תמונת נתניהו כאביר עלולה להזכיר את הרולד מלך הסקסונים המובס

תבוסתו ומותו מחץ בעין של המלך הרולד השני מלך הסקסונים, רקמה על שטיח משנת 1070 (צילום: ויקיפדיה)
ויקיפדיה
תבוסתו ומותו מחץ בעין של המלך הרולד השני מלך הסקסונים, רקמה על שטיח משנת 1070

ראש הממשלה אוהב ללמוד מן ההיסטוריה, ולדמות עצמו לקיסרי רומא. יש להניח כי ההצעה שלו לחלק קרקעות ללוחמים לקוחה מן ההיסטוריה של הצבא הרומאי. אבל תמונת AI שלו שעלתה לרשתות באמצעות בוט שמזוהה עם נתניהו והופצה ע"י תומכיו, עלולה להעיד שיש לו מקור השראה נוסף – ההיסטוריה של אבירי אירופה בימי הביניים.

תמונת AI של בנימין נתניהו כאביר שעלתה באמצעות בוט שמזוהה עם נתניהו הופצה ברשתות החברתיות ע"י תומכיו, אוגוסט 2024
תמונת AI של בנימין נתניהו כאביר שעלתה באמצעות בוט שמזוהה עם נתניהו הופצה ברשתות החברתיות ע"י תומכיו, אוגוסט 2024

אני מקווה מאוד שדמות האביר שנתניהו מבקש להידמות אליו על פי דימוי דיגיטלי זה – היא לא דמותו של הרולד השני, הרולד גודווינסון, מלך הסקסונים, שאיבד את אנגליה לנורמנים בקרב הייסטינגס, ב-1066. קרב זה היה נקודת מפנה בהיסטוריה של אנגליה, והסתיים בהעברת השלטון מיושבי הארץ הוותיקים, הסקסונים, לאליטה החדשה, הנורמנים.

אני מקווה מאוד שדמות האביר שנתניהו מבקש להידמות אליו על פי דימוי דיגיטלי זה – היא לא דמותו של הרולד מלך הסקסונים, שאיבד את אנגליה לנורמנים בקרב הייסטינגס, ב-1066, נקודת מפנה היסטורית באנגליה

עיקר סיפורו של קרב הייסטינגס היה שבעוד המלך האביר, הרולד, היה שקוע בסכסוכים אין קץ עם כל מי שזז, ויליאם הכובש הנורמני גיבש קואליציה מרשימה, ויחד עמה עלה על חופי דרום אנגליה. המלך הרולד נגרר מקרב לקרב בצפון, ועד שהגיע עם צבא תשוש ועייף לקרב עם הנורמנים – הובס ומת.

אנו מקווים שלא לזה התכוון נתניהו כאשר עלתה לרשתות תמונת AI המעובדת הזאת, אבל בלי קשר, נסיבות קרב הייסטינגס ותוצאותיו הקשות למלוכה הסקסונית יכולות לשמש רקע להבנת מה שקורה עכשיו אצלנו.

בשורה התחתונה זה מאבק של קואליציות. הציר שגיבשו איראן, רוסיה וסין הכוללת את בשאר אסד בסוריה, את חזבאללה בלבנון, את החות'ים, ואת המיליציות השיעיות הפרוסות בסוריה ובעיראק – מול הברית האזורית של מדינות ברית אברהם יחד עם סעודיה, מצרים וירדן, ברית שהוכיחה את יכולותיה בבלימת המתקפה האיראנית על ישראל.      .

היה אפשר לצפות שהלקח של נתניהו יהיה הבנה של הצורך ללכד את השורות מבית ומחוץ כדי לקדם את פני הסיבוב הבא, אבל הוא עשה בדיוק את ההפך.

נתחיל מבית — אנשיו לא מסתירים את כוונתם לפטר את כל הצמרת הביטחונית והצבאית, ובראשן את שר הביטחון, ומריצים בורסת שמות שיחליפו את העושים במלאכה בשעה קריטית זאת למדינת ישראל.

במקום שהאמונים על  ביטחוננו לא יופרעו במלאכת הקודש שלהם, הם כל הזמן צריכים להציץ מעבר לכתפם. אירועי החדירה ההמונית לבסיסי בית ליד ושדה תימן היו התקפה של ממש על בסיסי צה"ל. הם הצריכו לנתק את הרמטכ"ל מדיונים ביטחוניים אקוטיים, ולנתב כוחות מעזה להגן על בסיסי צה"ל.     .

