בימים הנוראים האלה, שנמשכים מאז שמחת תורה בחודש תשרי, יש יותר מאשר שביב תקווה לשבת בזום מול גרשון בסקין – פעיל שלום, יו"ר מרכז ישראל פלסטין למחקר ומידע והאיש שהחזיר מהשבי את גלעד שליט, ועם סאמר סינג'לאווי –
פעיל שלום פלסטיני שעומד בראש תנועה אלטרנטיבית לרשות הפלסטינית.
בזום, שנערך במסגרת המעגל עם חמוטל גורי (כן, בין היתר גם הבת של חיים גורי), נחשפת תמונה קשה על ניהול המו"מ להחזרת החטופים. השאלות שעולות קשות ונוקבות, כמו גם הביקורת על הממשלה הזו, שככל הנראה אינה מעוניינת לא בהסדר מדיני ולא בהחזרת החטופים.
בסקין, שניהול מו"מ לשחרור חטופים מהווה חלק בלתי נפרד מאישיותו, ניסה בחודש מאי להגיע להסדר עם חמאס לשחרור החטופים. שבועיים לאחר שהחל, הוא מדגיש, התקבלה הוראה לסגור את האפיק הזה.
בסקין, שניהול מו"מ לשחרור חטופים זה חלק בלתי נפרד מאישיותו, ניסה בחודש מאי להגיע להסדר עם חמאס לשחרור החטופים. שבועיים לאחר שהחל, הוא מדגיש, התקבלה הוראה לסגור את האפיק הזה
"נתניהו לא מעוניין באמת להחזירם", אומר בסקין, ומדגיש שכך הדבר למרות תמיכת ראש השב"כ רונן בר, ראש המוסד דדי ברנע, ותמיכת האיש שמופקד על המו"מ מטעם צה"ל, ניצן אלון – בהחזרתם.
כבר החלו לעבור טיוטות, טוען בסקין, שניסה לעבוד גם דרך המצרים במסגרת המגעים לעסקה. ברית ביטחון אזורית היא התשובה, מוסיף בסקין, כפי שהיה בליל הכטב"מים ב-14.4 וכפי שיהיה גם הפעם מול האיום האיראני עם מצרים, ירדן, האמירויות, סעודיה, בחריין, בהובלה ובתמיכת ארה"ב ומדינות באירופה.
לא יהיה פתרון צבאי לסכסוך, הוא מדגיש, ומספר כיצד תמיד כשמגיעים לאיזו נוסחה ומתחילים ללבן אותה, צה"ל מבצע עוד לחימה עצימה והמו"מ מופסק.
בפעם הקודמת, כשהוחזרו 50 חטופים, המו"מ עוכב כמה וכמה פעמים, בכל פעם שצה"ל העצים את הלחימה.
סאמר סינג'לאווי פועל מאז גיל 14 לקידום הסדר מדיני וחיים משותפים בין יהודים ופלסטינים. הוא מגדיר את עצמו בחבורה של טאופיק טיראווי החבורה שמתנגדת לאבו מאזן ומהווה את ההנהגה החליפית של הפתח.
אנחנו לא יכולים לדעת כיצד תצמח ההנהגה החדשה, מבהיר סינג'לאווי. אולי עם מרואן ברגותי, לאחר שישתחרר בתום 22 שנים בכלא הישראלי. סינג'לאווי מדגיש כי הדרך שלו נשענת על הכרת הנרטיבים של הצדדים והכרה בכאב של שני הצדדים. לאחר הטבח ב-7/10 הוא הגיע לבקר בכפר עזה, לראות את האסון שחוללו בני עמו.
חייבים לראות כדי להבין את הכאב, הוא אומר. בשנות התשעים, לדבריו, כל מי שלא היה בעברו פעיל שלום לא היה חלק מהחברה הפלסטינית. היום, כל מי שמנסה לדבר שלום אינו בר שיח בחברה הפלסטינית, "ואת זה חייבים לשנות", הוא מוסיף. "אם אנחנו רוצים להגיע להסכמות ופתרונות זה חייב יהיה להיות רק אחרי שלטונם של בנימין נתניהו, חמאס ואבו מאזן".
לא יהיה פתרון צבאי לסכסוך, מבהיר בסקין, ומספר כיצד תמיד כשמגיעים לאיזו נוסחה ומתחילים ללבן אותה, צה"ל מבצע עוד לחימה עצימה והמו"מ מופסק. כך, גם כשהוחזרו 50 חטופים, עוכב המו"מ שוב ושוב
במשך 100 שנים, לדבריו, היו לעם הפלסטיני רק שלושה מנהיגים: חאג' אמין אל חוסייני, יאסר עראפת ואבו מאזן, וכעת, לשיטתו, הגיע הזמן לבחור במנהיגות אחרת.
את המסר הזה הם מעבירים בפגישות שהם מקיימים עם גורמים אמריקאים, אירופאים וערבים, הוא טוען, אבל עד אז חייבים להמשיך לפעול ולמצוא דרכים
ללמוד לחיות יחד.
בעת הזו מתחיל בתוך הרשות הפלסטינית המאבק על ההנהגה העתידית. גם שם, לאחר עשרה חודשי מלחמה, מתחילים להבין כי מו"מ מדיני הוא הפתרון היחיד.
פאר לי שחר היא עיתונאית, חברה בוועד המרכזי של מפקדים למען בטחון ישראל, בוועד הפעיל של אמנסטי ישראל, בוועד של מדרשת אדם, ופעילת שלום בתנועת נשים עושות שלום, והיא שרת ההסברה בממשלת השיקום - ממשלת הצללים הלאומית. הייתה עורכת, כתבת ומגישה בקול ישראל במשך 25 שנה. יש לה ותק של עשרות שנים בתקשורת - בגלי צה"ל (ככתבת הראשונה ביומני החדשות) וככתבת מדינית ופוליטית בעיתון חדשות ועל המשמר.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם