים. בשביל זה צריך פיקוד צבאי עם דנ"א אחר, כזה שלא חושש לנצח ובעיקר לא חושש מהשלכות הניצחון – אחיזה בשטח, אחריות אזרחית בעזה והתיישבות".
למרות הטענות של באי הכנס כלפי מבנה פורום מטכ"ל, רק לאחרונה פורסמה התמונה לעיל של הדיונים בצמרת הצבא. ניתן לראות כי מספר הדתיים־לאומיים גבוה במיוחד. את הימין זה לא משכנע.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
סמוטריץ' הכלב יכול לעשות מה שהוא רוצה. עם הדם של הילדים שלו ועם הכסף שלו.
לא עם הילדים שלנו, ולא עם הכסף שלנו.
סמוטריץ' הכלב שבקושי עובר את אחוז החסימה חושב שהוא "עם ישראל" ומתנהג בהתאם. מחסל הציונות ואדריכל חורבן בית שלישי יחד עם נתניהו, בן גביר ושאר המשת"פים של הליכוד המושחת.
אם יכולנו להיפרד מהקיצונים הדתיים ולהקים את ישראל הדמוקרטית זה היה טוב.
הימין הקיצוני, חושב שהצבא הוא בעל משאבים אין סופיים, מבחינת כח אדם, נשק ולגיטימציה בין לאומית וזה ממש לא נכון. הצבא מותש. באו"ם יהיה לנו גינוי, צווים מהאג לחיילים ולמפקדים ולדרג המדיני. מי יספק לנו נשק? ארדואן? פוטין? או שנקנה נשק מעלי אקספרס?
הציבור החילוני, לא יהיה מוכן מהצד השני, שהצבא יהיה ימני קיצוני ולהגשים את כל השאיפות הקיצוניות שלהם. לוותר על צה"ל כצבא העם? על הערכים?