אפשר היה לצפות שהלקח של נתניהו מהברית שהוכיחה יכולותיה בבלימת המתקפה האיראנית הקודמת – תהיה ללכד שורות מבית ומחוץ כדי לקדם את פני הסיבוב הבא, אבל הוא עשה בדיוק את ההפך

אשר לקואליציה הערבית, הרי המלך ביבי הרולד, מחבל בברית ומפורר את הקואליציה הקיימת בהחלטה שלו לכבוש את מעבר רפיח.

כולנו סבורים שהסיבה של נתניהו להתל במקדמי עסקת החטופים היא בגלל יציבות ממשלתו, אבל יש עוד סיבה חבויה. ניתוק עזה ממצרים מנתק את כל ציר המדינות שערוכות לסייע לישראל מעזה, ומשאיר את קטאר כשחקנית היחידה על המגרש.

עסקת החטופים כרוכה בהחזרת מעבר רפיח למצרים, וקטאר לא רוצה זאת. הקשר שלה עם עזה הוא מצפון – מתל אביב, ולא מדרום – דרך מצרים. לפיכך, כל הדיבורים על כך שמדינות ברית אברהם יחד עם אינדונזיה ומוחמד דחלאן יתפסו את מקומה של ישראל ביום שאחרי – הם דיבורי סרק.

במקום לחזק את הברית הסונית הישראלית + אינדונזיה ליום שאחרי, נתניהו מחבל בה, עד כי מצרים הודיעה כי משכה ידה מן הקואליציה להגנה על ישראל. במקום זאת מצרים הזמינה את שר החוץ הטורקי, בכיר האחים המוסלמים, פידאן הקאן, לביקור במצרים, שהתחיל – איך לא – במעבר רפיח מצדו המצרי. אז מצרים לא רק פרשה מהברית, היא גם הזמינה את טורקיה, אחרי שרג'פ טאיפ ארדואן הודיע על רצונו להילחם בישראל.

איך אנו יודעים שמדינות ערב לא רוצות לראות את קטאר בעזה? מתוך ההתנגדות הגורפת למנות את איש אמונה של קטאר, חאלד משעל, ליורשו של אסמאעיל הנייה. מינוי זה היה מעניק לקטאר בכורה בנעשה בחמאס, ודרכה לשליטה בעזה של היום שאחרי. ההתנגדות לתרחיש הזה הייתה כה עזה, עד שמינו איש ביניים, איש כספים אפור, שכל תפקידו לשמור על הקופה.

הסברה היא שנתניהו מעכב את עסקת החטופים בגלל יציבות ממשלתו, אך יש עוד סיבה חבויה. ניתוק עזה ממצרים מנתק את כל ציר המדינות שערוכות לסייע לישראל מעזה, ומשאיר את קטאר כשחקנית יחידה

להנהגת חמאס התברר, כי גם איראן וסוריה לא מוכנות לקבל את משעל, אבל גם חמאס לא רצתה לתת בכורה גורפת לקטאר, בגלל מרקם יחסיה עם מדינות  ערב.

במקביל, שר החוץ הירדני, אימן ספדי, ביקר בטהראן. איננו יודעים על מה דיברו, אבל ירדן הודיעה כי היא נשארת נאמנה להגן על שמיה מכל התקפה, אבל אם נתניהו ימשיך לכרסם בקואליציה שמוכנה לגונן על ישראל, קרוב לוודאי שפעם שלישית כבר לא תהיה.

בליל אמש התפרסמה הידיעה המפתיעה לפיה סנוואר נבחר לראש הפוליטבירו של חמאס. איך נבחר? איך יוכל לקיים את תפקידו מן המנהרות של עזה? האם יהיה לו עכשיו אינטרס בעסקה? על כך ננסה לענות בקרוב, אבל יש גם לבחון איך  יגיב נתניהו על הדחת קטאר מעמדת הבכורה בעזה ביום שאחרי. עד עכשיו תמך בקטאר — האם ימשיך לתמוך בה?

פנחס ענברי הוא חוקר בכיר של מזרח התיכון, עיתונאי, סופר, תסריטאי ומשורר. שימש שנים רבות חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה. חיבר ספרי עיון על בבעיה הפלסטינית. הרומנים שחיבר יחד עם אשתו אביבה הם: "על גב סופה" - על אתגרי הקהילות הנוצריות בגליל המערבי בימי המנדט הבריטי מול האסלאם הרדיקלי ומעמד האישה, ו"שומר השאול" עוסק בשחיתות הישראלית.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 777 מילים
סגירה