ישראל נערכת לאיום הטילים מאיראן

משחתת אמריקאית מסדרת ארלי ברק שתוכננה סביב מערכת הלחימה "אייג'יס" (אנ') והמכ"ם הפסיבי SPY-1D, שטה בים האדום, יוני 2024 (צילום: AP Photo/Bernat Armangue)
AP Photo/Bernat Armangue
משחתת אמריקאית מסדרת ארלי ברק שתוכננה סביב מערכת הלחימה "אייג'יס" (אנ') והמכ"ם הפסיבי SPY-1D, שטה בים האדום, יוני 2024

ארה"ב הזיזה כוחות לאזורנו כדי לסייע לישראל במקרה של התקפה איראנית, בעיקר באמצעות טילים בליסטיים מתקדמים שפיתחה איראן בשנים האחרונות

בעוד שהאיום הבליסטי האיראני גדל, ארה"ב וישראל נוקטות כבר מספר שנים בצעדים לשיתוף פעולה בהגנה על ישראל, במקרה שטהרן תחליט להשתמש בטילים ארוכי הטווח שלה.

בעוד שהאיום הבליסטי האיראני גדל, ארה"ב וישראל נוקטות כבר מספר שנים בצעדים לשיתוף פעולה בהגנה על ישראל, במקרה שטהרן תחליט להשתמש בטילים ארוכי הטווח שלה

בשנים האחרונות ישראל וארה"ב קיימו מספר תרגילים משותפים להגנה מפני טילים. משרדי הביטחון של שתי המדינות ארגנו את התרגילים כך שהם התבססו בחלקם על הצבה פיזית של מערכות הגנה אמריקאיות ימיות ויבשתיות בישראל, ובפעמים אחרות התבססו על סימולציות.

במהלך אימון הסימולציה הפעיל חיל האויר את המערכות נגד טילים. בעיקר את ה"חץ", אבל גם את "כיפת ברזל" ו"קלע דוד". הכוחות האמריקאיים הפעילו את מערכות ה"פטריוט", ה-"aegis" וה-"THAAD" (טיל נגד טילים שמספק הגנה מרחבית בגובה רב).

כל האימונים המשותפים האלה התבססו על סימולציות, שהוכנו במעבדת הקרב הישראלית המיוחדת אשר פותחה על ידי אלישרא (חברה בת של אלביט מערכות).

מעבדת סימולציה זו מסוגלת לדמות פעולה משותפת של מערכות הגנה אווירית ישראליות ואמריקאיות מול תרחישים מגוונים ובעיקר לאפשר תחקורים מקיפים לאחר מכן.

לישראל יש מערכת הגנה רב שכבתית נגד טילים, והיא כוללת גם מערכות מכ"ם יבשתיות ואוויריות, האמורות לתת לישראל התראה מוקדמת על התקפת טילים מאיראן.

הסימולציה שהוכנה במעבדת הקרב הישראלית המיוחדת מסוגלת לדמות פעולה משותפת של מערכות הגנה אווירית ישראליות ואמריקאיות מול תרחישים מגוונים, ובעיקר לאפשר תחקורים מקיפים לאחר מכן

לישראל יש גם לוויני ריגול החולפים מעל איראן ואוספים מידע חזותי ואחר. אבל היות שהכנה של טיל בליסטי לשיגור, בעיקר אם הוא מונע בדלק מוצק, היא קצרה ביותר – הלוויינים האלה לא נותנים מענה מספק, שכן הם חולפים על "אזורי עניין" במרווחי זמן גדולים יחסית.

לכן החליט משרד הביטחון לפני מספר שנים על פרויקט לשיגור "נחילים" של לווייני מיקרו וננו, שיפעלו ב"להקות" ויספקו למעשה התראה בזמן אמת על הכנות איראניות לשיגור טילים בליסטיים.

ארה"ב מציבה דרך קבע בישראל מכ"ם ארוך טווח, שגם הוא מיועד לסייע להתראה המוקדמת על שיגור טילים בליסטיים לעבר ישראל.

מה אמור ליירט את הטילים האלה הנושאים ראשי קרב גדולים?

לישראל יש שתי מערכות ליירוט טילים בליסטיים – החץ 2 והחץ 3. מערכות אלה הוכיחו לא מכבר את יעילותן כאשר יירטו טיל בליסטי ששיגרו החות'ים מתימן לעבר אילת.

עכשיו מפתחים את החץ 4. מיירט זה מיועד ליירט איומים בתוך האטמוספרה, ולכן הוא מצויד בכנפונים שיקנו לו יכולת תמרון משופרת.

כמו כן, עכשיו מפתחים בישראל מערכת ליירוט טילים היפרסוניים, המפותחים במספר מדינות בעולם, ולפי מידע לא מאומת – גם באיראן. טיל כזה נע לעבר המטרה במהירות של פי חמש ממהירות הקול ואף יותר, ומסוגל לתמרן – מה שמקשה על היירוט שלו.

משרד הביטחון החליט לפני מספר שנים על פרויקט לשיגור "נחילים" של לווייני מיקרו וננו, שיפעלו ב"להקות" ויספקו למעשה התראה בזמן אמת על הכנות איראניות לשיגור טילים בליסטיים

אבל באופן מוזר, דווקא הנשק הבסיסי ביותר שפיתחה איראן, מל"טים חמושים, מצליחים לפגוע במתקנים צבאיים וביישובים בצפון וגורמים להרוגים ופצועים.

אריה אגוזי הוא כתב לענייני ביטחון. עבד בעבר בידיעות אחרונות. מתמחה בדיווח על טכנולוגיות ביטחוניות ישראליות ועל האתגרים עימן צריכות טכנולוגיות להתמודד, בעיקר מול האיומים החדשים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
עוד 460 מילים ו-1 תגובות
סגירה